İnançlı insanları asla düşüncesinden vazgeçirmek değil niyetim ama bu soruya kafa yorun, tabi yoracak kafa varsa. Yaratıcı kusursuz olmalıdır dimi? Evreni yoktan var eden, canlılığı sağlayan, insanı yaratan bir şey var ise, neden yaratmaya ihtiyaç duydu? Sınav olduğuna inandığınız dünya neden var oldu? Yaratıcı insanı sınava sokarak kime neyi kanıtlar? Kusursuz bir varlık, neden kusurlu canlılar yaratır? Yarattıktan sonra iblis çıkıp, ben onları baştan çıkartıcam bak görürsün diyince, hadi bakalım sana süre, görelim çıkartabilecek misin derken herşeye gücü yeten yaratıcı neden iblisi o an yok etmez de kime neyi kanıtlamaya çalışır? Bizim mantığımızın dışında derseniz şayet, sizin onu bilmenize imkan yoktur. Dolayısıyla yorum da yapamazsınız, varlığını da bilemezsiniz yokluğunu da. Hiç bir fikriniz olamaz. Bahsettiğiniz her şey inanç ile alakalıdır. Ama inançta tanrının varlığını kanıtlamaz. Kısacası biz bir yaratıcının varlığınyada yokluğu hakkında bilgi sahibi olamayız. Çünkü o bizim aklımızın mantığımızın üstünde olmalıdır
Güncellemeler
+1 yıl
Okumadan yapılacak her yorumu kaldıracağım, bilgilerinize
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Bir yaratıcının olduğuna inanmıyorum. Şeytan ve melek kavramı ise tamamen insanın içinde beslediği duyguların başrol oyuncuları olduğunu düşünüyorum. Cennet ve cehennem kavramı ise bu hayatta inşa ettiğin hayatı nasıl yaşadığınla alakalı olmalı. Bütün kavramları bir yaratıcıya bağlamak bana saçma geliyor.
Evet nispeten. Bir yaratıcı varsa bile bizim bunu anlamamız mümkün olmayacak. Ama böyle bir evren yaratan yaratıcı da, bana göre noksandır. Bu kadar kusuru bir arada "mükemmellik" adı altında yaratmak...
Elbette bilemeyeceğiz, kaç milyon insan geçti bu hayattan ve hepsi biz neden varız diye sorgulamıştır ama cevabını bulamadan ölmüşlerdir. Kimisi bu hayatın son olmadığı umuduyla öldü, kimisi inancı olmayarak öldü. Eninde sonunda herkes öldü kısacası.
Mükemmellik kavramını da nasıl tanımlayabiliriz, kusur nedir?
Mükemmellik kavramı bizim düşüncemizin sınırlarında olacağı için, kutsal sayılan kitaptaki mükemmelliği de tarif etmemiz mümkün değil ki. Çünkü benim için mükemmel olan, yaratıcı için kusurlu olmalı.
Haklısın bende öyle düşünüyorum, bizim görüp bildiğimiz kadarıyla mükemmeldir. Mükemmeli yakalamak için yaradan deneme yanılma ile mi bu evreni yarattı? Ya da neden Epikür’ün dediği gibi Tanrı mükemmel ise neden kötülüğü yarattı, kötülüğü neden kaldırmıyor? Kötülüğü kaldırmaya gücü mü yok?
Aynen öyle. Yaratıcı kusursuz ise evreni dene yanıl yöntemi ile birden fazla yaratmamış olmalı. Şayet bir kez yarattı ise o da kusurlu. Bu da yine yaratıcıyı kusursusluktan uzaklaştırıyor. Ayrıca çevrede olan şeyler ile bilinmek isteyişi yaratıcıyı var etmez. Sadece inancı kanıtlar
Seni bu konuda aydınlatacak bilgiye sahip değilim. Bu soruların cevabını arıyorsan daha spesifik noktalarda araman gerekiyor. Dini ve yaratanı sorgulaman yanlış değil ama sorgulama şeklin yanlış. KS bu konuda sana çözüm olamaz.
Sanırım anlamadınız. Ben din ve yaratanı sorgulamıyorum. Din zaten sorgulanması gereken bir şey değil, sadece bir inanış biçimi. İsteyen böceğe de inanır, kendi bileceği. Yaratıcıyı da sorgulamıyor ya da aramıyorum, çünkü arasam bile bulamayacağımı açıklıyorum. Aklımız bu kadarına yetemez diyorum.
İstersen dine inanmayabilirsin ama evrenin, tabiatın her yerinde bir yaratıcının varlığı yönünde işaretler var.
Peki bu işaretler nedir? Yaratıcı yarattıklarıyla bilinmek istiyorsa ki, dediğinin mantığı buna çıkar, o zaman yaratıcı kusurludur. Çünkü bizler gibi bir duyguysa sahip olmuş oluyor. Neden bilinme ihtiyacı duyuyor herşeyr gücü yeten bir varlığın? Anlamadıysan şöyle söyliyim, hayır bilinmek istediğini nerden çıkardın diyeceksin muhtemelen. Sen birşeylere bakıp, aaa bunlar varsa bunları biri yaratmış olmalı dersin, bu durumda yaratıcıyı bulduğunu düşünürsün. Ama bu yaratıcı olduğunu kanıtlamaz. Bu bahsettiğin şey sadece bir inanç. Birinin bunları yarattığına inanmak istiyorsun. Ama bilmiyorsun, çünkü görmedin, bilemedin
Akıl o yola götürürse bilinir.
Ve Yaratıcı bilinmeyi ister evet. Neden bilinmeyi istemesin?
Yaratıcının neyi isteyip istemediğine de biz karışamayız ya.
Yaratıcı bilinmeyi isterse senden benden duygusal manada ne farkı kalır? O zaman bende kendime yaratıcı diyebilirim? Çünkü benzer vasıflara bende sahip oluyorum bu mantıkla. Yaratıcının neyi isteyip istemediğine zaten bizim karışamamamız lazım. Çünkü neyi yapıp yapamayacağını bile bilemeyiz. Aklımız bu kadar yüce bir varlığı anlayamaz
Yani Yaratıcıyla bazı özellikleri paylaşıyoruz diye onda kusur mu görüyorsun?
Dostum sen soruyu anlamıyorsun. Ben yaratıcı var ya da yok demiyorum. Bir yaratıcı olup olmadığını biz anlayamayacak kadar düşük varlıklarız diyorum. Soru açıklamasındaki ilk cümleyi okumanı öneririm. Bu sidik yarışı sorusu değil
Anlamadığımı söylediğin şeyi anladım merak etme.
Ama Yaratıcıya kusur bulmanı pek anlamadım.
Ben de diyorum ki akıl yoluyla Tanrı bilinebilir
Akıl yoluyla sadece inanabilirsin. İnanman, onun var olduğunu kanıtlamaz. Ayrıca yaratıcıya kusur bulmak değil hala anlamadın o kısmı.
Yaratıcı bilinmeyi istiyorsa kusurludur dedin bana cevabında. Ne yazdığın açık ve net.
Evet, herşeye gücü yeten bir varlığın hiç birşeye ihtiyacı olmaz. Senin veya benim onu bilmemiz neyine yaratacak? Dostum hala sidik yarışına giriyosun, tekrar söylüyorum bu sidik yarışı sorusu değil. Ben seni inancından döndürmeye çalışmıyorum, bana inançta yükle demiyorum. Sorum açık. Tartışabileceğimizi düşünmüyorum çünkü boş bir yarışa sokmaya çabalıyorsun
Ben sana inancı dikte etmeye çalışmıyorum, bence anlaşılamayan kişi benim.
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!