Arkadaşlar din konusunda kafam öyle karışıkki anlatamam. Çok ihtilaf var. hiç rahat değilim. özellikle burada dindar veya din konusunda bilgili arkadaşlar varsa onlarla biraz konuşmak isterim. ben eskiden klasik namazını kılan orucunu tutan iyilik yaparak cennege gitmeyi amaçlayan bir müslümandım. sonra selefi hocaları dinlemeye başladım ve öyle bi raddeye geldimki kimse gözüme müslüman gibi gözükmemeye başladı. sanki ne yapsam kafir olurum yahut günah kazanırım gibi geliyor. eskiden biri müslümanım dediğinde sevinir onu severdim ama artık bu kişiye müslüman gözüyle bakamıyorum. ya gizli bir şirk işliyorsa diye. namaz kılmayan , oy kuullanan , memur olan , askere giden , mahkemeye giden , tekfir etmeyen çocuğunu okula gönderen , yahut bunları yapan biriyle evli olan vs... bunlar şirk amelleri mi? Türkiyenin %90ı falan bunlarî yapmıştır diye düşünüyorum. bana ne tavsiyede bulunursunuz. bunları yapan kafir midir? Ama ilminiz yoksa bence kesin cevap vermeyin. sizde bu cevabınızla ahirette karşılaşırsınız. Şimdiden Allah razı olsun.
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Bu hayali inançla hayatınızı karartıyorsunuz, çok yazık. Uyduruk masallar yüzünden çocukları okula göndermemeye kadar gitti iş, buraya girerken kullandığınız bilgisayar veya telefonda muhtemelen yabancı bir işçinin öğle yemeğinde domuz pastırması yedikten sonra ürettiği teknoloji ve size göre " gavur malı " ama online dinlediğiniz tipitip selefiler size bunları pek söylemezler izlemeye devam edin diye. Kolpa şeylerin farkına varamayıp bu tipitiplere fırsat vermek trajikomik.
Biz hilafet ülkesi değil genel olarak kuralarimiz dininizle örtüşmüyor zaten örtüşmesi isteğimiz de yok
Neden sen müslüman değil misin?
Eskiden müslümandım diyebilirim ama şu an gerekliliklerini yerine getirmiyorum bir nevi kendi içimde iç çatışma diyebilirim agnostik düşünceler hakim şu an bende biraz
Şirk Allah a ortak koşmak demek. Saydığın şeylerin şirk ile uzaktan yakından alakası yok ki
Mesela memurlar yemin ettikleri için memuriyet yeminini imzaladıkları için kafir olmazlar mı?
Neden olsun? Memuriyet yemininde İslâm a aykırı bir şey mi yazıyor? Ne yazdığını bilmiyorum ne yazıyor?
Ne alaka Kuran'da öyle geçen bir yazı var mı günümüz hocaların dediği şeylerin %99 u yalan %1 i şüpheli
@Bade_0 sen bakar mısın memuriyet yemin metnine internete yaz çıkar
Tamam bakıp geliyorum
Edilen yeminler mesleğinin dışında farklı birşeye sapmamak adına edilen yeminler burada günah bir şey mi var sence?
Bakım. Bu devlet için çalıştıkları için, bu yönetimde yaşadıkları için, bu millet uğruna çalışacaklarına dair bir yemin. Laiklik kısmına takıldın sanırım ama bu şirk değildir. Günah da değildir çünkü insanın kendine bağlı bir şey değil. Devlerin sorunu o.
Hangi hocayı dinliyorsun ki? Kaç kere Kur'an okudum yazdıkların ile ilgili bir şeye rastlamadım
Atatürk ilkelerine laikliğe anayasaya... bide sonda namusum ve şerefim üzerine yemin ederim diyorsun. Allahtan başka bir şey üzerine yemin edilmesi şirktir diye müsnette geçen hadis var diye biliyorum.
Ebu hanzala diyordu
Allah güneşe arıya yemin ediyor ama? Dediğin şey çok farklı bir durum. İnsan değer verdiği herhangi bir şeye üzerine yemin edebilir.
