+1 yıl"Eger Allah yolunda öldürülürseniz veya ölürseniz, Allah'in size lütfedecegi magfiret ve rahmet onlarin biriktirdiklerinden daha hayirlidir. Andolsun, ölseniz de öldürülseniz de muhakkak ki Allah'in huzurunda toplanacaksiniz." (Ali Imran, 3/157-158)
yukarıda ayette şehitlik nasıl olur beyan edilmiş ancak burada namaza değinilmemiş namaz ibadetinin yeri ayrı şehitlik mertebesi ayrı bir durumdur bu nasip kısmet olayıdır
Hayatı boyunca yaptığı yüzlerce savaş ve vucudunda kırılmadık kemik darbe almayan deri kalmayan Halid Bin Velid şehit olarak ölememiş yatağında vefat etmiştir bununla beraber habeşli köle Yaser müslüman olduktan hemen sonra daha bir vakit namaz kılmadan savaşa katılmış ve şehit olmuştur.
Gördüğümüz gibi elbetteki hic namaz kılmamış biri şehit olabileceği gibi hayatı boyunca namaz kılmış birisi şehit olmayabiliyor namazın yeri ayrıdır ancak bu sözlerden namaz kılmayalım da cıkartmamak lazım
selam ve dua ile227 Yorumla
Soran+1 yılAllah ın emir ve yasaklarına uymayan insanın , Allah için ölebilecegini düşünüyormusun cidden?
- +1 yıl
bakınız ALLAHIN emir ve yasaklarına uymayıp günah olduğunu bilmek kişiyi günahkar eder, emir ve yasaklarını uymayıp yok saymak kafir eder hicbir ayette günahkarlar şehit olamaz denmemiştir. Günahkarlıkla şehitlik farklı konulardır günahlar icin tövbe kapısı acık tutulmuş şehitlik icin ise ALLAH yolunda ölmek olduuğu bildirilmiştir.
Soran+1 yılAnlıyorum seni,
Benim takıldıgım yerle senin anlattıgın konu arasında çok ufak bir çizgi var,
Allah yolunda ölmek, için insanın gunahkar olması sorun değil diyorsun , çok guzel diyorsun
benim takıldıgım yer ise, kişi Allahdan korksa , zaten gunahkar olmaz, dolaysı ile gunahkar olup, Allah a rest çeken birinin , nasıl oluyorda Allah için ölebilecegini düşünürüz,
Biraz sert bir kelime kullandım , Allah a rest çekmek,
Allah yap diyor, emrediyor sa, ve kul emre itiat etmiyorsa bu rest çekmektir , yanlışmıyım , rest çektiği içinde gunahkar olur.
tövbe ettikten sonrasını konudan ayıralım tabii.- +1 yıl
Yanlış oldugunuz nokta var gunah islemek hasa Allaha rest cekmek degildir kişiyi gunahkar eder ve sizin tabirinizle rest cekmek Allahi peygammberi ve kurani inkar etmektir. Allah kullarini gunahlariylada sever ve bizi nefsimizle sevdigine dair ayetlerde vardır. Ayrica peygamberler haricinde gunahsiz insan varmidir ki buna ragmen Allah cc kullarini sevmezmi?
Soran+1 yılsenin anlattığın gibi yorumlarsak, sıkıntı yok
Benim çıkış yolum , ben iş yerinde iken patron şunu yap dediğinde , yapmıyorum dersem, patrona rest çekmiş oluyorum değilmi? ceza olarak da bunu bir kaç kere tekrarladıgımda işden çıkartılırım değilmi?
