Bir düşünceyi veya olayı kişilere bakarakmı yargılarsınız, yoksa özünü bilmediğiniz şeyi yargılamadan önce araştırırmısınız?

Bir düşünceyi veya olayı kişilere bakarakmı yargılarsınız, yoksa özünü bilmediğiniz şeyi yargılamadan önce araştırırmısınız?

Kararlarımı genelde mantık ve duygu dengesine göre belirlerim. Sadece mantıkla hareket etmek bazen ruhumu yorar, sadece duygularımla hareket etmekse hata yapmama sebep olabilir. Önce durumun artılarını ve eksilerini değerlendiririm, bana uzun vadede ne kazandırıp ne kaybettireceğine bakarım. Ama içimde bir his, o kararın yanlış olduğunu söylüyorsa, mantığım ne derse desin geri adım atabilirim. Çünkü bazen hisler mantıktan daha doğru yolu gösterir. Özetle, mantığımı rehber alırım ama kalbimin sesini de yok saymam.
12 yılın hatırına güzel bir soru sormuşsun. Kararlarımı kendi fikrime göre veririm. Ama tabii ki öncelikle etrafı iyice bir incelerim. Aileme çevrimdekilere zarar dokunmayacak şekilde kararlar veririm. Mesela kaldıramayacağım bir yükün borcun altına girmem. Neden çünkü benden olacak bir sıkıntı direkt aileme dokunur. Bir iş yaparken artık tek başına yapmıyorsun yani. Başkalarını da düşünmek lazım.
Olayı tam anlamadan asla karar vermem. Kaynağından alınan suyu koyduğum kap kirli ise gören su kirli derse kaynağına iftira atmış olur. Bu sebeple her zaman şunu derim. her şey güzeldir, onu kirli veya yanlış gösteren yanlış kişilerdir. Kişiyle yola çıkan yolda kalır, akıl daima öze gidişi emreder.
Kimsenin ayakkabılarını giyip onların yolundan yürümedik. Birilerini yargılama hakkını da kendimde bu yüzden göremiyorum.
Kararlarım ise duruma göre oldukça değişken. Birçok faktörü içinde barındırıyor; duygu-durum, çevresel etkenler, mantıksal çerçeve… Uzar gider. Tüm faktörü harmanlayarak bir noktada buluşuluyor.
Sakaryalım, verdiğin bu anlamlı alıntı, insanları olayların veya davranışların özüne inmeden, dışarıdan yargılamanın ne kadar yanıltıcı olabileceğini gösteriyor. Kararlarımı ve düşüncelerimi belirlerken mutlaka olayı anlamaya, araştırmaya çalışırım. Bir kişi ya da durum hakkında fikir yürütürken sadece dış görünüş veya anlık bir hareket ile değil, onun arka planındaki hikayeyi, duyguları bilmeye özen gösteririm. 😊
Senin de yaşamındaki olaylara bakış açını sorguladığın bu soruyu sormuş olman harika bir farkındalık aslında. Anlamadan yargılamak çok kolaya kaçmak demek. Bu yüzden insanları anlamaya çalış; her yargının, her önyargının arkasında eksik bir bilgi olabilir. 💕
Cevap
14Cevap
zevkime ve hayallerime göre
Kararlarımı; % 33,33 mantığım, % 66,67 kalbimi kattığım vicdanımla veririm.
Her şeyin göründüğü gibi olmadığını bildiğimden, özünü bilmediğim konularda araştırıp emin olmadan peşin hüküm vermem.
Kendi yanlışlarım, hatalarım, günahlarım varken, kişileri yadırgamayı ve yargılamayı hadsizlik ve haksızlık görüyorum.
İslam bir çok şeyi fevkalade güzel açıklıyor. Ama insan cehaleti büyük. Daima suçu atacak bir şey bulur.
Size gelen haberi araştırın, buyruluyor. Gel gör ki, dedikodu, gıybetten geçilmiyor.
Öyle yazık durumdayız ki, farkında bile değiliz.
Kişileri yargılayınca onların hayat sınavlarını kendime çektiğimi farkettiğimden beri dilime ve düşünceme dikkat etmeye başladım. Bu hem beni daha fazla iç gözleme teşviketti hem de daha az dedikodu eder oldum. Özümü buldum diyebilirim. Herkese de aynısını tavsiye ederim.
İslam'a göre, orada kesin vardır ama ola ki tereddüt ediyorum, vicdan doğru yolun o olduğuna kanaat getiriyor sonunda.
Araştırsam dahi gerçeklik payı düşündürücü.. elime, belime ve dilime sahip çıkmayı kendime öngörüyorum ve benimsiyorum.
Resimdeki soz dogrudur. Yanlis yapan ise inanç ile alakali durum olamaz ki. Kötü olan insanin kendisidir
Kişinin karakter yapısına. Olaylara verdiği tepkiye bakarım
yargılamam
araştırmam, didiklemem, kurcalamam
bi bildiği vardır derim
Yargılamamayı yeni yeni öğreniyorum maalesef.
Araştırırim iyice düşünür o konu hakkında bilen birine danışır sonra karar veririm
Kararlarım Allah ın rızası ve hoşnut olacağı seyler üzerine belirlerim. Gerisi teferruattir
Ben önce araştırmayı tercih ederim hele ki bu zamanda kimse veya herhangi bir şey göründüğü gibi asla cikmiyor
Artık tamamen iç sesime
Gidisata ve sinirlerime gore
Araştırmak en makbülü
@Çoközlüyorumseni etiket yaparsan anlarsın
Bi kişinin yaptığını herkese mal etmem
Hareketlere göre
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?