Onu Allah edebilir ama insandan bahsediykrum ben
Atatürk'ün ilke ve inkılaplarına diyor Atatürk'e demiyor. Atatürk'ün inkılapları bu ülke yararı için yapılması gerekenlerdir. Yemin etme sebebi bundan dışarı çıkmamak amacına vatana millete ihanet etmemek için. vatana ihanet ne kadar büyük bir günahtır değilmi?
Baktım şimdi de sadece şunlar üzerine yemin etmek günah diyor, Hadislerden hareketle fakihler anne, baba, oğul, peygamber, melek, namaz, oruç, Kâbe, zemzem, mezar, minber vb. şeyler üzerine yemin etmeyi haram veya mekruh kabul etmiştir.
Ama laiklik zaten atatürkün bi inklabı. islam laikliği bildiğim kadarıyla savunmaz sen bu inklaba bağlı kalacağına yemin ediykrsun orada
Evet. Bade nın de dediği gibi ülkeyi bölücü şeyler yapmak günah çünkü faydadan çok zarar getirir. Müslüman olarak tabi ki şeriat gelmesini isterim ama bu şu an mümkün değil. Ülke olarak hemfikir olmamız lazım. Ya da en azından şehir olarak. Bunu da ülkeyle zarar verilmedem yapılmalı ama bu çok zor. Zarar gören çok insan olacaktır ve bu büyük günah. İlkelerde İslam a karşı şeyler var evet ama dediğim sebeplerden ötürü kişi yargılanmaz. Açlıktan mı ölsün? Para kazanmak zorunda. Açık açık haram olduğu belli olan domuz bile imkan yetersizliğinde yeniliyor, Türkiye de ihtiyaç halinde alın teriyle para kazanmak mı günah olacak? Kalp önemli imzaladığı kağıt değil
Bir şeyi reddetmiyorum fakat cumhuriyet hep kalıcak
Laikliğin ne olduğunu söylesene bir bana çünkü bilmiyorsun gibi geldi
Devlete dinin karışmaması. Hukukta şu an İslam hukuku yok mesela. Bu laik sistemin getirdiği bir durum. Faydalı faydasız orasını bilenler tartışsın ama müslüman biri tabi ki de Allah'ın hukukunda yargılanmak ister.
@Hahhahhasiisis , bir şey daha eklemek istiyorum. İnsanlardan bir şey istiyorsan, ilk önce o isteğini yerine getirecek ortamı sağlaman gerekiyor. Peygamber efendimiz de bu şekilde yapmıştır. Alkol de üç aşamada bırakıldı çünkü birden yapılacak bir şey değil. Toplumu yavaş yavaş hazırlarsın böyle şeylere. Toplumda ister zaten. İstemediği bir şeyi yaptıramazsın. Ve gayrimüslim tarafından işkemce ile dinden çıkmaya zorlanan kişi için Allah yalandan dinden çıktım diye söylemenin yasak olmadığını söylemiştir. İşkenceye dayanamadı için hristiyansın oldum vb cümleler dinden çıkarmaz. Her şey kalpte bitiyor. Bu son dediğim ile ilgili de ayet var.
Yani dinden çıktım cümlesi bile dinden çıkartmıyorsa, istemeyerek de olsa kâğıda imza atmanın günah olacağı düşünülemez bence. Bunca insan nasıl para kazanıp çocuğunu besleyecek
Laiklik=bir kimsenin diline dinine ırkına rengine bakılmaksızın aynı muamele edilmesi
Laiklikte ayrımcılık olmamasını kasteder ve dinimizdede ayrımcılık yapılması büyük günahtır
Bu konuda şeriat ile farkı yok o zaman. Şeriat istemekte sorun da yok demek oluyor? Bunun dışında cumhuriyet ayrı bir şey laik cumhuriyet ayrı bir şey. Cumhuriyet olmamızda bir sorun yok