Bizler hemcinsimiz bile eşit olamazken , farklı bir cinsiyetle nasıl eşit olabiliriz. Biraz ütopik gibi duruyor bunca hatalı şeyin içinde bunu savunabilmek. Meslek seçiminde bile dişil ve eril meslekler varken. Neye göre eşit olabiliriz? Neye göre eşit olamayız? Bizi eşitleyecek olan şeyler, gerçekten doğru olabilir mi? Niçin evrim iki cinsiyeti seçti, evrilmek icin? Halbuki kadın daha zarif ve estetik bakımdanda bir erkeğe göre daha güzel görünüyordu değil mi?
Kafamda bunca sorun varken. Bu soruyu sormak ne kadar mantıklı?
Sizler ne düşünüyorsunuz? Bütün insanları kendinle eş değerde görmek (asıl hedefim)
Bence tam anlamıyla eşit olmamız mümkün değil. Tabii ki hak ve özgürlükler açısından eşitiz ya da en azından öyle olmamız gerekiyor, inşallah da eşit olmaya devam ederiz. Ama genel anlamda baktığımızda hem fizyolojik hem de psikolojik olarak farklıyız. Bu da hayata bakışımızdan yapabildiğimiz işlere hatta günlük hayattaki tepkilerimize kadar pek çok şeyi etkiliyor. Mesela bazı şeyler fiziksel güç gerektiriyor bazı olaylar duygusallık istiyor. İş böyle olunca iki cinsiyet arasında doğal bi ayrım oluşuyor. Tabi önceki soruya dönersek, iki cinsiyet varsa 😂
Üstelik sadece biyolojik farklılıkları falan geçtim yetiştirilme şekli de büyük bir etken. Çocukluktan itibaren farklı rollerle büyütülüyoruz. Hâl böyleyken yetişkinlikte bir anda tamamen eşit olmamız beklenemez. Önemli olan farklılıkların birbirimize üstünlük kurmak için değil de birbirimizi tamamlamak için var olduğunu kabul etmek. Bence asıl eşitlik herkesin kendi yeteneklerine ve sınırlarına göre özgürce yaşayabilmesi. Öyle millete karışmadan kendince yaşayıp gitmek ve cinsiyeti ne olursa olsun saygı duyup ona göre davranmak. Kadına kadın diye narin yaklaşılıyorsa, sırf erkek diye katı sert bi şekilde yaklaşılmamalı. Erkeklerin de duyguları vardır ki bazı duygular anlaşılmadığı desteklenmediği zaman sonuç bazen pek iyi olmuyor.
2
2 Yorumla
Soran
1 yıl
İlk paragrafı okurken hem duygulandım , hem güldüm , hem gurur duydum : )
İkinci paragraftada aynı gururu yaşadım eline sağlık : )
Eşit değiliz öncelikle diyerek cümleye başlayayım😀 Ama sebeplerini listeleyeceğim.
Biyolojik manada eşit değiliz. Buna karşı çıkabilecek biri var mı😀? Öyle olsaydı, erkeklerin de iri memeleri olur, bizim de bir penisimiz olurdu. Erkekler de adet olabilirdi mesela😀 O halde cinsiyetin ne anlamı kalırdı? Herkes tek tip olurdu. Doğa, benzersiz çeşitliliğini sunmaz, sığ bir oluşum içinde kalırdı.
Zihinsel manada eşit değiliz. Buna karşı çıkabilecek biri var mı😀? Öyle olsaydı ya erkeklerin kadınlar gibi komplike ve karmaşık düşünen beyni gelişirdi ya da kadınlar çok yönlü düşünmeyi bırakıp düz mantık düşünmeye evrilirlerdi. E o halde yine tek tipik bir doğa olmaz mıydı? Nerde kaldı doğanın eşsizliği? Böyle beceriksiz bir doğaya doğa diyebilir miydim ben? Beceri, çeşit sunabilmektedir... Tek tip bir şeyi herkes yaratır. Önemli olan, sana verilen bir foton demetinden hem beyazı hem siyahi yani zıtlıkları çıkarabilmektir😀 Bunu yaparken de zıtlıkları birbirleriyle ahenkli yaratmalısın.
Hukuk önünde eşit olduğumuzu düşünüyorum😀İnsan hakları, bireysel özgürlükler açısından eşitiz.
Yüzde yüz bir eşitlik yok aksine ortada önemli zıtlıklar var gerek biyolojik gerek zihinsel😀
Ama doğa işi rayına oturtmuş, zıtlıkları birbirine em uyumlu iki şey haline getirmiş. Mesela kadınların vajina ph nın asidik, erkeğin menisinin bazik olması😀 İkisi de bazik veya asidik olsa insan soyu olmazdı. Yani tek tiplilik doğada genellikle sonu getirir. Doğa bireylerini hayatta tutabilmek için en uyumlu şartları elleriyle hazırlar. Geriye kalan, bu zıtlıkların ahengini bozmamak, orta yolda buluşabilmektir.
2
5 Yorumla
Soran
1 yıl
Cok güzel yazmışsın. eline sağlık.
Erkeklerdede adete benzer bir döngü var. 72 ve 80 gün arası. Ağrısız oluyor : ) ve rengi kırmızı değil.
Hak ve özgürlükler bazında gerçek anlamda eşit olabiliriz mesela.
Hani biz sosyal varlıklarız, devletimis de sosyal ya, toplumsal fırsat eşitliği anlamında gerçekten eşit olabiliriz ve olmalıyız.
Feminizmin savunduğu eşitlik de bu eşitlik.
Yoksa biyolojik anlamda bir sürü yapısal farklılık varken kadın ve erkek eşittir demek ahmaklık olur.
