Ailem dindar ve geleneklerine bağlı insanlar, öyle olunca haliyle ben de öyle yetiştirildim. Bizim kültürümüzde aşırı derecede kız - erkek ayrımı yapılır. Yani kızlar 2. sınıf insan olarak görülmez, kız - erkek eşit görülür, ama asla aynı görülmez ve o yüzden belli bir yaşa gelmiş kızlarla erkeklerin bir arada olmalarına, oturmalarına, arkadaş olmalarına iyi gözle bakılmaz. Ben de dedemgilin yanında doğup 5 yaşına kadar orada kaldığım için bundan çok etkilendim, sonrasında ise muhafazakar okullarda okuduğum için o düşünce iyice beynime kazındı. Birkaç yıl sonra ben de kızlarla erkeklerin asla arkadaş olamayacağını düşünmeye başladım. Hatta bir ara kızların yüzüne bakmanın haram olduğunu düşündüğüm için kız gördüğüm anda başka yöne bakıyordum, ama sonra İzmir'e üniversite okumaya geldim ve zamanla bu düşüncem bayağı değişti. Şu anda ise hiçbir yerde kız - erkek ayrımı yapılmaması, okul, yurt gibi akla gelebilecek tüm alanların kız - erkek karışık olması gerektiğini düşünüyorum. Sizce haksız mıyım?
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Dinin nelere sebep olabildiğini, nasıl beyin yıkadığını görmüşsün kısacası, daha atladığın çok nokta var. Erkek isterse dinen karısını döver, isterse eve kapatabilir, mirastan yarım pay alır, şahitliği yarım erkek ile eşittir anca. Dinen yarım insan bile sayılmaz, boşanma hakkı verilmez, doğurduğu çocuk bile erkeğe ait sayıldığı için süt parası adı altında erkeğin çocuğunu beslediği için para alma hakkına sahiptir. Osmanlı zamanı büyükbaş hayvanlar nüfus sayımında sayılmış, kadınlar sayılmamıştır. Eşitlik tam anlamı ile olamasa bile kadın ve erkeği birbirine tamamen denk görmek gerekir. Bir cinsin diğerinden üstün olduğu 3-5 yer vardır, diğer cinsin yine diğerinden 3-5 üstünlüğü vardır ama bedensel olarak, kadınlar isterse erkeklerin kas gücüne erişebilir ama erkekler istese bile kadınlar gibi daha fazla renk ayırt etme özelliğine sahip olamaz, doğurma esnasında bilmem kaç kemiğin kırılmasına eş değer sancıları erkeklerin büyük çoğunluğu kaldıramaz, acı eşiği yüksektir kadınların özellikle regl sancısı ve doğumda kendini belli eder. Kanunlar önünde iki cins eşittir, o halde kanunların dediği şekilde bakmak lazım olaya.
Ben olayı o açıdan değerlendirerek böyle düşünmüyorum, ama sadece kız - erkek ayrımı yapmanın toplumu daha da abazalaştırdığını düşünüyorum. Yani bence öyle yapmak yerine kızlar ve erkekler, ibadethaneler haricindeki tüm yerlerde ortak yaşamalıdır.
Olay bir yerlerde ortak yaşamak değil, ibadethane meselesi hiç değil. Gerçi aynı dinin aynı inananları ibadethanelerde bile eşit görülmüyor orası ayrı bir facia ama mesele " hak " meselesi, 2. sınıf insan muamelesi görülme meselesi. Kim dinde herkes eşit diyorsa ağır yalan söyler, dinlerde ayrımcılık vardır, bu kadar basit. Dinin cezalarında bile eşitsizlik vardır, biraz şeriat denen şeyi ve fıkıh bilgisi olanlar bilirler, aynı suç için kadın recm cezası alırken erkek tazir yani azarlama ile yırtar. Hele hele cennette binlerce huri ve sayısız erkek tüysüz çocuk anlamına gelen gılman verilirken erkeklere, kadınlar kocalarına veriliyormuşşş, eğer kocaları yoksa şehit bir erkeğe hediye veriliyormuş al birde buradan yak yani. Bu ve sayısız sebepten dolayı en fazla da kadınların neden bir dine mensup olduklarını anlayamıyorum. O dönem yapılan onlarca Müslüman baskınından sayısız kadın kocası bile olsa ganimet olarak alınmış, kapanın elinde kalmış vurmuşlar omuzlarına cariye olarak söz hakkı bile olmadan ister satmışlar, ister rızasız ilişkiye girmişler. Kadın ta en başından değersizdi, şimdi 2 uydurma hadis ile kadınları en tepede göstermeye gayret ediyorlar. Bunu en fazla kadınların görmesi lazım ama ne mümkün.
Düşüncene saygı duyarım, ama ben dediklerine katılmıyorum. Ben sadece baskı, kız - erkek ayrımı ile yaşamanın sıkıcı olduğunu düşünüyorum ve o şekilde değil, daha rahat bir şekilde yaşanması gerektiğini düşünüyorum.
İkimizin de ne dediğinin bir önemi yok çünkü sende bendensin merak etme. Eğer kadınlara da mirastan erkek kadar pay verelim dersen Ayete karşı gelip dinden çıkarsın. Kadınları erkeklerle şahitlikte eşit tutarsan yine Ayete karşı gelip dinden çıkarsın. Kısacası kadın ve erkeği eşit görmeye devam edersen bil ki dinden çıkarsın, inanıp inanmamanın bir önemi kalmaz, dinen bu böyledir. Gerçi Ayette canınız ve malınız ile cihad edin, son din İslam oluncaya kadar savaşın yazıyor. Bu Ayete kaç kişi riayet ediyor? Işid, Taliban, El kaide, Boko Haram, El Nusra, Hizbullah ve Hamas militanları harici pek kimse riayet etmiyor diyebiliriz. O halde zaten aynıyız, hiçbir sorun yok. Ben inanıyorum denerek Müslüman olunmuyor. Sahih hadislerde sakalını kesen erkeği öldürün yazıyor, eğer hayatında 1 kere bile sinek kaydı tıraş olmuşsan bitti, geçmiş olsun. Anadolu Müslümanı dediğimiz modernist ve dini okumadan bilmeden kendi çapında yorumlayan insanları o yüzden severim, zararsızdırlar. Gerçek İslamı uygulamaya kalktıklarında olay Taliban'a dönüyor zaten, o yüzden bizim memlekette gerçek Müslüman pek olmaması gayet güzel.
Ama Kur'an-ı Kerim'de aynı zamanda " Allah katında herkes eşittir " diye bir ayet yer almıyor mu? Yani bu dinin, kadınları erkeklerden aşağıda görmediğini gösteriyor.
Çelişkili yapanda bunlar zaten, bir Ayette kimse kimseye şefaat edemez derken başka Ayette edebilir deniyor, bir Ayette inanmayan 1 Ayet getirsin, başka yerde inanmayan 10 Ayet getirsin diyor, bir Ayette ganimetin tamamı Allah ve peygamberinindir diyor, aynı sure başka Ayette 5te1e iniyor, sürekli dediğini yalanlıyor, bir Ayette Allah'ın hükümleri değişmez derken başka Ayette biz bir sureyi unutturursak daha iyisini göndeririz diyor full + full çelişki zaten. Bir yerde eşitlik ile ilgili bir şey görmüşsen öyle hemen inanma, eşitlik yazan 1 cümle var diyorsan eşit olmadığını gösteren 100 Ayet gösteririm, gerçi sen yine o 1 Ayeti savunursun, buna da algıda seçicilik veya inanmaya gayret diyoruz. Kadınları üçer dörder alabilen erkek cinsi ile mal gibi alınıp sayılan, 8-9 yaşındaki kızlardan bile boşanma üzerine Ayet olan bir kitap, erkek boşanır boşanmaz başkası ile evlenir, boşanmadan bile evlenir yani beklemez, kadın ise 3 ay bekletilir. Kadınlar tarlanızdır, dilediğiniz gibi varın yani sınır yok, bu Ayetin tefsirine de bakarsan Anal serbestliği görürsün, ben uydurmuyorum TEFSİR öyle yazıyor yani tepe tepe kullanmanın tam karşılığı. Serkeşlik etmesinden çekindiğiniz eşinizi dövün, eden değil etmesinden çekindiğiniz. Şimdi kanunla çocuklar anneye verilebiliyor ama o zaman öyle değil, her doğan çocuk babasının malı sayılır. Ali İmran 14. Ayette kadınlar, çocuklar, altınlar bunlar dünya malıdır denir, sadece 1 kere Türkçe mealinden tamamını okursanız inandığınız kitabı o zaman gözlerinizle görürsünüz zaten ama üşeniliyor işte, roman okuruz, hikaye kitabı okuruz, dizi film izleriz ama inandığımızı okumak ağır gelir.
üstünlük olarak düşünürsek erkeklerin kadınlardan üstün olduğu yönler var mesela güç kuvvetleri daha Bi yerinde ama zihinsel yönden böyle değil inanca bağlı birazda inancına göre kadınların haram olması bambaşka bir şey
Ama yani ben kız - erkek ayrımı yapılması, örneğin kızlara veya erkeklere özel okulların olmasını falan yanlış buluyorum. Bence okul, yurt, dershane gibi birçok yer kız - erkek karışık olmalı.
konaklama hariç dediğine katılıyorum
Öyle yapmakla insanları daha da fazla aba. zalaştırıyorlar ve bence bu da hiç iyi bir şey değil. Bence insanlar, kız - erkek ayrımı yapmadan iç içe yaşamalıdır.