Aile & Toplum konusunda 1,6b cevap paylaştı. Zaten Cennete pek azımız girecek. Ama insanlar bunun farkında değil. Daha doğrusu Allah-û Teâla uyarmasına rağmen, haber vermesine rağmen insanlar bundan yüz çeviriyor.
Bazı âyet-i celil'eden örnekler.
1- İnsanların çoğuna uyan sapıtır. (Enam 116)
2- Allah'ın mucize yaratabileceğini çoğu bilmez. (Enam 37)
3- Rızkı Allah'ın verdiğini çoğu bilmez. (Sebe 36)
4- İnsanların çoğu kâfirdir. (Nahl 83)
5- Çoğu fâsıktır. (Maide 49, 81, Tevbe 8, Hadid 16, 27)
6- Çoğu müşriktir. (Rum 42)
7- Çoğu inanmaz, iman etmez. (Bekara 100, Hud 17, Rad 1)
8- Çoğu inkârcıdır. (İsra 89)
9- Çoğu gâfildir. (Yunus 92)
10- Çoğu şükretmez. (Bekara 243, Yunus 60, Yusuf 38)
11- Çoğu zanna uyar. (Yunus 36)
12- Çoğu nankördür. (Furkan 50)
13- Çoğu yalancıdır. (Şuara 223)
14- Çoğu Allah'a ortak koşar. (Yusuf 106)
21 Yorumla- +1 yıl
Eyvallah
En İyi Cevaplar
Aile & Toplum konusunda 6,8b cevap paylaştı. İslami anlayışta sizin de bildiğiniz üzere her şeyin ötesinde öncelikle kalp güzelliği olacak nefsine hakim olacaksın bu dünyaya niçin sınav dünyası diyor çünkü Rabbimiz bizlere kur'an-ı Kerim ayetlerini de yazıyor sizlere birtakım objeler yarattım objelere karşı nasıl tepki vereceğinizi görmek istiyorum nefsinizi ne kadar tutabildiğinizi aslında gösteren bir test bu günümüz dünyasında artık çıkar ve beklentiler çok fazla herkes bu dünyaya hazırlık yapıyor sen hiç gitmeyecekmiş gibi öbür dünyaya dair hiçbir şey düşünmüyor tabii sonuçta diyeceksiniz ki herkes inanacak diye bir kural yok ama �slami inançta kur'an-ı Kerim'in gösterdiği yolda ilerlediğiniz zaman kıyamet günü olduğu zaman sura üfürüldüğü zaman ilk sure ile beraber dağlar ve her yer dümdüz olacak ikinci soraya sürdüğünde ölüler mezarlardan kalkacak ve Rabbini huzuruna doğru levhi muhafaza denen amel defterinde yaptıklarının hesabını tek tek verecek bugün ruhlar melekler hepsi sıralanacak ve Allah sorgulama yapacak onun neticesinde de takdir neyse insanlar oraya gidecek tabii işini böyle yazdığımız zaman sanki gittin mi geldi mi diye soracak olanlar var ama İslami inançta bunlar belirtiliyor zaten dolayısıyla insanlar Islam'ı bir kere kulaktan dolma bilgilerden ziyade kur'an-ı Kerim'in tefsirlerini okuyarak okumaya anlamaya idrak etmeye kendine çıkarmaya çalışsa bunların hiçbirisi yaşanmayacak �ünkü İslamiyet İslam dini nefis dinidir iyilik dinidir.
20 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılKalplerimiz, aklımız, yaşam standartlarımiz işgal edildi. Zincirlendik bir yerlere. Bu imtihandan çıkıp akletmek, hissetmek ve yaşamak çok zor. Allah diler de kurtuluruz prangalardan inşallah.
13 Yorumla- +1 yıl
İnşallah. Pranga diyince aklına Kırmızı Asa geldi bi an
Cevap sahibi+1 yılO ve daha niceleri. Belki oradan bakınca düşmanı büyütüp, zorlaştırdigim anlaşılabilir. Müslüman hayal kurmalı, umut etmeli elbet ama duygusal olmaya lüzum yok.
- +1 yıl
Duygusal olmak insanın pek de elinde olan bişey değil ama
Gizli Üye(18-24)+1 yılDindar insanları yobaz geleneksel kuralcı kendilerini ise modern çağdaş özgür olarak gördükleri için öyleler rahat yaşamak istiyorlar dinimizin kuralları işlerine gelmediği için de çamur atıyorlar onların tek amacı dünyevi zevkleri sonuna kadar tatmak hiç öyle ölümlüyüm aciz bir kulum Allah'a kulluk etmek için buradayım gibi bir düşünceleri yok
35 Yorumla- +1 yıl
Ben de dini hassasiyeti olan bir insanım ama geleneksel ve kuralcı değilim. İnsanlar nedense dini inancı böyle şeylerle bagdastiriyorlar bilmediklerinden
Cevap sahibi+1 yılEvet öyle sorgulamak zor çamur atmak kolay da ondan
Cevap sahibi+1 yılHem geleneksel ve kuralcı olmak güzel bir şey giderler 90 lar daki modaya özenirler ama tesettürlü birini görünce çağdışı derler
Cevap sahibi+1 yılO da eski bu da eski
- +1 yıl
Yani evet
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
17Cevap
- Aile & Toplum konusunda 149,2b cevap paylaştı.
u +1 yılBelki de kendi seçimleridir.
00 Yorumla
+1 yılİnsan fıtratı gereği günaha meyilli ve zayıftır bu konuda. Allah ise yüce merhameti ve sonsuz rahmeti gereği kullarına tövbe kapısını açık tuttuğunu bildirmektedir ta ki can boğaza dayanana kadar ve söz vermiştir kulunun günahı yerle gök arası çok olsa dahi kulu onu anıp bağışlanma dilediği vakit onu bağışlayacağına. madem böyledir çok kolay gibi geliyor dimi yap et tövbe et temizlen.. ama öyle olmuyor maalesef can alıcı nokta buradan sonra başlıyor..
dediğimiz gibi kul fıtratı gereği günaha düşebiliyor ama insana apaçık düşman olan şeytan elbet boş duracak değilya. kulun günahını ona önce ufak tefek önemsiz gösterir kul buna kanar tövbe etmek hatrına dahi gelmez peki sonra ne olur? burası çok önemli ! Kul bir günah işlediği vakit kalbinde siyah bir nokta oluşur, bundan vazgeçip tövbe istiğfar ederse kalbi temizlenir günahından dönmez ve bunu yapmaya devam ederse siyah noktalar kalbi kaplamaya devam eder😑 kaldı ki bu olay inkara kadar gidebilir sebebi ise bir ayette buyurulduğu gibi..
Onlar ki.. kalpleri vardır anlamazlar, gözleri vardır görmezler, kulakları vardır, işitmezler...
Haramın en zoru başıdır,
- sonra kolaylaşır,
- sonra sıradanlaşır,
- sonra alışılır,
- sonra tatlanır ,
- sonra kalbe yerleşir..
"Sonra da kalb başka bir haram arar."
20 Yorumlayasin suresinde bakara suresindede söyler aslında rabbım.. ben dilediğim kula veririm isteyene istediğini.. herkes para mı ıster sence rabbı nı mı? bu dunya yı ruya olarak gormedıler goremedıler. yasın suresınde dedıgı gbı. gözlerını süreriz kapatırız göremezler taşları kalptendir eleri ayakları zıncırle bağlıdır ne ılerı ne gerı gıdebılırler. yanı anlıcagın cogu kor cogu ne ılerı gıttı ne gerı kımı tas kalplı suankı dunya böyle ıste ahır zaman.. maalesef öyle.
111 Yorumla- +1 yıl
Maalesef..
- +1 yıl
oyüzden bır sukurun bır namazın sevabı ayrı. ama kılmak ıcın kılmak ayrı bır gunah. kapanıp orası burası acık gezmek. kendını kandırıyor ınsan oglu her ıkı tarafın gonlu olsun zıhnıyetı maalesef. halbu kı mevlana ne demıs ya göründüğün ya da gözüktüğün gibi ol.. okadar manalı bır söz. sizi tanıdıgıma ayrıca mutlu oldum cok❤️🥰
- +1 yıl
Anlamadım. Beni tanıdığına neden mutlu oldun tam olarak?
- +1 yıl
Anladım. Evet doğrudur azız
- +1 yıl
Amin
- +1 yıl
Sağol sen de :)
- +1 yıl
👍🏻
Aile & Toplum konusunda 1,2b cevap paylaştı. Çünkü gerçek İslam'a göre yaşamak zordur. Günahın bu kadar yaygın olduğu ve günah işlememenin ayıplandığı bir dönemde yaşıyoruz. Kıyamet yaklaştıkça Allah gerçek müslüman ve yapmacık müslüman gibi görünen insanı birbirinden ayırmak için izin veriyor bu duruma. Geçmişte nice memleketler helak olmuştu oysaki bundan daha az sapkınken.
