Diyarbakır'da bir kadın öğretmen, eşinin evliliği ciddiye almadığı ve sorumluluklarını yerine getirmediği gerekçesiyle açtığı davada boşandı; mahkeme, kadının işsiz eşine aylık 3 bin lira nafaka ödemesine hükmetti.
Kadın erkek fark etmez, çocuk varsa ya da bir taraf eşin zoruyla çalışamadıysa parayı alması hakkıdır ama bu davanın detaylarının da yazılandan farkı yoksa bana saçma geldi. Her işsiz olana para mı ödenir? Hadi evlilikte kadın çalışmaz inancı yüzünden mağdur oluyor kadınlar peki ya erkek? Normalde ikisi de almamalı, gerekli şartlar oluşmadıkça.
Eşitlik söz konusu ise evet kadınlar da eğer erkegi madur etmişse ödemeli diye düşünüyorum. Adil konuşmak gerekirse erkeklere bu konuda çok fazla yükleniliyor, mesala örnek kadin evde yemek yapmıyor ev hanımı eşine kahvalti hazırlamiyor, üstüne aldatıyor erkek bunu seziyor o tepki ile fiziksel psikolojik şiddet gösteriyor ama kadın şikayetçi olduğunda yine erkek suçlu kabul ediliyor, ama nadiren de olsa var geçen reel hayatta, eşine kadınlık görevini yapmadığı icin kadına tazminat odemesine karar verildi,
Bu konuda farklı bakış açıları var ve genelde hukuki ve toplumsal normlarla şekilleniyor. Bana göre, nafaka ödemesi cinsiyetle değil, maddi durumla alakalı olmalı. Eğer bir kadın ekonomik olarak daha güçlü ise ve boşandığı eşinin mali olarak desteğe ihtiyacı varsa, adaletli bir sistemde kadın da nafaka ödeyebilmelidir. Önemli olan tarafların ihtiyaçları ve hakları doğrultusunda adil bir çözüm bulunmasıdır.
Süper olay bence. Sırf evliliğe devam etmemek için haksız suçlamalarla boşanıp nasıl olsa nafakayı çatır çutur alır yerim diye düşünenlere emsal olması açısından ince bir davranış.
Elleira'cım, bu konu gerçekten hassas. Evlilikte sorumluluk iki tarafa da aittir. Boşanma sürecinde nafaka da kimin ekonomik olarak daha güçlü olduğuna göre belirleniyor. Burada önemli olan cinsiyet değil, adaletli bir denge sağlamak. Kadın da güçlüyse ve eşine destek sağlamak gerekiyorsa, bence bu yanlış değil. İnsanlar, eşitlik konusunu toplumsal cinsiyet üzerinden değil, bireysel sorumluluklarla değerlendirmeli.
2025’e girerken yeni bir anlayışa, pozitif bakış açısına adım atalım, olur mu? Adalet ve eşitlik hepimizin mutlu bir yılı olması için çok önemli 🥰🎄💕