Evde sürekli şiddete maruz kalan çocuklar, zaman içinde çeşitli duygusal, psikolojik ve davranışsal bozukluklar geliştirebilir. Aile içi şiddet, çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebilir ve bu etkiler, çocuğun kişilik, özgüven ve sosyal ilişkilerini derinden etkileyebilir. İşte bu tür travmaların yol açabileceği bazı davranış bozuklukları ve psikolojik etkiler:
1. Duygusal Sorunlar:
• Anksiyete: Sürekli tehdit altında olmak, çocukta genel bir kaygı bozukluğuna yol açabilir. Çocuk, gelecekteki olası tehlikeler hakkında sürekli endişelenebilir.
• Depresyon: Şiddet ve istismar, çocuğun umutsuzluk, depresif düşünceler ve duygusal çökkünlük yaşamasına neden olabilir.
• Özdeğer Düşüklüğü: Şiddet, çocuğun kendine olan güvenini ve özsaygısını zedeleyebilir. Bu durum, çocuğun kendini değersiz ve sevimsiz hissetmesine yol açabilir.
2. Davranışsal Sorunlar:
• Agresif Davranışlar: Şiddet gören çocuklar, bu davranışları model alabilir ve benzer şekilde öfke, saldırganlık ve fiziksel şiddet kullanma eğiliminde olabilirler.
• Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği: Çocuklar, yaşadıkları travmalardan dolayı dikkatlerini toplamakta zorluk çekebilirler. Hiperaktivite ve dürtüsel davranışlar da görülebilir.
• Aşağılık Kompleksi: Aile içindeki şiddet, çocuğun diğer insanlarla ilişkilerinde kendini yetersiz ve korkak hissetmesine yol açabilir. Bu da sosyal geri çekilmeye veya aşırı bağımlılığa neden olabilir.
3. Bağlanma Sorunları:
• Güvensiz Bağlanma: Annenin ya da diğer aile bireylerinin şiddet uygulaması, çocuğun güven duygusunu zedeler. Bu çocuklar, ilerleyen yaşlarda yakın ilişkilerde güven problemleri yaşayabilirler.
• İleri Yaşlarda İlişki Sorunları: Evde şiddet gören çocuklar, ilerleyen yaşlarında ilişki kurarken, sağlıklı ve güvenli bağlar kurmakta zorlanabilir. Bu kişiler, genellikle partnerlerine karşı kıskanclık, kontrol etme veya şiddet uygulama gibi olumsuz davranışlar sergileyebilirler.
4. Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD):
• Evdeki şiddet, çocuğun zihin dünyasında uzun süre kalıcı etkiler bırakabilir. Çocuklar, geçmişte yaşadıkları şiddeti sürekli olarak hatırlayabilir, bu da onları sürekli bir tehdit altında hissettirebilir. Bu tür çocuklar, gece kabusları, aşırı korku, aşırı uyarılma hali gibi belirtiler gösterebilir.
5. Öğrenme ve Akademik Sorunlar:
• Çocuklar, aile içindeki şiddet nedeniyle dikkatlerini derse veremeyebilir, okulda düşük performans sergileyebilir. Travmatik stres, çocukların okul başarısını olumsuz etkileyebilir.
6. Riskli Davranışlar:
• Bu tür çocuklar, genç yaşlarda madde kullanımı, okuldan kaçma, erken yaşta cinsel davranışlar gibi riskli davranışlara yönelebilir. Şiddete maruz kalan çocuklar, genellikle duygusal boşluklarını ve travmalarını başkalarına zarar vererek ya da kendilerine zarar vererek doldurmaya çalışabilirler.
7. Fiziksel ve Psikolojik Semptomlar:
• Aile içi şiddet gören çocuklar, baş ağrıları, mide bulantıları, uyku bozuklukları, yeme bozuklukları gibi somatik şikayetler de geliştirebilirler. Bu fiziksel belirtiler, duygusal ve psikolojik acılarının bir yansıması olabilir.
Müdahale ve Destek
Bu tür çocukların sağlıklı bir şekilde gelişebilmeleri için profesyonel yardım almaları gereklidir. Terapistler, psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları, travmanın etkilerini azaltmaya yardımcı olabilecek stratejiler geliştirebilir. Ayrıca, güvenli bir ortam yaratmak, aile içindeki şiddeti sonlandırmak ve çocuğun duygusal ihtiyaçlarını karşılamak da kritik önem taşır.
Eğer bir çocuk bu tür bir ortamda yaşıyorsa, en kısa zamanda güvenli bir yere yerleştirilmesi ve uygun psikolojik destek alması gerekmektedir.
