Girdikleri dükkanda asılı nazar boncuğunu gören Tebliğciler, dinen caiz olmadığı gerekçesiyle boncuğu söktü.

Girdikleri dükkanda asılı nazar boncuğunu gören Tebliğciler, dinen caiz olmadığı gerekçesiyle boncuğu söktü.
Nazar boncuğu caiz değildir. Eski medeniyetlerde nazara inanmışlar, ve nazar boncuğunun kötü gözleri üstüne çektiğine onu takan insanın başına bir bela musibet gelmeyeceğine inanılmış hep. Sonralarda Orta Asya'da Şamanizme kadar gelmiş bu inanç.
Fakat insanların medet umduğu şey bir boncuk olunca işler değişir, Kur'an'ı Kerim'de nazardan bahsedilir ancak nazardan Allah'a sığınınız der. Peygamber Efendimiz zamanında da gözü değen nazarı değen müşrikler vardır, fakat Allah'ü Teâlâ peygamber efendimizi nazardan korumuştur. Nazar haktır der, peygamberimiz (S. a. v)
İnanmak insanlara kalmış, Kur'an-ı Kerim'de bizzat herşeyin açıklaması yapılmış, her konudan bilgi verilmiş.
Caiz. Tarladaki mahsülüme nazar değmemesi için ne yapıyım diye soran sahabiye peygamber, "hayvan kafası as" diyor. Bakan ilk onu görür ve gözlerinden çıkan zararlı şua ona isabet eder. Nazar boncuğu da aynı işe yarar.
Buna kanıt şahit nedir? Kaynağıyla at. Kesinlikle böyle bir olayın yaşandığına inanmıyorum kaynağıyla atmazsan da ben dahil kimse inanmaz
@Bsjsjdkdksjsja
İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:
(Nazar değmemek için tarlaya kemik, korkuluk, hayvan kafası koymak caizdir. Bir kadın tarladaki mahsule nazar değmemesi için ne yapacağını sorunca, Resulullah (Tarlaya hayvan kafası as) buyurur. Bakan, önce bunu görüp tarladaki mahsulü sonra görür.) [Redd-ül Muhtar c.5, s.232 ve 275]
1.’si nazar boncuğu genelde “nazardan koruyacağı” amacıyla yapılıp satılıyor, “önce nazar boncuğuna bakan ona nazar değdirir” amacıyla değil.
2.‘si bu kaynağın pek sahip olduğunu sanmıyorum ilk defa duydum.
sahih*
neyin sahih olup olmadığına sen mi karar veriyorsun ki adam İbni Âbidin hazretleri demiş işte daha ne desin
@Eʟᴘʀᴏғᴇꜱꜱꜱᴏʀ Evet tabikide bir şeyi iyice araştırmak lazım her söylenene inanılmaz sahih bir kitapta yazmıyorsa neden inaniyim
@Bsjsjdkdksjsja
Bu kaynak Hanefi mezhebinin en meşhur, en muteber fıkıh kitabıdır. Yazılan ilmihallerde en çok bu kitaptan nakil yapılır. Bilmiyorsan, hele bir de hanefi isen pek cahilsin.
Nazar boncuğu nazarı önlemede vesiledir. Her şey böyledir. Silah da adam öldürmeye vesiledir. Silahla öldürdü demek nasıl şirk olmaz ise nazar boncuğuyla korundu demek de şirk olmaz. Çünkü müslüman yaratanın Allah olduğuna, diğer her şeyin sebep olduğuna inanır.
Saçmalıyorsun dediğim gibi her yazana inanmam özellikle Buhari Müslim gibi kitaplarda yazmıyorsa. Ayrıca nazar boncuğu dediğin gibi olsaydı Resulullah da takardı (haşa) ama Müslümanlar yalnızca Allah’a güvenirler
@Bsjsjdkdksjsja
Peygamberin yalnızca yaptıkları değil, söyledikleri ve görüp de men etmedikleri de dindendir.
Yani kültürel olarak bizim de evde bir iki tane vardır fakat işe yarayıp yaramama konusundan tamamen hurafe olduğunu düşünüyorum. Camdan yapılmış bir renkli taş kimi koruyor, tamamen saçmalık. Ama dediğin gibi kültürel olarak benimsenen bir şey.
Neler var caiz olmayan nazar boncuğu na mı düştük ya pes
Küçük-büyük fark etmez hangi sevabın seni cennete götüreceğini bilemezsin diyor peygamberimiz. Elimizden geldiğinde günah-şirk gibi şeyleri ülkemizden kaldırmalıyız.
Kurban olurum peygamber efendimizin buyruguna benim kastım o değil zaten öyle şeyleri tutmam inanmam ama daha çok caiz olmayan şeyleride yabana atan var keşke herkes bizim gibi duyarlı olsa bu hale gelmeyiz
Şampiyonummm ❤❤❤
Sen de şampiyonsun 💚
Seviliyorsun krall adam kendine dikkat et ❤❤
Sen de dikkat et uykusuz kalma şampiyon 💚💚
Kötüye bişey olmaz şampiyon ❤❤
Niye öyle diyorsun sen iyi bir şampiyonsun 💚 💚
Sana iyiyim ben ama normalim kötüdür kral ❤❤
Cevap
4Cevap
Ben inanmıyorum öyle saçma şeylere
Toplarlar yakarlar bilmem de nazar boncuğu kökenin İslamiyetle alakası zaten yok.
1300’lü yıllarda ortaya çıkmış göz anlamında bir sembol.
Bizimkiler sahiplenip nazar boncuğu demiş
Beni çok rahatsız ediyor ya hayatta almam evimdede tutmam
Onca sıkıntı dert varken nazar boncuğu söktüler ya düzeliriz şimdi
Küçük-büyük fark etmez hangi sevabın seni cennete götüreceğini bilemezsin diyor peygamberimiz. Elimizden geldiğince günah-şirk gibi şeyleri ülkemizden kaldırmalıyız.
Ne zorbalığı yazılmış? Nazar boncukları insanların bir yerine mi sokulmuş?
@Bsjsjdkdksjsja sana şey olmuş herhalde anladığım kadarıyla. Brn istemiş asmışım evime veya bir yere sana ne sizin gibilere ne? Hesabını verecek gene insanın kendisi. Sizin gibilerin zihniyeti düşük olur yaptığın yorumdan belli. Milletin derdi sıkıntısı çokken anca böyle şeylere takıp gündem oluşturursunuz
Nazardan koruyan Allah’tır. Nazar boncuğunu gerçekten “nazardan koruyacağı” umuduyla yapmak ve satmak şirke girer. Bir put yapıp “bak bu seni şu kötülükten koruyacak” diye yapıp satmakla aynı şeydir.
Yıllardır bu haberi bekliyordum
Döven olmamış mı
Değil.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?