13 Yorumla- +1 yıl
3 tane en iyi görüş seçiliyor olsa 3. ye bunu seçerdim. Evet öyle maalesef dediğin gibi...
- +1 yıl
Amin
Gizli Üye(18-24)+1 yılinan bilmiyorum ama kendimde bile uzaklaşma seziyorum düzeltebilirim umarım ve karsıma çıkan kişi gercekten doğru kişidir
21 Yorumla- +1 yıl
İniş çıkışlar olabiliyor insanda zaman zaman. Düzelir inşallah
Gizli Üye(30-35)+1 yılDünya hayatı aldatıcı olduğu için böyle oluyor.
21 Yorumla- +1 yıl
Akıl denen bişey var ama. Allah sus olsun diye koymamış sonuçta kullanmak lazım
+1 yılOnlar dili ile yaşıyor maalesef Allah var diyorlar ama yokmuş gibi hareket ediyorlar
10 Yorumla
+1 yılZaman ahir zaman. Ve dünya sevgisi daha ağır basıyor
10 Yorumlaİnanç kalmadı bence. Ben eskiden inançlı bir insandım, özellikle son 10 yıldır cuma namazına bile gidesim gelmiyor. Cami bile siyaset yeri oldu Türkiye'de. İnsanlar dinin kullanılmasından dolayı dinden soğudu. Ben böyle düşünüyorum.
110 Yorumla- +1 yıl
Dini kullananlar yüzünden dinden soğuyan insanlar din konusunda hiçbir şey bilmiyordur zaten de ondan sogumustur. Parayı kötüye kullanan insanlar sizi paradan sogutmuyorsa Dini kullananlar niye dinden soğutuyor. Saçma
- +1 yıl
Saçma bir karşılaştırma. Para zaten kullanılmak içindir ve alışveriş yapmak için geçerli bir şey. Napalım soğuyarak takas yöntemine mi dönelim? Din zaten dogmatik bir şey, insan aklında bununla ilgili her zaman sorular oluyor ve sorgulamak istemiyor. Böyle şeyleri görünce sorgulamaya başlıyorsun ve soğuyorsun.
- +1 yıl
Ne demek istediğimi anlamadın. Parayı kullanmak demedim. Kötüye kullanmak dedim. Yazdığım cümleyi doğru anla
- +1 yıl
Ben senelerce sorguladım bu arada. Aksine inancım daha da kuvvetlendi. Neyi nasıl ve hangi niyetle arastirdigin da önemli. Objektif olmak lazım. Doğru kaynaktan araştırmak lazım vs.
- +1 yıl
E tamam da halk araştırsın okusun öğrensin de uzaklaşmasın o zaman yani
- +1 yıl
İş biraz da insanın kendisinde bitiyor
- +1 yıl
Ben insanlara düşüncelerinden dolayı değil hiçbir şeyi araştırmayın gözü kapalı biseyleri kabullenmelerine kızıyorum sadece
- +1 yıl
Araştırmayıp*
Aile & Toplum konusunda 651 cevap paylaştı. Bu çağ haz çağı. Herkes haz peşinde. Dindarım diyeni bile aynı şekilde.
011 Yorumla- +1 yıl
Herkes öyle diye genelleme yapamayız ama sayıları az evet
- +1 yıl
Eskiden insanlar en fazla yan mahalledeki yaşamı görür bilir dedikodusunu duyardı. Tv dende ünlüleri anca görürlerdi. İnternet ve sosyal medya ile artık dünyanın öbür ucuncaki yabancı hayatları bile görebiliyorlar. Bu duruma sürekli maruz kalınca da en olmicak kişiler bile bir süre sonra özenmeye başlıyor.
- +1 yıl
Katılmıyorum. Bu yine kişinin karakteriyle alakalı. Ben niye özenmiyorum mesela?
- +1 yıl
Etkisi yok demedim zaten. Tabiki çevresel faktörün etkisi olabilir. Ama yine de her şey insanın kendisinde bitiyor
- +1 yıl
Zaman zaman değişiyor. Neden?
- +1 yıl
Şu an burayı kullanıyorum mesela
- +1 yıl
Dünyada olan her şeyden herkes gibi benim de haberim var ama özenmiyorum. Dediğim gibi bu kişinin kendisiyle alakalı bir durum. Özenmeye değer görmediğim bişeye özenmiyorum
- +1 yıl
Kullandığımız sosyal medyanın ortamına göre bence ruh halimizin değiştiğini düşünüyorum. Mesela instagram kullananlar daha pozitif twitter dakiler daha negatif gibi. Benzer şekilde özellikle instagram gibi platformlar özentiye daha çok sebep oluyor. Siz özenmeyebilirsiniz ama insan genel olarak zayıf bir varlık çoğu insan sosyal medyadan bence olumsuz etkileniyor
- +1 yıl
İnsanların sosyal medyadan olumsuz etkilendiği doğru. Ama dediğim gibi ne kadar olumsuz etkilendigi de yine kişinin kendisine bağlı
Bunun temel sebebi bence insanların dini kullanmayı seviyor oluşları olabilir çünkü kime baksam herkesin dini kullandığını görüyorum.
00 YorumlaAllah sayilarini çoğaltsın İslama değer vermekte nasip dir herkese nasip olmaz Allah herkese nasip etsin
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 6b cevap paylaştı. Gerçekten dindar sayısı çoook az.
220 Yorumla- +1 yıl
Maalesef. Halbuki normal zekanın altında insan sayısı az. Demek ki insanlar aklını kullanmıyor
- +1 yıl
Aklını kullanan bir insanın dini hassasiyeti olmaması imkansıza yakın çünkü
- +1 yıl
Sen nasıl düşünüyorsun
- +1 yıl
Tamam bunlar etkileyen faktörler ama inaçta asıl mesele düşünüp akletmek değil midir
- +1 yıl
Sorgusuz sualsin babadan oğula geçen bir inanç kültürden başka bişey değildir. Yani inancı kültür gibi yaşamak ki buna karşıyım
- +1 yıl
Yormaktan çok huzur veriyor bence
- +1 yıl
Gazali öyle bişey dememiş uydurma istersen
- +1 yıl
İlimi her yerden teşvik eden insanlar bu insanlar. Böyle bit cümle söylemez. Kaldı ki baktım hiç de öyle bir şey göremedim. Varsa gerçekten böyle bişey kaynağında görmek isterim.
- +1 yıl
Var mı kaynağın
- +1 yıl
Baktım ben göremedim. Gazabını böyle bir cümle kuracağına da ihtimal vermiyorum zaten. Bir insan hem ilme teşvik edip hem de böyle bir cümle kurmaz çünkü
- +1 yıl
Tamam olur
Gizli Üye(18-24)+1 yılinsanlar her şeye cevap arama ihtiyacı duyar, dinde de açık konuşmak gerekirse yeterli cevap yok. bu yüzden bi uzaklaşma oluyo. çoğu din varsa inanmayıp cehenneme gitmeyeyim diye yalandan inanıyor
14 Yorumla- +1 yıl
cevap bulamadığın bir şey mi var ki bence aksine fazlasıyla var
Cevap sahibi+1 yılNet cevap yok
- +1 yıl
varsa kafana takılan bir şey yardımcı olmaya çalışalım ben cevapsız bir soru olduğunu düşünmüyorum
- +1 yıl
@SerdarSado katılıyorum.
+1 yılHerkes kendi kurallarını kendi koyuyor artık..
10 YorumlaKeşke eski inancımızda (Göktengri) kalsaydık. İslam bana uzak kaldı hiçte sevmiyorum. 😑
00 YorumlaAz olduğunu nerden çıkardın
117 Yorumla- +1 yıl
Etrafına bak anlarsın
- +1 yıl
Ülkeye bakınca da sonuç aynı
- +1 yıl
Sayı az bariz
- +1 yıl
Çok olduğunu mu iddia ediyorsun
- +1 yıl
Ilginç
- +1 yıl
Şehir nere
- +1 yıl
İzmir
- +1 yıl
İstanbulu da biliyorum ama yine de katılmıyorum sana. Orada da az bence
- +1 yıl
Yoo katılmıyorum
- +1 yıl
Aynen 👍🏻
Gizli Üye(30-35)+1 yılNefse ağır geliyor çünkü
10 YorumlaÖzentilik yüzünden
20 Yorumla
+1 yılAhir zaman..
10 YorumlaAhir zaman
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılSebebi sosyal medya aile yetiştirilme tarzıdır.
