Biliyorsunuz Türkiye'de İslam anlayışında daha çok tarikat görüşleri baskın. Peki hiç onların kitaplarını okudunuz mu? Ahmet Eflakinin Ariflerin Menkıbeleri, Mevlana'nın Fihi Mafih ve Menzil yayınevinin Minah isimli kitaplarından çeşitli kıssalar paylaşıyor ve yorumu size bırakıyorum.
(213) Yine Sultan birey (Mevlana'nın oğlu) buyurdu ki: Bir gün babam medresede bilgiler saçıyordu. (Bu arada): Gerçek mü
rit, kendi şeyhinin herkesten üstün olduğuna inanan kimsedir.
öyle ki, bir adam Bayezid'in müritlerinden birine "Şeyhin mi
büyük, yoksa Ebu Hanife mi?" diye sordu. Mürit: "Şeyhim,"
diye cevap verdi. Sonra: "Ebu Bekir mi büyük, senin şeyhin
mi?" diye tekrar sordu. O yine "Şeyhim," diye cevap verdi.
(Nihayet) o, birer birer bütün sahabeyi saydıktan sonra: "Muhammed mi büyük, senin şeyhin mi?" dedi. O yine: "Şeyhim
büyüktür," dedi. En sonunda: "Tanrı mı büyük, senin şeyhin
mi?" diye sordu. Mürit: "Ben Tanrı'yı şeyhimde gördüm, şeyhimden başka bir şey tanımam, hep onu tanırım," dedi. Baş
ka bir müritten de: "Tanrı mı büyük, yoksa senin şeyhin mi?"
diye sordular. O da: "Bu iki büyük arasında hiç fark yoktur,"
dedi. Ariflerden biri de: "Bu iki büyükten daha büyük biri
lazımdır ki, o bu farkı ortaya koysun," demiştir. [Ariflerin Menkıbeleri Hürriyet Yayınları S.313]
Mevlana; bir çadırda Şems’i Kimya Hatun ile oynaşırken gördü. Mevlana oynaşmaları için biraz dışarıda dolaşıp, sonra hocasının yanına geldiğinde Şems; ‘O Kimya Hatun değildi. Yüce Tanrı beni o kadar sever ki, sevdiğim kimse suretinde yanıma gelir. Az önce senin beni halvet halinde gördüğün kadın da Kimya Hatun değildi, Allah Kimya Hatun şeklinde bana gelmişti’ der.(1)------(1)[Fihi Ma Fih, 20. Bölüm, MEB Yay., İst /1990. s. 136-137
I – İhlas Nedir? Şeyh Sana Artık Namaz Kılmamanı Emretse Ne Edersin? Birinci Dediki: Ben Kerhen De Olsa Şeyhime Uyarım, İkinci Dediki: Ben Gönül Rızası İle Şeyhime Uyarım. İşte Bunlar İhlas İle Gönül Rızası İle Teslimiyetin En Güzel Örnekleri
Minah 232
(213) Yine Sultan birey (Mevlana'nın oğlu) buyurdu ki: Bir gün babam medresede bilgiler saçıyordu. (Bu arada): Gerçek mü
rit, kendi şeyhinin herkesten üstün olduğuna inanan kimsedir.
öyle ki, bir adam Bayezid'in müritlerinden birine "Şeyhin mi
büyük, yoksa Ebu Hanife mi?" diye sordu. Mürit: "Şeyhim,"
diye cevap verdi. Sonra: "Ebu Bekir mi büyük, senin şeyhin
mi?" diye tekrar sordu. O yine "Şeyhim," diye cevap verdi.
(Nihayet) o, birer birer bütün sahabeyi saydıktan sonra: "Muhammed mi büyük, senin şeyhin mi?" dedi. O yine: "Şeyhim
büyüktür," dedi. En sonunda: "Tanrı mı büyük, senin şeyhin
mi?" diye sordu. Mürit: "Ben Tanrı'yı şeyhimde gördüm, şeyhimden başka bir şey tanımam, hep onu tanırım," dedi. Baş
ka bir müritten de: "Tanrı mı büyük, yoksa senin şeyhin mi?"
diye sordular. O da: "Bu iki büyük arasında hiç fark yoktur,"
dedi. Ariflerden biri de: "Bu iki büyükten daha büyük biri
lazımdır ki, o bu farkı ortaya koysun," demiştir. [Ariflerin Menkıbeleri Hürriyet Yayınları S.313]
Mevlana; bir çadırda Şems’i Kimya Hatun ile oynaşırken gördü. Mevlana oynaşmaları için biraz dışarıda dolaşıp, sonra hocasının yanına geldiğinde Şems; ‘O Kimya Hatun değildi. Yüce Tanrı beni o kadar sever ki, sevdiğim kimse suretinde yanıma gelir. Az önce senin beni halvet halinde gördüğün kadın da Kimya Hatun değildi, Allah Kimya Hatun şeklinde bana gelmişti’ der.(1)------(1)[Fihi Ma Fih, 20. Bölüm, MEB Yay., İst /1990. s. 136-137
I – İhlas Nedir? Şeyh Sana Artık Namaz Kılmamanı Emretse Ne Edersin? Birinci Dediki: Ben Kerhen De Olsa Şeyhime Uyarım, İkinci Dediki: Ben Gönül Rızası İle Şeyhime Uyarım. İşte Bunlar İhlas İle Gönül Rızası İle Teslimiyetin En Güzel Örnekleri
Minah 232
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer