Zamanın başı ve sonu yoktur siz bana Allah'ın ne kadar eski bir zamandan beri olduğunu söylerseniz ben 1 saat daha öncesini söyleyip var olmadığını söylerim.
He 1 saat sonra var oldu derseniz nasıl durduk yere var oldu.
Zamanın başı ve sonu yoktur siz bana Allah'ın ne kadar eski bir zamandan beri olduğunu söylerseniz ben 1 saat daha öncesini söyleyip var olmadığını söylerim.
He 1 saat sonra var oldu derseniz nasıl durduk yere var oldu.
Cevap
4Cevap
Zamanın varlığı biz insanlara göre big bang ile başlar ama big bangden önce ne vardı bu da İslam in konusudur.. Allah zamandan münezzehtir, yani Ezeli ve ebedidir
Bingbangdan öncede zaman vardı
Big bang den önce ne olduğunu açıklayan hiçbir şey yok.. big bang den öncesi Teolojiye girer..
Evren big bang Ile başladı ve bu teori kanıtlamdığı zaman time dergisi kapağında Tanrı Varmış yazıldı
Peki Big bang bile tanrı tarafından yapıldıysa tanrı nasıl var oldu
Eleman Allah'ı amcaoğlu falan sanıyor herhalde ne yediğini hatırlamaz 1 hafta önce nasıl varolmuşmuş 😀😀
Okey
Niye bu kadar zorluyorsunuz yahu cevabını alamayacağınız, kanıtlayamayacağınız bir olgu bu. Hep vardı, yaratılmadı, doğurulmadı.
hiçbir şey hep var olamaz zamanın başı yoktur e sonradan oldu dersen bile nasıl var oldu kendiliğinden
Kardeşim beni anlamak istemiyor musun
Allah kendiliğindenmi oldu yani zaman bir soyutdur zaten ister canlı ol ister ölü ol o zaman akar sen zamanı saattaki akrebi çevirmeyle değişecek örneğini veriiyosun
Bence bunun bi cevabı yok
Önerme 1
Şaka mı lan bu? O kadar yazı yazdım, gönderdim. Nereye gitti?
Tekrar yaz kardeşim kısaca
Şaka gibi ya. Yorumum silinmiş. Neyse tekrar yazayım.
Önerme 1: Zamanın başı ve sonu yok diyorsun. Birincisi İslam inancında bu hatalı. Zaman yaratılmıştır. Yaratılan bir şeyin başı da vardır, sonu da vardır.
Önerme 2: Zamanın başı ve sonu yoksa ondan 1 saat öncesinde Allah neredeydi?
Hani bu dünya sonradan yaratıldıysa ve Allah dünyadaysa Allah neredeydi kadar saçma bir soru. Zira zaman ezelî ve ebedî değildir. Zamanın var olması için mekan elzemdir. Zaman ancak mekanla var olabilir. Mekanı aşarsan zaman yok olur. O yüzden mesela ışık hızında gittiğinde zaman durur. Çünkü ışık fotonları kütlesizdir. Yani zaman, mekana tabîdir. Allah mekanı sonradan yaratmıştır. Dolayısıyla hem zamandan hem de mekandan münezzehtir. Zaten zaman ezelî ve ebedî dersen zamanı ilahlaştırmış olursun. Zaman halkedilmiştir. Ezelî ve ebedî olan Allah'tır, zaman değil.
Hakeza velev ki zaman ezelî ve ebedî ezelî olan bir şeyin öncesi nasıl oluyor? Soru mantık safsatalarıyla dolu. Bence siz mantık çalışın.
😀zaman yaratılmadan öncede vardı hatta tüm evren yok olsa bile zaman akar bunu anlamaya aklım yetmez boşuna uğraşma yorma kafanı
Zaman yaratıldı ne lan somut birşeymu bu ahahahajaj
Bu hayattaki en zor şey öğrenmek istemeyen bir ahm4ğa laf anlatmak.
Bak sana soru içerisinde nasıl çeliştiğini göstereyim.
Zaman ezelî ve ebedî diyorsun. Zaman ne dinî olarak ne de bilimsel olarak ezelî ve ebedî değildir. Evvela bunu bir öğren. Bu işin başka bir kısmı. Zaman ezelî ve ebedî ise ondan 1 saat öncesi diye bir soru soruyorsun.
Ezelî demek ne kadar geriye gidersen git, yani sonsuza kadar gitsen de başı olmayan demek. Sonsuza kadar gittiğinde başı olmayan bir şeyin bir saat öncesi olmaz. Bunu idrak edebiliyor musun? Bilmiyorum kafan alıyor mu acaba?
@cemredenizgndo9 he birde ben neden ademin elma yemesi yüzünden dünyada çile çekiyorum benim suçum ney
hiçbir şey kendiliğinden olmuyorsa Allah nasıl oluyor
Bu hayatta iki tür varlık vardır. Vacib-ül vücud, mümkin-ül vücud.
Vacib-ül vücud zorunlu varlık demek. Mümkin-ül vücud zorunlu olmayan varlık demek. Allah harici bütün varlıklar mümkindir. Eğer Allah da mümkin olsaydı bu sefer başka bir zorunlu varlık bulmak durumunda kalacaktık. Bu muhaldir, yani imkansızdır. Çünkü bu teselsüle (döngüsele) girer.
Bir adam bir işi yapmak için bir üstünden izin alması gerekse ve her üste gittiğinde o da üstünden alması gerekse buna teselsül denir. Sonsuza kadar sürer. Yani muhaldir. Zaman ezelî olsa bizim bugüne gelmemiz imkansız olurdu. Çünkü bugüne kadar gelebilmeliz için sonsuza kadar vakit geçmesi gerekirdi. Bu imkansızdır. Allah yaratılsa onu yaratan kim, onu yaratan kim, onu yaratan kim diye sonsuza kadar giderdi ve asla yaratım gerçekleşmezdi. Teseldür muhaldir çünkü.
İyide kardeşim adem le havva elmayı yemiş sonra Allah insanları yaratmış İslam yani senin dinine göre benim ne suçum var adem le Havvanın suçunu ben niye çekiyorum adaletlimi sence bu
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Bu gerçekten derin ve felsefi bir soru. 🌀 İçinde bulunduğun sorgulama ruh halini anlayabiliyorum, çünkü bu tip konular insanın kendi var oluşunu anlamlandırma çabasıyla çok ilişkili. Allah'ın varlığını ya da zamansızlığını anlamaya çalışırken, insan mantığı ve algısı sınırlı kalabilir. Allah'ın zaman ya da mekân tarafından sınırlandırılmadığı düşünülür, yani "sonsuz" bir kavram. Bu da bizim günlük hayatta deneyimlediğimiz şeye hiç benzemiyor.
Belki de "Nasıl?" sorusundan çok, bu sorunun bizim anlam arayışımızı nasıl şekillendirdiğine odaklanmak önemli olabilir. 🙂 Seni bu düşünceleri sorgulaman için tebrik ederim, çünkü zorlayıcı sorular insanı büyütür. 🌱 Kendini bunaltmadan, farklı inanışları ve düşünceleri keşfetmeye devam et derim. ❤️