1 yılHz. Havva annemizden bahsettiğin konu hususunda şunu söyleyebilirim.
Kuranı kerim’de Kuranın lafızlarıyla ile ilgili kavramlar vardır, bu konu da kuranın lafızlarından olan “Mübhematul Kuran” kavramına girmektedir.
Mübhematül kuranda, Kuranda açık olarak değilde ismi işaretler, ismi mevshuller ile zikredilmesi demektir.
Buradan maksat da, Fail meşhur olduğu için açıklama cihetine girmemektir.
Hz. Havva gerçekte vardı, eğer gerçekte olmasaydı insanlar o zaman nasıl çoğalacaktı?
Onların suçunu tüm insanlık çekmiyor, burası imtihan dünyası. Allah, cennet ve cehennemi yaratmış, öyle istediğini oraya koyamaz. O yüzden insanları dünyaya gönderip, onların yaşayış tarzlarına göre onları mükafatlandırıyor ya da cezalandırıyor.
Peygamber efendimiz miraca yükseldiği zaman orada, Allahu teala kulumun, şirk hariç tüm günahlarını eğer tövbe ederse kabul edeceğini buyuruyor. O yüzden dine inkara gidiyorsunuz, kerimelerinizi seçmeniz gerekiyor.
Kuranı kerim bir sırdır, muciz bir kelamdır. Sorgulamaktan çekinmeyin ama sorunuzun cevaplarını buradaki insanların cevaplarına göre şekillendirmeyin, gerçekten sorguluyorsanız bilgeli insanlara sorun.
034 Yorumla- 1 yıl
Bu elma olayı da kuranı kerim’de zikredilir. Eğer ki bu olay size saçma geliyorsa o zaman Kuranı kerimi inanmayan ve yalanlayan bir insan konumuna düşmüş oluyorsunuz. Yani sanki bu muciz bir kelam değil de, beşer insanın yaptığı bir kitapmış (hâşâ) anlamına geliyor. Allahu teala kuranı kerim’de bu konu hakkında bahsetmektedir.
Gerçekten Kuranı kerimi okuyun, tefsirlere bakın, hadislere bakın.
Ben bakmıyorsunuz diye bir şey kullanmıyorum ama araştırın.
Ben çok bilgili değilim, ama öğreniyorum. Gerçekten inanmak isteyen insanlar, araştırması gerekiyor. Şu an toplumumuzda çok kişide müslüman olduğunu söyleyen topluluklar bile doğru düzgün islamı yaşamıyor o yüzden bu kadar fikir ayrılıkları ortaya çıkıyor. İnsanlar kurana bakarsa zaten hakikati göreceklerdir.
Kuranı kerimde olan bir durumu inkar etmek, dinden çıkmaya sebep olur. Allah bizleri korusun ve affetsin. - 1 yıl
Kuranı kerim aslında insanların yaşayış biçimini de ifade eden bir kitap. İçerisinde fennî ilimler de olmakla beraber bir çok ilim ve bilim bulunduran bir kitaptır.
Fizik, kimya, coğrafya, anstronomi, tarih her şeyi içerisinde mevcuttur. O yüzden Allahu teala bizlere oku emrini göndermiştir. Ama toplum bunu yanlış algılıyor. Okumak sadece kuran okumak değil, her şeyi okutmaktır. Matematik okumak, coğrafya okumak beşeri gücün yeteceği her şeyi yapabilmek için sınırları zorlamaktır.
Allah ilk kalemi yaratmıştır. İnsanlarımızın sorunu burada işte, okumuyorlar. Ya da ben okuyorum diyorlar. - 1 yıl
Sorduğunuz soruda da kurandan anlaşılmaz kısmı şu demektir. Kuranı kerim müteşabih, muhkem, mücmel ve mübeeyyen gibi ayet kavramları vardır. Bu kavramlardan bazılarının kelimeleri birden çok manayı ifade eder.
Arapça çok zengin bir dildir, Bir kelimeden bile 9-10 anlam çıktığı bile oluyor. O yüzden buradan maksat sadece Kuranı kerimi okumayın aynı zamanda sünnetlere bakın ve yorumları okuyun demektir. Çünkü arap dilinin zenginliği yüzüğünden hangi harfe hangi mana verildiğinin anlaşılması oldukça kolay değildir ama zor da değildir.
Dediğim gibi ayetlerin açıklamaları vardır.
Muhkem ayetler mesela herkes tarafından anlaşılması kolay ayetlerdir.
Bu yüzden tefsir çok önemli, ifade zenginliği yüzünden. - 1 yıl
Kuran anlasınlar diye apaçık şekilde indirdim diye bir ayet var sanırım. Madem öyle neden tefsir ve hadislere ihtiyaç duyuyoruz. Demek ki zor
- 1 yıl
bende size diyorum ki, Kuranı kerim’ler ayetler olarak ayrılır : Müteşabih, Muhkem, Mübeyyen ve Mücmel olarak. Her ayetin açıklamaları zaten mevcuttur ve insanların anlayabileceği şekildedir ama bazı ayetlerdeki kavramlar, Arapça da aynı anda bir çok kelimeyi ifade ettiği için Arapça bilmeyen insanlara zor gelebiliyor ve mana bakımından anlaşılmazlık yaşanıyor. O yüzden tefsire ihtiyaç duruyoruz.
- 1 yıl
Kuranı kerim zor bir kitap değil, aksine insanların yaşayış biçimini, evrendeki düzeni hakiki anlamda anlatan bir kitap.
Kuran denildiği zaman insanların aklıma hemen yasaklar geliyor ama öyle bir durum söz konusu değiş. Bilime, ilime, topluma önem veren bir kitap, ders niteliğinde o yüzden eğer hayatınızda tefsir okumadıysanız okuyun, anlamadığınız yerleri de sorup araştırın ama bunu inkar boyutunda yapmayın - 1 yıl
Peki kuran kişisel olarak geliştirir mi insanı. Hani kişisel kitaplar yerine kuran okusak
- 1 yıl
Tabii ki de geliştirir. Çünkü kuranı kerim insanın ne hal üzere olmasını söylen bir kitaptır. Peygamber efendimiz güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim diye buyuruyor. Peygamberimizin davranışları , Kuran dışı davranışlar değildi hepsi kuran da bahsedilen davranışlardı.
hakiki anlamda islami yaşayan bir insan, Kuran ile terbiye olur.
Kuranı kerim içindeki bilimsel meseleler sayesinde de, insanları düşünmeye sevk eder ve düşünen insan daha çok fikir üretir, daha çok kendini geliştirir. - 1 yıl
Peki bütün psiklojik sorunlarn sebebi iman eksikliğinden mi kaynaklı, yoksa başka sebepleri mi var neden depresyonda ki birine namaz kıl deniliyor mesela. Anksiyete depresyon okb panik atak vs sebebi nedir
- 1 yıl
Öncelikle benim tıbbı alanda bir bilgim yok ama islamiyet açısından sorduğun için bu soruya kendi düşüncelerimi aktaracağım.
İnsanlar bu dünyaya bir amaç için gelirler ve bu amaç sayesinde hayatta kalırlar. Çok basitinden sen yemek satın alabilmen için, para kazanmaya ihtiyacın var dimi o yüzden bunun bilincinde oluyorsun ve kendi amacını gerçekleştiriyorsun.
Teslimiyet ve iman da böyle bir şey işte. Eğer ki insanlar bir yaratıcının olduğuna iman etmezse, bu dünyanın amaçsız bir yer olduğunu düşünürlerse o zaman psikolojik sorunlar yaşarlar. Şöyle düşünürler, zaten bu dünyada ölünce bir daha bir yer yok, o yüzden kendilerini psikolojik olarak mahvederler böylelikle intihara kadar giderler. Eğer dikkat edersen intihar edenlerin sayısının çoğunluğu iman etmeyen kişilerdir.
Dinler dogmatiktir değiştirilemez ama bir amaç uğruna gelmiştir. Kutsal olan bir kitabı bir insanın yazması mümkün mü? değil.
İşte bizler de Yüce Allah’a iman ettiğimiz ve onun da bu iman karşılığında bizi mükâfatlandıracağını bildiğimiz, namaz kıldığımız ve kuran okuduğumuzda onunla iletişime geçtiğimizi hissetmemiz, bize bu dünya da dayanma gücü verir.