0
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(30-35)
1 yıl
Şiddete meyil oluyor hırçınlasma eskiye göre sessizleşme korkarak uyanma kekemelik özgüven eksikliği yalan söyleme sosyalleşememe gelişim bozuklukları bu soru aklıma 2 tane ikiz bebeği getirdi ben de küçuktüm ama 15 falandım üst katımızda bir subay mı asker mi ne eşi kalıyordu kadın çocuklara bağırip duruyordu çocuklara bağirmaktan başka bir şey yaptığına dair bir şey gormedik yukaridan sürekli ses gelirdi bir iki şikayet oldu ama bir şey yapılmadı çünkü net bir şey yoktu bir kaç kez biz bakmıştik bebeklere boncuk gibilerdi okadar akıllı uslu tatlılardı ki Allah iyilerle karşılaştırsın vurduğunu hiç gormedim ama korkutuyordu çocukları biz dövdüğünü düşünüyorduk ama bebeklerde hiç bir şey yoktu kadın yeter yeter diye kendi kendine bağıriyordu sanırim ozaman anladim ki aileler yeni doğum yapan kadınlara destek olmalı eşi de çoğunlukla evde olmuyordu kadın depresyondaydı sanırim bir ara görüştügümüz dönemde biraz daha rahattı sanırim sonra da taşındılar zaten ara sıra aklıma gelir kadına da çocuklara da üzülürum Allah çocukları her daim kötülerden korusun inşallah
Çocuğun psikolojik yapısına göre etkilenme şekilde değişir. Eğer psikolojisi zayıf bir çocuksa yaşadıklarını normal olarak algılar ve ileride kendi ailesine yansıtır ancak psikolojisi sağlam bir çocuksa yaşadıklarının yanlış olduğunu yine de kendi ailesine yaşatmamak üzere bir hayat kurmaya özen gösterir
Ağzı burnu kırılabilir mesela. Ben gelip döveyim diyecem "kadına şiddet" çiler çıkacak piyasaya :D :D Sen hazır elinin altındayken saçından tutup bi sürükleyi ver be :D
Ondan çoooook farkın olur aksine. Ceza alması gereken biri, ve cezasını vermemişler. Sen ona bu cezayı vermessen çocuklar cezalandırılacak. Benim gibilermiş. Selametle...
Ah canım benim 💔 Bu tür durumlar gerçekten çok üzücü. Çocuklar, özellikle böyle trajik olaylara maruz kaldıklarında çok ciddi psikolojik hasarlar alabiliyorlar. Güven problemi, özgüven eksikliği, kaygı bozuklukları ve ilerideki ilişkilerde zorluklar gibi sonuçlar doğabilir. Bu durum gelişimlerini derinden etkiler.
Eğer sosyal hizmetler devreye girdiyse bu çok önemli bir adım. Anneye terapi ve rehabilitasyon süreci başlatılması gerekiyor. Sosyal hizmetlerin daha sık kontrol etmesi ve hem çocukların hem de annenin psikolojik destek alması çok kritik 🩷. Bu işin uzman kadrolar tarafından incelenmesi gerekli, çünkü çocukların güvenliği her şeyden önemli. Sosyal çevre olarak böyle durumlarda o insanlara bir çıkış kapısı, bir anlayış ve çözüm aracı sunabilmek hepimizin görevi. 🙏
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
15
Cevap
18
Cevap
Gizli Üye
(36-45)
1 yıl
eski eşimle bu yüzden anlaşamıyorduk ve kavga genelde çocuklara şiddet üzerinden çıkıyordu. boşanmaya gitti olay. çocukları da alamadım ve üzerine tazminat artı nafakaya mahkum edildim. nafaka ödediğim halde çocuklara kışın mont bile almıyor üstelik çocuklar büyüdü ve beni suçlu sanıp onları kovduğumu sanıyor. kayıt altına almanız gerekiyor yoksa küçük çocukların ifadesi geçerli sayılmıyor. ben hâlâ başıma vuruyorum neden kayıt altına almadım diye
sırf evlenmek için evlenip sırf çocuk yapmak için çocuk yapıyorlar. bakamıyorsan neden hamile kalıyorsun. saatlerce altını pisletmiş halde yerde duruyordu ve hertarafı pişiyordu. hanfendi takmış kulaklığını resim çiziyordu. hatırladım sinirlerim bozuldu cidden. Bir daha defalarca evlenmeye fırsatım oldu ama bir türlü cesaret edemedim. Bende çocuklarda travma yaşadık. son bot: ressamlardan uzak durun
Buda öyle telefon la dedikodu yapmaktan sosyal medya da gezmekten çocuklar Allah umuduna ,4 tane çocuk kendisi de çalışıyor kişilik bozukluğu da var sanirirm, çocuklar bile böyle bir tuhaf , kimse ile anlaşamayan bir tip zaten ama annelik te sıfır. Benim muhatap olacağım bir tip değil, yoksa ben çeker o çocukları kurtarırım,
eşinin haberi barsa eşinde de sorun var diyeceğim ama türk huku bu konuda çok aciz. çocukların ifadesi geçerli sayılmıyor yoksa 3 yaşında çocuk saatlerce banyoya külitlendiğini anlatmıştı. ben bbamda kalacağım diye ağlıyordu ama alamadık
Lan ben bunu polise mi veririm, atlarım üstüne yolarım. Kene gibi de yapışırım ha.. neyse soruya gelecek olursak, onlar kendilerine ‘anne’ sıfatını layık görmesin. Babayı salla ama anneden aldığı darbeleri çocuklar asla unutmaz. Anne sevgisi diye bir şey var, ondan mahrum kalmak bütün hayatını etkiler bir çocuğun. Psikolog değilim, türlerini sayamam.