00 Yorumla
+1 yılEski devirde yasamiyoz
11 Yorumla- +1 yıl
Bunun devirle ne alakası var
+1 yılÇünkü hükümler zor ve mantıksız.
048 Yorumla- +1 yıl
Nesi zor? Gayet de mantıklı ayrıca
- +1 yıl
Basbaya zor. Mesela yazın kavurucu sıcağında tepeden tırnağa tesettüre girmek zor ve mantıksız. Kadının veya adamın oğlu yoksa kızının mirasın hepsini alamayıp bazı erkek akrabalara verilmesi mantıksız. Çokkarılılık mantıksız ve zor. Erkek 4 kadının hiçbir ihtiyacını eşit olarak karşılayamaz, kadınlar kumalarının olmasına üzülür ve aynı anda birden fazla kişiyle evlilik olması anlamına aykırı. Bunlar zor ve mantıksız kılıyor mesela çokkarılı olmayı. Bu devirde kadınların mahremsiz 90 km uzağa gidememesi de mantıksız ve zor.
- +1 yıl
Mesela müzik dinlemenin haram olması da mantıksız. Hem aynı zamanda zor çünkü her yerde müzik çalınıyor. Duymamaya çalışmak zor.
- +1 yıl
1. si ben tesettürlüyüm ve hiç de zorluk çekmiyorum. Aksine yazın sıcağında kısa kollu, askılı kiyafet giydiğinde güneş tenine direkt temas edip daha çok yakıyor. Ama ince uzun kiyafet giydiğinde güneş o kadar yakmıyor. Ben açık zamanımı da biliyorum tesettürlü zamanımı da. Öyle çok da bir farkı yok. O yüzden tesettür değil senin söylediğin mantıksız. 2. si belli din İslam hakkında hiç araştırma yapmamışsın ki kulaktan dolma asılsız bilgiler veriyosun miras konusunda. Anne veya babanın sadece kızı varsa mirasın tamamını alır. Akrabalara verilir falan diye bişey yok. Böyle saçma sapan uydurmaları kim yapıyor gerçekten anlamıyorum. 4. eşli evliliğe gelince bu bir zorunluluk değil izindir. İslam zaten tek eşliliği tavsiye ediyor. Ayrıca erkek birden fazla eş alacaksa da eşit davranmak koşuluyla alabilir. Eşit davranmazsa günahkar olur zaten.
- +1 yıl
Ben de tesettürlüyüm ve çok zorluk çekiyorum. Annemden kurtulur kurtulmaz başörtüsünden de kurtulacağım. Gerçekçi olmak gerekirse sıcak havada çok terletiyor ve başı sıktığı için rahatsız ediyor. Başta sarılmış ve çene altında bağlanan bir şey hissetmek son derece rahatsız edici. Açık kıyafetler daha çok terletiyorsa neden herkes yazın kısa kollu ve diz üstü giyiniyor?
- +1 yıl
Sadece dine önem veren açıklar açık giyinmiyorlar yazın ama dine önem veren açıklar bile kısa kollu giyiyorlar. Açık kıyafetler daha çok terletse kimse yazın açık, kışın kapalı giyinmezdi. Güneşin tene direkt değmesi terletmez. Başörtüsü başı tamamen sardığından dolayı hava almasını engellediği için ve yazın kapalı kıyafetler vücudun hava almasını engellediği için sıcağı toplar. Hava olmayan bölge ısınır. Uzun kıyafet giyince güneş daha çok yakar çünkü güneş kıyafetin içinde hapsolur kıyafet hava almadığından dolayı. Rüzgar estiğinde sadece yüz rüzgarı hissediyor ve çok eserse eteğin altından ve gerdandan biraz rüzgar giriyor ama açıklara öyle değil. Onlar yazın esen rüzgarı tamamen hissediyorlar çünkü vücutları açık olduğundan dolayı ve sarılı olmadığından dolayı. Geçen yaz annemden gizli başımı açtığımda tesettürsüzlüğün ferahlığını, rahatlığını çok iyi anlamıştım. Çok fark var. Benim söylediğim mantıklı çünkü kapalı kıyafetler bedenin hava almasını engelleyip sıcağı hapsettiğinden dolayı daha çok terletir. Güneşin açık tene değmesi terletmez çünkü ten hava alır ve açık kıyafet güneşi hapsetmeyeceğinden dolayı açık birisi çok daha az terler. Ben İslam’ı senden çok daha iyi biliyorum. İslam’la ilgili dediğim hiçbir şey kulaktan dolma değil. Mirasla ilgili dediğim şey kulaktan dolma denilecek kadar yaygın bir bilgi değil. Bunu hacı hoca takımının bile çoğu bilmez. Anne veya babanın sadece kızı varsa kız mirasın tamamını değil 3’te 2’sini alır. Geri kalan varsa dayı/amcaya yoksa erkek yeğenlere gider. Onlar da yoksa diğer yakın akrabaya gider. Bunu daha önce de duymuştum ve dün dinlediğim sohbette de aynısı söylendi. Çokkarılılığın zorunluluk olduğunu söylemedim zaten. Evet, sadece eşit davranmak koşuluyla alabilir ama 4 kadınla evlenmek mantıklı değil ve hem erkek, hem kadın için zor. Çünkü erkek 4 kadına yetemez ve kadın da kumasının olmasına üzülür.
- +1 yıl
Eğer askılı, kısa kollu giyince güneş tene direkt temas ettiğinden dolayı daha çok yaksa kimse askılı ve kısa kollu giyinmezdi. Yazın ne kadar açık giyinirsen o kadar az terlersin çünkü kapalı kıyafetler hava girmesini engellediğinden ve sıcağı hapsettiğinden dolayı daha çok yakar. Başörtüsü de terletiyor. Şapka dokusu gereği güneşin başı yakmasını korur çünkü başörtüsü dokusuyla aynı değil. Başörtüsü saçları ve başı tamamen kapattığı sıcağı çekip hapsedecek dokuda olduğu için şapka gibi ferah değil ve güneşin başı yakmasından korumaz. Şapka takan güneş gözüne gelmesin diye ve beyni güneşten zarar görmesin diye takar ve şapka dokusu gereği başörtüsü gibi sıcağı hapsetmediğinden dolayı terletmez. Başörtüsünün aksine şapka güneşten korur çünkü kumaş değil ama şapka dokusunda bir kıyafet güneşten korumaz terletir çünkü başla vücut bir değil. Vücut devamlı çalıştığı için devamlı ısınma halinde
- +1 yıl
Saçların hava göremeyip terlemesi hiç rahat değil. Açıkların başı devamlı hava alıyor. Başın hava alması, rüzgarı hissetmesi gayet rahat.
- +1 yıl
Bu durumda tesettür gayet zor. Açık kıyafetler dediğin gibi yaksa millet yazın açık giyinmez. Beğenilmek uğruna terlemeyi göze almaz kimse.
- +1 yıl
Dinini savunmak için objektif olamıyosun
- +1 yıl
Sen hayatında tesettüre girmemiş biri olarak neyin daha rahat olduğunu benden daha iyi bildiğini iddia etmen komik değil mi :) ben ikisini de biliyorum. Sen ise yaşamadığın bir şeye dışarıdan yorum yapıyorsun sadece :) Senin aksine burada objektif olan benim. Yaşayan mı daha iyi bilir yoksa hiç denemediği halde atıp tutan mı? Bence cevabı gayet açık :) Ayrıca diğer asılsız söylemlerini de cevapladım. Onlara niye hiç değişmiyorsun? Çünkü verdiğin bilgiler hatalı. Seninle benim aramdaki fark ne biliyor musun? Ben araştırıp sağlam temellere dayandırabildiğim için bu dine inanıyorum. Sen ise daha kurallarını bile yanlış bildiğin, okuyup araştırmadığın bir dini reddediyorsun. Hangisi daha objektif bence sen bunu bir düşün.
- +1 yıl
Sen nerden biliyorsun benim tesettüre girmediğimi? Nasıl bu kadar emin konuşuyorsun? Ben 9 yıldır kapalıyım. 9 yaşımda adet olduğum gün hemen kapandım. Çok küçük yaştan beri kapalıyım yani. Yalan söylediğimi iddia ederek, atıp tuttuğumu söyleyerek bana iftira attın. Sana asla hakkımı helal etmiyorum. Kıyamet günü yüzleşeceğiz. Sen ikisini de biliyorsun ama açıklığın ferahlığını İslam’ı savunmak için, İslam’a olan sevginden dolayı kabul edemiyor ve göremiyorsun. Benim annem de çarşafıyla hiç terlemediğini söylerdi ama bir gün vücuduna dokunup “Terlemiyorsan neden bu kadar ıslaksın?” dedim. O günden beri terlemediğini söylemiyor. Kuzenim de feraceli benim gibi. O da terlemediğini söylemişti ama nedense hep ter kokar. Yani siz tesettürlüler olarak yalan söylüyosunuz İslam’a olan bağlılığınızdan dolayı. Tesettürün rahat olması akla ve mantığa aykırı. Tenin hava almasını, sıcağı hapsetmesini engelleyen, başı tamamen saran bir şeyin rahat olması imkânsız. İkisini de deneyimlemiş insanlar mantıklı, objektif düşündüklerinde açıklığın ferahlığını anlıyor ve kabul ediyorlar. Eğer kapalı olmak sandığın kadar ferahsa neden millet açık saçık geziyor? Kışın bile mini giyenler var.
