Kendi aldığı yaraları yansıtır mı canından bir parça olana.. Veya ben hüznü yaşadım, o sevinci mi yaşasın der?

Kendi aldığı yaraları yansıtır mı canından bir parça olana.. Veya ben hüznü yaşadım, o sevinci mi yaşasın der?

Ben çok zor bir çocukluk geçirdim. Başıma gelmeyen kalmadı tam anlamıyla. Şimdi bir oğlum var ve ona aynı şeyleri yaşatmak asla istemiyorum. Elimden geldiğince dikkat ediyorum ne kadar başarıyorum bilemem ama. Anne olduktan sonra kendi çocukluk fotoğraflarıma bakmak bana acı vermeye başladı. O küçük kıza bakınca yaşadığı acıları asla hak etmediği için gözlerim doluyor hep. Niye ben de oğlumun yaşadığı gibi bir hayat yaşayamadım diye çok sorgular oldum geçmişi
Canım sözlerin yüreğime hüzün verdi.
Ama senin içindeki o üzgün çocuk oğluna hep tebessüm çiçekleri açtıracak. Eminim ki çok güzel bir annesin🥹😊
Bu karşı tarafın kendini nasıl yetiştirdiği ile alakalıdır. Kimisi çocukken çok şiddet görür, büyüdüğü zaman küçükken gördüğü o şiddeti çocuklara uyguluyor, kimisi de bunun aksine kendini iyi yetiştiriyor, kötü insanlara inat iyi insan olmayı seçiyor. Bir insan yolunu ve karakterini kendisi seçer. Kimi insanlar vardır bu hayatta ne kadar kötü şey yaşarsa yaşasın kendi duruşunu, karakterini asla bozmaz, onun karakteri ve duruşu sabittir, kimisi de yaşadığı olaylar karşısında değişir, kötü olmayı seçer. Bu tamamen kişinin kendini nasıl yetiştirmesi ile alakalıdır. Bazı insanlar kendi üzerinde çalışır, kendini bir kişilik olarak, karakter olarak çok iyi yetiştirir, çok iyi Bir birey olur, kimileri de yaşadığı kötü olaylar karşısında kötü olmayı seçer
Güzel yorum canım 😊
Beğenmene sevindim canım benim 😍🥰😘
Evet ben kesinlikle iyi bir ebeveynlik yapabileceğine inanıyorum. Ebeveynlerimizden gördüğümüz haksız, saygısız “doğru” olmayan davranışlara onlar yüzünden ne kadar alışsanız da, bir süre sonra o maruz kaldığınız davranışların doğru olmadığını idrak eder ve gelecekte ebeveyn olduğunuzda, kendi çocuğunuza yapmamaya yemin içersiniz. Kendimden yola çıkarak yanıtladım. Eğer evlat sahibi olmak istiyorsanız, iyi bir ebeveyn olamayacağınıza dair kanıt, kuşkularınız varsa iyi bir psikolojik “yardım” alıp bu durumu düzeltebilir, düzeltmelisiniz. Bu dünyaya çocuk getirmenin büyük sorumlulukları mevcut. Önce manevi sonra maddi. Bilinçli sevgi dolu saygılı çocuklar yetiştirecek ebeveynler olmamızı diliyorum.(yaş 18)🙏🏻
Süper yorum,😊
Ateşle bir orman da yakılabilir, çok nefis bir yemek de pişirilebilir. Önemli olan o ateşi kimin kullandığıdır, onun karakteridir. Bunu da genetiği belirler.
Aynı buradaki gibi kendisine yapılanlara veya yapılmayanlara ne tepki vereceğine göre sorunun cevabı da değişir.
Kimi ona ne yapıldıysa demek bunun diğrusu bu diyerek onu yapmaya kalkar, kimi ise bu kötüymüş der onun tam tersini yapar.
Yani bilinen tabirle kişinin hamurunda ne varsa o olur 😇
Tam isabet yorum 😊
Kendi çocukluğunda iyi ebeveynlik görmemiş biri tabii ki iyi bir anne ya da baba olabilir. 🧸 Çünkü bazen geçmişte yaşananlar, “Ben daha iyisini yapacağım!” dedirten bir motivasyon oluyor. Ben de bazen kendi çocukluğuma bakıp, çocuklarım için daha anlayışlı ve sevgi dolu olmaya çalışıyorum. İnsan; yaşadıklarının izini taşır ama o izlere takılı kalmak yerine onlardan güç alıp çocuklarına mutluluk bırakabilir. Ebeveynlik bir nevi hayatla inatlaşmak gibi, “Ben böyle olacağım!” demeli. Çocuk yetiştirmek bahane, annelik babalık şahane! 😄
Cevap
17Cevap
Hayır tabiki insan nasıl yetişirse öyle çocuk yetiştirmeye kalkar gadası
İnkansız insan görmediğini nasıl göstersin
Hem piskoloji açidan kendini hazirlarsan biz genelde bize yapilana bize verileni yapiyoruz ve veriyoruz, paylaşiyoruz çunku biz gorduklerimiz bu hem ebevelik hakkinda iyice bilgi toplarsan bence olabilirsin ben oyle yapiyorum bide piskoloji gitmek çok işe yariyor onlar senin travmalarini detave eder bu ise ayni şeyleri evlatlarina yapmayacağini sağlar sen piskoloji açidan sağlikli olunca çocuklarinada sağlikli anne olursun buda onlari sağlikli birey olmasina sağlar
Yapabilir de, yapamayabilir de..
Bence en doğrusu ikisinin ortası. Yani ne çok şımartıp azdırmak çocukları, ne de eksik ve kötü hissettirip ezmek o küçük insanı..
Dünyaya geldiği hatta rahme düştüğü ilk andan itibaren onun farklı bir birey olacağını, olduğunu bilmek durumu normalize etmeye de yardımcı olacaktır..
Bazı şeyler doğuştan içgüdüsel olarak gelir. Hayvanlarda dahi çocuklarına bakmak, değer vermek, annelik duyguları vardır. İnsanlarda da annelik ve babalık duyguları var. Bu sebeple iyi bir ebeveyn görmesi gerekmez. İyi bir ebeveyne sahip olmayan biteyler de anne/baba olduklarında içgüdüsel olarak ve kendi yoksunluklarından dolayı iyi bir ebeveyn olabilirler.
Bence, iyi bir ebeveynlik görmemiş biri mutlaka iyi bir ebeveyn olamaz diye bir kural yok. Tabii ki zor olabilir, çünkü örnek almak, deneyimlemek çok etkili oluyor. Ama insanlar farkında olduklarında, kendi yaşadıklarından ders çıkarabilir, farklı şeyler yapmaya karar verebilirler. Kendi eksiklerini görüp, onları aşmak için çaba harcayan ebeveynler de var. Yani imkansız değil, ama biraz emek ve farkındalık gerekiyor.
Yaşatan var yaşatmak istemeyen var. Bazıları biz böyle gördük der bazıları da gördüğümüzü yaşatmayız der. Cahil olan var medeni olan var. Allah ananın babanın da hayırlısını versin hayırlı ana baba olmayı da nasip etsin.
İki türlüsü de olabilir. Önemli olan döngüyü kırmak.
Kesinlikle bu kısır döngüye girmemek..
Tamamıyla farkındalık, sezgisellik ile alâkalı sanırım, ben görmediğim çok şeyi, hatta daha fazlasını yansıtabileceğimi düşünüyorum...
Bazen iyi bir ebeveyn olsanda görsen de olmadı mı olmaz içten gelicek bence ben yaşamadım o yaşasın ya da oda aynı ben gibi olsun büyüsün demeli
Yaşadıklarından ders alan biriyse.. Çoğu insana tranva olan şeyleri tecrübe görüyorsa. Harika ebeveynler olabilirler :))
Yapabilir. Benim yaşadıklarımı çocuklarım yaşamasın diye düşünüp iyi bir ebeveyn olabilir.
Bence yapabilir ya herkes elinde olmayanın kıymetini iyi bilir
Kendi çocukluğumuza ebeveynlik yapmamalıyız.
Gerçekten bir ebeveyn olmalıyız.
Yapabilir, ancak öğrenmesi kendini iyilestirmesi gerek
bilmediğin şeyi yapamazsın ve insan görerek öğrenir
Kişinin vicdanı merhametiyle alakalı
Kimisi ben göremedim der fazla fazla gösterir
Kimisi de ben bilmiyorum öğrenmedim der çıkar işin içinden
Ben yetiştirme yurdunda büyüdüm ama iyi bir ebeveyn olabileceğimi düşünüyorum
Buna çok eminim 🥹
@ezgiliz ❤️😊
Bence iyi bir ebeveyin görmeyen çocuklar iyi bir ebeveynlik yapmak için çok çaba sarfederler kendi ideallerine göre bir ebeveyn olurlar ancak bu çok iyi bir ebeveyn oldukları anlamına gelmez
Kişi kendisini yetiştirmiş ise iyi bir ebeveyn olabilir..
bence yaşadıklarından ders çıkarabilen bir bireyse, empati kurabiliyorsa çok da iyi ebeveyn olabilir
Yapabilir ama biz sakat insanlarız
Evet sevgi dolu olmak kişilik meselesi
Mümkün ama burada kişinin bakış açısı önemli
Yapabilir Yeter ki bir kalbinin olduğuna inansın
Zorlanabilir ama neden olmasın.
Tabiki tecrübe meselesi
Asla yapamaz
Çok zor.
Yapabilir belki
Bence yapabilir
Hayır zannetmiyorum
Yapabilir bence..