Ama yaradanımız affedicidir, gerektiği kadar kıymetini bilmiyorum ben kendim adıma:(- +1 yıl
Bakiniz ben ayetler ve hadisler uzerinden aciklama yaptim. Allah insanoglunu imtihan etmek icin besere nefs vermistir bununla beraber iblis kotuyu gunahi allayip pullama ve insani gunaha sokmak icin vazifelendirilmis ancak bunlara karsi Allah ogut alalaim diye kitap ve peygamberler gondermis grcmis gunahlarimizi affetmek icinde tovbe kapisini sonsuz acik birakmistir siz patronunuzdan ornek verirken atladiginiz nokta patronunuz insan ve afdedilicigi biyere kasar oysa Allah rahman ve rahimdir. sayet dediginiz gibi gunahkar kisi sehit olmasaydi peygamberler haricinde kimse sehitlik mertebesine ulasamazdi
Soran+1 yılyorumlar için teşekkür ederim , faydalı oldunuz , birz daha araştırma yapmam lazım , diyanetin fetfa hattını arıyorum hep meşgul :)
- +1 yıl
Tesekkur ederım ayrica diyanetten alacağınız cevabida merak ediyorm :)
- +1 yıl
bakınız sizin icin ufak bir araştırma yaptım ve bir iki link buldum dilerseniz inceleyebilirsiniz
www.fetvadinle.com/namaz-kilmayan-sehit-olur-mu/
https://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=2584
Soran+1 yılTeşekkürler , Gerçekten faydalı oldu,
Başka bir soru takıldı şimdide kafama :)
yıllardır müslüman, müslümanı vatan için öldürmekte, acaba diyorum , bunların hangisi katil hangisi şehit?- +1 yıl
kafanızdaki soruya cevap bulduysak ne ala :)
bu soruyu bir cevaplamak icin süre isteyim biraz işlerim var da
Soran+1 yıltamam kardeşim , Allah yar ve yardımcın olsun
- +1 yıl
amin cümlemizden dediğim gibi bir işim var bu noktayada dönüş yapıcam fakat şimdilik müsade :)
- +1 yıl
Merhabalar;
Dün sorduğunuz''yıllardır müslüman, müslümanı vatan için öldürmekte, acaba diyorum , bunların hangisi katil hangisi şehit? '' sorusuna istinaden islamın görüşü şu şekildedir...
öncelikle iki müslümanın veyahut iki müslüman topluluğun (devlet) birbirbiyle savaşması cihad değil vahşet olarak görülmektedir gerek ayetlerle gerekse peygamber hadisleriyle bu zıtlaşma men edilmiştir ancak bunlara rağmen iki kişi ya da topluluk arasında bir zıtlaşma oluyorsa önce konuşarak çözülmesi hala bir çözüm bulunmuyorsa iki tarafında kararına saygı göstereceği bir hakem heyeti secilip buna göre haklı haksızın tespit edilmesi gerektiği vurgulanmış şayet secilen hakem heyetinin kararına saygı göstermeyen haksız kabul edilmiş islah olana kadarda haksız olanla mücadele edilmesini islah olduktan sonra ise iki tarafada adil davranılması gerektiği tespit edilmiştir ilgili ayet, hadis ve bakış acılarıda ek bilgi olarak yine linklerde mevcuttur
www.kuranmeali.org/.../kurani_kerim_mealleri.aspx
www.sorularlaislamiyet.com/.../...-sehit-olur.html
Soran+1 yılSoruya ilgin için çok teşekkür ederim , verdiğin cevaplar kafamdaki soru işaretlerini epey bir kaldırdı, lkin halen eksiklerim var tabii,
Gunumuzde hakem heyeti kurulmuyor, kurulsa bile , müslüman olmayan ülkeler, kendi ekonomik çıkarlarına göre haklıyı haksızı ayırıyor, bu durumda çözüm olanaksız oluyor,
ama arada suçsuz askerler, kimine göre teröristler, sagcı olur bu terörist denilenler, solcu olur, ya da pkk lı olur, hepsi kendince haklı oldugunu iddia eder durur, ya da bugun ki suriye, ırak, mısır, libya örneklerindeki ülkeler,
sonuçta bu ülkeler legal ya da illegal askersin ve emre uymak zorundasın , ölmek ya da öldürmek zorundasın , bu insanlar için hukum nedir?
