Özellikle erkeklerin kanayan yarası olan "süresiz nafaka" ödemeleri haksızlık mı?

Özellikle erkeklerin kanayan yarası olan "süresiz nafaka" ödemeleri haksızlık mı?

Öncelikle Nafaka nedir, türleri nedir onları tanıyalım:
Nafaka, boşanma davası sürerken ya da boşanma davasının sona ermesinden sonra maddi olarak zorluğa düşecek olan kişiye bağlanan ve her ay ödenmesi gereken para olarak ifade edilebilir. Nafaka borcu aile hukukundan doğan kişisel bir borçtur. Kişisel bir borç olduğundan devredilemez. Ölümle sona erer ve mirasçılara geçmez. Eşlerin bir araya gelerek aile birliğini devam ettirmeleri, zaruret halinin ortadan kalkması ile sona erer. Nafaka miktarı taraflarca sözleşme ile kararlaştırılabilir. Herhangi bir borçtan düşülemez ve haczedilemez. Nafaka zamanaşımına uğramaz her zaman istenebilir. Kural olarak ta Mahkemeye yapılacak başvuru ile istenebilir.
Tedbir NafakasıDava süresince eşlerden birinin diğerine barınması ve geçinmesi için ne miktar nafaka vereceği karara tedbiren karara bağlanır. Davayı kimin açtığına ya da kusura bakılmaz, boşanma davası sürerken tarafların yükümlülükleri devam eder. Bu yüzden de tedbir nafakasına karar verilirken yalnızca tarafların maddi durumu dikkate alınır. Medeni Kanun’da “boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçinmesine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri resen alır” düzenlemesi bulunmaktadır. Tedbir nafakası; davanın açıldığı tarihten bu davaya ilişkin kararın kesinleşmesine kadar devam eder. Dava boşanma ile sonuçlanmış ise tedbir nafakası isim değiştirerek devam ederYoksulluk NafakasıTMK 175. Maddesinde düzenlenmiştir: ‘’Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olan taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Kanunda Yoksulluk nafakası, boşanma sonucunda yoksulluğa düşen eşe diğer eşin ödediği nafakadır. Medeni Kanun’da “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz” şeklinde düzenlenmiştir. Mahkeme bu nafakaya istek halinde karar verebilir, kendiliğinden karar veremez. Boşanma ile istenebileceği gibi boşanmadan sonra da koşulların değişmesi ile istenebilir. Nafaka miktarının ödeyecek olan kişinin mali gücüne uygun olması gerekmektedir. Bu nafakanın ödenmesi mahkeme kararının kesinleşmesi ile başlar. Yoksulluk Nafakasının ŞartlarıTaraflardan birinin talepte bulunmasıTalepte bulunan tarafın kusurunun daha ağır olmamasıTalepte bulunan tarafın boşanma yüzünden yoksulluğa düşme tehlikesiyle karşılaşmış bulunmasıNafakanın diğer tarafın mali gücüyle orantılı olmasıYoksulluğa düşecek taraf erkek ise kadının da mali durumuna göre nafaka ödemesi Katılım (İştirak) NafakasıKatılım (İştirak) nafakası, boşanma ya da ayrılık kararı verilmiş eşlerden, çocuğun velayeti kendisine verilmemiş olanının, çocuğun bakım ve eğitim masraflarına katılmak üzerine ödediği nafakadır. Medeni Kanun’da “Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler Velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlak bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır. Çocuk kendisine bırakılmamış olan tarafın çocuğun geçimine ve öğrenim masraflarına ne şekilde iştirak edeceği ve bu tarafın çocukla şahsi ilişki durumunu hakim talebe bağlı olmaksızın belirler. İştirak nafakası her an doğup işleyen haklardandır. Hakim, istem halinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.” şeklindedir. Katılım nafakası, çocukların eğitimine, öğrenimine, geçimine yetecek miktarda olmalıdır. Yine nafakayı ödeyecek olanın da ekonomik gücü dikkate alınır. Katılım nafakası çocuklar ergin oluncaya kadar devam eder. Çocuğun eğitim ve öğrenimi erginlikten sonrada nafakanın devamını gerektiriyorsa yükümlülük devam eder. Bu nafakanın sözleşme ile kararlaştırılması halinde geçerli olabilmesi için hakim tarafından onaylanması gerekir. Katılım nafakası yasal bir zorunluluktur. İsteğe bağlı olmadan hakim tarafından duruma göre saptanır. Yine katılım nafakası da boşanma kararının kesinleşmesinden sonra geçerli olur. Yardım NafakasıYardım nafakası, bir kimsenin, yardım etmezse yoksulluğa düşecek olan usul ve füruuyla kardeşlerine ödediği nafakadır. Medeni Kanun “Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır. Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır.” Şeklinde düzenleme yapmıştır. Yardım nafakası1-Çocuklar, Torunlar 2-Anne-baba 3-Erkek ve Kız kardeş 4-Büyükanne-büyükbaba, sırası ile takip edilerek nafaka talep edilir. Nafakanın başlangıç tarihi dava tarihi olacaktır. Nafakanın miktarı belirlenirken ekonomik koşullar ve hak ve nesafet kuralları esas alınacaktır.
