Tarih boyunca cesitli inanclar Tanrının, tanrıların olduguna yonelik
yargılarda bulunuluyor ama Hala bilimsel olarak varlığına isaret bir delil bulunulamaması ilginc degil mi?
Tarih boyunca cesitli inanclar Tanrının, tanrıların olduguna yonelik
yargılarda bulunuluyor ama Hala bilimsel olarak varlığına isaret bir delil bulunulamaması ilginc degil mi?
Benim Allah'a var olduğuna dair bir inanca ya da bir kanıta ihtiyacım yok çünkü zaten var ve en büyük örnek kur'anı kerim eğer kur'an okuyor olsaydın bu soruyu sormazdın🙂
Cevap
5Cevap
2024'ü bitireveğiz ve hâlâ daha bilimsel kanıt yok denmesi aşırı ilginç.
Dini kavramların dışında bir yaratıcıdan bahsediyorum dostum ve Tanrının varlığına inanmak bir inançtır var demek kesin yargıdır Doyurucu argüman sunamıyorsan veya Bilimsel olarak bu akli ve mantıki olarak tanrının veya akıllı tasarımcının işaretidir diyebileceğin bir şey yok ise kanıt yok diyebilirim
Dinin olması mecburidir. Din olmayıp sadece tanrı var dersek bu akıl ürünü olamaz. Din, sadece haram helalden ibaret değil. Direkt yaşam tarzı. Hayatın kendisi. Bilim zaten manevi bir şeyi açıklayamaz. Lakin maddi şeyleri açıklayabilir. Biz zaten maddi şeylere bakıp, bu tek ve bir olan bir zaatın eseridir diyoruz. Eğer ki kuranın doğruşuğunu ispat edersek -ki edildi de- o zaman orada yazan her bir kelimeye inanmak zorunluluktur. Zaten kurana inanıldığında gerisini demeye gerek yok.
Cemre Demirel gibi bir müslümansınız sanırım yer6 kanalında ki Cemre ve Diamond Tema nın tartışma programında ki gibi dionun verdiği Cevabı vericem Hangi din, hangi tanrı, hangi ahlak hangi temellendirme? Kur'an ispatlandı diyorsunuz Bir dinin kitabında bilimsel şeyler olması o kitabın doğruluğunu ispatlamaz Kur'an ben de okurken insanüstü hiçbir etki uyandırmadı
Cemre demireli yakından tanımam. Benim imanımı ne derece gördün de başkasıyla kıyasladın anlamadım. İslam dinine göre. Cevaplar duyguyu tatmin etmek zorunda değildir. Bir cevap verildiyse ve aklen yeterliyse gerekli iş yapılmış demektir. Cevap aklen makul ve yeterli olsa dahi akli olanın sindirilmesi ve yeni duygular oluşturulması hemen olmamaktadır. Kuranı okuyup anlamaman senin sorunun. Bu islamın kusurlu oldığunu göstermez.
Doğduğunuz toprakları sınırları içerisinde toplum bir dini ve tanrıyı, kitabı kabul ediyor benim bashettiğim , aradığım yaratıcı Evrensel yaratıcı elbette iletişim kurmak kullarına ulaşmak istemiştir belki sezgisellikle belki bir kutsal kitap veya aracı göndererek ama bunun doğruluğu kesinliği ispatlanamaz varsayım olur Fibonacci Altın Oran bir tanrının olabileceğini düşündürtüyor zaten ama bu Dinler icerisinde ki tanrı gibi olmayabilir belki Akıllı tasarımcıdır ve tanrı (evrensel yaratici) tek olmayabilir bir simulasyon yaratmıslar da olabilir bunun dogrulugu bilinemez
Bilim kurgu filmlerini azaltman lazım. Benim en sevdiğim film kategorisi bilim kurgudur ama bu kadar kaptırmıyorum. Ben de diyorum ki, eğer ki kuran ispatlanırsa geriye kalan tğm her şey ispatlanmış oluyor zaten. Kuranın değişmedi zaten aşikar. Ateist bile değişmedi diyor. Onun haricinde ayetlerle belirtilmiş, sonrasında bilimle ispatlanan tonlarca ayetler mevcut. Kuranı okuduğuna dair şüphem var.