tekrar teşekkür ederim- +1 yıl
sorularınızı sırayla ele alalım
*hakem heyeti günümüzdede var (bölgenin söz sahipleri alimler, veya başka arabulucu devletlr)
*hakem heyeti olarak müslüman olmayan devleti dahil etmek gaflettir islam hukukunu bilmeli ve adil olmalıdır
*islam kişinin sağcı solcu olduğu kavramıyla ilgilenmez öncelikle müslüman ve haklı olmalıdır
*bahsettiğiniz ülkelerde şayet halk adil olan bir devlete isyan etmiş ise suclu zulmeden devlete isyan etmişse haklı olur, aynı şekilde devlet masum halka müdahale etmiş can yakmışsa suclu, isyankar gruplara müdahale etmişse haklı olur (devlet kendi topraklarını ve halkın refahını korumakla yükümlüdür) - +1 yıl
*bu tarz durumlarda ilagal askerlik zaten zorunlu değildir malına mülküne ırzına zarar gelecekse savunmak ancak cihaddır
*legal askerlikte ise normal şartlarda ve savaş alanlarında emre uymak askerin dinende resmende vazifesidir. ancak zulmeden taraf devlet ise emre itaat etmek yukarıda bahsedilen ayete ters düştüğünden Allah’a isyan olan emre itaat mecburiyeti yoktur
Soran+1 yılgüzel yazmışsın , anladıgım kadarı ile pisi pisine ölüyoruz:(
- +1 yıl
neye istinaden pisi pisine ölüyoruz dediğinizi anlamadım ama yazıya yorumunuz icin teşekkür ederim
Soran+1 yılmesela korede bisi pisine öldük,
mesela halen devam eden pkk ile olan savaşta pisi pisine ölüyoruz, hakem heyeti kurulabilirdi değilmi 30 yıl önce , ama yok ölelim öldürelim dedik , hatta insanları sünnetsiz ilan ettik falan falan diye uzar gider,
ben teşekkür ederim- +1 yıl
bahsettiğiniz konular durumu cok daha fazla uzatıcaktır ama kısaca üstünden gecmek gerekirse
*korede devlet cıkarları veya mazlum bir halkın yardımına gidilmiştir. İslam inancına göre zulmedenin karşısında mazlumun yanında olunmalıdır.
*pkk durumuna gelirsek pkk nın oluşum temellerini bilmekte fayda var bunu bilirsek bişeylerin pisi pisine olmadığınıda kavrarız
*pkk oluşturan temelini atan grupların bir kısmı ermeni veyahut yahudi kökenlidir
*pkk marksist düşünceye sahip bir silahlı oluşumdur
*doğu bölgesinde yüzlerce, binlerce kürt halkının canına sebep haksız ganimet zorla para toplamar cereyan etmiştir.
*kacakcılık, eroin ticareti gibi gerek devlete gerekse halka zarar vermiştir.
*mevcut toprak bütünlüğünü bölme düşüncesi ile devlet veya bölge oluşturma düşüncesiyle harket etmişlerdir.
bu ve benzeri şeyleri sıraladığınızda devletin kendi sınırlarını egemenliğini koruması zaruri hale gelmiş bunuda gerekli yollarla yapmıştır - +1 yıl
ayrıca şunuda ilave etmek zorundayızki
devletin veyahut orada görevli silahlı kuvvetler (asker, polis) zaman zaman uyguladıkları yanlış taraflı şiddet icerikli müdahalede halkı bu duruma biraz daha itmiş ve kimi zaman haklıyken haksız duruma düşürmüştür
Soran+1 yılKorede ki olay mazlumun yanında olmak değil, bir toplumun koministmi, kapitalistmi olması savaşıdır.
pkk olayında ise sizin saydıgınız sebelere neden olan zihniyetide arastırmak gerekir diye düşünüyorum ,
insanlara dilini konuşturtmayacaksın, çocuklarına kendi dillerinde isimler verilmesini yasaklayacaksın , kendi dillerinde kitap yazdırtmayacaksın , kendi dillerinde turkü yü yasaklayacksın , gibi gibi... sonra haklarını aramak için siyasi partiler kurulacak, o partileri bölücük yapıyor diye kapatacaksın.