İşte bu yüzden, sorun yaşadığınız anlarda Allah’a daha çok yönelin derler.
“Kalpler ancak Allahı anmakla huzur bulur. “
Bizi yaratan o, bizi tanıyan o, en merhametlilerin en merhametlisi o, her zaman yanımızda olan, bize şah damarımızdan daha yakın olan o.
O yüzden Allaha gidin derler.
- 1 yıl
Ve şunu da söyleyebilirim ki, her insan acı çeker. Peygamberler, Allah tarafından seçilmiş özel kullar olmasına rağmen onların hayatları oldukça zordu ama onlar bir kere bile davalarından vazgeçmek istemedi. O yüzden teslimiyet önemli.
- 1 yıl
İbadet ve dua etmeme rağmen neden sıkıntılar geçmiyor o zaman.
- 1 yıl
çünkü burası bir imtihan dünyasıydı, Hz. Yakup aleyhisselam’ın bir olayı vardı. Onu arıyorum şu an bulursam size atacağım ve çok güzel anlatmış, o da peygamber olmasına rağmen ve ibadet etmesine rağmen sıkıntı hissettiğine dair ve çok güzel açıklamış hoca inşallah bulurum
- 1 yıl
Hikayesini biliyorum zaten hastalıklarla kaç sene boğuşmuş ama hiç isyan etmemiş
- 1 yıl
yok o değil, evet öyle ama birisi bir soru sormuştu adam çok güzel yanıtlamıştı onu bulursam eğer ne demek istediğimi anlarsın
- 1 yıl
Merak ettim bekliyorum
- 1 yıl
buldummm vallaha baya aradım 😂
- 1 yıl
Müslüman depresyona girmez, Allah’a sığınır.”şeklindeki bir düşünce, hem ruh sağlığı hem de din açısından gerçekçi değildir. Depresyon, biyolojik, psikolojik ve çevresel faktörlerin bir sonucu olarak herkesin başına gelebilecek bir hastalıktır ve bir kişinin dini inancı, bu tür ruhsal durumları deneyimlemesini tamamen engellemez.
Depresyon, kişinin ruh halini, düşüncelerini ve davranışlarını olumsuz etkiler. Depresyonun nedeni tam olarak bilinmese de, genetik, biyolojik, çevresel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonunun rol oynadığı düşünülmektedir.
Demek ki iman eksikliği değilmiş - 1 yıl
zaten iman eksikliği diyoruz demiyorlar ki, insanlar depresyona girer attığım video da peygamber bile kötü hissetmiş. Ama biz bu dünyanın geçici olduğuna iman ettiğimiz için, bunun son olduğunu biliyoruz ve bu bizi tatmin ediyor.
Kuranı kerim’de “mutluluk” kelimesi sadece bir yerde geçer o da, “ Mutlu olanlar gelince işte onlar cennettedir. “ ☺️ - 1 yıl
Yani bu dünyada mutluluk yok mu
- 1 yıl
Bu dünyada mutlu olmak için, ahiretini güzel bir şekilde yapman gerekir. Eğer ki oraya güzel ameller götürürsen o zaman bilirsin ki, burada ne kadar zorluk çekersen çek orada çok güzel mükafata uğrayacaksın.
Mutluluğa ulaşmak senin elinde. Bu ayette anlaman gereken, öyle bir insan olmalısın ki, cennete girmelisin, Allahın cemalini görmelisin öyle mutlu olursun - 1 yıl
Ne biliyim ya benim yaşadıklarımla bunların alakası yok gibi
- 1 yıl
emin ol herkes sıkıntı çekiyor. Bugün ben çok kötüydüm gerçekten devam ediyor bu ve senin ne hissettiğini az çok anlayabiliyorum ama her şeyin bir sonu var zor olsa da var. O yüzden güç kuvvet için Allah dua et, bol bol salavat getir ve kelime-i şehadet getir. Allahın seni gördüğünü, duyduğunu unutma
- 1 yıl
10 senedir bu haldeyim ve gün geçtikçe daha kötüye gidiyor her şey. İnanç ve en önemlisi gücüm halim kalmadı depresyonun dibi gibi sürekli yatıp uyumak istiyorum adım atacak halim yok. Bu yüzden evliliği erteliyorum işe giremiyorum malaesf
- 1 yıl
anlıyorum. Bunun için bence bir psikolog ile görüşmelisiniz.
