- Korona döneminde maskeyi 10 liraya satan,
- Kiracısını evden çıkartmak için evin kilidini değiştiren,
- Ürettiği ürün pahallansın diye satmayan,
- Satın aldığı ürünü piyasaya sürmek yerine saklayan,
- Birbirini dolandırmak için çete kuran,
- TOKİ ve E-Devlet gibi devletin sitelerinin kopyasını yapıp insanların bilgilerini çalan...
Türk milleti ne kadar şereflidir?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
0Cevap
Her şey bu kadar pahalı iken ev sahipleri ve ürettiği ürün değer kazansın diye bekleten insanlar normal.
Acaba onlar yüzünden mi pahalı diye en azından bir defa beynini kullanarak şöyle bir düşün.
Niye bizim yüzümüzden olsun? Kiraya daha düşük verelim, ürettiğimiz ürünü ederinden aza satalım da tırnak mı yiyelim acıkınca da? Beyinden söz ederken biraz da sen mi kullansan acaba? Önce marketler düşürsün fiyatını.
Git bakalım, Antep fıstığını ve kajunun bir kilosuna bak bir de fındığın kilosuna bak. Arada uçurum var. Bir amele günlük olarak 600 tl istemesini iyi bilir ama... Bunu bir de bir aya vur kişi başından. Bir de bunun gübresi, patozu var. Ne yapsın bekletmeyip üretici?
Aslında bahçeyi falan da temizlemeden işçiyi bahçeye sokacaksın var ya. Toplasın bakalım sonra uzun uzun ot ve dikenlerin arasından. 😂😂O zaman da bakalım elleri yara bere içinde güneşin alnında bu gibi saçma sapan yorumlar yapacak mı?
Kelebek etkisi diye bir şey duydun mu? Ben bugün ürettiğim fındığı saklama kararı alırsam fındık alabilmek için firmalar fındığa ödedikleri fiyatı artıracaktır. Daha fazla ödeme yapan firma malının fiyatını arttıracaktır. Fiyat artışından rahatsız olan ev sahibi eski alım gücünde kalabilmek için kirayı arttıracaktır. Kirası artan çalışan maaş zammı isteyecektir, daha fazla maaş ödemek zorunda kalan zirai gübre firması ürünlerine zam yapacaktır ve ben gübreyi daha yüksek fiyata almaya başlayacağım.
Sen de zeka olmadığı için herşeyin bir anda 3 - 5 katına çıktığını sanıyorsun ama bunun sebebi aziz, şerefli Türk milleti.
Artırsın, yapacak bir şey yok. Madem öyle firma artırmasın. Yani bizim fındık mı tek değersiz olan? Üstelik yerli üretim. Kaju gibi ithal değil. Atatürk bile vaktinde yerli malına daha çok değer biçmiş. Şimdiki değeri hiç diğer kuru yemişlere bakınca. İnsanların emekleri boşa mı? Fabrika sahiplerinin eline geçen tonlarca fındık ve üreticisinin elindeki birkaç ton (Bazısında ton da olmuyor.) fındık eş değer bile olamaz. Para babası olan üretici değil, fabrikalar. Fabrikalar öyle kolay batmaz ama insanların geçinmesi lazım Bunun ev sahibi, tarımla geçinen kesimi, her kesimi. Ayrıca memurun maaşı, asgari ücret devamlı artıyorken ve memurlar maaşım artsın diye eylem yaparken kimse ses çıkarmıyor da tek sorunu niye ev sahibi ve tarım üreticileri yapınca sıkıntı oluyor? Mesela doktorlar devamlı eylemde. Niye onlara kimse ses çıkarmıyor? Az da para almıyorlar ama onlar doktor. Değil mi? 😃😃Onlar, nasıl emek veriyorsa biz de bir şeylere emek veriyoruz. Üstelik onların cebinden çıkan da bir şey yok işini yaparken. Tarım ürünü yetişirken ama para gidiyor. Zaten insanlar emeğinin karşılığını tam manasıyla alsa elinde tutmaz, satarlar. Biz, gidip elin çalışanına, patoza dünya kadar para bayılıp niye toplatmış olduğumuz fındığı üç kuruşa satıyoruz ki? Tek geçinmesi gereken işçiler mi? Hadi, onu da geçtim İnsanlar mevsimlik işçinin parasını nasıl verecek? Borç yaparak mı? O zaman üretmeyelim borçlu çıkacaksak. Yemeyin fındık, fındıklı çikolata. Evinizde fındık yağı kullanmayın. Nasıl o fabrikadan insanlar emeğinin karşılığını, işçiler bizden emeğinin karşılığını (fazlasıyla) alıyorsa biz niye almayalım? Sen, değil sırf herkes alıyor üretim yaparken gübreyi.
Walmart sitesinde 750 gram kaju 10 dolar iken 500 gram fındık 12 dolar.
Fındık zaten yüksek fiyata sahip, sen kajuyu ithal ettiğin için taşıma ve gümrük ücretleri ödüyorsun bundan dolayı daha pahalıya denk geliyor. Kendi ülkende yetiştirdiğin kuruyemişi daha pahalıya almak istiyorsan ne âlâ.
Buğday fiyatları yükseldi ne oldu peki? Ekmek fiyatları arttı. Yani birilerine çok para vererek yerli malına katkı sağlamazsın.
Yerli malına Devlet destek vermiyor mu sorusuna gelelim, zirai araçlar ve gereçler alırken devlet kredi sağlıyor. Bu kredi 2-4 yıl boyunca ödeniyor ve faizi yok denecek kadar az. Aydan aya değil senede bir defa olacak şekilde ödeniyor. Yani mahsulün bir kısmını kullanarak ödeme yapmak mümkün kılınıyor.
Yer sahiplerine cüzi miktarlarda da olsa gübre desteği sağlıyor.
Üretilen mahsulün vergisi alınmıyor.
Fındık fiyatı artsın, artsın abi niye hayır diyeyim ki ama satın aldığın çikolatalar da fiyatlanınca ses çıkarma. Kuruyemiş alırken, ya bunu biz üretiyoruz niye en pahalı bu demeyiver.
Okumadım, neyse daha fazla tartışmak istemiyorum.
Okumadığın için bu haldesin. Hoşçakal.
Gece gece ne bu şiddet bu celal
Olamaz mı kardeşim ne varrr?