Milliyetci adi ustunde kendi milletini sevme yükseltme koruma amaci icerir
Ummetci hangi irktan milletten olursa olsun tum muslumanlari sevme amaci icerir...
Peki ulkede hem milliyeci hem ummetci olanlar nasil oluyor
Milliyetci adi ustunde kendi milletini sevme yükseltme koruma amaci icerir
Ummetci hangi irktan milletten olursa olsun tum muslumanlari sevme amaci icerir...
Peki ulkede hem milliyeci hem ummetci olanlar nasil oluyor
Milliyetçilikle ırkçılığı birbirinden ayırmalısın. Milliyetçilik, milletini sevmektir. Ama ırkçılık, kendi ırkını üstün görmek, diğer ırkları aşağılamaktır. Peygamber efendimiz, ırkçılık anlamındaki "asabiyet"i kesin olarak yasaklamıştır. Şöyle hadisler vardır:
"Kim ırkçılık propagandası yaparak veya kabileciliğe/ırkçılığa destek vererek yoldan çıkmış bir topluluğun bayrağı altında öldürülürse, onun ölümü cahiliye ehlinin ölümü gibidir."
"Irkçılığa çağıran bizden değildir. Irkçılık davası uğruna savaşan bizden değildir. Irkçılık davası uğruna ölen bizden değildir. "
Mekke fetholunda Müslümanları toplamış ve şöyle demiştir:
"Ey İnsanlar! Allah sizden cahiliye gururunu ve atalarla övünme adetini gidermiştir. İnsanlar iki gruptur: İyi, takva sahibi, Allah katında değerli kişi ve günahkar, bedbaht, Allah katında değersiz kişi. İnsanlar Adem'in çocuklarıdır. Ve Allah Adem'i topraktan yaratmıştır..."
"Beyazın siyaha, siyahın beyaza üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takva iledir."e son olarak Veda Hutbesi'nde şunları söylemiştir:
"Beyazın siyaha, siyahın beyaza üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takva iledir."
Ben detayda ne yazdim da cevap olarak bu geldi acaba...
Cevap olarak ne yazdım da cevabımı okumadan ne yazdın acaba... İnsan, hem de milletini sevebilir, Milliyetçi olabilir hem de Müslüman olabilir. Ama ırkçı olamaz.
Arkadasim ummette milliyet kavrami mi var... musluman kavrami var... ummetcilik milliyetciligi reddeder
Kardeş, lafın tamamı aptala anlatılır. Neyini anlamıyorsun ki. üst kimlik var, alt kimlik var. Üst kimlik Müslüman. Alt kimlik, içinden geldiğin toplum. Hucurat suresi 13 şöyle der:
Ey insanlar! Bakın biz sizi, bir erkekten ve bir kadından yarattık. Sizi birbirinizi tanıyasınız diye, milletlere ve kabilelere ayırdık. Şüphesiz Allah katında şerefli ve itibarlı olanınız, yaşantısını, yolunu, yordamını Allah'ın kitabıyla bulmaya çalışanlarınızdır. Çünkü Allah, herşeyi bilendir, herşeyden haberdar olandır.
Eğer bla blaya devam etmek istiyorsan buyur. Artık yanıt vermeyeceğim.
Olamıyor işte 😊 esasen ikisi de olunabilir ama bizimkiler değişik. Mesela evvela kendi milletinin derdini çözüp sonra ümmetinkine yönelebilirsin ama yok 😊
Cevap
1Cevap
Bizim ulkemiz de kutuplaşma var ya milliyet i olacan ya da ümmetci ikisini aynı anda beceremiyor. İşlerine gelmiyor daha doğrusu. Muhafazakar dedikleri insanlar bile gunahn alasını işliyor ama gelmiş sana laf söyler
Mantiken ummetcilik tum milliyeti reddeder... tum muslumanlarin ortak oldugunu kardesligini savunur milliyetcilik yapilmaz
Önemli olan milliyetçi olmak ümmetci olmak değil insan olabilmek.
İnsan olanda zaten neyi yapması gerektgni neyi yapmaması gerektgni bilir ona göre davranır.
Örnek verecek olursak müslüman din kardeşi dedgmiz insanlar deprem zamanında ev ve temel ihtiyaçlarn fiyatını arttirirken din kardeşi olmadgmz insanlar bize yardıma geldi. Al sana kapı gbi örnek yani.
Dogru... zor zamanlarda insan daha iyi anliyor... israil ermenistan dahil ulkeler yardkm gonderdi... gerci israil donerken tarihi eseri ceplemisti ama neyse restore edip geri vericektik dediler😅
Onun icn insan olmak önemli benim icn dini önemli değil . Kendi dinimi ne adamının yemedg bk kalmamisken 😄 neyse. Bn hem muslumanm hemde cumhuriyet kadını.
Dinen peygamber efendimizi sevip sayarken diğer yönden de Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu cumhuriyet ülkesinde onun ilkelerine dayanarak yaşıyorum.
En guzeli...
Bu ikisini aynı anda becerebilene ne mutlu 🥰
olamaz mantıksız geliyor çünkü
bunlarin hepsi boş geyiktir ve zaman kaybidir.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?