Son olarakta şöyle düşünün; eğer cennet ve cehennem yoksa gerçekten o zaman dinini yaşayan bir insan hiçbir şey kaybetmez. Çünkü din, bize toplumda nasıl durmamızı da emrediyor.
Ama eğer ki gerçekten din varsa, ve insan dinini yaşamadan öldüyse o zaman onun vay haline.
Rabbim şifa versin - 1 yıl
Soru başlığı ve detayı benm isyan edip dinden çıktığımı mı gösterir sence
- 1 yıl
bunun kesin hükmünü veremem ama isyana girmişsin o yüzden namaz kıl, kelime-i şehadet getir ve bir hoca il bu durumu konuş derim. kısmen o şekilde olmuş çünkü. şirk en büyük günah
- 1 yıl
Bir sorum daha var. 4 tane din gönderildi ve Kuran hariç hepsi değiştirildi ama Kuran kıyamete kadar korunacak deniliyor. Nerden bilicez bozulmadığını. Hadi diyelim öyle olsun. Diğer bozulan dinlere inananların suçu ne? Neden onlar bozuldu ama Kuran bozulmuyor bu diğer inananlara haksızlık değil mi? Allah onların bpzılacağını haşa öngöremedi mi de en son bozulmayacak bir kitap gönderdi? Bu durumda yaratıcı kusurlu olmuş olmuyor mu?
- 1 yıl
Öncelikle diğer dinlere inanan kişiler kafir olmuyor. Onlar da hak din ve ona inanan insanlar da cennet ehli insanlardır.
Çünkü o dinlerde Allah tarafından gelmiştir. Diğer kitaplar değiştirildiği için Allahu teala hak din olan kuranı kerimi göndermiştir.
Kuranda da bunun bilgisi bizlere verir ve “Hiç şüphe yok ki, Kur'ân'ı biz indirdik, elbette onu yine biz koruyacağız.” ayeti ile bu da sabittir.
Her şeyin bir sebebi ve bir nedeni vardır. Kuranı kerimin değiştirilmemesinin sebebi o dönemdeki hafızlardır.
Cebrail’den gelen vahiy ile peygamber efendimiz oradaki insanlara okuyor ve o insanlar da ezberliyordu. Ezberlemeleri de kolay oluyordu çünkü kuranı kerim parça parça inmiş bir kitaptır.
Allahu teala’nın kudretini bilmez akıl edemeyiz çünkü bu beşeri bilginin üzerinde bir hikmet.
Dediğimiz gibi din dogmatiktir, onu değiştiremezsin. - 1 yıl
ve dediğim gibi bunun cevapları yani bu sorularının tüm cevapları zaten her yerde mevcut o yüzden videolar ile de youtube daki hocalardan bile izleyebilirsiniz
- 1 yıl
Teşekkür ederim görüşlerin için. Kafanı şişirdim kusura bakma.
İyi geceler 😊 - 1 yıl
yok şişirmediniz estağfurullah. Ben sadece çok bilgili değilim kafanızı karıştırmak istemiyorum o yüzden videolara bakın demek istemiştim. Ne demek rica ederim ✨🌸
- 1 yıl
Sağolun 🙂
En İyi Cevaplar
1 yılDin olmassa sen olmazdın her şey din kainattaki her şey Allah'a muhtaç dilemesi yeter herşeyi yok etmesi onun için hiçbişey yoktan var eden odur odur övgüye layik olan biz kimiz ki şeytanın vesvesine yenik düşmüş kullariz sadece
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
6Cevap
- Aile & Toplum konusunda 151,2b cevap paylaştı.
u 1 yılolmazlardı
00 Yorumla ilahiyat okuyorum eger söylediğin doğru olsaydı insanların var olduğu zamandan bu zamana kadar inançsız toplum görülmemiş
111 Yorumla- 1 yıl
Uydurulmuş belkide
- 1 yıl
yazdığınızdan anladığıma göre sanıyorum ateitissiniz aslında buda bir inançtır islamiyetten bahsediyor olsaydım dediğinize katılıyor olabilirdim takdir edersiniz inançtan bahsettim ve geçmiş cağın şu an ki çağdan en ez kaç yüzyıl iileride olduguna inannıyorum evet teknolojı çağı olmasıda avantaj ama bu kimin umrunda kaç kişi bilim ile ilgileniyo varsa yoksa siyaset. maç bu kadar böyle giderse korkarım ilk çağdan bile beter olacagız
- 1 yıl
Ateist değilim hatta namaz kılarım ama çok fazla şüphelerim var
- 1 yıl
Hz Havva nın ismi Kuran da geçmiyormuş hatta milyoner yarışmasına çıktı bakabilirsin. Neyse sorum şu. Hz Havva nın ismi kuranda geçmiyorsa Hz Adem ve Havva olayı nerden geliuor? Zaten onların hikayesi de ayrı saçma. İkisinin suçunu tüm insanlar çekiyor hikayeye göre.
- 1 yıl
@Spodium haklısınız ama kendi inancımdan örnek veriyim misal bazen insan iman noktasında kırılmalar yasar ama en zor anında bile allahtan çekinmez ve dahası bir sıkınıtının dua sonrası bertaraf olması insanı feratlamaya kafi gelmiyor mu ya da olmasının imkansız olması olan dileklerinin biranda olması mutluluk değil mi din bi anlamda insanın yarına kuranda din insanların kurtuluşu a
için der yani zekat , fitre. fidye bunlarla başka insanların refahı için yoksa allahın ihtiyacı yok paraya
Aile & Toplum konusunda 5,7b cevap paylaştı. din olmasa da milliyetcilik var. bir farki yok. kavag sebebi
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)1 yılHayır olmazdı
Din insanlıktır ve insanlar içindir00 Yorumla
1 yılSen zaten dinin içinde değil dışındasın kanka
34 Yorumla- 1 yıl
Dert etme o yüzden
- 1 yıl
Nerden bildin Cebrail den vahiy mi geldi?
- 1 yıl
Dinden çikmişsin haberin yok
- 1 yıl
Başını kapadın diye dindar mı sanıyorsun kendini. Sen haşa Allah mısın kimin dinde olduğunu kimin çıktığını? Allah adına konuşma ve iftira atma.
Dini takıntısı varsa kişinin evet, yoksa değişir kişiden kişiye.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)1 yılAklın varsa dinin olmaz
00 Yorumla
1 yılHayır olmazdı
17 Yorumla- 1 yıl
Sen bunu diyerek zaten dinden çıkmış oluyorsun
- 1 yıl
Evet kitaplara göre öyle ama gerçek nasıl bilinmez . Ayrıca belkide din diye bişey yok nasıl çıkacağım
- 1 yıl
Bize göre var sana göre yok eğer inanmıyorsan ahiret hayatında öğrenmiş olursun oda çok geç olmuş olur sadece ölümü bekle
- 1 yıl
Din yoksa ahiret de yoktur. Sen bunları anlatılan şeylere göre söylüyorsun kendin emin misn araştırdın mı sorguladın mı? 1 sene öncesine kadar bnde senin gibiydim ama sorgulamaya başladım artık
- 1 yıl
Araştırmadığımı bilmediğimi nerden biliyorsun her araştıran dinden mi çıkıyor sanıyorsun her neyse sana fazla laf anlatamam görürsün diyorum sadece
- 1 yıl
Şunu unutma. Yarın kimin hak yolda kimin küfürde olacağı belli olmaz
- 1 yıl
Bu konuda haklısın gerçeği ve yanlışı görücez hepimiz zaten hak din bana göre İslam Allah İslam yolundan ayırtmasın
1 yılbence evet
06 Yorumla- 1 yıl
ben inanmıyorum
- 1 yıl
Mutlu musun
- 1 yıl
evrt bu konuda daha iyiyim
- 1 yıl
Ben inanıyorum ama çok şüphelerim var dinsiz olsaydım daha mutlu olurdum
- 1 yıl
ben vicdanen rahat hissetmediğimden ve mantıklı gelmediğinden inanmıyorum
- 1 yıl