ALLAH'IN "HER YERDE" OLDUĞUNU SÖYLEYENLERE HÜKÜM VERMEK:
Yüce Allah göklerinin üstündedir, Yaratıkları üzerinde yücedir, Kitabın, Sünnetin ve Müslümanların fikir birliğinin kanıtladığı gibi tahtına istiva etmiştir. Kim Allah'ın her yerde olduğuna inanırsa, o bir kafirdir, çünkü o Allah'a, Elçisine ve Müslümanların fikir birliğine karşı yalancıdır.
Allah, Peygamberimiz Muhammed'i, ailesini ve ashabını korusun.
–Arabistan Daimi Komite 🕋
Orijinal fetva:
الله سبحانه فوق سماواته عالٍ على مخلوقاته، مستوٍ على عرشه، كما دل على ذلك الكتاب والسنة وإجماع المسلمين، فمن اعتقد أن الله حال في كل مكان فهو كافر؛ لأنه مكذب لله ولرسوله ولإجماع المسلمين.
وبالله التوفيق، وصلى الله على نبينا محمد وآله وصحبه وسلم.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
4Cevap
"İnsanlardan öyleleri var ki ALLAH hakkında bilgisizce tartışır ve her azılı sapkına uyarlar." ( Hac - 3 )
Aynen öyle. Allah heryerdedir diyen mallar Allah’ın tuvalette olduğunu düşünüyor şu an
Buna fetva yayınlayanlarda dahil. Allah'ın bize bizden bile yakın olduğunu, kalplerimizin onun evi olduğu bilmemiz yeterli. Diğer her türlü yorum bu ayetin kapsamına girer.
Hahaha sende oturak yerine göre konuşuyorsun sanırım. Hangi ayette “kalpler Allah’ın evidir” yazıyor? Bir kaynak ver. Yoksa sende bu ayetin kapsamına girersin.
Arapçası Beyt olan ama Sizin kabe denen putu oraya koyduğunuz ayetleri okursan anlarsın dediğimi.
Okuyorum. Birde sen oku.
(Bakara:125) Biz Kâbe’yi, insanlar için toplanıp sevap kazanma yeri ve emniyetli bir mekân kıldık. Öyleyse siz de İbrâhim’in makâmını namazgâh edinin. Zâten İbrâhim’le İsmâil’e de: “Tavaf edenler, ibâdet kastıyla orada kalanlar, rükû ve secde edenler için evimi tertemiz tutun!” diye emretmiştik.
(Ali İmran:96) Yeryüzünde insanlar için yapılan ilk mâbed, bütün insanlık için bir bereket kaynağı, bir hidâyet rehberi ve bir yönelme merkezi olan Mekke’deki Kâbe’dir.
(Maide:97) Allah Kâbe’yi, o Beyt-i Harâm’ı, haram ayları, Kâbe’ye hediye edilen kurbanı ve kurbanlıklara takılan gerdanlıkları insanlar için maddî-manevî bir kalkınma ve geçim vesilesi kılmıştır. Şunu bilesiniz ki, Allah göklerde ve yerde ne varsa hepsini bilir. Çünkü Allah her şeyi hakkiyle bilendir.
(Hac:26) Bir vakit İbrâhim’e Kâbe’nin yerini hazırlayıp göstermiş ve şöyle buyurmuştuk: “Bana hiçbir şeyi ortak koşma. Evimi, onu tavaf edecekler, huzurumda ibâdete duracaklar, rukûya varıp secde edecekler için her türlü kirden temiz tut!”
(Ali İmran:97) Orada apaçık deliller, alâmetler ve İbrâhim’in makâmı vardır. Oraya giren herkes emniyette olur. Bundan dolayı hacca gitmeye gücü yeten insanlara, Beytullâh’ı ziyâret etmek Allah’ın bir emridir. Kim Allah’ın emrini inkâr ederse, şunu bilsin ki, Allah’ın hiç kimseye ve hiçbir şeye ihtiyacı yoktur.