- +1 yıl
Söylemlerim asılsız değil. İstanbul’da yaşıyosun git İsmailağa’ya sor dediğim miras mevzusunu. Aynı cevabı alacaksın. Verdiğim bilgilerin hiçbiri hatalı değil. Hepsinin dinde yeri var. Ben İslam’ı okuyup araştırmasam senin gibi kendi düşüncelerimi din zannederim ama öyle değil. Devamlı İslam’ı araştırıyorum ve genelde haftada 3-4 kere sohbetlere gidiyorum. Bu mirasla ilgili şeyi de sohbetlerde öğrendim. Gittiğim 3 sohbette de duydum bunu. Ben zaten çokkarılı olmak için erkeğin zengin olması kuralını biliyorum ama sen anlayamıyosun bildiğimi. Erkek ne kadar zengin olursa olsun 4 kadına yetemez. Çünkü kadınlar süse, eşyaya çok düşkün. Birine alıp diğerine almazsa diğeri üzülür, kızar. Ayrıca, erkek 4 kadınla düzenle cinsel ilişkiye giremez bu yüzden 3 kadın cinsellikten mahrum kalır. Hem evliliğin mantığına aykırı. Çünkü evlilik hayatı paylaşmak, birleştirmek demek zevk yaşamak demek değil. 4 kadınla evlenen erkek devamlı farklı kadınlarla birlikte olmak için evlenir ve evlilik şehevi bir araç hâline gelir ama evlilik cinsellikten ibaret değil ve 5 kişilik değil 2 kişilik evlilik olur çünkü bu daha ciddi ve anlamlıdır.
- +1 yıl
Dindar birisi din hakkında objektif olamaz çünkü duygusaldır bu yüzden senin dediklerin gerçeklik taşımıyor. Tesettürü savunmak için saçmalıyosun. Sıcağın tene değmesi terletmez çünkü açık yer hava alır ama kapalı yer örtülü olduğundan dolayı hava almaz ve bu yüzden sıcak içeride toplanır mantıken.
- +1 yıl
Bi kere İslami kurallara saçma diyen biri Müslüman olamaz. Dolayısıyla bu konuda bana hakkını helal etmeme gibi bir lüksün yok :)
- +1 yıl
Ayrıca ben bu dini objektif olarak araştırıp öğrendim. Ayet, hadis okudum. Senin gibi hocayım diye geçincen önüne gelen her şarlatanı dinlesem bir yere varamazdım zaten. Tıpkı senin kafanın karıştığı gibi. Miras direkt çocuğa kalan bişey. Çocuk kızsa tamamını alır bu gayet net. Kuranda ve hadislerde bu açık nettir. Demek ki daha Islam'ın kaynaklarını bile bilmiyorsun ki ayet ve hadislere çelişkili söylemlerde bulunanları hoca diye kabul edip sözlerine sorgusuz sualsiz inanıyorsun. Gerçekten trajikomik
- +1 yıl
Hayır, var. Dinen kafir hakkına girmek müslüman hakkına girmekten daha kötüdür çünkü müslüman cennete önünde sonunda girecek bu yüzden sevaplarını vererek bir müslümanın cennete girmesini sağlayabilirsin ama kafir hakkı için sevaplarını vermek yetmez onun yerine de belli bir süre yanman gerekir. Sen dinini hiç iyi öğrenememişsin. Müslüman değilsem tekrar şahadet getirip müslüman olurum ve bu durumda sana yine hakkımı helal etmiyorum. Sen dini objektif olarak değil eksik olarak araştırıp öğrenmişsin. Ben de ayet, hadis okudum ve bu yüzden dini fazlasıyla biliyorum. Ben hocayım diye geçinmiyorum ki ve hocayım diye geçinen şarlatanları da dinlemiyorum. Ben bu dediğimi Mahmut efendi hz cemaatinin büyük hocalarından duydum. Araştırırsan göreceksin. Erkek kardeş varsa kıza 1 erkeğe 2 verilmesi de mantıksız ve kadını mağdur ettiği için kadın açısından zor. Benim kafam karışık olsa bu kadar kesin konuşmam. Çocuk kızsa tam miras alacağıyla ilgili ayet ve hadis yok ama kuran tefsirinde yazıyor. Ben İslam’ın kaynakları sen de çok daha iyi biliyorum. Eğer bilmesem senin gibi kendi düşüncelerimi din zannederdim.
- +1 yıl
İftira atılan Müslüman olsun olmasın Allah iftira atan herkesi cezalandıracak.
- +1 yıl
İnanmayan biri kelimesi şehadet getirerek Müslüman olamaz. Önce kalp ile inanman gerekiyor bunun için ve sen inanmıyorsun. Boş tatava yapma o yüzden :)
- +1 yıl
Sana önce miras ile ilgili bilmediğin hususları söyliyim: Eğer anne-baba miras paylaşımını kendileri yapmazlarsa vefat ettikten sonra kız çocuğa 1/3, erkek çocuğa 1/2 kalır. FAKAT eğer anne baba çocuklarına eşit vermek istiyorsa verebilir. Hatta isteyen kız çocuğuna daha fazla verir. Bunda dinen hiçbir sakınca yok. 2. si miras konusunu ortaya serip güya adaletsizmiş gibi gösterme çaban var ya işte hiç bişey bilmediğinden. Mirasa gelince; kadına az veriliyor diye ahkam kesiyorsun ama kadının evlenirken eşinden mehir aldığı kısmını atlıyorsun. Ya da bu konuda hiç bilgin yok belli ki. Üstelik mehirin belli bir sınırı da yok. Ne kadar isterse. Karşı taraf da kabul ederse evlenir, etmezse evlenmez. AYRICA İslam'a göre kadının çalışma zorunluluğu bile yok. Çalışa da bilir, çalışmaya da bilir. Ama erkek çalışıp evine ekmek getirmek zorunda. BUNLARA NİYE YORUMUNUZ YOK?
- +1 yıl
Ha bu arada ben şu an bu dine inanıyorsam okuyup arastirdigim ve emin olduğum içindir. Yoksa inanmazdım. O yüzden gayet objektifim. Ama sen 9 yaşından beri tesettürlüyüm dediğine göre ve dinden bu kadar nefret ettiğine göre belli ki Ailen seni bayağı zorlamış. Özgür bırakmamış. Bu durumda kin ve nefret dolu olduğun için objektif bakamayan sensin. Benim böyle sorunlarım olmadı. Ben neye istediysem ona inandım. Ne yapmak istiyorsam onu yaptım. Bu senin ailenin sana olan saçma baskı ve tutumlarindan kaynaklı. O yüzden dini suçlamak yerine bence sana baskı yapan aileni suçla. Hatalı olan onlar çünkü. Sırf bu baskı yüzünden zaten objektif bakamiyorsun. Ben zaten özgür biriyim ben objektif bakmicam da kim bakacak
- +1 yıl
Pardon kız çocuğuna 1/3, erkeğe 2/3 rakam hatası olmuş. Sonra ona da yanlış diye kulp bulma 😂
- +1 yıl
Ben Allah’a kalbimle inanıyorum. Kalben Allah’a inanmadığımı söylemedim ve yazdıklarımdan bu anlaşılmıyor. burada boş tatava yapan sensin. Çünkü dediklerinin hepsini biliyorum. Dediğim her şeye cevap da veremedin. Müzik ve kadınların 90 km uzağa mahremsiz gitme yasağına sesin çıkmadı. Kapalı olduğumu söyledim ve yalan söylediğimi belirttin hiç kapanmadın demenle. Bu iftiradır. Yalancılıkla suçluyosun. Erkek kardeş varsa kıza 1 erkeğe 2 neden verildiğini biliyorum. Çünkü erkek ev geçindirmek zorunda diye ve kadın kocasından miras alır diye kadına yarım veriliyor. Son derece saçma ve zor. Her kadının kocası miras alacak kadar zengin değil ve kadın erkeğin sorumluluğunda olmasın diye kadın da mantıken ev geçindirmek zorunda ve erkek zaten çalışıp evini geçindiriyor yani ev geçindirmek için mirasa ihtiyacı yok. Yani kadın mağdur oluyor. Gördüğün gibi bunun mantığını biliyorum. Kadını mağdur eden ve küçümseyen bir durum. Anne baba çocuklarına eşit vermek istiyosa ölmeden önce verebilir. Öldükten sonra olmaz. Kadın evlenirken kocasından mehir almak mirasla asla eşit olmaz. Herkesin miras değerinde mehir verecek gücü yok. İslam’a göre kadının çalışmak zorunda olup olmaması kadın için küçümseyici bir durum çünkü çalışıp ev geçindiren üst konumdadır dinen ama İslam kadını bu büyüklüğü yapma zorunluluğu vermeyip kadını erkeğin sorumluluğuna veriyor. “Kadın çalışsa kazandığı parayı kendi ihtiyacı için harcamak zorunda bile değil. Eşi onun her türlü ihtiyacını gidermek zorunda.” diyorsun ama kadının ev geçindirme sorumluluğun olmaması onu zayıf kılıyor çünkü reislik erkeğe veriliyor. Dediklerinin hepsini biliyorum ama dini savunma amaçlı olmadığım objektif olduğum için katılmıyorum bunlara. Herkes mirasın üzerine tonla mehir almıyor. Miras mehirden çok daha değerli madden. Çünkü her erkeğin miras değerinde mehir verecek gücü yok.
- +1 yıl
Mehrin sınırı yok demişsin ama var erkeği zora sokacak kadar mehir istemek haramdır. Erkeğin gücü 1 daire parası vermeye yetmiyosa kadının mirastan almayarak kaybettiği 1 dairenin yeri dolmaz. Erkeğin karısının her ihtiyacını gidermek zorunda olması kadını erkeğin sorumluluğu altına soktuğu, zayıf kıldığı için kadını küçümseyen bir durumdur. İslam’a göre de böyle. Dinen çalışmayan kadın kocasına adıyla bile hitap edemez çünkü kocasından geçindiği için ona muhtaçtır ve onun sorumluluğundadır bu yüzden çalışmayan kadın kocasına adıyla hitap edemez, evden ondan izinsiz çıkamaz, çekişemez, onun malından izinsiz kimseye veremez, evine izinsiz kimseyi alamaz ama kadın çalışıyorsa kocasıyla denktir bu yüzden erkek reis olmadığı için kadın kocasının yardımcısı olmaz. Ayrıca, her kadın evlenmiyor ve kadın evlense bile kocasından miras alıp almayacağı belli değil çünkü kocası zengin olmayabilir. Belki kadın kocası gibi çalışıp evini geçindirmek istiyor veya kocası hasta bu yüzden çalışıyor. O zaman ev geçindirecek diye mirası eşit alsın ama alamıyor çünkü İslam ona ev geçindirme vasfını vermiyor. Ev hanımlığı kadını toplumdan, hayattan geri bırakan ve erkeğe muhtaç eden bir şey ve İslam’da bunu tavsiye ediyor. Zaten İslam’a göre erkek ev geçindirdiği için karısından üstündür. Kadın çalışmıyorsa kocasının esiri gibidir dinen. Kadının kocasından alacağı mehir mirasla tamamlanmaz. Tamamlanması çok istisnai.
- +1 yıl
Ben de eskiden senin gibi mirasta kadınlara haksızlık yapılmadığını ve tesettürü çok savunurdum eskiden ama dini savunma amacımı bir kenara bırakıp tamamen objektif ve mantıklı yaklaşınca savunulacak yanının olmadığını gördüm. Neden kadınlara mirasın yarısı verildiğini senden çok daha iyi biliyorum. Sen deyince öğrenmedim. Yani sandığın gibi cahil değilim. Mantıklı düşündüğümde savunulacak yanının olmadığını, bu saydığın nedenlerin kadını mağdur ve ikinci sınıf yaptığını gördüğümden beri artık İslam savunucusu değilim. İslam’ın iyi yanlarını da, kötü yanlarını da olduğu gibi kabul ediyorum.
Bu arada bahsettiğim hocalara şarlatan diyerek de günaha girdin. Çünkü haksız yere kötü söz söyledin.
- +1 yıl
Allah erkeğe çalışıp ev geçindirme vazifesi vererek erkeği üstün tutuyor. Çünkü geçindiren geçindirenin sorumluluğundadır, emrindedir mantıken. Erkeğe daha fazla düşmesi fark eder çünkü kadın mirastan mahrum kalarak eksik mal alır. Her miras mehirle ödenecek kadar az değil ve erkeğin ev geçindirmek için mirasa değil çalışmaya ihtiyacı var. Kadın mirastan eksik alırsa erkek kardeşi kadar mala sahip olmaz. Ayrıca, her kadın evlenmiyor ve kadın evlense bile kocasından miras alıp almayacağı belli değil çünkü kocası zengin olmayabilir. Kocasından alacağı mirası kaybettiği mirası tamamlayacağı da kesin değil. Herkese eşit verilmeli çünkü adil olan bu. Erkeğin daha fazla alması fark eder çünkü kadın çalışmayıp kocasından geçinmeye mahkum olur. Kadının da erkek gibi ev geçindirme sorumluluğu olup yücelmeli.
- +1 yıl
Çok var mirastan eksik alan fakir kadınlar. Mesela engelli, fakir ve bekar bir kadın görmüştüm. Mirastan eşit pay alsaydı ev alacaktı ama yarım pay aldığı için kirada oturmak zorunda kaldı ve tedavi masraflarını rahat karşılayamadı. Kadın evlenmezse mirasın küçük bir kısmını bile alamaz. Koca karısına mehir versin diye, baksın diye kız kardeşinin az alması saçmalık. Kadınlar bu miras işinden hiç kârlı çıkamıyor çünkü mehir mirasla aynı olmadığı için, mirastan az aldığı için az paraya sahip olmasıyla az harcama yaparak kadın kârsız çıkıyor. Mehirin mirastan tonla fazla olduğunu sanıyosun yanılıyosun. Çok aşırı zengin bir koca bulamazsın sanki miras değerinde mehir isteme. Hemen tekmeyi basar. Miras kadar çok mehir verecek parası yok her adamın. Dinen erkeğin fazla miras almasının en önemli sebebi ev geçindirmek zorunda olmasıdır ve kadının ev geçindirme sorumluluğuna sahip olmaması kadını küçültüyor. Kadın mirası bir daha alamayacağı için kadın bu işten kârsız çıkıyor ve şunu da unutma: herkes evlenmiyor. Benim bilgim var ama senin söylemlerine bakılırsa mirastan az almanın kadını her türlü kârsız bıraktığını, ev geçindirmeme sorumluluğunun kadında da olmamasının kadını küçültücü kıldığını anlayamadığına göre aklın yok. Ben dediğin sebeplerin hepsi okuyup araştırdığım için biliyorum zaten. Sanki o kadar geçerli sebeplermiş de her bilen doğru bulacak gibi konuşuyorsun ama o sebepler yüzünden her kadın az para alarak, çok paradan mahrum kalarak erkek kardeşi gibi rahat edemiyor ve her kadının kocası miras alacak, miras değerinde mehir verecek kadar zengin değil olmadığı için ve herkes evlenmediği için kadın kârlı çıkamıyor. Hele ki evlenmezse kaybettiğin mirasın zerresine bile kavuşamıyor. Adalet, kadının yücelmesi ve kocasının gerisinde kalmaması için kadının da ev geçindirme sorumluluğu olması gerekiyor. Yani kadının çalışmak zorunda olmaması kadın için avantaj ve ayrıcalık değil
- +1 yıl
Canım bilmediğin o kadar çok şey var ki inan hepsini sıralamaları ugraşamicam ama birkaç tanesini söyliyim: Taa en başta tesettüre saçma ve mantıksız dedin. Allah'ın değil tek bir ayetine, ayetinin harfine dahi saçma dersen zaten dinden çıkarsın ki sen bu haddini aşan saçma söylemlerinle istediğin kadar Muslumanım de, Müslüman olmuş olmuyorsun bu 1, 2. si sen başta bana tesettürluyum demedin. Ben hayatında tesettüre girmemişsin dedikten sonra bu açıklamayı yaptın. Dolayısıyla ben sana iftira falan atmış olmuyor boş yapma yani. 3. sü: Evet mehir isterken tabiki erkeği zora sokamak lazım ama bunun belli bir sınırı yok sonuçta öyle değil mi? Oransal, miktarsal bir sınır belirtilmiyor yani kısacası ucu açık. Ayrıca mehir zaten evlenirken isteniyor. Kadın istediği kadarını ister. Erkek kabul ediyorsa evlenir, etmiyorsa zaten evlenmez. Kimin işine nasıl gelirse :) "Erkeğin karısının her ihtiyacını gidermek zorunda olması kadını erkeğin sorumluluğu altına soktuğu, zayıf kıldığı için kadını küçümseyen bir durumdur." cümlen de aşırı komik. Allah kadına çalışma özgürlüğünü zaten vermiş. Yasaklamamış ki sen daha neyin kafasını yaşıyorsun yaa 😂. Ben Müslüman bir kadın olarak istersem çalışırım, istemezsem otururum, gezerim, yan gelip yatarım ve ben bu rahatlığı yaşarken aç kalacak mıyım diye düşünmek zorunda değilim. Benim yerime bunu baskalari düşünmek zorunda. Evli değilsem babam, abim, evyliysem eşim düşünmek zorunda. Kafam rahat. Ha istersem çalışırım ki çalışıyorum da çünkü bu benim tercihim. Kazandığım parayı kendime harcamak zorunda bile değilim. Kenara atıp biriktirip başka bişeyde kullanabilirim, o parayla istediğimi yapabilirim, birikim yapmam da rahat olur vs. kadına verilen şey özgürlük, kafa rahatlığı gayet.