çok emin değilim ne ugruna öldüğümüzün , Allah ım guzel ölümler nasip etsin hepimize.- +1 yıl
ben yine müsadenizi isticem yorumunuzu değerlendirmek icin fazlaca zamanım yok maalesef
- +1 yıl
merhabalar tekrar;
kore harbine girmicem dönemin siyasileri ülke icin ne gibi cıkarlar düşündü neye istinaden bu savaş yapıldı detay bir cok kaynakta farklı bu ihtilaflı konu olduğundan luzumsuz tartışmaya sebebiyet verir
gelelim pkk olayına bu durumun tarihi süreci önemlidir
1850 yıllarına kadar tarihimizde bir kürt isyanı rastlanmamıştır ne hikmetse bu tarih osmanlıda ic isyanların fazlaca olduğu osmanlı egemenliğinde olan diğer milletler başta araplar, ermeninler, yunanlılar isyana teşfik edilmiştir. işte bu döneme kadr kürtce öğrenmek kürtce konusmak gibi bir problem olmadığı gibi kürtlerde kendini ali osmaniye saydıığından herhangi problem pekte yaşanmamıştır. Acak bahsedilen dönemden sonra osmanlı icerisine nifak toğumları atılmış ermeni asala örgütü peydah edilmiş bircok yerde kan gövdeyi götürmüştür.. doğu bölgemizi ele aldığımızda hala ermeni yahudi mecusi olan insanlarımızın olduğunu hepimiz biliyoruz. - +1 yıl
Osmanlının yıkılması Türkiye cumhuriyetinin kurulmasıyla bu ülkede kalan en kalabalık iki nusuf biri türkler diperi kürtlerdir haliylede türkiyenin yumşak karnıda dış mihraplar tarafından bilinmekteydi gerek alevi sünni-gerek sağ-sol gerekse kürt-türk ayrımı yaparak ikinci bir bölünme veyahut türkiyenin sayıflanması hedeflenmiştir. ve bircoğuda yerine getirilmiştir. Yeni kurulmuş bir devletin kırmızı cizgileri daha keskin olacağından ilk dönemler mevcut toprakları muhafaza etmek ve herhangi bir anarşiye tekrar sebebp olmamak icinde ciddi birtakım tedbirler alınmıştır. Daha öncede belirttiğim gibi pkknın yapısı kurucularının inancları ve etnik kökenleri apacık ortadadır bununla beraber orada oluşan nufus fazlalığı eğitim yetersizliği halkın imkanlarının az olması gibi etkenlerle kandırılmış veya devlet kacakları veya veya devlete kızgınlarda bu saflara gecerek türkiye cumhuriyeti devletinin karşısına silahlı güc olarak cıkmıştır. Bugün secimler bazı şeylerin aslında göstegesidir
- +1 yıl
kürtlerin ne istediğini hangi oranda neyi desteklediğini halkın kimi zaman nasıl zorlandığını baskıcı veya silah zoruyla eylemler yapıldığını zorla dükkanlar kapatıldığını akil olan birisinin görmemesi icten bile değildir. Bununla beraber yukarıda yine belirttiğim devletin ve devlet görevlililerin kimi zaman türk halkının yanlış tutumlarıda buna canak tutmuştur. Haliyle konun özüne dönersek Pkk denilen örgütün kurucularının asala örgütünden dağılan ermeniler yahudi kökenliler metaryalist düşünceye sahip olan kimi kesim olduğu gayet acıktır yani türk askeri dağda böyle bir düşünceyle çarpışmaktadır. Bu konuyu daha detaylı ele almak siyasete gireceğinden daha fazla detaylandırmak istemiyorum
hayırlı günler
En İyi Cevaplar
- Gündem konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılEskiden sadece Allah yolunda ölenlere şehit denilirdi sonraları vatan uğruna ölenlere de şehit dediler sonraları da maden ocaklarında ölenlere de şehit dediler baktılar olmuyor şehitliğin belli bir mertebesi yani derecesi olduğunu söylediler... işte bu işle böyle oluyor =)
22 Yorumla
Soran+1 yılantaly_ali (+) verdim :)
- +1 yıl
Arkadaşım bilip bilmeden konuşma dediler diye bir şey yok inanan insanlar için söylüyorum
"Allah yolunda öldürülen şehittir; Allah yolunda ölen şehittir; bulaşıcı hastalıktan ölen şehittir; ishalden ölen şehittir; boğularak ölen şehittir " buyurdu Müslim, İmâre 165. Ayrıca bk, İbni Mâce, Cihâd 17
Hadislerle sabit sonradan denilen bir şey değil bu yine aynı şekilde göcük altında kalanında hadisi şeriflerde belirtilmiştir
Gizli Üye(30-35)+1 yılŞehit olmak için namaz kılmak şart değil sadece Vatan için ölmen gerek tabi şehit olmak için şehit olunmuyor !