Hiç Kuran dışında bir kaynaktan etkilendiniz mi sürekli Kur'anı (bir dinin kitabını örnek gosteriyrosunuz ) bu sizi tatmin ediyor olabilir ama evrensel degil sadece bu sizin kendi gercekliginiz olur Obektif degilsiniz ayrıca Bu bir felsefedir Bilim kurgu filmlerine konu olmustur dalga gecmek icin baska yerden vurmalıydınız mesela yıl olmus 2024 hala Tanrıya inanan kaldı mı gibi
1) Kuran deyip duruyorum çünkü kuranın ta kaç sene önce dediği bilgileri günümüzle kanıtlıyoruz. Buna dair bir sürü makale, kanıt atabilirim.
2) Mantıksız bir şey söylüyorsun. Değişmedi demek, illaha tanrının yazdığı anlamına gelmez. Bir kişi veya kişiler yazmış olsa bile değişmeyebilir. Ateist olan kişiler de biri yazdı ama değişmedi diyor.
3) İslam hakkında bilgi olmayıp, bilgiliymiş gibi vazıfsız konuşuyorsun. Yazdığım bencelere göz atmanı tavsiye ederim.
1) Kur'an, İslam deyip duruyorsun çünkü bu senin toplumun inancı sana kucuklukte itibaren beyninin arka planında dogru oldugunu Hakikat oldugunu dusunuyorsun inanmana bir sey diyen yok saygı duyarım senin de baskalarının goruslerine saygı duymanı beklerim Makale atman bir seyi degistirmez ama musait oldugum bir zaman bakabilirim Kur'an %100 kanıtlanmış bir Kitap tam olarak değil hala anlaşılamayan ayetlerin olduğunu soyleyebiliriz ve Bir dinin kitabında bilimsel mucizeler bulman o Kitabında eskiden zaten bilinen seylerden etkilendiğini gosterir
2) Bana bilgisiz ateistlerden bahsetme bir suru cesit Ateist insan var twitterda ki bilinen sekliyle ateistleri biliyoruz insanların inanması onlara batıyor gibi birsey ben her inanca, felsefi goruse karsi saygili olmaya calisiyorum Seriat falan özgürlüğümüzü etkiledigi icin saygı duymam
3) İslam hakkında belki yeterince bilgi sahibi olmayabilirim ama yazdığım seyler hakkında bilgi sahibiyim ki konusuyorum bu mecra da ne kadar Bilgi sahibi oldugumu gosterememis olabilirim Soru-cevap platformu oldugu icin pek tartışılası bir yer degil
1) Evet, küçüklükten beri Allah'ın bir oldupu inancı öğretildi bana. Lakin sen sanıyorsun ki çevremdekiler müslğman diye ben de müslüman olmuşum. Yazdıklarından bu anlaşılıyor.
2) Başkalarına zaten saygım var.
3) Makale atmam bir şey değiştirmeyecekse o zaman senin inanasın yok çıkarımı yaparım ben.
4) %100 anlaşılmaması olağan bir durum. Kuran, indiği itibariyle tüm asırlara hitap eden bir kutsal kitaptır. 50 yıllık alimin bile anlayamadığı meseleler mevcut. Şu an anlayamadığımız şeyleri ileriki yıllarda anlayabiliriz. Şu an anlaşılmaması yanlış bir kitap olduğu kanısına varılamaz. Nasıl ki güneşin yörüngesi olduğu, dağların sarsıntıyı önlediği, 3 karanlık evre, göğün genişlemesi, meninin kaburga kemikleri arasından çıkması... daha sayabilirim. Bunları çölün ortasında inen bir kitap söylüyor. Lakin biz bunları günümüzde bulduk.
4) Kitaptan bilimsel mucizeler bulmam, eskiden zaten bilinen şeylerden etkilendiğini göstermez. Mesela Duhân 29. ayette Firavun için yer ve göğün ağlamadığı yazar. Bu, eski metinlerden etkilenen ayet olduğunu söylemek saçma olur. Çünkü ya o eski metni tasdik eder veyahut reddiye eder.
5) Eğer inanmıyorsan şeriatın hükümleri sana bir şey yapmıyor. Ayrıca şeriat hakkımda bilgin olduğunu da düşünmüyorum "özgürlüğümüzü etkilediği için" dediğine göre.
6) Bilgi sahibi olmadığın bir şeyi inkâr etmen de akıl dışı eylemdir.
