Sence ilahi bir güç tarafından önceden belirlenmiş bir geleceğin mi var, yoksa aslında her şey rastlantısal mı gelişiyor?
Kadere inanıyorum
Her şey rastlantısal
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Kadere inan, inanma değişen bir şey yok. Zira müslümanlar kıvırıyor. Eğer Allah'ın takdir ettiği bir hayatı yaşıyorsak cehenneme gitmemiz zulüm olurdu. Bunu söyleyince müslüman kıvırıyor ve kader Allah'ın dilemesi değil, bilmesidir diyor. Allah'ın bilmesinin yani kader inancının benim hayatıma bir etkisi yok. Yani Allah bilse ne, bilmese ne, beni alakadar etmez. Müslümanlar cevabını veremedikleri her meselenin böyle içini boşaltıyorlar. Kadere inanmıyorum. İnanmamın da bana katacağı bir şey yok.
kader bizim türkçeye kadar olarak geçmiş. ölçü oran orantı demektir
1 avuç kadar
1 metre kadar
eşek kadar
...
kısacası ölçü demektir
ama hurafe inanış allahın sanki alnımıza bir yazı yazmış gibi anlatım var
yok böyle bir şey
herkes neye karar verir ise onu yaşar
ödülünü de cezasını da alır
allah önceden plan ayapıp bir insana kötü iş yaptırıp sınra cezalandırmaz böyle saçmalık olmaz
herkes kendi iradesi ile ne yaparsa karşılığını alır
Kadere inanmam her şeyi kadere bağlayıp yapılan hataların arkasına sığınmam.
Cevap
3Cevap
Elle tutulur bir bilimsel delili olmayan hiçbir şeye inanmam.
Kader çizgisine oldum olası inanmışımdır, çocukken okulda hep geleceği hayal edip yaşanacak şeyleri zamanı gelince göreceğimi düşünürdüm.
Kader diye bir şey yok ruh eşide yok Allahta yok dinde yok
İkisi de değil.
Peki nedir?
Benim inancımın öğretilerine göre önceden yazılmış bir şey yoktur. Bizler irademizle kararlarımızı alır ve sonuçlarına katlanırız. ( bu dünyada ve öbür dünyada )
Öte yandan yaşanan her şey ( sünnetullah ) dediğimiz Yaradan tarafından oluşturulmuş kurallar bütünü içinde gerçekleşir. Bu yüzden de hiç bir şey rastlantısal değildir. Etki - tepki vardır. Tesadüf diye bir şey yoktur...
Özetle böyle. :-)
Peki bahsettiğin etkiler ve tepkiler rastgele değil mi? Değilse de bu durumda her şey yazılmış olmuyor mu?
Misal, hayatta A, B, C gibi önemli anlar var. Farklı seçimlerle farklı noktalara da çıkabiliriz veya o farklı seçimler bizi aynı yere de çıkarabilir (kelebek etkisi) yani temelde rastlantıyla karışık bir bütünlük var aslında.
Hiç bir şey rastgele değil. Oluşan her etki ve tepki birbiriyle alakalı. Bir meteorun düşmesi, bir yağmur damlasının oluşması, bir taş parçasının sabit durması veya yuvarlanması, senin bu soruyu sorman, benim cevaplamam...
Bu soruyu senin sorup sormayacağını, benim de cevap verip vermeyeceğimi Allah bilir. Ama o bildiği ve daha önceden yazdığı için yapmış olmayız. Bizim ne yapacağımızı bilir ama doğrudan karışmaz ( iki durum hariç ) Biz kendi irademizle karar veririz. Ve bundan da sorumluyuzdur...
Zaten İslam başka türlü bir kader anlayışını söylemez. Söyleyenler nereden çıkarıyor bilmiyorum. 🤷♂️
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?