Ben Azerbaycanın güneyinde Aras nehrinde yaşayan, yaşamış Karapapaklardan / Terekeme (Türkmen) de denir, geliyorum. Dedelerim 1900lerin başına kadar çadırda yaşar Aras nehrinin her iki yakasına da çadır atarmış, sonra 1925 olaylarıyla birlikte yerleşik hayata geçmeye zorlanmışlar. fakat dedemgil bile çadır kültürünü tam bırakmadı ve yerde yemek yeme kültürü iki nesil öncesine kadar taşındı ama aynı zaman bu ince bel bardak kültürü de varmış. yani bu bardak ve çay kültürü her nasılsa çok eskiye dayanıyor sanırım.
Güncellemeler
+1 yıl
Bu kültür başka bir coğrafyada doğmuş benziyor
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Hacıbaba bu çok eski bir hikaye
Hacıbaba kim. Yani bu bardak sırf Türkiye'ye ait değil. eski Türklere filan ait gibi duruyor,
Hacıbaba sana hitap olarak kullandım
Türkiye zaten türk değilmi
taa o zamanlarda Türkiye dışındaki Türkler kullandığına göre ve o dönem zaten Türkiyeyle oraların pek alışverişi, bağı vs yoktu, hele de Sovyetler etkenini de düşünürsek.. demek ki kökü bir şekilde başka bir yerlere dayanıyor diye düşünüyorum.
incebel bardak kültürünün yani
Bence mantıksız ve uçuk
Bizimkiler nasıl kullanıyordu peki o dönemlerde?
Bence bu yakın gelecekte kullanılmaya başlandı 90ölar da falan
yok be ya 1850ye da yanıyormuş TRdeki üretimi. öyle yazıyor googleda. Fakat ondan öncesi de olmalı diye tahmin ediyorum.
Azerbaycandada mı kullanılıyor
Ben bitek türkiye diye biliyorum
diyorum ya detayda. taa 1925lere kadar çadırda yaşayan Aras nehri Terekemlerinden geliyorum. büyük dedemlerde bu incebel bardak kültürü taa oralardayken de vardı.
O zaman dediğin gibi kökeni baya eskiye dayanıyor olmalı
Ama internette diyorki çay bardağının kökeni 80 90 yıl öncesine dayanmaktadı
Lazika. com diye bir sitede de bu yazıyor... "19. yüzyılın ikinci yarısında Beykoz’da bir fabrikada seri üretime geçildiği bilinmektedir. Ayrıca Hoca Ali Rıza’nın semaver adlı tablosunda da ince belli çay bardağı karşımıza çıkmaktadır. Hoca Ali Rıza Bey 1858-1930 yılları arasında yaşamıştır. Bu bilgiler ışığında İnce belli çay bardağının da 1800lü yılların sonundan itibaren hayatımızda olduğunu söyleyebiliriz."
https://lazika.com.tr/ince-belli-bardak/
Peki daha öncesi varımdır sence yani bi andamı ortaya çıkmış eğer öyleyse neden böyle bir bardak kullanmışlar
şimdi bizimkiler Aras nehrinin orada, Sovyetler içerisinde, her yer köy ve gelişmemişken, çöl gibiyken yaşarmış. Sonra Sovyetler içerisinde yerleşik hayata geçmeye zorlanıyorlar. Ama bu bardağın bir şekilde bu göçebe yaşamış Terekemelerde, ya yerleşik hayata geçişle birlikte ya da bir şekilde o coğrafyada ama 1900başlarıyla birlikte Sovyetler içerisindeyken kullanıldığını biliyorum. belki de tarihi daha eski..
Bence daha eski olmalı
Bu kadar eski olduğunu hiç düşünmemiştim
Ben de daha eski olduğunu düşünüyorum. Zira o dönemler de Osmanlı ile Sovyetler bağlı Azerbaycan kıyıları pek alışverişe ve etkileşime açık da değildi. Fakat ulaşılan bilgi kısıtlı. Burada, yani Türkiyedeki tarihi bile bir ressamın tablosundan ve üretime ilk başlanan yıldan çıkarım yapılarak varsayım dayanıyor. 1800ler diyor.. ondan öncesi de olmalı. O ressam da bir yerden almıştır...
Nereliwin
detaylı anlattım kökenimi
orada mı yaşıyon
yok ya İstanbul doğumluyum
İi