Hala aynı fikirdeyim. Ayrıca bu kimin mealiyse utanmadan ayette olmayan kelimeleri parantez içine almadan yazıyor. Bu Allah adına konuşmaktır şirktir. Mealde ekstra açıklama gerekiyorsa parantez içinde yazsın
🫢🫢🫢🫢🫢 Sen gerçekten engellisin
Sen ön kabulle ilerliyorsun. Secde etmenin, rüku etmenin, kurban kelimesinin, namazgah denilen kelimenin orijinalini falan bilmediğin için baktığında hep aynı şeyi görüyorsun. Ben bu ayetlere bakınca o zehri görüyorum. Ayetlerin Arapçası ezberimde olmasa bile araya sokuşturulan kelimeleri görüyorum. Biraz açık görüşlü olsan sende görebilirsin ama işin gücün milleti kafir ilan etme çabası
Madem kalpten bahsediyor, İbrahim ne alaka o zaman?
Ayetlerde İbrahim'in makamı diyor. İbrahim'in halkı putlara taparken kendi kendine Allah'ı buluyordu. Yüce bir ahlakı vardı. İşte böyle bir yüce Ahlak için Allah hep İbrahimi örnek verir.
Bu arada Geçende İhsan Şenocak diye bir din adamının konuşmasını dinledim dehşete düştüm. Adam kendi dilinde apaçık yazılmış hukuk metnini yanlış anladı. Dinle ilgilenenler neden genelde okuduğunu anlamıyor ya da yanlış anlıyor?
https://youtu.be/FwxgwmiXiCo
Kuran’ı sen ve senin gibiler fazlasıyla yanlış anlıyor evet. Kuran’ı hak olduğu halde anlayan tek fırka Selefi fırkasıdır. Kurtulan fırka da odur. Herneyse neye inanıyorsan ona inan.
"Dinlerini parçalara bölen, gruplara ayrılan ve her grubun kendi yanındakiyle böbürlendiği kimselerden olmayın." ( Rum - 32 )
Allah çok ileri görüşlü merak etme
Evet Allah öyle dedi öyle istedi ama bak ümmet ayrıldı. “Allah göktedir” diyen Selefilerle “Allah heryerdedir” diyen Sofiler aynı Allah’a mı inanıyorlar sence? Ayrıldık, ve bu kaçınılmazdı. 2 milyar insan aynı itikada sahip olamadı. Artık ümmet ayrıldığına göre hangi tarafı seçeceğine odaklan.
🌴Resulullah (sav) buyurdu ki: Beni İsrail yetmiş iki fırkaya bölünmüştü. Benim ümmetim de yetmiş üç fırkaya bölünecektir. Bunlardan bir tanesi hariç hepsi ateştedir." "Bu fırka hangisidir?" diye soruldu. "Benim ve ashabımın üzerinde olduğu şeyden ayrılmayanlardır!" buyurdular. [Bir rivayette şu ziyade var: "Ümmetimden bir kısım gruplar çıkacak, bunları bidatlar istila edecek, tıpkı kuduzun, buna yakalanan kimsede hiç bir damar, hiçbir mafsal bırakmayıp her tarafını sardığı gibi, bu bidatlar da onların her hallerine sirayet edecek."]
📗[Tirmizi, İman 18, (2643), Ebu Davud, Sünnet 1, (4597)]
Ben 2 tarafı da seçmiyorum. Ben Allah'ın ipine sarılıyorum.
"ALLAH'ın ipine topluca sımsıkı sarılın; ayrılığa düşmeyin. ALLAH'ın size olan nimetini anımsayın. Siz birbirinize düşmanlar idiniz de kalplerinizi birleştirdi ve O'nun nimeti sayesinde kardeşler oldunuz. Bir ateş çukurunun kenarında idiniz, sizi ondan kurtardı. Yola gelesiniz diye ALLAH ayetlerini böyle açıklıyor." ( Âl-i İmran - 103 )
Hz Muhammed'in şikayet ettiği Kur'an'ı yalnız bırakıp başka sözlere yönelenlerin yanında olmayız asla.