Tabi ki haksızlık. Belli bir süre ödenebilir kadın iş bulana kadar veya geçimini sağlayana kadar vs neyse. Ama süresiz nafaka nedir ya. Sırf bu konular yüzünden işlenen cinayetler var. Adam ben çalışıyorum o da benim paramı elin adamıyla yiyor deyip gidip kadına da adama da kurşun yağdırıyor. Niye olaylar bu raddelere gelsin. Adamın biri isyan ediyordu 10 gün evli kalmış 25 yıldır nafaka ödüyordu. Kadında resmi nikah olmadan başkasıyla evlenmiş ama hala alıyor parasını. Kimin zoruna gitmez. Hele de boşanan adam düşük gelirli biriyse bir daha evlenmesi bile imkansız.
Bence değil çünkü çocuk oluyor o kadının yıpranma payı o yaşanmışlıkların bıraktığı etkiler vs... yani haklı ve mağdur olan tarafa ödenmeli ha haklı olan aldatılan şiddet gören erkekse ona ödenmeli adaletli olunmalı..
Cevap
53Cevap
Haksızlık değildir bence.
Sadece şunu söylüyorum ben Yani her şeyi erkeğe yüklemek Bana göre çok mantıksız nafaka olayı değil sadece ben Genel olarak söylüyorum bütün olayların çoğu hep erkeklerden biliniyor herkes Allah yarattığı bir kulsa Herkes bu dünyada az çok hatası vardır günaha vardır sevabı vardır günahı hatayı bir kişiye Gitme Bir cinsiyete ekmeği çok mantıklı bulmuyorum Herkes kendine bakacak bunun kadını da erkeği de aynı yani olayı şuraya bağlamak istiyorum bir şeyleri bir Cinsiyetin üzerine yıkmak çok mantıksız
Çoğunlukla haklsizlik oluyor
Ama kadının çalışacak ya da para kazanacak durumu yok ise bence verilmeli
Tabi dinen farklı oluyor
Bide bizim saçma sapan adalet sistemi olduğu için Türkiye'de farklı işliyor bu durum
Evet çok oluyor bu durum.
Sıkıntılı bi durum
Nafakanın ödenme durumlarının bence iyi belirlenmesi lazım. Eğer kadın ayakları üzrinde durabiliyorsa erkeğin ödememesi lazım.
Ama gidip 18 yaşında gencecik biriyle daha ayakları üzerinde dutmayı ögrenmeden bir kızla evlenip 45 yaşında boşuyorsa bir adam, o zaman ödemeli. Çünkü onun ayakta kalmayı öğreneceği yaşlarda kadın ev çevirmeyi öğrendi ve şimdi tek başına kalmamalı.
Belirli bir süre evli kalan ve kadının uzun yıllar çalışmadığı ve ekonomik anlamda herhangi bir destekleyici unsuru olmadığında, çocuklar olduğunda kesinlikle hakkı olduğuna inanıyorum. Ama bir sene evli kalıp sonra da nafaka isteyen insanları da anlamıyorum. İnsanda biraz gurur olur. Çeşitli şartları olmalı kesinlikle nafaka almanın.
Bir kadın olarak, boşandığım kişiden para almam mümkün değil. Hayatımdan tamamen çıkartmaya karar verdiğim bir adamın parasıyla, hayatımı sürdürme kısmı çok gurur kırıcı. Zaten çalışan, kendi ayakları üzerinde duran bir kadınım. Çok şükür kimseye muhtaçlığım da yok. Ancak işin içinde çocuk varsa o ayrı bir durum. O durumda gelen parayı da zaten direkt çocuğum için kullanır, fiş fatura neyse onla da ibraz eder kendime paramı yiyor dedirtmem.
Eğer bir kaç yıllık evlilik ve çocuk yoksa vermek zorunda değil bence. Ama çocuk varsa çocuğa vermek zorunda. Yine beş yılı aşkındır evliyse ve çocuk yoksa ve yine eğer aldatma vs yüzünden bitiyorsa ömür boyu vermeli ki yaptığı hatanın bedelini çeksin
Bilmem bana göre gereksiz. her iki ta tarafta çalışsın Ama şu var burada genelde kadın para alıyor erkek buna direniyor ve en sonunda gözü dönüyor kadını öldürüyor çocuklarını öldürüyor bilemiyorum ya Allah başa vermesin zor bir şey ya Ben hiç evlenmedim Yani bir ilişkim olmadı bilmiyorum Hani o Duygu Durum nasıl ama bir babaysam nasıl öldürebilirim Ben çocuklarım yani
Bunu aylık gelir haline getirmek gibi haksız kazanç gibi yapmak haksızlık ötesi vebal çocuk için ödenen para mübah lakin çok ağır durum vs gibi gerçekten farklı şeyler varsa ona tazminat verilmeli telafi edilmeli ama süresiz nafaka nedir yani bende staj evliliği yaptım çok şükür nafakasız kurtuldum ama ya tam tersi olsaydı ozaman berbat olurdu ikinci evliliği yapan arkadaşlarım hep sözleşme yaparak evlendiler garipserdim ama maalesef içler acısı durumlar oluyormuş
Nafaka benim bildiğim çocuklar varken bağlanıyor evlendin ayrıldın nafaka yok diye biliyorum tazminat olayına gelince malı erkek ya da kadın tek başına evlenmeden önce yaptıysa malına evlilikte ortak olamaz ama evlenirken o serveti erkek ya da kadın hangisi kazanırsa kazansın ortak bölünür bşrde şu var evlilikte aldatılma olayında zengin taraftan belirli bir tutar karşı tarafın alma hakkı oluyor.
Nafakanın olayı şu an yaşanan hayata uygun değil aslında. Eskiden kadınlar ev işlerini yapmak zorunda bırakılıyorlardı, bu yüzden para kazanmak için herhangi bir işe girme şansları yoktu, doğal olarak boşanma davaları her zaman kadına gelir olsun diye nafaka veriyordu ama şu an herkes özgürce çalışabilir, parasını kazanabilir. Eşitlik her koşulda olmalı, tabii nafakaya gelene kadar düzelmesi gereken bir çok şey var.
Bunun için belirli bir süre evli kalınması gerektiğine inanıyorum. Örneğin 3-4 yıl.
Haklısın.
1 hafta evli kalıp ömür boyu nafaka ödemek gerçekten haksızlık bence.
Evet 1 gün bile varya nasıl vicdanen kabul ediyorlar. Ekstrem durum harici. İlk günden şiddet varsa o başka ama diğer durumlarda cidden üzücü.
Süresiz nafaka haksızlık değil cinayet kadar acımasız bir verilmiş hak diyorum. Adil olan 5 yıl olmalıdır. İnsan ne yapar ne eder 5 yılda kendisine bir yol haritası çizer.
👏🏻👏🏻🤌🏻🤌🏻
Bence ufak çocuğu varsa odenmeli belli bir yaşa gelene kadar ama ömür boyu ödenmesi büyük haksızlık
Aynı fikirdeyim maviş💙
🙏👍👍🌹🥰🌹
Haksızlık tabi. Kocasından aldığı nafaka kesilmesin diye evlenmeyip dostuyla aynı evde yaşayan insanlar biliyorum. İğrençlik...
Maalesef öyle. Evlilik krizini fırsata çeviriyor alan taraf.
Bence büyük bir haksızlık, madem boşandılar kadın da iş bulsun çalışsın,
çalışamıcak durumda olanlara da devlet yardım etsin.
çocuk varsa ödemeli çocuk yoksa ödemenin elle tutulur hiçbi yanı yok
🤝🤝
Çocuk varsa işin rengi değişir, yoksa eğer nafaka olayı saçma.
Haklısın bal🪷
☺️🌸
haksızlık. erkek olsaydım boşandığım birine 1 kuruş bile vermek istemezdim
😅😅👍🏻
Yaşadıkları haksızlık bir tek nafaka olsun 🤣
Çok haklısın😁
1 gün evli kalıp bir ömür hayat sürmek isteyenler gördüm şaka gibi:D
Hem de büyük bir şaka gibi 😳
Yazık cidden.😌
Bir düşüneyim 🤣
Haksızlık tabi 1 sene evli kalmış ömür boyu nafaka ödüyor
1 sene yine iyi 1 gün evli kalıp alanı biliyorum.😀
Oha 😂 e bu adaletsizlik değil mi şimdi
Kesinlikle adaletsizlik.😄
Yani kadın ödese bu parayı gene adaletsizlik erkek nezdinde düşünmemek lazım
Elbette karşılıklı her iki cins içinde.
Gerçi nafakaya gelene kadwr neler var
Haklısın ansiklopedi serisi olur.😁
Aynen öyle 😂
Ayrılma kararını kim aldıysa veya aldırdıysa o kişinin yapmış olduğu bir haksızlıktır bana göre yani buna erkek tarafı sebep olduysa nafakayı ödemeyi göze almalıdır
Davaya göre değişir. ornegin kadın ve çocukların gerçekten ihtiyacı varsa olmalı. diğer yönden nafakayı sevgilisi ile yiyen kadınlar da var bu pek adil ve normal değil.
Boşanmış bir kadına nafaka ödemek adil değil dinen de uygun değil. Süresiz nafaka kalkmalı. Çocuklara ödeyeceksin bunu bende ödüyorum
Çocuk varsa zaten %100.
Bu konu çok geniş bence. Kadın çalışmıyorsa nereden geçinecek, erkek içinde ek bir ödeme. Hepsi bir dert. Nereye baksan o kadar sıkıntı.
Çocukları varsa ve kadınla erken yaşda evlenip çalışmasına zamanında izin vermemişse ödemek zorunda misliyle
Çocuklarına bakmak zorunda, ben tenezzül etmem 1 lirasına. Ne 1 gün nede 1 ömür, hayrını görmediğim adamın parasınıda pulunuda istemem.
Yani bi 20 30 sene evli kalırlarsa hakları her şey ama 3 ay evli kalıpta mallara ortak bide nafaka isterlerse ayıp olur 😂😂😂
Boşandım ve sadece kızıma nafaka öderim. Ve sadece nafaka odemiyorum. G... Yiyorsa daha fazlasını istesin...
Bence haksızlık. Yani kadın boşanmak istiyor ama nafakayı erkek veriyor çok saçma. Bu arada elbisen çok iyi. Sat bana 😃
Haksızlık boşandıgım karıya bakmak zorunda mıyım ne diye para veriyorum
Sırf bu yüzden evlenmiyorum olduda birgün boşanırsam kitleyecekler diye
Erkeğin durumu iyi değilse ödememeli çok iyiyse de çocuk varsa ayarında olmalı. Çocuk yoksa verilmesi yanlış.
Süresiz nafaka haksızlık e nerede kaldı sözde eşitlik. Çocuk için verilir ama öbürü saçmaliktan ibaret
Farklı bir konu. ben boşansam dünyam başıma yıkılırdı muhtemelen nafakayı düşünür müydüm bilemiyorum 😁
Bence sadece çocuğa odenmeli diğeri haksızlık olur ve gereksiz buluyorum
Sonsuza kadar nafaka ödemek haksızlık kaç yıl evli kaldı ise o kadar nafaka ödemek gerekiyor
Süresiz nafaka olayı olmamalı ve haksızlık çocuk yoksa da nafaka almaya lüzum yok
Çocuğa nafaka şart. Kadınla ilgili durumlar değişkendir.
Bazı durumlarda haksızlık bazı durumlarda donuna kadar almak gerek duruma göre değişir
Kadın haklıysa ödesin adam ama haksızsa ödemesi çok saçma
Bence çocuğa odenmeli diğeri haksızlık olur
Deveye sormuşlar boynun neden eğri diye devede nerem doğru ki demiş bizim adalet anlayışımız da bu
Çocuklara ödenen nafaka kəsinlikle olması gerəken bir şey ama boşanılmış eşe hayır.
Haksızlık olamaz, eğer çocuk varsa ya da kadın hakkını almak isterse nafaka alır..
Ortada bir çocuk varsa eğer sadece onun masrafları için ortak bir hesap oluşturulması gerekiyor.
Ben boşanmaya karşıyım… boşanmıcak şekilde eğlenilmeli …. Boşanma planları tedbirleri bence boşanmaya yol açıyor
Boşanma sebebine göre, çocuk durumuna göre, kadının çalışıp çalışamama durumuna göre ödenebilir. Kesinlikle süresiz olmamalıdır. Süresiz nafaka erkeklere takılan en büyük pranga.
Yani evet haksızlık vede nafakayı geç evliyken aldığın her şey kadının oluyormuş ben bundan bir şey anlamadım ben kendim çalışıp aldığım şeyi kadın alıyor
Ya nehiri verecek ya da nafaka ama het halükarda nehir daha önemli
Dinen zaten uygun degilde. Boyle olursa sonra koca bulamiyoruz diye aglar millet
Süresiz nafaka haksızlık evet.
Bencedee.
😇🌿🙏🏻
Ama çocuğun ihtiyaçları için o.
Öyle lehine çeviren varsa ne mutlu😀
Hayır, çocuk varsa ödenmeli zaten
Katılıyorum kesinlikle🪷
Ekseriyetle haksızlık. Ancak istisnai durumlar harici haksızlık olmaz.
Ppdeki bayan hangi ünlü?
Benim o:D
Hadi be! Maşallah very big cat 😁
Çocuk varsa ödemeli yoksa haksızlık
Sınırsız evet, bir yerden sonra yorar.
Merhaba,
Süresiz nafakayı haksız buluyorum! 😅
Haksızlık bencede
Haksız olan nafakalar var
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?