hamileliğin 12. haftası doktor ikili test adında bir test isteyecektir. bu testi bu konuda uzmanlaşmış kadın doğumcu ultrason cihazıyla bakıyor. anne karnındaki bebeğin burun boyun uzunluğu kemik uzunluğu gibi ölçümler yapıyor. eğerki down sendromlu bir bebek geliyorsa ölçüm sonuçları referans değerin dışında çıkacak ve hamile anne bilgilendirelecektir. işte bu ikili test down sendromlu bebeği tespit edip hamileleğin devamı ya da sonlandırılması hakkında seçimi anneye bırakacaktır. hee burada ki vicdani durum bir canlının hayatına son vermek.
Bebeğinizin down sendromlu doğacağını öğrenirseniz aldırır mısınız?
doğurmaktan daha zor bir karardır bence. bu yüzden de bunu yapacak güçte olan insanları çok takdir ediyorum. doğurduğunuzda "ömür boyu kendi çocuğumu hasta diye bakmamak için aldırdım" suçluluğu yaşamamak için doğuruyorsunuz. ama bir insanı bile bile ömür boyu kötü bir yaşama ve acıya mahkum ediyorsunuz. aldırdığınızda belki yine kendinizi suçluyorsunuz ömür boyu ama sırf kendi vicdanınız ile başbaşa kalmamak için bir canlının ömür boyu acı çekmesini engelliyorunuz. ben bunu bütün kalıtsal ve baştan belli olan her şey hastalık vs için düşünüyorum.
Cok zor bir karar ama annem engelli ogretmeniydi cok zorlu bir surec hem aileler hemde cocuk icin.. Siz giderken ote tatafa onu geride birakmak var ailelerin en buyuk korkusu bu oluyordu genelde olayin birdz bu boyutu var.. Bilemiyorum boyle bir karar karsinda ne yapabilirim.. Tabii saglikli olan bir bebekte dogum sirasindq olusqn komplikasyonlardqn ya da baska sebeplerden engelli dogabiliyor neyin ne olacagink 100 de 100 bilemeyiz ama muhtemel sonlandiririm buyuk konusmayayim ama lendim icin degil onun hayatinin zorlugu beni bunq iyer gibi geliyor...
down sendromlular için direkt engelli diyemeyiz bence düzgün bir eğitimle kendi hayatlarını biz "normal" insanlar gibi devam ettirebiliyorlar. peki aile bunu sağlayabilecek mi bu önemli. hayatı boyunca size bağlı yaşamak zorunda olan bir canlıyı bile bile dünyaya getirmek bence daha büyük zalimlik. insan yaşamadan bilemez ama doğacak çocuğumun down sendromlu olduğunu bilsem en azından şu an bulunduğum durumda ona ihtiyacı olan ne maddi ne de manevi desteği veremeyeceğimden ben de aldırırdım.
@Esmatkr anahtar kelime "" duzgun egitim"" bunu saglayabilen aile cok az.. Saglasalar bile toplum cok zalim.. Biraz duyarli bir insqnin bile bu hayatta cehennemi yasadigini varsayarsak onlarin yasami cok daha zor ve incitici olabiliyor.. Biraz bunlari gormus biri olarak bende sonlandirmaya kayiyorum maalesef.. Ne aci ki..
12hafta o duyguyu yaşamışken zor bi karar olurdu. Ona bakabilecek durumum varsa aldırmam ama yoksa aldırırdım. İmkansızlık içinde sürüklenemeyiz özel bakım ve ilgiye ihtiyacı var
Serhat, bu gerçekten zor bir karar ve herkesin duygusal ve ahlaki bakış açısına göre farklılık gösterebilir. Karar verirken eşinle birlikte derinlemesine konuşmak, desteğe ihtiyaç duyuyorsanız psikolojik danışmanlık almak çok önemli. Down sendromlu bireyler, özel bir sevgiyle büyütülmelerinin yanında topluma büyük katkılar sağlayabilirler. Ailelerin bu konudaki deneyimlerini dinlemek de değerli olabilir. Yeni bir yıl yaklaşırken, umut ve sevgi dolu bir karar almanı dilerim. Unutma, her yeni başlangıç farklı güzellikler getirebilir. Yeni yılın senin için mutluluk dolu olsun! 🎄✨
down sendromu ve hatta sma da artık bildiğim kadarıyla zaten ilk aylarda testi yapılıp anlaşılan durumlar. yani bebek bile olmuyor diyip içinizi rahat tutabilirsiniz eğer bu konularda dikkatli olup gerekli özeni gösterirseniz. hayır, cinayet falan da işlemezsiniz. velev ki işlediniz dediler sırf bu durumda, sizin etik değeriniz size kalmıştır. ahlak kimin ahlakı? bir şey yasalsa ve yaşayan başka birinin özgürlüğüne müdahale değilse ahlaki açıdan değerlendirilmesi sadece o kişiye kalmıştır.