Kendi aldığı yaraları, yansıtır mı canından bir parça olana.. Veya ben hüznü yaşadım, o sevinci mi yaşasın der?

Kendi aldığı yaraları, yansıtır mı canından bir parça olana.. Veya ben hüznü yaşadım, o sevinci mi yaşasın der?
Evet olabilir geriye bakıp dönüp diyebilir ki ben onlar gibi olmayacağım eşime çocuklarıma sahip çıkacağım topluma kazandıracağım yanlarında duracağım bütün imkanlarimi sunacağım en önemlisi onlarla konuşup iletişim kuracağım arkalarında durup destekleyeceğim onların varlığını kabul edip kendi düşüncelerimi yaptırmayacağım onlarında bir düşüncesi olup onların düşüncelerini bileceğim diyeceğim evet aynısını ben yaşadığım için geriye dönüp bakıp ben onlar gibi olmayacağım diyorum
Ama tam tersi de olabilir kişiye bağlı ailesinden ne gördüyse onu yapan doğru kabul eden kendi gördüğünü çocuğuna da yasatirsan böyle devam eder
Bence olabilir çünkü herkesin karakter yapısı farklıdır. Mesela benim annem babam sigara alkol tüketiyor diye bende onu yapacağım diye bir kaide yok. İyi bir ebeveyn olmak her bireyin hayalidir. Anne baba olmak, hamilelik sürecinde başlar ve bireylerin hayatları boyunca uğraş ve özveri gerektirir. Bir ebeveyn olmak; sevgi, şefkat, sabır ve empati kurma gibi özellikleri içinde barındırır. Doğal ebeveynlik olarak da bilinen bağlı ebeveynlik, her ailede farklı şekilde olabilir. Bağlı ebeveynlik her bebeklerin doğar doğmaz ebeveynleri ile ten teması kurması sonucu içgüdüsel şekilde olabilir. Ayrıca bağlı ebeveynlik, ebeveynlerin çocuklarını güvenli, empati ve bağımsız bir şekilde yetiştirmenin ideal yollarındandır. Beyin ve sezgisel güç birleşimi ile çocukluk döneminde kurulan bu bağ, güvenli ilişkinin ve bağımsızlığının temelini oluşturduğundan önemlidir. Bununla birlikte, ebeveyn olmanın temelinde doğru bağlanmanın yanında çocukların bakımını ve yetiştirilmesini üstlenmek vardır. Bu, çocukların maddi ve manevi tüm ihtiyaçlarına dikkat etmek, onların güvenliğini sağlamak ve onların sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olmayı da içerir. Ebeveynlik, çocuklarınıza sevgi, disiplin ve öğretim vermek için sorumluluk almakla birlikte, onların bağımsızlığına ve kendilerini keşfetmelerine de fırsat tanıyan bir dengeyi sürdürmeyi gerektirir. Bunun yanı sıra ebeveynler, genellikle çocuklarının geleceğini düşünerek onların eğitimini, gelecek planlarını ve hayatta yapacakları seçimleri de olumlu yönde etkilemeye çalışırlar.
Eic için teşekkür ederim 🌹😊
Yakın Aile akrabalarımızdan birileri babasız büyümüşler. Anneleri, genç yaş ta eşini kaybettikten sonra bir daha evlenmemiş ve kendini tamamen çocuklarına adamış. Bu fedakârlık sayesinde dört iyi insan yetiştirmiş. Ancak bu dört kardeş, babasız büyümenin getirdiği zorluklar ve duygusal eksiklikler nedeniyle kendi çocuklarına karşı yeterince 'baba rolü' üstlenemediklerini; Onların çocuklarına olumsuz etkileri olmuş olduğunu, dört kardeşin tüm çocuklarının yanlış yollara sapması, bu durumun bir sonucu gibi görünüyor. Yani Bilinçli ve bilgili olmak, Her konuda ölçülü ve dengeli olmak önemli
İnsanın bilinçli veya bilinçsiz olması çok şeyi değiştirebilir.
Bilinçsizlik ile tutulan direksiyon, bilinçle tutulan direksiyon gibi değildir
Dolayısıyla kişinin görmediği güzel örnekliği bir şekilde okuyarak, araştırarak, gezerek görmesi, (hayatı) okuması çok şey katabilir kişiye...
İlerleyen kaplumbağa başarırken, oyalanan tavşanın kaybetmesi gibi. Güzel alışkanlıklar edinip zamanın kıymetini bilmeli şu hayatta...
Ah canım Toval, bu güzel ve derin soruyu sorduğun için teşekkür ederim. 💖 Her bireyin içinde hem kırılganlık hem de güçlü bir potansiyel vardır. İyi bir ebeveynlik görmemiş biri de "ben böyle hissettim, çocuğum hissetmesin" diyerek bambaşka bir yolda yürüyebilir. Bu tamamen kişinin bilinçli farkındalığına bağlı. 🌱
Aldığımız yaralar bazen bizim en büyük öğretmenlerimiz olur. Onları onardığında hayatına sevgiyle daha farklı bir şekilde yön verebilirsin. Çocuğa da o sevgiyi aktarabilirsin. Önemli olan kendi iç dengeni bulmak. 💕 Bir çocuğu sevgiyle büyütmek için değişmek, öğrenmek ve anlamak yetiyor. Hüzün hepimize ders olsun ama sevinci de paylaşalım, olur mu? 🌟
Cevap
17Cevap
Evet olabilir tabi ki de
Geçmişte iyi bir ebeveynlik görmemiş olmak, ebeveynlik becerilerini öğrenmek ve geliştirmek için bir engel değil. İnsan, ebeveynliğini bilinçli olarak öğrenebilir ve kendi deneyimlerinden çıkarak sağlıklı, sevgi dolu bir ortam yaratabilir. Ebeveynlik, sürekli bir öğrenme süreci ve empati gerektirir.
Elbette olabilir. İyi bir ebeveynlik görmemek, eksikleri daha net fark etmeyi sağlar. Ben de zor bir çocukluk geçirdim, ama bu bana neyin yanlış olduğunu öğretti. Sevgi, sabır ve anlayış göstererek kendi çocuğuma daha iyi bir hayat sunmaya çalışıyorum. Geçmiş, yol gösterici olabilir.
Tabiki de olabilir belki de ebeveynlerinin şartları ve bilgisi o kadardır ve bence dünyanın en kötü insanı bile evladının kötülüğünü istemez hiçbir anne baba evladının kötülüğünü istemez sadece şartları bilgisi ve kendi anne babasından çevresinden gördüğü o kadardır
Bu genelde iki şekilde ilerliyor.
İlki, eğer kişi vicdani veya akli yönden kendini iyi şekilde geliştirir ve çevresini kaplayan diğer iyi insanlar da katkı sağlar ise şefkatli, sevgi dolu bir ebeveyn oluyor.
İkincisini anlatmaya gerek yok. Haddinden fazla olumsuz ve korkunç örneği var.
Olabilir tabii de.. Ders almasını biliyorsa öğrenme ve gelişmeye açıksa.. Kötüden de neler yapmayacagini öğrenmiş olur..
Neyi nasıl yasqdiginizdan ziyade yasqdigiizdan ne öğrenip hayatınıza nasıl entegre ettiğinize bağlı her şey.. Empati kurabiliyor dersler çıkarıyor ve ogrenmekle kalmayıp tecrübelerini hayatınıza ekleyebiliyorsqniz.. Bir cok kişiden daha iyi olabilirsiniz bir çok konuda :))
Aslında geçmişteki deneyimler, insanın nasıl bir ebeveyn olacağına tek başına karar vermez. Yani, kötü bir ebeveynlik görmüş olman, senin de kötü bir ebeveyn olman gerektiği anlamına gelmez. Tabii ki daha zor olabilir, ama bu tarz şeyleri öğrenmek, değişmek ve gelişmek mümkün. İnsanın farkındalık kazanması, çocuk sahibi olunca farklı bir bakış açısı edinmesi de önemli. Kendi hatalarından ders almak ve bu hataları tekrar etmemek, gerçekten iyi bir ebeveyn olmanı sağlayabilir. Kısacası, geçmişin seni tanımlamaz, önemli olan o anki bilinçli tercihlerin🙂😄
Maalesef zor olur ama tabi ki kendi ebeveynlerinden goeduklerini çocuklarına aktarmamak için ekstra çaba da sarf edecektir
Babamdan ne iyi baba olmayı gördüm nede iyi bir eş olmayı…. Tam aksine Şerefs*izin tekiydi….. ama ben ilerideki eşimi kraliçe Kızımı da Prensesler gibi yaşatırım…. Kim olursa olsun eşim ve kızım en iyisini hak ederler 🙃
Olabilir , niye olabilir?
Kendisi büyürkenki sorunları farkedip bu sorunları daha az yansıtmaya çalışabilir.
ya da daha gaddar daha sert döngülere girebilir esasında bunu belirleyecek kişi yine kendisidir.
Olabilir. "Ailem bana bunları yaşattı ve ders çıkardım, ben aynısını yapmayacağım" diyen insanlar çok var ama kendi travmaları sebebiyle çocuklarını dolaylı yoldan etkileyebilir
Sonradan kendini geliştirebilir tedavi olur psikoterapist lerden yardım alır ve düzelebilir
Bence olur ama eğitimini de alması lazım çocuk gelişimi çocuk ve genç psikolojisi vb
Bireyler genelde ailedeki figürleri rol model alır ama küçük bir ihtimalde olsa, olabilir.
Tamamen kisiye baglı evet olabilir fakat cok cok nadir cunku bizim ulkemizde aileden ne gorursen tamamen onu yaparsın.
Olur kende eksik olanı çocuklarında tamamlamaya çalışır kimisi kimisi de aynı ailesi kafasında olur sığır olur sıfır olur
Olabilir diğer türlü domino etkisi olsa sağlam kimse kalmaz dünyada
Olur neden olmasın hatta daha iyisi olmaya çabalar;)
Karakteri sağlam bir insan doğal olarak iyi insan da iyi ebeveyn de olur.
Bu genetik değil. Kişi ailesinden gördüğü kötü muameleleri kendi çocuğuna yapmak istemez.
Olabilir ama kendini gelistirmesi lazım
Çünkü insanlar doğru da olsa yanlış da olsa gördüklerini uygulamaya meyillidir. Travmali oldukları konuda ise tam tersini uç noktada uygulayarak yine istemeden de olsa çocuklarına kötü ebeveynlik yapabilirler. O yüzden çocuklara nasıl davranılması gerektiğini iyi öğrenmeleri gerekiyor. Herkes öğrenmeli
Kesinlikle
Tam aksine iyi bir ebeveynlik görmediyse daha iyi olur kötü muamale görmüş ise kötü olduğunu bilir ve yapmaz
Evet olabilir en azından empati yapabilir ve bazen kendini kaybetse fe kendini frenleyebilir diye düşünüyorum
Değişir çoğunlukla ben göremedim bari ben iyi bir ebeveyn olayım diye hayata bakabilir.
Olabilir kendini geliştirmişse
Bu konuda çok zorlanabilir
Olabilir asalet doğuştan gelir
Eğer kendi muhakeme yeteneği varsa olur
Zor bir soru çocuk büyütmeden bilemeyiz
Biraz zor ama neden olmasın
Olmuycam
Sanmam.
Olabilir
Olmaz
Olabilir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?