Bu iki cinsiyeti iki zıt kutup olarak tamamen ayrıştırmaktansa uyum ve barış içinde, orta yolu bulup, beraber yaşamak da insanlığın yaşama bir borcu aslında..
Eğer birileri bizden bir şeyler için hesap soracaksa önümüze sayısız nimetleri, fırsatları sunduğu halde elimizin tersiyle ittiğimiz yaşam sormalı..
@firu_zen yine döktürmüş ama işin matematiksel kısmını yazıcam ben 🤩
Olabilir ki zaten öyledir de.
Hemcinsimizle de eşitiz. Kadın daha zarif ve güzel hatta estetik evet zaten tarih boyunca bunun taşıyıcısı kadındı. Erkek gücün, itibarın vs. temsilcisiydi.
Evrimin cinsiyete geçme sebebi çeşitlilik. Tekdüzelikten çıkmak daha iyiye ulaşmak. Bir elin nesi, iki elin sesi. Hatta sonra çoksesli 😂
Eşitlik demek eş demek değildir. Yani tamamen homojen olarak birebir demek değildir eşitlik.
Mesela yüksekten bir kilo pamuk mu daha çabuk düşer bir kilo demir mi diye popüler bir soru vardır. Cevabı aynıdır. Çünkü ağırlıkları eşittir 😀
Mavi, kırmızı, yeşil farklıdır ama renk olarak eşittir. Mevzu da bu 😎
Hatta işi daha da genişletelim. Sadece kadın erkek değil, insan türü olma noktasında her cins eşittir. Farklılıklar eşitsizlik getirmez.
Ahahahah buradaki şu sözlere bayılmıştım bak 😂 "Bi' mektup yazarım yokluğundan da ağır Bir kedi alırım, sen de anneni çağır" Hatta kahkaha atmıştım ilk dinlediğimde. @wouldliketobelulu 'ya gelsin sözler de jdjdjskksksks 😂🤣
Şaka bir yana bayağı da güldüm de bu misafirlik olayı uzarsa o kediyi alırım gibi geliyor 😂 😂
Dün mesaim vardı, hazır yemek bırakıp gittim, geç geleceğim bak yemek her şey hazır deyip gittim bir baktım ki kaynanamın bensiz boğazından geçmemiş akşam 22.00 a kadar beni beklemişler yemek için ne tatlı dimiii 🥰😂😂😂
@Firu_Zen çiçeğim kedi başvuruları nereden yapılıyordu 😂😂😂😂
@wouldliketobeLulu bu kedi mevzusunu konuşmuştuk seninle hatırlıyorum 😄 Ben vazgeçirmiştim seni sjj Çiçeğim zaten evde bir adet insanımsı besliyorsun. Kediye ne hacet 🤣🤣
Kadın ve erkek eşit olabilir mi sorusu, aslında çok derin ve tartışmaya açık bir konu. Bence gerçek anlamda eşitlik, tamamen aynı olmayı değil, fırsatların, hakların ve saygının eşit olmasını gerektirir. Her iki cinsiyetin de farklı biyolojik özellikleri ve toplumsal rollerinden dolayı bazen bu eşitlik biraz zor olabilir gibi görünüyor ama her birey, kendi potansiyelini ortaya koyma şansına sahip olmalı. Yani eşitlik, aynı şeyleri yapmak değil, eşit fırsatları sunmak ve herkesin kendi yetenekleriyle var olabilmesine olanak tanımak anlamına geliyor. Kadın ve erkeğin toplumsal anlamda eşit haklara sahip olması gerektiğini düşünüyorum, ama her bireyin kendi kimliğini, özgürlüğünü ve değerini en sağlıklı şekilde yaşayabilmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi gerekiyor.
Eşit değilsek madem sizde gidip kendi cinsinizle aşk yaşayın. :D Kadını her fırsatta eksik, yarım, çocuk doğurma makinesi olarak gören, hizmetçi gibi gören, ondan korkan yaratıklar gidin erkeklerle yaşayın. Bazı erkekler öyle kibirli Haşa kendini tanrı ilan edecek neredeyse...
İslamda takva üstünlük ise ( yani dinin emir ve tavsiyelerine uyma, haram ve günahlardan kaçınma hususunda gösterilen titizlik anlamında bir kavram.) o zaman erkek ya da kız olmakla üstünlük olmuyor. bu durumda islamda da kadın erkeğe hizmet etmiş olmak için yaratılmamış oluyor sevgili erkekler... yani sizin o savunduğunuz kadın evden çıkmayacağ olayları islamda yok. erkeklerin kadını zayıf ilan edip kendini üstün görmesi tam bir şirktir.
evrim belgeseli izledim iki cinsiyet üreme de avantaj olduğu için cinsiyetlere dağıldık, ayrıca hiçbir insan, canlı eşit değildir biyolojik yönden bırak kadın erkeği ama bizim eşitlik dediğimiz şey hak ve fırsat eşitliği. erkek çocukları doğuda okula gönderilirken kızlar da gönderilsin mesela, sırf xy kromozuna sahip diye aynı işi yapıp kadından daha fazla maaş alamasın vs. vs.
Kadın ve erkek biyolojik olarak 12 Hayati önemde farklılıklar içerir. Daha bunun içerisinde hormonlar, beyin, kas sistemi, sinir sitemi, yağ sistemi, iskelet sistemi, bağışıklık sistemi... Doğurganlık, süt, duygusal ve ruhsal yapı... Kısaca bir kadın bir erkek Gerçek mama da "Nah" eşit olup sayıla bilir.
Hak ve hukuk mânâsında eşit olmalı ama fiziksel ve duygusal olarak eşit demek ne kadar doğru bilemiyorum 2 farklı cinsiyetten bahsediyoruz eşit olduğuna dair bir makale bilimde var mı bilmiyorum bakmadım ama varsa inanırım.