- +1 yıl
Bi de demişsin ki "her erkeğin miras değerinde mehir verecek gücü yok" E o zaman ben de derim ki sana kalacak mirastan daha fazla mehir verecek erkek de var. Bazı insanlara hiç miras kalmıyor ona ne diyeceksin? Ama mehiri her türlü alırsın. Yani senin mantık diye kurmaya çalıştığın hipotez bile saçmayken bir de objektif baktığını iddia ediyorsun 😂
- +1 yıl
Ben sana tesettürlü olduğumu söyledim. Yorumlarım yukarıda duruyor. Bakarsan görürsün. Demek ki okumamışsın. Tamam, ben saçma demiyorum ve kalben Allah’a inanıyorum. Bu durumda müslümanım. Sen bana tesettüre girmemişsin dedikten sonra değil demeden önce yazdım tesettürlü olduğumu bu yüzden zor olduğunu biliyorum. Boş yapan ben değilim sensin. Çünkü dediğim şeyi dememişim gibi söylüyosun. Neden en başında söylemedin de şimdi söylüyosun? Yorumumu okumadan yazman ayrı bir yanlış okuduysan okuyup da dediğimi kabul etmemen ayrı bir yanlış. Kendini çok bilgili sanıyosun ama kafire bile iftira atmanın kul hakkı olduğunu bilmiyosun. İftira günahına girmemek için var olan yorum yokmuşsun gibi konuşmaya başladın en sonunda🤣 Mehrin sınırı var. Mehrin sınırı erkeğin durumuna göre değişir. Mesela erkeğin 2 büyük altın verecek durumu yoksa ve kadın 2 büyük altın istiyosa günaha girer kocasına zora sokacağı için. Erkek mehiri kabul etmeyip kadınla evlenmezse kadının mirastan almadığı pay mehirle tamamlanmamış olur. Ben Allah’ın kadının çalışmasını yasakladığını söylemedim ki. Kadına çalışma vazifesi vermemesi kadın için yüceltici bir şey değil ve ayrıcalık değil. Allah erkeğe çalışma vazifesi vererek onu yüceltiyor çünkü İslam’da çalışıp ev geçindiren ev halkının reisidir Allah’ın erkeğe reis olmayı emretmesi kadından altta kılan bir şey değil ve Allah kadını reislik, sorumluluk sahibi olmak zorunda bırakmayarak yüceltmiyor çünkü İslam’a göre çalışmak zorunda olan üstün.
- +1 yıl
Müslüman bir kadın olarak istersen gezemezsin. Kocanın izni olmadan aynı binada yaşadığın eski ailenin evine haftada 1’den fazla gidemezsin. Kadın çalışmak zorunda olmayarak üstün ve yüce tutuluyorsa olsaydı kocasından geçiniyor diye ona itaat etmek ve çok saygı duymak zorunda olmazdı. Kocadan, babadan, erkek kardeşten geçinmek kadını muhtaç ve esir kılan bir durum olduğu için hiç de ayrıcalık değil. Kadın çalışmamayı tercih ederek özgür değil esir olur dinen. Hz. Muhammet “kadınlar erkeklerin yanında esirler gibidir.” diyor. Böyle olmasının sebebi kadının kocasından geçinmesidir. Çalışıyorsan ne güzel. Umarım emekliliğe kadar çalışıp ev hanımı olarak değerini düşürmezsin. Çalışmayan kadının üzerinde kocasının hakkını çok olduğundan dolayı çalışmayan bir kadının kafasının rahat olduğunu söyleyemeyiz. Evlenmek isteyen bir kadın Hz. Muhammet’e evlenmek istediğini söylediğinde Hz. Muhammet koca hakkını yerine getirmenin ne kadar zor olduğunu ve yerine getirilmediğinde cezasının çok büyük olduğunu anlatınca kadın evlenmekten korkmuş. Kadına çalışmama özgürlüğü verilmesi kadının ev geçindirmeye layık görülmemesinden kaynaklı. Dinen ev geçindirmek değerli ve önemli bir vazife olduğundan dolayı kadına bu vazifenin verilmemesi kadın için yüceltici ve ayrıcalık değil. Ben zaten Allah’ın verdiği zekayı kullanarak anladım kadına çalışma zorunluluğun verilmemesinin ayrıcalık olmadığını. Sen objektifin ne demek olduğunu bilmiyorsun bence. Ben dediklerimi senin gibi duygularımı karıştırarak demedim bu yüzden objektif olmadığımı söyleyemezsin. Ben tesettürün mantıksız olduğunu söyledim ve dinen bu yanlış değil çünkü ulema “din akıl dini değil nakil dinidir” demiştir. Yani dindeki her şey ulemaya göre mantıklı değil.
- +1 yıl
Bilmediğin çok şey var diyosun ama bilmediğimi sandığın her şeyi bildiğimi söyledim ve saydığın sebepleri de bildiğimi söyledim. Kadının ev geçindirmek zorunda olmaması onun için küçültücüdür çünkü İslam’a göre ev geçindirmek değerli bir vazifedir anla artık. Ayrıca, kadının çalışmasının sınırları vardır. Mesela yönetici olarak çalışmaz çünkü Hz. Muhammet “kadının yönettiği her yer helak olur.” demiştir ama kadınların yönettiği yerler erkeklerin yönettiği yerlerden çok daha iyi durumda. Kadın kocası izin vermiyorsa da çalışamaz. Bu mu üstünlük, ayrıcalık? Kadın erkeklerin göreceği yerlerde de çalışamaz avret olduğu için. İslam’a göre erkek çalışmak zorunda diye karısından üstün olmasaydı Nisa suresinin 34. ayeti inmezdi. Sen madem o kadar çok şey biliyosun müzik dinlemenin ve kadınların 90 km uzağa bu kadar güvenli koşullar varken mahremsiz gitme haramlığının mantıklarını açıklayamıyorsun. Kadın evlenmezse mirastan almadığı pay tamamlanmayacak ve evlenene kadar hep para sıkıntısı çeker eğer kaybettiği paraya ihtiyacı varsa. Kadının ev geçindirmek zorunluluğun olmaması reislik ve üstün vasıflı olma zorunluluğuna layık görülmemesidir.
- +1 yıl
Mesela İslam’da kadın peygamber hiç yok. Bunun sebebi kadının avret olması ve aklının eksik olduğunun söylenmesi. Kadın zinaya sebebiyet verir diye ve aklı eksik görüldüğünden yönetemez diye lider olamaz dinen. Hz Muhammet kadınlara “siz aklınız ve dininiz eksik olduğu hâlde akıllı adamların aklını alırsınız bu yüzden örtünün.” demiştir bir vaazında ve kadının aklının eksik olduğuna inanıldığı için kadın yönetici ve peygamber olamaz. Yani İslam kadınların aklını eksik bulduğu için ev geçindirerek ev reisi olmalarına müsaade etmiyor. Hem kadın, hem erkek çalışırsa ikisi de aynı konumda olduğundan dolayı kimse kimsenin reisi olmak zorunda olmaz. Bence böyle olmalı. Ne kadın erkeğe, ne erkek kadına hükmetmeli. Kadının aklı eksik görüldüğü için zaten kadının şahitliği yarımdır. Bazı sözde hocalar kadın güçsüz olduğundan dolayı karşı taraf şahitlikte dediğini beğenmeyip ona zarar verir diye diyorlar ama öyle değil. Hem başında erkek olan kadına kimse hiçbir şey yapamaz. Kadın başınaysa zarar görebilir sadece ama kadın şahitliğinin yarımlığının asıl sebebi “kadın aklen ve dinen eksiktir” hadisinden ve yukarda bahsettiğim hadisten anlaşıldığı üzere, ulemanın açıkladığı üzere kadının aklı eksik sayıldığı için şahitliği yarım sayılıyor tıpkı aklı eksik görüldüğünden, liderlik vasfı olmadığına inanıldığından dolayı ev geçindirmekle vazifeli tutulmadığı gibi. “Kadının aklı eksik olduğu için ne diyeceğini unutabilir veya yanlış karar verebilir diye kadının şahitliği yarımdır.” demiştir ulema ve Hz. Muhammet. Erkek kadın gibi başkasının parasına muhtaç olmadığından dolayı kadın üzerinde söz sahibidir Kur’an’a göre. İslam kadını tamamen çok aşağılık görüyor demiyorum. Kadına değer veren yanları da var tabii. Mesela kadın ev işi yapmak zorunda değil, kocası cinsel isteklerini karşılamıyorsa boşanmak isteyebilir. Yani değer verildiği durumlar da var ama bazı durumlarda küçümseniyor.
