İnsan sağlığı ile hijyen konusunda yeterli bilginin olmadığı dönemlere ait mitsel varlık. Eski dönemlerde yüksek olan bebek ve kadın ölümleri karşısında hissedilen çaresizlikle birçok farklı hikayenin türetilmesi ile zamanla islamla beraber lilith ile özdeşleştirilmiş halk söylencesi.
Doğum süreci sonrasında kadının bakıma ihtiyaç duyması, bebeğin ise yeterli hijyen sağlanamadığı yerlerde hastalıklara karşı savunmasız oluşundan, lohusa döneminde türlü pratikler geliştirilmiş. Bu döneme dikkat edersek bebek ile kadın toplumdan soyutlanarak farkında olmadan uğrayacakları olumsuzluklardan korunmuşta oluyorlar. Bu tecrübelerde elbette korku temasıyla diğer nesillere aktarılabilirdi o dönem de. Çünkü korku güçlü bir eğitim aracıdır. Günümüzde büyük şehirlerde yaşanmıyor olması tıb ve hijyen konusundaki bilinçlenme ile alakadır bana göre.
Mitlerde anlatılanlara göre, Lilith, Şamael'den çocuk peydahlayıp Adem'e dönmeyince, Tanrı üç melek görevlendirir ve her gün 100 çocuğunu öldürürler. Bunun üzerine Lilith, Ademoğlunun yeni doğan çocuklarından intikamını almak için onları boğmaya gelir. Bu sebepten lohusa kadınlar ve çocuklar yalnız bırakılmaz. Eve 40 gün misafir alınmaz, bebeğin yakınında kırmızı eşyalar ve demir durması gerekir. Ev her zaman aydınlık olmalıdır.
Evet doğrudur, bir de karabasan var mesela ben çocukken bizzat yaşadığım için biliyorum. Şimdilerde bilimsel adı "uyku felci" bilimöncesi dönemde de karabasanmış işte. Vardır hepsinin bir açıklaması, açıklama bulunamadığında da işte doğaüstü olaylar olarak görülüyor ve isimlendiriliyor normal olarak.
İnanıyorum hatta size yaşanmış bir olay anlatayım. Büyükannem yeni doğum yapmış, kırklıyken bir gece rüyasında alkarısı gelmiş ya seni alcaz ya da çocuğunu demiş. O da uyku sersemliğiyle çocuğu al demiş ve o an bebekten bi feryat kopmuş sabah da bakmışlar bebek ölmüş
benim bildiğim kadarıyla simdilerde olmuyor olsada yaygın değil. önceden daha çok oluyormuş. bebeğin oldugu yere erkek kıyafeti, kuran koyunca gelmiyormuş