"Resul: "Ey Rabb'im, halkım bu Kur'an'ı yalnız bıraktılar." dedi." ( Furkan - 30 )
Sen Kuran’da yazdığı üzere bir kere kolunu dirseklerine kadar yıkadın mı?
orada "غسل" Gusül kelimesi geçiyor. Temizlenmek manasına gelir. Temizlik illa su ile olacak diye bir şey yok. Ayrıca konumuzla ne alakası var?
Yahu sen şaka mısın be adam? Apaçık su ile yıkayın su bulamazsanız toprakla temizlenin diyor, şu ayeti bir oku ya birde Kuran ehliyim diyorsun yazıklar olsun sana ya
﴾Maide:6﴿ "Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı meshedin, ayaklarınızı da topuk kemiklerine kadar (yıkayın). Eğer cünüp olursanız temizlenin. Şayet hasta veya yolculuk halinde bulunursanız veya içinizden biri ayak yolundan gelirse yahut kadınlarla cinsel ilişkide bulunursa, bu hallerde su bulamadığınız takdirde temiz bir toprağa yönelin (teyemmüm edin), yüzünüzü ve ellerinizi onunla meshedin."
Namazı uyduranlar elbette bu ayetleri de çarpıttılar. Günümüz meallerine itibar etmem asla. Kur'an'ı sıfırdan kelime kelime çevirmek gerekiyor. İşe bak ki 1400 yıldır İslam aleminden 1 kişi bile bunu yapmamış.
Aynen 1400 yıldır herkes yanlış bir sen doğrusun. Ne cahil adamsın ya. Birde sanki Arapça biliyormuşsun gibi konuşuyorsun.
Ayette geçen مَٓاءً kelimesi dosdoğru SU demektir.
Ayette "Mesh etmek" diyor yıkamak diye çevriliyor, "Gusül" diyor yıkamak diye çevriliyor. Ben bu meallere gram güvenmem. Arapça bilmeyen halimle bile bunu fark ediyorsam var sen düşün meallerin ne kadar güvenilmez olduğunu
مَٓاءً Ayette geçen bu sözcük apaçık SU demek, meallere inanmıyorsan kendin birazcık araştır ya.
مَٓاءً Bu ne demekmiş bir araştır Türkçe çevirilere güvenmiyorsan kendin gör
Ben bunu inkar etmiyorum zaten. Temizlenmeyi tek açıdan düşünme dedim sadece. Yoksa elbette tuvalete gittikten sonra elini yıkayacaksın. ya da ben böyle mesh ediyorum dersin kimse bir şey demez zaten.
Sen benim yazdığım ayetlere bak. Konudan konuya atlama.
Yani sen bu ayette yazanları SUYLA yapıyor musun?
﴾Maide:6﴿ "Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı meshedin, ayaklarınızı da topuk kemiklerine kadar (yıkayın). Eğer cünüp olursanız temizlenin. Şayet hasta veya yolculuk halinde bulunursanız veya içinizden biri ayak yolundan gelirse yahut kadınlarla cinsel ilişkide bulunursa, bu hallerde su bulamadığınız takdirde temiz bir toprağa yönelin (teyemmüm edin), yüzünüzü ve ellerinizi onunla meshedin."
Ayet 2 kısımdan oluşuyor. İlk kısımda salâta hazırlanırken ki kısımda hayır ama ikinci kısımda evet.
Vahhabiler Allah gök üstünde diyor. Sende onların fetvasını koymuşsun
Mekke merkezli daimi İslam komitesi bu. Ak partili cübbeli Ahmet’e benzemez.