6) Sorun şu ki ben kesin yargı da bulunmuyorum Bilimsel olarak tanrının varlığı kanıtlanamaz ben %100 bir şekilde Tanrı vardır ve din göndermiştir demem bu bir inançtır kimse %100 bir şekilde var veya yok diyemez o bilgiye sahip değil Kutsal Kitaplarda tanrıdan, meleklerden, cinlerden bashetmesi gerçekten var oldukları anlamına gelmez
1) Ben de bilme isteğimi doyuruyorum araştırarak , sorgulayarak, öğrenerek çıkarım, analoji, tümdengelim, tüme varım teknikleriyle akıl yürütüyorum Benim sorum Dini kavramlar dışındaydı ama din tartışmak zorunda kaldık Dini bilgim yeteri kadar iyi olmayabilir ben felsefi olarak dusunuyor, sorguluyorum
3) Ben sana o makalelerin, kanıt dediğin şeylerin hala tartışıldığı bilgisini söylim Youtube, Din-Bilim münazaralarına hic denk gelipte izledin mi bilmiyorum veya Turan Dursun Ahmet Arsel vb.. dine reddiye elestiri yapanların kitaplarını okudun mu Objektif olmak için karşıt görüş insanların kitaplarını da argümanlarını da bilmelisin , okumalısın
O kadar anlamsız cümlelerin var ki hangi birini söylesem...
Kimse bilimle direkt olarak Allah'ı ispat edemez. Kimse bunu iddia etmiyor zaten, edemez de. Bilimin ne olduğunu biliyor musun bilmiyorum. Bilim dediğimiz şey, "(knowledge from) the careful study of the structure and behaviour of the physical world, especially by watching, measuring, and doing experiments, and the development of theories to describe the results of these activities." [(bilgi) fiziksel dünyanın yapısının ve davranışının, özellikle izleyerek, ölçerek ve deneyler yaparak dikkatli bir şekilde incelenmesi ve bu faaliyetlerin sonuçlarını açıklamak için teorilerin geliştirilmesi]. Cambridge'e göre bu böyle. İtirazın varsa bilemem, gidip Cambridge'e mail yaz... Bizim bahsettiğimiz şey, izleyerek, ölçerek, deneyler yaparak sanatı anlıyoruz (kâinatı). Aklen de bunların bir yaratıcısı olduğu kanısına varıyoruz ki bu zaten açık ve net şekilde bariz. Yazdığım benceler buna örnek zaten. Sonrasında dönüp Kurana baktığımızda Kuranın doğru kelâm ettiğini görüp, Kurana iman etmiş oluyoruz. Kurana iman eden zaten geriye kalan tüm şeylere kalbiyle tasdik, dil ile ikrar etmiş oluyor. Belli de daha küçük yaşta olduğundan mütevellit düşünme kabiliyetin gelişmemiş olabilir. Gerçi bu yaştan ziyade, ne kadar samimi araştırdığın. Beynin olgunluğa erişme seviyesi mevcuttur. Bu normal bir şey. Lakin bu böyle diye de "anlamadım, karmaşık inkâr ediyorum" demekte saçmadır.
Daha hangi kaynak, makale olduğunu görmeden de "hâlâ tartışılıyor" demen de absürt. Karşıt fikirleri de dinledim, ne zaman dinlesem zaten bunun yanlış argüman olduğunu biliyorum. Bilmediğimde de araştırarak bulabiliyorum çok şükür. Emin ol o argümanlar çok zayıf.
Şeriat mevzusuna gelince de, günümüzdeki bölücü toplumda bazı farklılıklar diğer farklılıklara göre daha fazla ön plana çıkıyor. İş şeriata gelince, birine tebessüm etmek, şeriat kanunu olarak düşünülür. Sadaka vermek şeriat kanunu olarak düşünülür. Kişinin kendi komşusuna yemek vermesi, komşusunu rahatsız edecek kadar çok fazla gürültü yapmaması şeriat kanunu olarak görülür. Şeriat kanunlarının farklı cihetleri, yönleri vardır. Şeriat deyince sadece hudud cezaları akla gelirken neden tebessüm etmenin dahi şeriat kanunu olduğunu akla gelmez? Sarhoş verici şeylerden düşünce yapısı mı örtülü?
soyut şeylerin etkisini bilimsel olarak nasıl bulacaksın? bilim somut görünen şeylerle ilgilenir.
Olmayan varlıklar hakkında konuşmayı doğru bulmuyorum.
Tanrı ispatlanana kadar yoktur.
Benim bildiğim tek tanrı god of War'daki kratos
Kızlardan En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?