13 Yorumla
Soran+1 yılemin değilim , kafama çok takıldı bu soru , yıllardır aklımdaydı, vatan için ölmekse, herkes vatan için öldüğünü iddia ediyor, pkk lılarda öyle, işid de öyle, suriye devleti askerleride öyle, herkes vatan için ölüyor. birbirini öldürüyor.
Cevap sahibi+1 yılorasını bilmiyorum
Soran+1 yıl(+) verdim :)
+1 yılNamaz gerekmez şehitlik için ama Allah herkese de nasip etmez öyle mükemmel mertebeyi
20 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
9Cevap
Gizli Üye(36-45)+1 yılBeyinsizden insan , askerden kaçandan müslüman, zinaya haram demiyen müslüman , oluyorda neden şehit olmasın vatan türk milleti için kutsaldır anasız babasız bir çocuk buyur vatansız buyuyemez kaldıki sizin gibiler huri için namaz kılıyorsunuz allah için değil siz gidiniz ozaman cennete...
220 Yorumla
Soran+1 yılbizim gibiler derken
Cevap sahibi+1 yılgenelde kim oldukları ortadadır sen söyle?
Soran+1 yılfikir sahibi değilim, aklıma takılır sorarım, cevabını bildiğim soruları, sırf sansosyon olsun diye sormam
Cevap sahibi+1 yılama soru biçimin öyle bu memleketin her santimi kanla alındı şehitmi değilmi sorgulamak kimseye düşmez...
Soran+1 yılşehit olanı ya da olmayanı bilmem , ben bilmiyorsam sorarım , vatan için öldü diye şehit oldu diyecek güç bende yok.
Cevap sahibi+1 yılÖyleyse herkez sana insan diyor diye ben kalkıpta bak bununda aklı var bu insan diyemem bukadar basit...
Soran+1 yılkalp kalbe karşıdır , için rahat olsun
Cevap sahibi+1 yılHristiyan ya da müslüman hiç bir toplumun kutsal saydığı ögeleri sırf ego tatmini yapmak için sorgulayamazsın nete giriyoran bilmiyorsan googleye sor olmadı sözlük manasına bak bilmemeyi bahane etmek cehalettir bak asıl şimdi kalp kalbe karşı oldu oke...
Soran+1 yılRahat ol :) herzaman öyledir.
Kimin ne oldugunu Allah bilir , ben bilmem
Cevap sahibi+1 yılBen rahatım merak hiç etme çok gömdük ormanlara :) işidden etekle kaçıp nette aga olan çook gördük sadece güldük olanlara :) için ferah olsun sein
Soran+1 yılsıkıntım yok , sorar geçerim , içine sıkıntı olanlar düşünsün :)
Cevap sahibi+1 yıliçine sıkıntı olmuşki bu milletin temeli olan askere bir nevi dinsiz demektesin resmen ne yapmaya çalıştığın ortada devam et sen hatta çık sokaktada bunu de bakalım netteki gini sırıtabiliyormusun aslanım :)
Cevap sahibi+1 yılAsker batyor anasını satim demekki bir kuyruk acın var.
Soran+1 yılyav kardeşim ne kuyruk acım olacak, namaz kılmayandan şehit olurmu diye sordum, olur ya da olmaz cevap bu kadar basit,
ha senin kafan şuna takıldı, bu adam kesin kürt dedin
karadenizliyim , doğma buyume sakaryalıyım , soyadım turkcan , 18 ay askerlik yaptım çavuş olarak , ne sayayım sana bilmem ki,
adamda abdest yok , namaz yok, oruç yok , askerde ölmüş bu adamdan nasıl şehit oluyor benim mantıgım bunu almıyor, bunun cevabı vardır mutlaka.
o cevabı verebiliyorsan buyur dinliyorum.
