Z kuşağının diğer kuşaklara göre daha hızlı yaşlandığı ortaya çıktı. Katılıyor musunuz?
https://x.com/bpthaber/status/1795064715829190680?s=46&t=JN3rF8hiK1owhmhfoil1QA
Z kuşağının diğer kuşaklara göre daha hızlı yaşlandığı ortaya çıktı. Katılıyor musunuz?
https://x.com/bpthaber/status/1795064715829190680?s=46&t=JN3rF8hiK1owhmhfoil1QA
%💯 katılıyorum
Peki neden?
Ben çocuk ve gençken haraket vardı. Çocuklar mahallede oynar bisiklete biner harika zamanlar geçirilirdi ve hiç kimsede 30 yaş altında kilo sorunları felan asla gözlemlenmezdi. Her yer meyve ağaçları doluydu ip atlamaktan top ile yakar top vs oynamaktan sıkılır gider ağaçlara çıkar birisi elma diğeri dut birisi şeftali felan yerdi şimdi ise hem haraket kalmadı hemde organik besin diye bir şey kalmadı. Ben çocukken organik beslenme vardı ve ortada gdo hormon lafı geçmezdi şimdi tr de yetişen meyve sebze sınırdan geri döndü tarım ilacı dolu zehir dolu şeyler iç pazarda satılacak diye haberler çıkıyor.
Herkes övüyor z kuşağını ama bakınca en c@hil kuşak kendileri. Benim zamanımda dedene babana soru sorardın bilmiyorum derdi açardı ansiklopediyi okur sana anlatırdı şimdi sor dedeye babaya bilmiyorsa küfür edip seni başından gönderiyor ve gençlerde kitap okuma araştırma sorgulama kalmadı. Televizyon izleyenler 2 saat bakışmalı boş diziler esra erollar müge anlılar magazin programları ile zaman geçiriyor telefon bilgisayar kullananlar tiktok derdinde. Doğal olarak zeka kalmadı.
Ben çocukken yetişkinler dahi kahvaltıda çizgi film çıkardı onu izlerdi müzik ve kültür yayınları olurdu onu izlerdi sağlık yayınlarıda vardı ve o da izlenilirdi. Sonra da herkes işe okula giderdi gelirdi ve dolu şeylerle ilgilenilirdi. Ben haftasonu kitap okuduysam okumam bitince mahallede bisiklete binebilirdim ama şimdi mahalleyi geçtim park kültürü dahi kalmadı ve gençlerin büyük çoğunluğu bisiklete dahi binmesini bilmiyor.
Daha yazsam roman olur ama kısaca özetlemem gerekirse ekonomide kötü gençler ev okul arası dışına da çıkamaz oldu tembellikte var parttime çalışan yok organik olmayan beslenme haraketsizlik tiktok vs gibi boş şeyler derken kendilerini yok ettiklerinin haberinde değiller. Hayat ise yemek ye tuvalete git seks yap boş şeylere gülün dışında şeylerden de oluşuyor ama hepsi bi haber.
Ben daha çok tukettikleri gıdadan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Eskisine nazaran neredeyse doğal ürün kalmadı. Ve bu da büyüme aşamasında olan çocukların etkisi olduğu kanaatindeyim. Hormonları tetikleyici birsey var. Bugün bile lise çağındaki kızları ve erkekleri baktığımız zaman çoğu uzun boylular. Yüz ifadeleri baktığında 20lerin başındaki insanları andırıyor. Ve diğer konu ise gençlerin kendilerini büyük göstermek isteyisi. Ben kendi zamanımda bilmezdim lisedeki kızların makyajlı olduğunu tek tük vardı veya özel günlerde. Erkekler ise ortaokuldan çıktığı gibi ya kumara ya alkole ya da sigara başlıyor. Konuşulacak çok şey var aslında...
Genç yaşta maruz kalınan taciz, tecavüz, mülteci problemleri, global krizler, ekonomik krizler ve bunların sadece tek tık uzaklarında bulunması yeni nesilin her şeyi görmesine ve aşırı stres altında kalmasına sebep oluyor tüm bunların yanında hayatımızın her yanını sarmış olan katkı maddeleriyle dolu yiyecekler, radyasyon gibi vücudu hızlı yaşlandıran etkenlerle birlikte evet z kuşağı daha hızlı yaşlanıyor ama bu yaşlanma şu an hayatta olan herkes için geçerli z kuşağı sadece bunlara daha erken yaşlarda tanıklık ediyor
Normal böyle olması düzgün ve yeterli beslenemiyoruz çünkü hayat çok pahalı kendine vakit ayırmakta bu dönemde çok lüks oldu köle gibi çalışman lazım yoksa temelli aç kalırsın yanı sıra şahsen çokta stresliyim gelecek kaygıları endişeler bla bla bla kısacası genç yaşımızda çöktük usta 22 yaşındayım ama koca koca insanlar bana abi çekiyor buda beni kötü etkiliyor yaşlı durduğum çok açık
Cevap
51Cevap
Olabilir araştırılması lazım bilimsel olarak. sağlıklı beslenmiyor çoğu zaten yediklerimiz de iyi değil. ama japonyada ki insanlar daha sağlıklı mesela.
Doğal tüketilen hiç bir şey olmadığı için 9 10 yaşında erken ergenlik gir sonra normal ergenlik 12 yaşında cinsel kimlik keşfet meraktan veya kandırılmaktan dene ondan sonra zaten gelecek planları olmayan ne yapacağını bilemeden okunan zorballanan ailede mutsuz olan bazı kolay para yolunu seçen hem cinslerine özenme beceremeyip yavaş yavaş tükenmişlik sendromu yaşa
Eğer kullanırlarsa çeşitli maddeler filan derken mutsuz yaşam sonuç daha hayatlarının baharında çökmüş gençler olyur kaç kişi şanslı ki
Sadece o değil her şeyi buraya dökmek olmaz hepsini saysak ohoo
Fazla tetikleyiciden teknolojik devrim yüzünden stresten insanları sakız gibi çiğniyorlar. Yaşlanma hızlanır delilikte çoğalır çöküşte hızlanır. Aç gözlü gebeş kesim yüzünden teknolojiyi gelişimleri düzeni iyi yönetemiyorlar çünkü sadece kendilerine kadar ve bu elemede kalanlar hayata devam edebilecek adamlar resmen nazi gibi sadece insanlar bunu fark etmiyor. Gaz odalarında açık havda öldürülmeye. Hatta bile bile toplu kıyımlar yapıyorlar afrikandan filistine doğu türkistan tayvan ukranya ve yeni ortaya atılacak ülkeler kıyım veya saldırmayı hak göre delilerle gibi beter bir devirdeyiz.
açlık oyunlarının farklı bir evresi belki de o evrende yaşıyoruz da bilmiyoruz.
https://www.youtube.com/shorts/mq5E4S3VqI8
Bence tam tersi çünkü eskiden 55-60 yaşında babanne/anneanne dede ölüyordun torun sahibi olmak da ruhsal olarak yaşlandım algısı veriyordu şimdi zaten insanlar 30 ve üzeri yaşta evlenmeyi tercih ediyor benim 43 yaşında tanıdığım bayanın 8 yaşında oğlu var daha o kadın kendini haliyle daha genç hissediyor yaşam standartları eskisi gibi değil tabii kullanmasını bilene orta da 2 3 tane bakımsız, kendini harcamış tip görüp işte z kuşağı böyle demek saçma şu an ben 27 yaşındayım benim 40 küsür yaşında arkadaşım var artık yaşlar sadece bir sayı olacak
Sebebi internet sosyal medya vs. Hayatımıza çok hızlı girdi. Son 20-30 yıl hızlı sayılıyor. Dünya tarihi genelinde bakarsak sadece milattan itibaren son 30 senede bu kadar gelişmenin olması çok çok hızlı sayılır. her şey çok daha ulaşılabilir halde. Bu ister sigara m@dde olsun ister bir avakado ya da mango. Ayrıca globalleşmeyle beraber Avrupa veya Amerikadaki bir olay bizimde gündemimize oturuyor rahatlıkla, her şey çok çabuk duyuluyor yayılıyor bu ister iyi bir haber olsun ister kötü. her şey çok hızlı artık. Negatif etki yaratmasıda oldukça mümkün. Birde telefon ve radyasyon maruziyeti var tabi.
E tabii hızlı yaşlanır Bu gayet normal, çünkü Z kuşağı hayatını yaşamıyor ki, y kuşağıyım yani, 1991 doğumluyum genelde 2000 yılları falan gördüm yani bizim zamanımız gene güzeldi, sonradan teknolojiydi sosyal medyaydı insanlar robot gibi oldu gerçek anlamda kimse mutlu değil Herkes evine kapandı samimiyet yok arkadaşlık yok dostluk yok iletişim yok, insanlar zaten geçim derdinde ayrılık acıları arkadaş kazıkları stres yüzünden insanın ömrü kısalır tabii.
Katilmiyorum. Ama öyleyse de bu güzel bir sey. Z kuşaği hareketli çünkü. Y kuşaği veya daha eskiler gibi elinde telefon uzanip sabah akşam tiktok siyaset izleyip sonra kalkip nasihat vermiyor. Taniğim her z kuşaginjn bir çok uğraşi var. Okula gidiyor part time çalişiyor sivil toplum kuruluşlarina üye. Dil ögreniyor vb. Yani cok hareket edip çok yorulduğu için daha çökük durabiliyor. Bu da bence gayet guzel bir sey. Oturarak yaşlanmakdan iyidir.
Katılıyorum bu Y ve Z kuşağı olarak herşeyi yaşadık sinir stres gelecek kaygısı güvensizlik tek kalma bir yandan virüs savaş ekonomi yediklerimiz ictiklerimizde çabası..
Yani liste uzun baya Rabbim sonumuzu hayır getirsin 🤲
Asiri makyaj, stres, kendini diğer insanlarla aşırı kıyaslama, pahalılik, çok fazla okuduğu halde istediği ise sahip olamama, toplumda şükürden yoksunluk ve herseye sahip olma isteği bunun için de çok para gerekmesi sonucu
evet aynı anda hem ders çalışıp hem dizi/film izleyip hem de milyon tane kişiyle mesajlaşabiliyorlar
bunlardan bir şey anlıyorlar mı hayır o da ayrı. koca gün 24 saat her şeye yetecek vakit var ama gel de anlat
Evet doğru bir katılıyorum çünkü önceden bolluk vardı şu an her şey çok pahalı en basiti aşk bile şu an parayla olmuş o yüzden bu derin düşünceler insanı yaşlandırıyor
Yaşam şartları, savaş, adaletsizlik, zorbalık, işsizlik, hakkını alamama , taciz, tecavüz yani o kadar çok kötü şeyler varken bizim iyi olabileceğimiz çok şaibeli bir gerçek.
Dogal yiyecek olmadığından cocuklar 10 yaşında ergenlige 14 yaşında ergenlikten çıkmaya başladı 20 yaşında yaslanma modu başlıyor köyde yaşayan insanlar da hala hersey normal
Onları da hayat yordu. Söylenecek o kadar şey var ki yine de özet geçeyim: Z kuşağı neyin ne olduğunu farkında en azından büyük çoğunluğu.
Biz berbat bir döneme denk geldik ama onlar daha berbat bir döneme denk geldiler ilkokul çocuğu bile hesap kitap yapıyor normal değil mi
Daha fazla manyetik alan, daha az topraklama, daha kalitesiz besin hava su ve yaşam şekli ve aşırı stres
Çoğunun hayatı stresli, ekonomi , parti gibi konulara fazlası ile kafa yoruyorlar. Aslında çok fazla şey diyebiliriz bunun için ve evet katılıyorum.
Evet y kuşağı olarak katılıyorum
Para yok aşk yok gelecek yok
Selamün aleyküm. Sabahları 7 adet zeytin yeseler yaşlanmaları gecikir.
Kendilerine dikkat etsinler. Bizden daha büyük durdukları kesin.
Katılıyorum dışarıdan baksan 30 dersin sorunca 16,17,18 diyorlar şaşırıyorum bazen.
Bilimsel bir veri var mı bu konu ile ilgili yoksa öyle söylenmiş bir şey mi bu merak ettim?
Türkiyede doğmuşlarsa doğrudur. Çocuklar direkt siyasetin içine doğdular çünkü.
Sosyal medya ve telefonlar ve teknolojik giyim cihazları yüzünden.
hic sanmam. ne zorluk goruyorlarda yaslaniyorlar. ekmek elden su gölden
Depremi, pandemisi, ekonomik sıkıntısı, savaşları gören bu nesil. Bir de teknolojinin getirdiği yorgunluk var. Evlerde herkes bunalımda. Yarış atı gibi koşuyoruz nasıl genç kalacağız?
Ne tuhaf bir kuşak çıktılar! Olumlu olumsuz her şey onlarda!
Normal bisey her gün taciz tecavüz ölüm haberleri görüyoruz yoruluyor insan haliyle
Normaldir her şeyi daha hızlı yaşıyorlar.
Bazılarının bilmediği nane yok.
1990-2000 arasından söz ediyorsak bu neymiş arkadaş diyesim geliyor :)
Yalan mk dünya zklerinde değil. neyi dert ediniyorlarda daha çabuk yaşlanıyorlar :D
Al işte klasik z kuşağı. Diorum ya dünya ziklerinde değil bu kamil kendini derviş falan zannediyor. Einstein den falan zeki sanıyorudur kendini bi tanısan...
Genç yaşımızda virüs savaş darbe kriz doğal afet her şeyi gördük bi zahmet yaşlanalım djdndjddj
Doğrudur, ben hepsinden genç duruyorum ne hikmetse.
Yaşam şartları eskiden daha iyiydi. En basitinden artık her yer beton oldu. Yeşillik göremiyoruz. Sokakta oynayan çocukların devri kapandı. Herkes evinde TV ya da bilgisayar başında. Böyle çocukluk mu olur... Kalite yok artık.
Calıştığım yere gelen kızla ilk tanıştığım zamanlarda, 5'liyim dedi.. 95 zannettim. 2005 dediii🤣 Evet bence de erken yaşlanıyorlar genelde.
Katılmıyorum bence daha geç yaşlanıyoruz ki ömür süresinin uzaması da bunun kanıtı niteliğinde bence. Bunun dışında eski videolara bakıyorum da 18 20 yaşındaki insanlar bu günün 30 35 yaşındaki insanları gibi duruyor
Yaş yaşadıkları en zayıf proglem diyebilirim Gelecekte bana göre kayıp nesil olarak anılacaklar.
Katılıyorum daha 20 yaşındayım ama benden büyük kişi bile abla diyor 😢
Bu ülkede çok normal. Çoğu mutsuz, umutsuz.
Doğru söz benim 17 yaşında kız kardeşim var 27 gösteriyor inanır mısın?🤣🤣🤣
Sebebi uykusuzluk ve sağlıksız beslenme.. kardeşim fast food sever ve kahve çok içer.. uykusuz kalıyor bana anlattığı itibariyle ve kardeşim İzmir’de yaşıyor ben İstanbul’da.. onu senede bir kez görüyorum ve en büyük hayalim ona bir kahve makinası hediye etmek.
Bir Z kuşağı olarak Evet daha çabuk yaşlanıyoruz ve tabii bunların sebepleri var ilk olarak Türkiye'de yaşamak
Bencede çünkü bizde işler garipleşti bilmiyorum çocuklar çocuk gibi gözükmüyor genç yaşta evlenmelerde arttı ki bence bu iyi bir şey.
Evet buna katılıyorum
Yedigimiz onca katkılı zehir
Yaşanılması zor bir ülke daha ne olsun
Ben buna dahil değilim hala çok sağlam hissediyorum bu enerjiylede kolay kolay yaşlanmam
Ne bilim kim yaptini bunu fotumden kaynak getirmeyin
Olum kuşak ne ara yaşlandı sallama haber yapıyorlar her habere inanmayın.
Evet suratları kırış kırış
Evet katılıyorum
Katılıyorum. Hepsi benden büyük duruyor.
Kalitesiz yaşıyorlar ama bu da bir gerçek. 🤷🏻♀️
24 gorunumlu 80 gibiyim
Katılıyorum, benden büyük duruyorlar
Hızlı tren gibi hizlilar
Dertler ve sorunlar bizi yaşlandırıyor doğru
Z kuşağı üzüntü içinde
Hayat şartları yaşlandırıyor.
Agır makyajdandır o
Öyle zaten niye şaşırdınız ki?
evet daha hızlı yaşlanacaklar
Evet bu beyinsizlik beni bitiriyor
Öyle diyorlarsa