- +1 yıl
Mesela erkek karısından izinsiz 3 kadınla nikah kıyarak onu aldatabiliyor dinen. Bu basbaya zor bir durum ve mantıklı da olmayan bir durum. Çünkü bunun sonunda kadın üzülüyor, evlilik kurumu ve kadın aşağılanıyor. Saydıklarının hepsini bildiğim hâlde ve bildiğim belli olduğu hâlde bilmediğim çok şeyin olduğunu söylemen kusura bakma ama slaklık. Benim bir şey bilmediğimi söylüyorsun ama asıl bilmeyen sensin. Nisa suresinin 34. ayetinde Allah erkeklerin para kazandıklarından dolayı üstün olduklarını söylüyor ve sen buna rağmen para kazanmak zorunda olmamanın kadın için üstünlük olmadığını söylüyosun. Kadın çalışmadığı zaman erkeğin emrinde olduğu için mantıken kadının çalışmak zorunda olmaması kadın için ayrıcalık değil. Para kazanmanın üstünlük olduğunu söyleyerek ve erkek bununla vazifelendirilerek yüceltiliyor. Objektif baktığımı iddia etmem gayet normal çünkü duygularımı karıştırmadan konuşup her şeyi olduğu gibi kabul ediyorum. Ayrıca, kadın mirastan hakkı neyse onu alır ama hadiste kadının erkeğe mehri bağışlaması tavsiye ediliyor. Hz. Muhammet “en hayırlı kadın kocasına mehri bağışlayandır.” diyor ama “en hayırlı erkek kardeş kız kardeşiyle eşit miras alıp hakkı olanı ona bağışlayandır.” demiyor.
- +1 yıl
Şükür ki atam bizi bir erkeğin karılarından biri olmaktan, şahitliğimizin yarım sayılmasından, yönetici olamamaktan, çalışma hakkımızın kocamız iradesine göre olmamasından, tesettüre girmek zorunda olmaktan, her yere ulaşımın son derece kolay ve güvenli olduğu bu devirde 90 km uzağa mahremsiz gidememe yasağından kurtardı ama maalesef bazı kadınlar bu durumlardan kurtulmanın kadını ne kadar değerli ve özgür kıldığının farkında değiller. Üzücü bir durum. Kadın kuma olacağına çalışarak geçinsin. Neden kuma olarak kendini ve evlilik kurumunu aşağılasın? Yanlış.
- +1 yıl
Kadın mirastan erkekle eşit alsa ve mehir de alsa erkek kardeşin hiçbir kaybı olmaz ama kadının miras kaybı olur. Çünkü evlenmeyebilir. Evlense bile Erkek mehir veremezse ayrılırlar diyorsun ama birbirilerini sevmişlerse veya iki taraf da bazı sebeplerden dolayı evleniyorsa ayrılmak istemezler ve kadın mirastan kaybettiği pay tamamlanmamış olur ama erkekle eşit alsa kadının da, erkeğin de hiçbir kaybı olmaz. Kadın hem mirastan eşit alsa, hem mehir alsa nolur ki? Kadın mehir alacak diye değil ev geçindirmek zorunda olmadığı için mirastan yarım alır. Her kadın evlenmediğinden dolayı mehir mirastan yarım almak için sebep olamaz. Hem zaten erkek çalışıp ev geçindirdiğinden dolayı ev geçindirmek için daha fazla mirasa ihtiyacı yok.
- +1 yıl
Bilgisiz olsam senin gibi kafire iftira atmanın cezasız olduğunu zannederim ama ben şükür ki müslümanım Allah’a kalben inanıyorum ve hükümlerini inkâr etmiyorum. Eminim ki bu yazıda bahsettiğim hükümleri bilmiyosun ve hoşuna gitmeyeceği için tıpkı erkek kardeşi olmayan kadının mirasın tamamını alamayacağını inkâr ettiğin gibi bunu da inkâr edeceksin ama hepsi gerçek. İnkâr ettiğimiz zaman değişmiyor.
- +1 yıl
Kocan sana 2 yazlık, 2 kışlık kıyafet almak zorunda. Daha fazlasını isteyebilirsin ama almazsa günaha girmez. Çünkü mecbur değil. Tek odada yaşamaya hakkın var. Daha fazla odalı ev isteyebilirsin ama tek odadan daha fazla odası olan bir ev almak/tutmak zorunda değildir erkek. Kocan onun için süslenmediğinde seni azarlayabilir ama sen onu azarlayamazsın. Kocandan izinsiz dışarı çıkamaz, ondan izinsiz cüzdanından 1 lira bile alamaz, evden 1 pirinç tanesi bile veremez, onun istemediği kimseyi eve alamazsın (anne babanı bile) çünkü sen kocana aitsin ve kocanın hiçbir şeyi sana ait değil. Daha neler neler var… Kocasından izinsiz dışarı çıkan kadının attığı her adımda melekler lanet ederler. Kadının çalışmadığı bir evlilikte kadın hizmetçi erkek efendidir bu yüzden kadının kocasına efendi demesi, siz diye hitap etmesi gerekir ve bunları tek sebebi kadının erkekten geçindiği için onun sorumluluğunda olmasıdır yoksa İslam bu kadar zor şeyleri boşuna yüklemez. Sen erkeği kadına bakmak zorunda olan bir köle sanıyosun ama yanılıyosun. Öyle olsa “kadınlar erkeklerin yanında esir gibidir.” hadisi olmazdı. Köleler efendilerinin evlerine kapanıp kalmış, onların hizmetlerine kendilerini adamışlardır. Efendisi için çalışıp para kazanan köle yoktur ama köleler efendilerinden geçinir tıpkı çalışmayan kadınlar gibi.
- +1 yıl
Evet tesettürlüyüm demişsin şimdi gördüm. Farketmis olsam bu cümleyi kurmazdım zaten. Ben sen değilim rahat ol :) Ama Müslümanlık konusunda sözümün arkasındayım. Tesettüre veya herhangi bir ayete, emre karşı saçma diyen biri Müslüman olamaz. Akıl var mantık var. Allah'ın söylediği tek bir harfe bile saçma demek dinden çıkmak için yeterli bir sebep o yüzden bence açıklama yapmaya calisarak yorma kendini daha fazla. Hem saçma diyorsun hem de sonra kıvırmak için tamam saçma demiyorum diyorsun. Daha ne düşündüğünü kendin bile bilmiyorsun belli ki. Bence sen önce bi kendini tanı, ondan sonra yorum yap ki karşındaki insanları da boş yere yorup vakitlerini çalma. Belli ki aile baskısında kaldığın için zaten objektif bakamiyorsun. Bu yüzden için öfke ve nefretle dolu. Bence sen önce kendi içinde bunu sorgula, ondan sonra yorum yap.
- +1 yıl
Sen erkeğe “istersem çalışmam, istersem ev işi de yapmam” dersen kocan da sana “ben de 3 tane daha kadın getiririm, 2 yazlık, 2 kışlık elbise giyinmen, tek oda barınman için yeterli, istediğin zaman dışarı çıkamazsın” dese işine gelmez. Yani senin sandığın gibi kadın istediğini yapıp erkeğin parasını yiyemez. Erkek kadının maddi ihtiyaçlarını karşıladığı için üzerinde söz sahibidir. Bazı haklarını kısıtlayabilir. Herhangi bir şey yapmaya zorlayamaz. Çalışmaya, ev işi yapmaya zorlayamaz ama meşru emirler verebilir çünkü eve para getiren o ama kadın da eve para getirirse erkeğin hakkı bu kadar büyük olmayacağından dolayı aşırı bir itaat gerekmez. Her şey maddiyat olduğundan dolayı koca hakkı bu kadar büyük. Çalışmadın hâlde kendi parası olan kadın da kocasına itaatle mükellef ve o da kocasının sahip olduklarına sahip değil çünkü hizmetçi gibi yaşar. Ev işi yapmak zorunda değil diyeceksin belki evet, zorunda değil ama erkek “sen ev işi yapmak zorunda değilsen ben de sadece seninle evli olmak zorunda değilim” diyebilir ve bu da tabiatı bozulmamış hiçbir kadının işine gelmeyeceğinden dolayı kadın hizmetçilik yapar. Yapmasa da kocası ondan üstün çünkü o erkek kazandığından harcıyor Nisa 34’e göre. Allah çalışmayan kadına özgürlük ve kafa rahatlığı vermiyor kocalarına itaat ve aşırı saygı emrediyor.