Tamam onlar Vahhabi zaten 🙂
Vahhabi değil Selefi-Sünni. Vahhabi diye bir mezhep yok. Bunu sen ve senin gibiler hakaret amaçlı kullanıyor. Ayrıca sen onlar vahhabi de olsa onlara tabi olmak zorundasın, bu hadisi unuttun mu?
🌴 Resulullah (sav) buyurdu ki: "İnsanlar hayırda da şerde de Kureyş'e tabidir."
📗[Kütüb-i Sitte, Müslim, İmaret 3; (1819)]
Vahhabiler kendine Vahhabi demiyor onu biliyorum. Selefiyim diyenler de işte Abdülvehhab'ın görüşlerini benimsemiş radikal kişiler. O yüzden Vahhabi deniyor. Hakaret amaçlı değil.
Allah bir cisim olmadığı için onu bir mekana koyamazsınız göklerde diye
🌴Peygamber'e (sav) bir cariye getirildi. Peygamber (sav) cariyeye: "Allah nerede?" diye sordu, O: "Göktedir" dedi. Peygamber (sav) yanındakine yönelerek: "Bunu azad et, zira mü'minedir" buyurdu.
📗[Kaynak: Müslim, Mesâcid 33, (537); Muvatta, Itk 8, (2, 776); Nesâî, Sehv 20 (3, 18); Ebu Dâvud, Eymân 19 (3282)].
Kütüb-i Sitte de bulunan bir hadis bu. Arapçadan ne mana verildiğine bakmak gerekiyor. Ama Allah'ın bir cisim olmadığı için onu bir mekana sığdıramayız bu da hadislerden çıkarılabilecek bir mantık
Peki ben uyarımı yaptım, sen nasıl istiyorsan öyle inan. Ama şu an Mekke'deki alimlere göre kafir olduğunu da unutma.
🌴Resulullah (sav) buyurdular ki: "Mekke ve Medine'ye geçit veren yolların herbirinde saf tutmuş melekler var, buraları korurlar."
📗[Kütüb-i Sitte]
YouTube'a “SALİH EL-FEVZAN - ALLAH HER YERDEDİR DEMENİN HÜKMÜ” yazarsan doğru cevabı alırsın.
Bazı Selefiler herkesi çok kolay kafir ilan ediyor zaten. Size göre namaz kılmayan da kafir. Bahsettiğin videoya bakacağım ama ben zaten 2 tarafın da bu konuda görüşlerini dinledim.
☀️﴾Mülk:16﴿ "Gökte olanın sizi yerin dibine batırmayacağından emin misiniz? Bir de bakarsınız yeryüzü altüst olmuş!"
☀️﴾Taha:5﴿ "Rahman olan Allah Taht'a istivâ etmiştir."
☀️﴾Nahl:50﴿ "Onlar ki üstlerindeki Rablerinden korkarlar ve kendilerine emredileni yaparlar."
☀️﴾Mearic:4﴿ "Melekler ve ruh O'na, miktarı elli bin yıl olan bir günde yükselip çıkar."
fetva mı? bilseydim okumaya uğraşmazdım ya
Okuma napim
en alta yazmışın
Bu evrende olmadığı kesin
Mekandan münezzeh.
Bunu Peygamber ya da hiçbir sahabe söylemedi, hiçbir ayet veya hadiste de yazmıyor. Sonradan uydurulmuş bir sözdür. Birisi "Allah nerede?" Diye sorduğunda vermemiz gereken cevap ayet ve hadislerle bellidir.
🌴Peygamber'e (sav) bir cariye getirildi. Peygamber (sav) cariyeye: "Allah nerede?" diye sordu, O: "Göktedir" dedi. Peygamber (sav) yanındakine yönelerek: "Bunu azad et, zira mü'minedir" buyurdu.
📗[Kaynak: Müslim, Mesâcid 33, (537); Muvatta, Itk 8, (2, 776); Nesâî, Sehv 20 (3, 18); Ebu Dâvud, Eymân 19 (3282)].
Boş işlerle ugrasma