Cevap sahibi+1 yılPeygamberimizin ordusu içindede yeni evlenen vardı hatta abdest alamayı savaşa girip şehit olan vardı kaldıki sorun tamamen yanlış namaz kılmayan askerden diyorsun karadenizli olman ya da askerlik yapman bu durumu değiştirmezsen konuya ynlış başladın kürt olman ya da olmaman bu mesele değil genelde bu tür konuyu cemaatçi asker düşmanları ditiyor hani dersim varya hani nurcular varya işte onlar.
Soran+1 yılGüzel kardeşim , Peygamberimiz zamanında İnsanlar Allah yoluna ölüyordu, islamı yaymak adına adına ölüyordu, şimdi boy abdesti almasını bilmeyen ,31 çekip nöbet tutan , kulubede köpek s *ken , şu askerlik bitsinde evime koşayım diyen , mecbur olmasa zaten askere gitmeyen , askere çağrılma kagıdı gelmese , neden ben askere çağrılmıyorum diye merak etmeyen insanlardan bahsediyorum.
Cevap sahibi+1 yılSonuçda zevk için oraya gitmiyorlar değilmi? onlarıda bir ana baba yarattı bir emek harcadı gözünün bebeyi yaptı diyer ölen ataları gibi askerliğe uğurladı dünyada hiç bir devletin ordusu seve seve ölüme yürümez yürüselere aldıkları para içindir sen karşılıksız sevgi olayını düşün bir madem askerler bunlaı yapıyor ozaman askerliği bitirelim herkez kendini bireysel savunsun sınırdan içeri her türlü hayvan girsin ozaman bakalımhangi minarede allahın adı anılır ırakda suriyede yıkılan camilere bakıp ibret alabilirsin bu konuyu kapatıyorum uzatmanın manası yok sana göre onlar şehit değil ölüp giden bilmem ne çocuğu olabilir ama şehit kefensiz kanı ile gömülür yıkanmaz bunuda bilesin
Soran+1 yılbak kardeşim soru bu
Namaz kılmayan askerden şehit olurmu?
ben askere gitmesinler, bilmem ne yapmasınlar falan filan demedim , soruya cevabın var mı yok mu ?
Cevap sahibi+1 yılnamaz bahanesiyle askerden kaçan müslümansa oda şehittir oke bunu dedim zaten
Soran+1 yılteşekkürler
Sonucta musluman insanlarin masum insanlarin hayatini irzini korumak Allah yolunda alinan bu topraklarin hacli guclerinin destegiyle kurulmus ve beslenen ve cogu zaman namazla dalga gecen islami yalanlayan. zerdusluk inancina sahip icinde ermenisi yahudisi hristiyani olan ve zulum eden bir yapiya karsi savasiyosunuz. Niye sehit olunmasin. Eger bir ulkede 5 vakit ezan okunuyorsa osehitler sayesindedir. Ve Allah bunu karsiliksiz birakirmi sizce
00 Yorumla- Gündem konusunda 746 cevap paylaştı.
+1 yılAllahın ıznı ve taktırıyle ınsallah olur..
22 Yorumla
Soran+1 yılinşallah.
Soran+1 yıl(+) verdim :)
+1 yılŞehadet getiren insan müslüman vatan savunurken vefat ederse şehit olur.
Şehitin kul hakkı hariç günahları affolunur.
70 kişiye de şefehat edeceği söylenir.
Cennet 7 katmandır, şehitlerde bu özel katmanlardadır.00 Yorumla
+1 yılnamaz kılmayan hadi şehit olsa bile namazsızlık az bir belamıdır? Namaz kılmadan ALLAH'ın huzuruna çıkmak?
00 YorumlaAllah bilir
15 Yorumla
Soran+1 yıleksileyen ben değilim kardeşim , bugune kadar benimle aynı fikirde diye kimseye (+) vermedim Benimle karşıt fikirde diye kimseye (-) vermedim
Soran+1 yılsen kendince doğru oldugunu paylaş, bırak eksileyen eksilesin , ama kendi doğrunun dogruluğunun herzaman sağlamasını yap.
tavsiyedir, konuyla baglantılı değildir
Olabilir.
11 Yorumla
Soran+1 yıl(+) verdim :) lMechul
+1 yılne kadar saçma bir soru bu ya
10 Yorumla- Gündem konusunda 3b cevap paylaştı.
+1 yılAllah bilir
00 Yorumla
Kızlardan En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar