Allah kısasta hayat var diyor ama birisi size kötülük yapınca sizin ona kötülükle karşılık vermek kötü değilmi. Kötülüğe iyilikle karşılık vermek daha doğru sanıyodum bu ayeti gorene kadar

Allah kısasta hayat var diyor ama birisi size kötülük yapınca sizin ona kötülükle karşılık vermek kötü değilmi. Kötülüğe iyilikle karşılık vermek daha doğru sanıyodum bu ayeti gorene kadar

Ayetteki kısas, hukuktaki anlamıyla suçun karşılığı ceza, suça denk ceza anlamındadır. Sana kötülük yapıp zarar verene sen de aynısını yapabilirsin demek değil. Birisi bir yakınını darp ettiğinde sen de git onun ağzını burnunu kır anlamında değil yani. Cezaya da şer'i mahkeme karar verir.
Kısas elbetteki iyi bir şeydir. Sonraki ayetlere de bakmak lazım. Kuran'da bazı hatta coğu ayet birbirine bağlıdır. Hükmü belirleyen önceki ve sonraki ayetler olabilir. Buna dikkat etmek lazım bir sonraki ayetlerede bakmanızı tafsiye ediyorum...
Nahl 126. Ayet net ifade edilmiş. Sana yapılan bir kötülük için karşılık vereceksen bu sana yapılan ile aynı misliyle vermelisin. Ancak, bu karşılığı vermez de sabreder bu daha hayırlıdır.
Burada şöyle düşün, çok detaya girmeye gerek duymuyorum. İyi de kötü de kati suretle birbirinden ayrılmıştır. Bir adamın parasını çalışıyorsun. Kısas, hırsızı caydırıcı durumdadır. Oldu ki caymadı, eylemine devam etti. Bu eylemin de cezasını verecek olan gördüğü zarar talep edebilir. Bir zarar gördü diye öfke ile bunun fazlasını haksız yere isteyemez. Yalnız burada sabır etme durumunu bir kaç farklı açıdan düşünüyorum. Hırsız, zorunda kalmışsa, aç çocuğu, hasta kardeşi gibi, ceza versen adama aç, sefîl adamdan ne alacaksın... Durumuna şahit oldun, olgunluk gösterip vazgeçti hakkından. Bu yönüyle, gidenin, vazgeçilenin daha fazla döneceğini, daha hayırlı olacağını Allah müjdelemiş. Başka şu açıdan düşünürüm. Ceza vernek istedin, ama karşılık vermeye gücü yetmedi mazlumun. Peygamber dönemi, 4 halife dönemini yaşamadık sadece... Hem suçlu hem güçlü karşısında zulme uğrayanın yapabileceği tek bir şey ayet müjde olduğu gibi sabır edecek. Selamete erişecek.
Merhaba,
Başkalarına zarar vermek ve zarara zarar ile karşılık vermek yoktur, hadisi şerif!
Ama bence de kısasta hayat vardır!
Yarına kalır yanına kalmaz!
Cevap
11Cevap
Evet Kısas güzel bir şey benim için
“Kısasta sizin için hayat vardır” size yapılanın aynısını sizde ona yapın demek değildir. Kısas işlenen bir suça karşılık olan had cezasıdır. Kişilerin birinirine göze göz, dişe diş uygulamaları değil...
kısasta hayat var derken biri yaptigi sucun karsiligini ayni sekilde alir ya da buyukluk gosterip bagislarsin bagisladiginda kisasta hayat vardir kismi burasi icin soylenmistir
umarim anlatabilmisimdir
"Allah ve Elçisi bir işe hükmettiği zaman, mümin erkek ve kadına işleri konusunda tercih hakkı yoktur. Kim Allah'a ve Elçisine
isyan ederse elbette apaçık bir sapkınlığa düşmüş olur."
(Ahzab,36)
Devlet otoritesi tarafından uygulanıyorsa, evet. Her vatandaş kendi kısasını yapıyorsa, toplumu bozar
Şu topluma bakınca kıssasın uygulanmıyor olması akıl alır gibi değil. 3. Sınıf Afganistan'da kıssas ile suç oranları nerdeyse bitti
Sen doğru biliyosun kısası kişiler kendi kafasına göre yapmamalınyargı yapmalı yani şeriat
Empati kurma yeteneği olmayan bencil insanlar başına gelmeden anlamıyor verdiği zararı. O yüzden kısas iyidir
Kin tutmam ama ödeşmek adettendir.
Bana göre iyi bir şey. Kısasa kısas
Kısas Yahudi ve Arap örfüdür.
Kötü insandan uzak dururum
Güzel tabi. burada mısın ayrıca?
kesinlikle iyidir
Ya sen çok yanlış anlamışsın
Bazen iyidir
Evet kac yasindasin
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?