- +1 yıl
Çalışmayan bir müslüman kadının kafası asla rahat olamaz çünkü çalışmadığı için kocasının hakkı üzerinde çok büyük olduğundan dolayı daima ona itaat etmek ve çok saygı duymak zorundadır. Kadın evde durup ev işi yaparak kendini kocasına adar ama erkek eve para getirerek kendini kimseye adamaz çünkü kimsenin getir-götürünü yapmaz, kirlettiğini silmez, karnını doyurmaz, hayatın içindedir, çalışarak kendisi kendini ve toplumu geliştirir, yaptığı hizmet gerçek değil mecazdır bu yüzden karısından üstün olduğu için devamlı gelişmek ve geliştirmekte olduğu için karısı üzerinde söz sahibidir. Benim dediğim hiçbir şey hipotez değil hepsi gerçek. Asıl hipotez yapan sensin çünkü devamlı herkes evleniyormuş gibi ve kadın mirastan mahrum kalmıyormuş gibi devamlı mehirden bahsediyosun.
- +1 yıl
“Yani ister gezer, ister çalışırım.” diyemezsin. Çünkü dinen kocanın gezmeni ve çalışmanı engellemeye hakkı var. Dinen kadın kocası onu başka bir kadınla dini nikah kıyarak ya da kıymayarak aldattığında kadın boşanmak isteyemez. Buna katlanmak zorundadır. Kadınlar İslam’a sandığın kadar özgür olsa buna katlanmak zorunda olmazlardı ve çalışıp çalışmamaları kocalarının isteğine bağlı olmazdı. Bir çalışmayan kadın kocasının izni yoksa çalışamaz ama çalışan kadın çalışmaya devam edebilir lakin çalışmaması tavsiye edilir. Kadının gezmesi, çalışması erkeğin iradesine bağlıdır. Yani o yüzden gezmek ve çalışmak da özgür değilsin. O kadar bilgilisin ki erkek kardeş yoksa mirasın bir kısmının erkek akrabalara gideceğinden, kadının çalışmak zorunda olmamasının kadını küçük görmekten kaynaklı olduğundan habersizsin. Çok okuyan değil, çok gezen de değil en çok cahil bilir. Dini kitaplarda yazanları inkâr ediyosun cahillikten dolayı. Bilgili/kültürlü insan daima öğrenmeye açıktır, her duyduğunu hemen inkâr etmez, sağlam bir kaynağı varsa duyduğunu inkâr eder işine gelmedi diye değil ve duygularını karıştırarak konuşmaz. Sen bu özelliklerden fazlasıyla uzaksın.
- +1 yıl
Ayrıca yaratılış bakımından erkek kadından daha üstündür evet. Bu seni niye rahatsız ediyor? Egona mı ters :) illa en üstün sen mi olmalısın? Nedir yani :) senden daha üstün birileri olunca kendini ezik gibi mi hissediyorsun? Ki böyle hissediyorsan çok saçma. Yaratılış bakımından erkek daha üstün. Fiziksel güç olarak erkek daha üstün, mantıksal ve analitik zeka olarak çoğunlukla erkekler daha üstün. Çoklu düşünebilme kabiliyeti olarak kadınlar daha üstün, görsel zeka bakımından kadınlar daha üstün vs. vs. üstünlük dereceleri konulara ve şartlara göre değişiyor. Kadın ve erkek eşit değildir. Farklı konularda birbirlerine karşı üstünlükleri vardır. Bu kadar basit
- +1 yıl
Anlattığın şeylerin çoğu yanlış. Kadınların da boşanma hakkı var sonuçta. Adam 2. eşi alıcam dediğinde tamam o zaman ben bosaniyorum diyip boşanıyor gidebilir. Kalmak gibi bir zorunluluğu yok.
- +1 yıl
Sen erkek kardeş yoksa mirasın sadece kadına kalacağından nasıl ve neden bu kadar eminsin de öyle olmadığını söyleyen hocalara “şarlatan” diyorsun? Sen okuyup görmedin diye mi yoksa? Neden bir şeyin doğru olduğunun kanıtı senin görmen ve kitaptan okuman? Sen kimsin ki bu kadar geçerli senin her dediğin?
- +1 yıl
Benim dediğim değil Ayet ve hadisler geçerlidir. Bunun aksini söyleyen herkes de şarlatandır tabiki. Ben bunları kafamdan uydurmuyorum. Kaynak denen bişey var. Aklını mantığını kullanan her insan İslam'ı öğrenirken Kuran ve hadis kaynaklarından öğrenmesi gerektiğini bilir. Bunlara aykırı konuşan ve kendini hoca diye tanıtan şarlatanlara da inanmaması gerektiğini bilir eğer IQ sunda bir problem yoksa tabi. Tek kız çocuğu olması durumunda mirasın tamamını tabiki kıza kalır. Sen bunun aksini hangi şarlatandan dinleyip inandın merak ettim doğrusu
- +1 yıl
Hayır, hiçbiri yanlış değil. Hepsi kitaplarda yazıyor ve hadislerde geçiyor. Bana kafir diyosun ama asıl kafir sensin çünkü sahih hadisi inkâr eden dinden çıkar. İşine gelmiyor diye ve objektif değilsin diye inkâr ediyorsun. O senin kendi fikrin dinde öyle bir şey yok. Erkek nikahsız aldattığında bile kadın boşanmak isteyemezken nikahlı aldattığında hiç isteyemez.
Kadının boşanmaya hakkı var ama aldatılınca boşanmak istemesine izin yok.
Kadın sadece şu 8 sebepten dolayı boşanmak isteyebilir.
1. Dayak yiyorsa
2. Hor görülüyorsa
3. Cinsel istekleri karşılanmıyorsa
4. Nafakası karşılanmıyorsa
5. Kocası hastaysa
6. Erkeğin büyü, sihir vb. bir etki ile bağı varsa
7. Kocasının cinsiyeti belirsizse boşanmak isteyebilir ve
8. madde olarak eğer koca evi terketmişse kadın mahkemeye başvurarak boşanabilir. - +1 yıl
Sen benim dediklerimin yanlış olduğuna, hocaların şarlatan olduğuna karar verebilecek ilmi nerden ve kimden aldın? Sen bu saydığım hocalar gibi tefsir, akaid, mızraklı, ilmihal, mektubat okudun mu? Medrese eğitimi mi aldın? O hocaların dediği her şey kaynaklı. Kadın bu miras meselesini Kur’an tefsirinden okudu. Senin gibi kafasına göre ayet ve hadis yorumlayanlardan dinlemedim ben bunu. Hepsinin her dediği kaynaklı. Sen fikirlerinden bahsediyosun ayet ve hadislerden değil. Madem ayet okudun öyleyse neden para kazanmanın üstünlük olduğunu bilmiyosun? Madem hadis okudun öyleyse neden koca hakkının büyüklüğünü ve yerine getirmenin çok zor olduğunu bilmiyosun? Ayetleri, hadisleri kafana göre yorumlayıp yorumlarına din diyosun. “Dininizi iyi öğrenin yoksa yaşadığınızı din zannedersiniz.” hadisini hatırlattın bana. Sen dinini iyi bilmediğin için inandığını, yorumlarını, yaşadığını din zannediyosun. Yaşadığını din zannetmek demeye kendi yorumlarını esas almak da dahil olabilir çünkü senin kuralların geçerli Allah’ın kuralları değil.
Aile & Toplum konusunda 5,3b cevap paylaştı. dinler saçmalıktan ibarettirde ondan
09 Yorumla- +1 yıl
Neresi saçma?
- +1 yıl
Çok kez okudum. Sen demek ki iyi okuyamamişsın. Bir daha oku amcacım
- +1 yıl
Ben okuduğumu gayet iyi anlıyorum sen rahat ol. Ama senin için aynı şeyi söyleyemicem. Sen okuduğunu anlayabilen biri olsan Müslüman olurdun zaten
- +1 yıl
Yoo boşanma hakkım var. Benimle evlenecek kişi her kim ise 2. eşi almaya kalktığı an eş sayısının tekrar 1 e düşeceğini bilir sen rahat ol :)
- +1 yıl
Boş yapma hadi
+1 yılOlurr
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım