Hiç düşündünüz mü? Köpeklerin, kedilerin bıyıkları ne işe yarar? Kesildiği zaman ne olur?
Cevabın nedir?
Kedilerin burunlarının iki yanından uzanan kalın kıllara bilimsel olarak vibrissae denilmektedir. Bu yapılar kediler için bir duyu organı gibidir. Bıyıkların deriyle bağlantılı olduğu kısımda çok fazla damar ve sinir ağı bulunmaktadır. Bunun sayesinde bıyıklardaki herhangi bir titreşim kedinin ortamla ilgili duyarlı olmasını sağlar. Hava akımındaki en ufak değişiklik bıyıklar sayesinde hissedilip, kedinin olası bir tehlikeye karşı kontrollü olmasını sağlar. Özellikle geceleri karanlıkta, avlanmalarında ve yönlerini bulmalarında çok önemli bir etkendir.
Kör kediler için bıyıklar onların gözleri gibidir. Mesafeyi algılamalarına yardımcı olur ve bu sayede herhangi bir yere çarpmadan hareket edebilirler. Bıyıklar bunların dışında herhangi bir denge işlevi üstlenmezler. Denge tüm memelilerde olduğu gibi iç kulaktan sağlanır.
Bıyıklar bazı dönemlerde kırılıp dökülebilirler. Normal tüy den daha çabuk uzarlar. Bunların dışında bıyıklar kesilmemeli ve çekilmemelidir. Bıyıkları kesilen kediler ortamla ilgili algıları azalacağından içine kapanabilir ve psikolojik sorunlar görülebilir.
ben yazdım dermişimmmmmmmm. burdan alıntı yaptım : hayvansever.org/.../Kedilerin-Biyiklari-Ne-Ise-Yarar-Kesilmesi-Zararlimidir-04 Yorumla- +1 yıl
hiç uğraşmadım. senin başlığındaki soruyu kopyaladım. google'ye yapıştırdım. ordan bir sayfaya girdim. önce okudum. sonra kopyaladım yapıştırdım. sonra altına alıntı diye not düştüm. sonra da tekrar okudum. sonra diğer yorumları okudum. sonra başka sorulara baktım. sonra bir bildirim geldi. sonra girdim baktım. şimdi de bu yorumu yolluyorum
En İyi Cevaplar
+1 yılKediler-köpekler yön duyularını bıyıkları sayesinde kullanırlar. Ayrıca dengelerini de bıyıkları sağlar, kesildiği zaman dünyaları altüst olur yürüyemezler
02 Yorumla- +1 yıl
Rica ederim :)
+1 yılİşlevini ve kesilmesi halinde olacakları bilmiyorum; ama hiçbir hayvana olmamakla birlikte, özellikle kedi ve köpeğe en ufak bir eziyet ve tabiatında yapılacak değişiklikten kesinlikle sakınılması gerektiği, aksine davranan (zarar veren, eziyet eden, özgürlüğünün kısıtlayan...) eylem sahibinin sonunun hüsran olduğu bildirilir... Bu hayvanların ekolojik denge suretiyle görünen sebeplerinden başka çok farklı ve önemli varoluş sebeplerinin olduğu bildiriliyor...
00 Yorumla
aptal ev arkadaşım kedimizin bıyıklarını kesmişti. ergenliğin salaklığın bu kadarı olamaz. hayvanın psikolojisi bozuldu. yaradan bir sebepten yaratıyor dimi beyin yok insanlarda. bak yine sinirlendim yavrumun psikolojisi aklıma gelince
01 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
8
Cevap
25Cevap
+1 yılAllahım nerden buldin bu soruyu :D 40 yıl düşünsdn aklima gelmez :D gercekten ne işe yarıyor. Bence tatlı görunmeleri icin var :D
226 Yorumla- +1 yıl
Ben sorcak soru bulamiyorum sen döktürüyorsun masallah sabahtan beri karsima cikip cikip duruyon :D tavsanlarda cok sevimlii :)
- +1 yıl
Demekki eski sorularini goruyorum :D
- +1 yıl
Canli yayinda goruyordum bir de heralde yanitladigin sorulardi :)
- +1 yıl
Sagol canım :D kendin sor sen :) öyle olunca icime sinmez :D
- +1 yıl
Teklif icin tesekkurler :)))
- +1 yıl
İlk defa burada bir kizla bu kadar uzun sohbet ettim genelde soguk oluyorlar nedense ben tesekkur ederim :)
- +1 yıl
Evet aynen ya :) bana bir kelime soyle sana bir suru sey soyleyebilirim konusmayi seviyorum :)
- +1 yıl
Oo olmaz mi :D 2 dkda güldürebiliyorum bazen sacmalayarak bazen hareketlerimle :) ama yüz yüze olunca :) sevdiceğim de cok konuskan oldugum icin 2.5 saat susmadan konusma rekorum var enerjin bir bitmiyo ne yiyip iciyon sen banada ver ondan falan diyor :)
- +1 yıl