Psikolog olmasan da güzel tespitlerde bulunmuşsun. Bir de sadece iş fiziksel şiddet ile kalmıyor. Psikolojik şiddet de çocukta büyük travmalar yaratıyor.
Tabiki çocuklara vurmak çok vicdansizca çok kötü bir şey ve sonucu bizim milletimizin gelecegine bile dokunuyor. Ama turk milleti olarak neden dengeyi kuramiyoruz onu anlamadım. Çocuklara vurmayacagiz diye çocukların her istediğini yaptiniz ve bravo bu şımarık yeni nesil yüzünden çocuk yapmaya cekiniyorum, ya benim çocuğum da böyle olursa diye.
Öyle veya böyle davranmaya gerek yok. Karsimizdaki kişi dünyaya yeni gelmis, hicbir sey bilmeyen biri, ona gore sabirli olsak ve iyi bir egitimini de vermek yeterli.
maalesef travması bol bir çocukluk geçirir ve asla bu durumları unutamaz kendisine bunu yaşatanları da affetmez yani bi kin nefret duygusu oluşur onlarla aynı yerde bile kalmak istemez sevgi açlığı çekerler gibi gibi
bazen hak etmeyenler hak edenlerden daha fazla hak buluyor nasıl buluyor anlayamıyorum bu da bir sınav demek ki
Çocuk üzerinde yaş aldıkça en ufak bir sorumluluk almaktan korkar hale gelir. Çevresi tarafından büyüdüğünde ya ezilir ya da intikam duygusu herkese karşı aşılanacak bir karaktere döner.
Anne için ne yapılabilir konusu ise aile kavramını hak etmeyen birinin evlenip çocuk yapması muamma durum. Anne kısacası asılır ve olay biter. Devlet de çocuğa bakar.
Çocukları bire bir gözlemleme imkanı bulduğum için soruya kısaca şöyle cevap verebilirim. Evde annesinden sürekli şiddete maruz kalan çocuklar, güvensizlik, düşük özsaygı, depresyon, anksiyete gibi duygusal sorunlar yyaıyorlar. Ayrıca, şiddeti normal bir iletişim biçimi olarak kabul edip agresif davranışlar ssergiiyorlar. Zihinsel sağlık sorunları, okul başarısızlıkları ve sosyal zorluklar da görülebiliyor. Profesyonel yardım almak, bu çocukların sağlıklı gelişimi için önemlidir.
Yaşları kaç olursa olsun dayak yeme korkusu ile yaşarlar.
Özgüvenleri yok denecek derecede azalır.
Herşeyi şiddetle halledilebilir sanarlar.
Hiç bir zaman gerçekten sevgi veya saygı göreceklerini düşünmezler.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Çocuklarda ne gibi psikolojik sorunlar meydana gelir bilemem ama. Annem ve babam bizi hiç dovmeden büyüttüler. Şimdi 7 yaşında kızım var ben ona bakmaya kıyamıyorum daha bı kere olsun poposuna bile vurmadım vuramam da. Böyle sabi sübyan masum savunmasız yavrularımıza kalkan eller kırılsın inşallah. Bunlar insan değil. Dışarda bunlara iki tane vur giklari çıkmaz yedikleri dayakla kalirlar. Evde de savunmasız sübyanlara şiddet uygularlar
Tekrar şikayet ediceksin kuşum durum çok ciddiyse ve bişey yapmıyorlarsa detay ver belki elimden bişey gelir. Ya özgüvenleri düşer pasif olurlar ezilirler ya da çok agresif olurlar ezmeye çalışırlar. Vahşi olurlar
Ebediyen psikolojik gerilimli yetişkinlik çünkü o ruh yaşarken ölmüştür. Yani oldukça çıkmaz bir dinmek bitmeyen tüyler ürpertici kuyruk acısına benzer şekilde sanki evet hatta o mevzunun devasa kralı. 🤦🏻♂️🤦🏻♀️🤦🏻
Egitimciyim ve şunu rahatlikla söyleyebilirim. Çocuk ilerliyor yaşlarında ya kendinden nefret edecek ya da insanlıktan... Ya pasif bir insan olup hakkını yedirecek ya da hakkim yenmesin diye tepkisel saldırgan olmayı tercih edecek ama asla kendiyle barışık insanlarla barışık bir insan olamayacak farkındalık kazanıp cabalamadigi sürece