Toplum olarak veya kişisel olarak konuşmayı biliyormuyuz?

Toplum olarak veya kişisel olarak konuşmayı biliyormuyuz?
Anlatmak ister bir biçim ama ne biçim?
Sözün doğrusu ağır olsa da, nezaket kıyafetine bürünemedikçe, çıplaklığı kalp kırar, dost yakar, yar acıtır, acıdır. Acı sözü söyleyen yöneteni gücendirir, dokuz köye dert olur, onuncu köyü arar durur.
Çok doğru üstadım.
Bilmediğimi düşünüyorum. Çünkü her doğru her yerde söylenmez lafını birçok kez işittim. O yüzden kendimi frenlemeye ve üslubumu doğru seçmeye çalışıyorum
Evet, bazen üslup herşeyi belirliyor. Her doğru her yerde söylenmez, her doğru her kişiye söylenmez.
Söz su gibidir, karşımızdaki kabın suya uygunluğuna nasıl dikkat ediyorsak, karşımızdaki kişininde o söze ve o sözü anlamasına o kadar dikkat etmemiz şart.
kesinlikle, çok haklısınız
Çok teşekkür ederim.
Cevap
3Cevap
Söylediğin sözün mahkumu söylemediğin sözün hakimisin... benim hayat felsefem bu.. anlaşılmaya çalışmıyorum her söyleneni duymuyorum... kimin ne söylediği önemli değil nasıl söylediği önemli..
Hayat felsefeniz kopyalanmaya değer. Anlamak isteyen zaten anlar, istemeyene ise çaba harcamaya gerek yok.
Aynen hayat kimseye dil döküp çabalayacak kadar değersiz olmamalı... gelenin de gidenin de yollarına asfalt dökmek lazım kolay yol alsın diye 😏
Bu çok doğru.
Müthiş bir konuya temas etmişsin üstad.
Hatta bu toplumun kanayan yarası.
Zira gerçekten "konuşmayı" bilmeyen bir güruha evrildi insanlar.
Konuşmayı bilmemekle toplumu bitirdik. Ancak konuşmayı bilmediğimizi asla kabul edemiyoruz.
"Yanlış üslup, doğru sözün celladıdır."
Çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da pişmeye çalışıyorum.
Hepimizin yapması gereken şeyi yapıyorsunuz. Tebrik ederim.
Konuşmak için aceleci davranmam öncesinde iyice dinlerim sona söyleyeceklerimi kafamda tartarım.
Harika bir dinleyici ve konuşmacı düşüncesi. Çoğunlukla sıra gelsin diye dinlemiş gibi yapıyor toplum.
Susmak huylarin efendisidir diyorum cogunlukla kal dilinden ziyade hal dili onemli bir vasita.
Hal dili gerçek dildir.
Bilebilseydim mutlu ve herşeyi kaybetmiş biri olmazdım...
Zaman, herşeyi bize öğretir. Hatalar bizi kırarken en doğruyu öğrenmemize bazen kayıplarımız öğretmen olur. Bu yeniden kazanamayacağız demek değildir.
Yeniden kazanma özelliği bende hiçbir zaman olmadı.
Hayatım boyunca kaybettim. Ve böyle de devam ediyor.
O zaman kendinizi ve çevrenizi yeniden gözlemleyin bence.
Maalesef. O yeti bende en azında şu an yok.
Bitkin ve yorgunum...
Kesinlikle hayır asla bilmiyoruz. Ne davranış, ne hitap.
Çünkü bilmek çok zaman işimize gelmiyor.
Konuşmayı öğrendiğime inanıyorum ama bilmeyen çok insan var
Öğrenmek istemeyene zaten ögretemeyiz.
Kesinlikle
Konuşmayı bildiğim için zorlanıyorum bence
Çünkü konuşabilenleri aşamiyorum
Onları aşamıyor olduğunuz için şanslısınız. Çünkü anlamak istemeyecekleri için zararı yine size olacaktır.
İşim bu.. bilmek durumundayım
İşiniz zor olmalı.
Ben konuşmayı biliyorum ama konuşmuyorum.
Sizi takdir ediyorum, kişisine göre konuşmak, anlamayacak olanlarla konuşmamak harika bir irade.
Çok teşekkür ederim.
Kimse bilmiyor
Zamanla öğrenmeye çalışacağız. Bize düşen bu.
Düzgün muhattap yok diyelim...
Bu durumda konuşmamak daha güzel.
İnsanı kazanmaktan yana biriyim lâkin o çabayı da kendimize harcamalıyız der oldum
Kazanılması gereken insan için çaba gerekmsz, zaten onlar kazanımı sunarlar. Bunun dışında kalanlarla zaman heba etmeye gerek yok.
Kesinlikle
Mesaj atamıyorum, puanım yeterli değil
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?