Bol bol c vitamini al canim bagisiklik sistemini guclendirir :) enerjim bitmiyor ya neden bilmiyorum :)
- +1 yıl
Birde bitki cayi ic cok iyi geliyormus ama ben sevmedigim icin icmiyorum :) tesekkur ederim Allah sendende mutlulugu eksik etmesin :)
- +1 yıl
İcme daha o zaman :) bekle 1 2 saat sonra tekrar iç :)
- +1 yıl
Peki canim :)
- +1 yıl
Sanada canim bende tesekkur ederim :)
Gizli Üye(36-45)+1 yılAaaaa dusunmedim hic.. suanda arastirma sansim yok netten arastirip yazarmisin merak ettim ne oluyormus.. bu arada bende bir suprizin var onuda veririm bir ara;)
121 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılHazirlucam musait oldugum zanan bu aralar isleim yogun guzel biseyler hazirlicam ozenerek.. daha dogrusu basladimda bitmedi:)
- +1 yıl
Kedilerin burunlarının iki yanından uzanan kalın kıllara bilimsel olarak vibrissae denilmektedir. Bu yapılar kediler için bir duyu organı gibidir. Bıyıkların deriyle bağlantılı olduğu kısımda çok fazla damar ve sinir ağı bulunmaktadır. Bunun sayesinde bıyıklardaki herhangi bir titreşim kedinin ortamla ilgili duyarlı olmasını sağlar. Hava akımındaki en ufak değişiklik bıyıklar sayesinde hissedilip, kedinin olası bir tehlikeye karşı kontrollü olmasını sağlar. Özellikle geceleri karanlıkta, avlanmalarında ve yönlerini bulmalarında çok önemli bir etkendir.
Kör kediler için bıyıklar onların gözleri gibidir. Mesafeyi algılamalarına yardımcı olur ve bu sayede herhangi bir yere çarpmadan hareket edebilirler. Bıyıklar bunların dışında herhangi bir denge işlevi üstlenmezler. Denge tüm memelilerde olduğu gibi iç kulaktan sağlanır.
Cevap sahibi+1 yılHarika bir bilgi cok tesekkur ederim
Cevap sahibi+1 yılbir video hazirlıyorum beğeneceğini düşündüğüm :)
Cevap sahibi+1 yılçikolata diyarlarına göndericem seni :)
www.lezzetbank.com/.../kakaolu-kalp-kurabiye.jpg
ufak bir ön atıştırma olsun buyur :)
Cevap sahibi+1 yılsevindim buna :)
Cevap sahibi+1 yılNerden bulur bu insanlar ben mutsuzken gülünecek şeyleri :))
Cevap sahibi+1 yılhmm acaba :))
Cevap sahibi+1 yılumarım öyledir gerçekten çok mutsuzum çünkü :))
Cevap sahibi+1 yılboşver kafanı şişirmek istemem dertler sıkıntılar işte düzelir bir gün.. teşekkür ederim dinlemek istediğin için.. gizli yapıyorum anlatırmısın diyen mesajlar gelmeye başladı :)
Cevap sahibi+1 yılçıktım ama girerim tekrar birazdan..
- Alışveriş & Hediyeler konusunda 461 cevap paylaştı.
+1 yılKediyi köpeği karizmtik gösterir erkekte kirli sakal neyse bunlarda da odur. Kesersen üzülürler karizmalarını kaybettiklerini düşünüp depresyona girerler.
12 Yorumla Alışveriş & Hediyeler konusunda 21,9b cevap paylaştı. Koku Alıyorlarmıs Yiyeceklerin Doğru ise :)
cicibicim13 Yorumla
+1 yılhava hareketlerini algılıyormus geceleri hızlı hareket etmelerine yardımcı oluyormuş
google da öyle diyor :)01 Yorumla- Alışveriş & Hediyeler konusunda 381 cevap paylaştı.
+1 yılsu içerken suyla beraber gelen çöpleri engellemek için cidden olay budur :)
00 Yorumla Dengeleri bozulur ve duyuları azalır. Köpeklerinki o ladar önemli deüil ama kedilerin ki çok önemli.
01 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yıldengelerine yardımcı diye biliyorum. bıyığına dokunursan aşırı bir rahatsızlık hissederler. kesmeye kalkarsan senin de canının yanmasına hazırlıklı olman gerekir :)
00 Yorumla
+1 yılalgılsamalarına yarıyor onlar için bir duyu organıdir
01 YorumlaEtrafı algılamalarındamı ne işe yarıyomuş. O tarz bişeymiş
00 YorumlaEl, kol gibi düşün biz nasıl elimiz kolumuz olmadan yapamayız onlarında bıyıkları öyledir kesilmez.
00 Yorumla
+1 yılköpeği deneyemedik ama kedinin bıyıklarını kesince fare yakalayamaz oldu. :DDD
02 Yorumla- +1 yıl
yanımızda köpeğin ağzından çok aldık ama birisini öldürdü. bir kedi de köpeği tırmaladı. ve daha niceleri. köpek tam tutacakken denk gelip köpeği kovaladığım oldu.
Gizli Üye(30-35)+1 yılKedilerde denge bulmaya
Köpeklerde kediyi bulmaya
Türk kızlarında koca bulmaya yarıyor
Lakin ne kadar doğru bilinmez10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılOnlar vericidir hem koku almalarını kolaylaştırır hemde arkası gönükken bile birisinin geldiğini hissederler... Kesersen bıyıksız kedi olur :)) algılamayamazlar...
00 Yorumla
+1 yılKedilerde dengeyi sağlıyor, kesilirse hayvan mal oluyor diye biliyorum.
00 Yorumlaben sakalın insanlarda da bir işlevi olduğunu düşünüyorum görüntü dışında :)
03 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılbir yerde duymuştum kediler bir yere girerken bıyıkları sayesinde oraya girip giremiceni hesaplıyomuss :)) Bence coookk sacma yeeaaa :))
016 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılAllah bize zaten bıyık vermiste biz kullanmayı bilmiyoz qaLiba :)) Ama siz uzatamıyodunuz dimi yaa :D:D😜😝..
Cevap sahibi+1 yılBence sana bıyık yakışır yaa :)) uzattıqında banada öğret nasıL kullanıLıyo :)))😜😉
Cevap sahibi+1 yılya da retrica o sorunu ortadan kaldırmış qaLiba puhaha :)))😝
Cevap sahibi+1 yılİşin quzeL yanı o işte çıkarsam g. k den tanırsın :)) bir kere ben gıskanç deqiLim bir kere taammı sana da bisiy derdimde o zaman ele veririm kendimi :)))
Cevap sahibi+1 yılqizlicanım iştee :)) Sen BuL kim olduğumu yeterince ipucu bıraktım sanırım iyi bak konusmalara 😜 😝 :D qqqqqq 😉
Cevap sahibi+1 yılYaaw canım sıkılıyodu dedim şu cimcimeyle biraz oyun oynuyım :))) bir giriyim dedim can sıkıntısı iştee... :D :D
Cevap sahibi+1 yılAhaha dahada qıcık etsedim keşke seniii :))) Ama vijdanLıyım beeennn uzun tutmadım :D:D cimcimee senii :D:D
Cevap sahibi+1 yılAhaha tabii ya kıyamadım kesinn :D :D 😆😆😂 bir yere gitmedim ki merak ettim nabıyonuz :)) site çok baqımLı yaptı biliyonmu dısarıyLa alakam kalmadı o yuzden biraz ara verim dedim ara ara girerim konuşuruz 😃 Gorusuruz Sonraa.. 😘 :D:D
çevreyi daha iyi algılarlar kesilirse algıları körelebilir
00 YorumlaDengelerini bıyıkları üzerinden sağlıyorlar.
11 YorumlaDuz. yurumelerını saglar kesılırse yamuk yururler
11 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBiri şu kezbnlara da sorsun bıyıklarının ne işe yaradığını? Asdaddad
12 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılBak halk beğenmiş @cici-bici sanada eic seçmek düşer ;)
Dengeleri bozulur yürüyemezler :D
00 Yorumla
+1 yıliyi duymalarnı sağlıyo :))
05 Yorumla- +1 yıl
sende çok soru soruyon hee :))
- +1 yıl
:))))
benim kedim ülkücüydü oyüzden kesmyodu bıyıkları
14 YorumlaKarizmatik oluyolar işte
02 Yorumla
+1 yılben kendi bıyığımı çözemedimki hala ne işe yarıyo
020 Yorumla- +1 yıl
o zaman eti yi mahkemeye vercem 2 günde bir traş oluyoz ne soguğa dayamnıyoz nede yağ dengesi kaldı :DDD
- +1 yıl
gercektenmi :))))) ne iyi olur :))
- +1 yıl
kimse örmedi hiç bana şimdiye kadar ne güzel olurdu :)
- +1 yıl
öğrenirsin ama bana örermisin bilmem :) valla bilsem örerdim ben :D
- +1 yıl
yakışması önemli değil kim görcek sanki :DD hadi sen öğrende cabuk kış bitmeden yüzün tutulmasın :D
- +1 yıl
yüzüm dicektim işte cadı alla alla anlayıver :D
- +1 yıl
bizim kaşkol da yalan oluyıo :D
- +1 yıl
konu değişmeye başladıda :D
- +1 yıl
sayende :DD
- +1 yıl
öyle tabi :))
Denge sağlamalarına yardımcı oluyor diye biliyorum
01 Yorumla
+1 yılKesilirlerse denge sağlayamazlar sister
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yıldüşünmedim düşünmekte istemiyorum
01 Yorumla
+1 yıldenge sağlıyor.
00 Yorumla
+1 yılBıyıksız olur :D
01 Yorumlasağlık acısından
01 YorumlaDengesi bozulur :D
01 Yorumla
Devamını Gör(18)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Alışveriş & Hediyeler > Sorular > Köpeklerin, kedilerin bıyıkları ne işe yarar? Kesildiği zaman ne olur?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler