Kutsal kitabınızda ne yazdığını bilin de ondan sonra bir daha düşünün
Şeriatçı mısın Laik mi? (Anket)?
Kutsal kitabınızda ne yazdığını bilin de ondan sonra bir daha düşünün
Soruyu soran kişi, soruyu tarafsızca sormamış. Bunu geçtik. 1. "Laiklik dinsizliktir" diye bir şey yok, git biraz farklı düşünceleri araştır, sorgula sonra gel burada ne soracaksan sor. 2. Bu kadar dindar bir insansın madem, neden bu siteye üyesin arkadaşım? "Rus kızlarının hasreti ile yüreğiniz alev alev yanıyor mu?" adlı soruya verdiğin cevaba baktım; "yok sadece bir Rus kızı için yanıyor :)", demişsin. Tatlı su müslümanı seni! Bize burada din dersi verme, önce ahlakını düzelt.
Evet taraflı sordum. Hakkımda araştırma yapmışsın ama bir mankenin hayranı olmak benim ibadetimi etkilemez değil mi? Siteye girmek de dinden çıkartmıyor. Siz işte bu sunuz, önce dindarları kafanızda kötü bir yere oturtup daha sonra onlara hakaret ediyorsunuz. Ben bu konuda en bilgili olanların görüşlerini de aldım, bunların içinde ADD den de insanlar vardı ya da en büyük solcu kuruluşlarına ait insanların da. Ateistlerin de deistlerin de. En son vardığım sonuç bu. Sen kimin görüşünü aldın, dur tahmin edeyim "babanın?" ah nasıl tahmin ettim, babanla aynı şeyleri düşünüyorsun, herhangi bir değişikliğiniz yok, ya tarihi kendi istediğin gibi yontuyorsan, ya manaları istediğin gibi yontuyorsan? Ben 3 sene önce laiktim, sana hesap vermem gerekmiyor bu konuda. Ama emin olmanı istediğim tek şey tarih bilgin başlangıç seviyesinde bile değil. Hele ki öğrenme psikolojin ve ön yargıların berbat. Önce bunları temizle
Kimi kandırıyorsun sen ya? Hı? Mankene hayranmışmış. Yahu bilmiyor mu, görmüyor mu buradaki insanlar senin asıl amacının ne olduğunu. Geri zekalı bile senin ne olduğunu rahatlıkla anlar. İstediğin kadar oku, araştır, keşfet. Sen böyle geldin böyle gidersin arkadaşım! Bu arada benim ailem çok tutucudur, Fetullah Gülen'den, Cübbeli Ahmet hocaya kadar tanır bilirler. FAKAT ben deistim? Kim, kimin öğretilerini dinlemiş, kim babasını dinlemiş gayet belli oluyor. Ben 18 yaşındayım ve bir gün olsun AİLEM "xx" partisine oy veriyor ya da "xx" dinene bağlı diye onlara özenmedim. ONLAR DA bana dayatma uygulamadılar! Beynimi yıkamadılar! Ben kendimi geliştirdim, sen başkaların öğretilerini dinledin... Aramızdaki fark o kadar belli ki, söylemeye bile gerek yok.
@Taita Şeriat isteyen ortadoğu ülkelerine gidebilir, kimse tutmuyor. Ki, ortadoğu ülkelerindeki müslümanlar bile bizim şakirtler kadar tutucu değildir. Bizimkiler her şeyin aşırısını seviyor, hep dikkat çekmeliler çünkü. Bundan 2 sene evvel olimpiyatlar için bir klip hazırladılar, klipte 1 baş örtülü kız oynatılmadı. Neden? Dünyaya, biz "moderniz" imajı vermek için... Dünyaya kendimizi modern tanıtmaya çalışırken laikçilerden iyisi yok ama iş dine gelince "şeriat! şeriat! hülooğ!"... Komik gerçekten. :]
isteyen istesin ama lafta kalıyor böyle, anca birbirimizi eleştiriyoruz o istiyor o istemiyor bu günahkar vay efendim nasıl olur diye.. o şeriat nasıl bir şeriat olacak kim koruyacak kim adaleti sağlayacak belli değil.. bir kere dini açıdan çok bilgili bir toplumda değiliz hakkımızı nasıl arayacağız ne doğru ne yanlış ne aşırı nerden bileceksek? millet kuran okumuyor ama lafa gelince gerçek şeriat o değil diyor bende bunu anlamıyorum
ulan terbiyesiz, deistim diyorsun, daha laikliğin dinsizlik olduğunu mu bilmiyorsun, benimle dalga mı geçiyorsun git işine
"La" arapçada yok demektir. "İk" din demektir. Ayrıca her sakallıya şakirt denmez, seni suya götürür susuz getiririm ayık ol deli etme beni
La (arapça) , İk (farsça) dır.
"Laik" Fransızcadan dilimize gelmiş bir kelimedir, Fransızca yazılışı; Laïc'tir. Laik ayrı yazılmaz, kelimeyi ayırıp farklı dillerde anlam aramak saçmadır. Sen bu kelimeyi ayırarak, arapça ve farsça anlamlarını aratmışsın ama bu hiçbir şey ifade etmiyor. Arapça ve farsça kutsal bir dil değildir, tıpkı diğer diller gibi sıradan ve normaldir, yani "la" din'miş, "ik" yok'muş falan bir anlam ifade etmiyor. Bunu da benden öğrenmiş oldun. Bir daha ki sefere iyi çalış öyle gel, milletin beynini de yıkamaya çalışma. Hadi eyvallah!
bak arkadaşım laikliğin birinci prensibi din ve devlet işlerini ayrı tutulmasıdır. Din ve devlet işleri ayrı tutulursa devlet dinsiz olur. Biz müslümanlar olarak İslam devleti istiyoruz. Tabi Amerika sizin bunu aklınıza bile getirmemeniz için IŞİDi ortaya sürdü ya, islam devleti diyince aklınıza ışid gelecek belliki bundan sonra. Ama dinsiz olduğunu beyan eden birini islam devletine ikna etmek gibi saçma bir söyleşiye girmek benim haddime değil. Bu ülkedeki müslümanlar ikna olduktan sonra siz sadece bir avuç azınlık kalacaksınız. Demokratik bir şekilde devletimizi islam devleti olarak değiştireceğiz. Sen zaten benim hedefimde olan biri değilsin :)
Siz ki "Allah" kelimesini ayırıp, "ay ilah" ile "el-ilah" köklerini türeten dinsizlersiniz. Sizin gibi saçma insanlarla dil tartışması yapmak beni bozar. Aslında laik , yunanca kökenlidir ama Osmanlıcada direkt karşılığı vardır "din yok" diye. Artık nasıl bir tesadüfse.
Müslüman ülkeyiz birde.. Ne bir sahip çıkış ne de bir saygımız var. Diğer dinlerin papaları , hahamları dünyayı dolaşırken biz müslüman olarak bırak hilafete uymayı halifeliğin kaldırılmasını olağan bir ders olarak görüyoruz. Bu şuna benziyor birazda su terapisi diye parayla abdest almayı laiklik olarak görüyoruz. Bizde bedava oysa ki...
ben laikim sense layık.. herkes layıgını yasar nasılsa.. ne mutlu cumhurıyete.. ATATURK dıyeyımde az tuylerın dıken dıken olsun.. anladıgın ve benımde senın soru tarzından guncellemenden anladıgım serıatı ıstemıyoruz.. allah sızede kuran terbıyesı versın
Ben ilkokulda seviyordum en son o adamı, o adamı her seveni ilkokullu zekasına sahip sanıyorum ben de de böyle, tüylerimi kıpırdatamadın bile :)
35 yaş üstü yazıyor bir de şu adama bakın yemin ederim yazık çocuktan betersiniz siz, 12 yaşımdaki yeğenimle ciddi ciddi şu konuları konuşabiliyorum ama 35 yaş üstü yazan birinin şu yaptıklarına bakın
onu da biliyor ilkokullular inan bana, ayrıca siyaset tartışmıyoruz burada, rengini bu kadar belli etme istersen
Şeriatçıyım hamd olsun
laikler %51 de kaldı, Şeriat is coming
Cevap
21Cevap
Laiklik demek dinsizlik demek değildir, idrak etmesi çok mu zor?
Dinsizlik değil ama. Gerçek laiklik yaşadığımiz laiklik değil
"la" yok, "ik" din demektir. Önceden laik olan birine ders mi veriyorsun?
Bana laikliğin dine karşı olan bir sistemini göstersene ha zamanımızda ya da bundan önce laiklik adına biri şunu bunu yaptı deme soran Atatürkün laikliğinde dine karşı ne var onu söyle ne gerçe laiklik değilmiş hep bunu söylüyosunuz bizde bilelim ayrıca la arapcada yok anlamına geliyor ik de farsçada din anlamına geliyor iki farklı dilden anlamları bir araya getiripde laiklik bu demek çok saçma.
laikliğin namaz ile oruç ile alakası yok, anayasadan kanundan bahsediyoruz. Olayı çarpıtmayı ne kadar seviyorsunuz
Onun dışında laiklik fransızca bir kelimedir. Laiklik veya laisizm (Fransızca: Laïcisme); devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir. Fransızca'dan Türkçe'ye geçmiş olan "laik" sözcüğü, "din adamı olmayan kimse; din adamı dışında kalan halk" anlamına gelen Latince "laicus" sözcüğünden gelmektedir. Roma döneminde din adamlarına "Clerici" din adamı olmayanlara da "Laici" adı veriliyordu. Aynı terimin İngilizce karşılığı ise Secularity olup, din ve devlet işlerinin ayrı tutulması anlamına gelir. Latince bir kelime olan çağ anlamına gelen "saeculum" kelimesinden geçmiştir. Sekülerizm Türkçe'ye lâiklik, çağdaşlaşma veya dünyevileşme olarak üç farklı terimle çevrilebilmektedir. Fransa'da lâiklik için Laïcité (Laicisme) terimleri kullanılmaktadır. Kavramlar, her iki biçimde de cismi ve bilimsel olan ile soyut ve dinsel olanın birbirine karıştırılmamasını ifade etmektedir.
Yok çok alakası var, dinini yaşamaya engel değil ne istiyorsun? Aynı inanca sahip olmayan bu ülkenin vatandaşının şeriat kurallarına zorla uyması insan haklarının neresinde var? Şeriat çok başarılı bir sistem olsa osmanlı çökmezdi. İranın gerici ve içler acısı durumunu görüyoruz. Dünyada hangi tükenmiş sistem tekrar kullanıldığı zaman başarılı olunabilmiş?
Türkiye cumhuriyeti müslüman ağırlıklı bir ülke olabilir amenna ama asla bir müslüman ülkesi diyemezsin, farklı din ve inançtaki kişilerin hakkına sayısızlık olur bu, anlaması güç olmasa gerek.
Osmanlıca Türkçe-Arapça-Farsça karışımıydı, sen sanmamaya devam et. Dinde cinayetin hükmü de var, hırsızlığın hükmü de var o da var bu da var. Bunları kullanmazsan dine karşı gelmiş olursun. Ki laikliği bu ülkeye getiren adam camileri de yıktı, arapçayı, bununla birlikte Kur'an'ı ve ezanı da yasakladı, daha sonra bahane ile "Arap yavelerini Türkçeye çevirtip böylece okutacağım, ta ki aldanıp inanmaya devam etmeyesiniz." demiştir Kazım Karabekire
Osmanlıca diye bir dil yoktu birader sana onu iyi açıklayım osmanlıda herkes kendi dilini konuşurdu fakat iki tane arap alfabesinden oluşan dil sadece yazı dilinde kullanılırdı oda devlet işlerinde kullanılırdı biri Arap alfabesiyle farsçaya yönelik dil diğeri arap alfabesiyle türkçeye yönelik bir dil. yani osmanlıca diye bir dil yok etraftan duyduğunu buraya yazma o dediğin şey bu şekilde
O cami olayınada geleyim bekle. Cumhuriyet’in Cami Politikası: İhtiyaç kadar camidir.
Cumhuriyet'in Cami Politikası: İhtiyaç Kadar Cami
1927 yılında tüm Türkiye’de, okulların iki katı, “14.425 okula karşılık, 28.705 cami” vardır.[1]
Bu nedenle, 17 Nisan 1927 tarihli 1011 Sayılı Bütçe Kanunu’nun 14. Maddesine göre, Türkiye’ye gerçekten ne kadar cami ve nekadar din görevlisi gerektiğinin 31 Mayıs 1928 tarihine kadar belirlenmesi istenmiştir.[2]
Bu konudaki nizamname, 5 Ocak 1928’de kabul edilmiştir.[3]
Daha sonra bu nizamname biraz daha genişletilerek 25 Aralık 1932 tarihinde “Cami ve mescitlerin sınıflandırılması hakkındaki nizamname” adıyla yürürlüğe girmiştir.
Bu çerçevede Türkiye genelinde “ihtiyaç fazlası” olduğuna karar verilen camiler belirlenmiştir.[4] İşte kapatılan ve başka amaçlarla kullanılan bu “ihtiyaç fazlası” camilerdir.
İhtiyaç fazlası camilerin belirlendiği 1928’de Türkiye’nin 14 milyon nüfuslu bir ülke olduğu dikkate alınacak olursa,
28.705 caminin ihtiyaca göre çok fazla olduğu kolayca anlaşılacaktır. Son dönemlerde girilen savaşlardaki aşırı can kaybından sonra Türkiye’de ihtiyaç fazlası camilerin olması çok doğaldır. Yeni kurulan Cumhuriyet, her şeyi planladığı gibi Türkiye’nin ihtiyacına göre cami planlaması da yapmış ve ihtiyaç fazlası camileri belirleyerek tasnif etmiştir. Üstelik bu iş için neredeyse bir yıllık bir zaman ayrılmış, gayet titiz bir çalışma sonunda ihtiyaç fazlası camiler belirlenmiştir. Yanmış yakılmış, asırlarca ihmal edilmiş, yokluk ve yoksulluk içinde kıvranan, sıfırdan imar edilen ve kalkındırılmaya çalışılan, genç Cumhuriyeti kuranlar; “aşırıya”, “lükse”, “gösterişe” değil, Türkiye’nin gerçek ihtiyaçlarına önem vermiştir. Bu çerçevede “ihtiyaç fazlası camiler” belirlendikten sonra “dönüştürülerek” başka amaçlar için de kullanılmıştır. En basit bir inşaatın bile belirli bir maddi kaynak demek olduğu düşünülecek olursa, adeta sıfırdan imar edilen yeni Türkiye için,
cemaati olmayan, bu nedenle tasnif dışı bırakılan camileri “boş” veya “atıl durumda” bekletme lüksü yoktur; bu nedenle- tekrar ediyorum- tasnif dışı camiler dönüştürülerek farklı amaçlar için kullanılmıştır; ama asla, camiler, ahır, eğlence merkezi veya tuvalet yapılmamıştır. Bu konudaki bazı örnekler, dünyanın her yerinde olabilecek uç örneklerdir. Bu kötü, uç örneklerden dolayı dönemin yöneticilerini suçlamak son derece gayri ciddi ve insafsız bir yaklaşımdır. Tek parti döneminin cami politikasının eleştirilebilecek tek yanı bazı tarihi camilerin de tasnife tabi tutulmasıdır. Ancak asıl tarihi cami kıyımı DP ve Menderes döneminde yapılmıştır. (Bu konuya ilerde değinilecektir).
Emevilerden beri devam eden “cami fetişizminin” etkisiyle olsa gerek, genç Cumhuriyet’in bu çok normal kararı (ihtiyaç fazlası camileri başka amaçlarla kullanma), çok geçmeden “CHP camileri kapattı, depo yaptı, ahır yaptı” biçiminde bir “iğrenç” propagandaya dönüşmüştür. Cumhuriyeti kuran iradeyi “din düşmanı” göstermeye yönelik bu maksatlı propaganda, zaman içinde çok kişiyi etkilemiştir.
14.425 okula karşılık, 28.705 caminin olduğu bir ülkede, normal insanların, ihtiyaç fazlası camilerle değil, camilerin yarısından bile az sayıdaki okullarla ilgilenmesi gerekirken, Halkevlerinin, Köy Enstitüleri’nin kapatılmasına tepki göstermesi gerekirken, bizler sabah akşam neden cami muhabbeti yapıyoruz acaba? Müslümana Müslüman propagandası yapmamızın başka bir amacı mı var acaba?
Kuranı ve ezanı Atatürkün yasakladığına dair bir kanıtın varmı? İslam sadece araplara gönderilmediki arapcayı bu kadar yüceltiyonuz arap kulu oluyosunuz arapcılık yapıyosunuz osmanlıda halkın %10u okuma yazma biliyodu kendi dilini öğrenemeyen arapcayı hiç öğrenemeyip ibadet edemiyordu bu halk Atatürkün eline geçtiğnide baktıki ne ibadet edebiliyolar ne okuma yazmaları var. Osmanlı niye ibadet edememelerine ve okuyup yazamamalarına karışmıyodu biliyomusun? Çünkü cahil halk daha kolay yönetiliyodu. Bu halk Türkçede olsa Atatürkle ilk defa ibadet edebildi.
hayır , %10 'u latin harflerini biliyordu, hhooooo , sen araştır sana 4 senede, 15 cilt kitaplık bilgimi özetleyecek değilim, @Vujks senin atanın neyse ya
Ne latini ya ne saçmalıyosun sen bizim dilimiz latincede sanıyosundur şimdi şimdide bu yalana sarıldınız demek %10luk okuma yazmayı yalanlamak için 4 yıllık birikimin çok olduğundan ve doğru olduğundan herşeyi yanlış biliyosun 3 dilin karışık olduğu bir osmanlıca dilinin bile olduğunu sanıyosun cahil herif yazık.
şu an Arap alfabesine dönsek Okuma yazma oranı kaç olur? @Vujks osmanlıda halk Türkçe ağırlıklı konuşurdu, ama arapça ve farsça kelimeler de azımsanmayacak kadar vardı, devlette çalışanlar arapça ve farsçayı daha fazla karıştırırdı, Divan edebiyatında dil ağırlaşması diye bir şey var. Arapça ve Farsça oranı dilin ağırlığıyla doğru orantılı.
Bizim dilimiz arapcada değildi soran buda cehaletini gösteriyor kendi dilimizde konuşuyoduk arapca arapların diliydi. Her kitle kendi diliyle konuşurdu yani şunun ağrılığı bunun ağırlığı diye bişey yok o o arap alfabesiyle olan farsça ve türkçe dil sadece yazı diliydi konuşulmuyodu bunuda sana burada öğretmekten memnun oldum. Yazı dili ne bir git araştır.
Kuran yönetimde “şura” yani danışma ve adalet prensiplerini koyar.
38. Rablerinin çağrısına cevap verirler, namazı/duayı yerine getirirler. İşleri/yönetimleri, aralarında bir şûradır. Kendilerine verdiğimiz rızıklardan infak ederler.
42 – Şura Suresi
8. Ey iman edenler, adil şahidler olarak, Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın. O, takvaya daha yakındır. Allah`tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır.
5 – Maide Suresi
8. Allah sizi, din hakkında sizinle savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayan kimselere iyilik etmekten, onlara adaletli davranmaktan men etmez. Allah, adaleti ayakta tutanları sever.
60 – Mümtehine Suresi
Bu ayetlerden hareketle bugün dünyada gelişmiş ülkelerin çoğunda uygulanan çoğulcu demokratik yönetim şekillerinin Kuran`ın devlet yönetimine ilişkin koyduğu genel prensiplere uygun olduğunu söyleyebiliriz. Bunlara ek olarak Allah`ın Kuran`da inananlara toplumsal hayatta uygulamamızı emrettiği bir takım uygulamalar vardır. Bunlara örnek olarak zinanın, hırsızlığın ve adam öldürmenin cezalarını verebiliriz.
54. De ki: “Allah`a da itaat edin, resule de. Eğer yüz çevirirseniz/yüz çevirirlerse, onun görevi ona yükletilen, sizin göreviniz de size yükletilendir. Eğer ona itaat ederseniz yolu bulursunuz. Resule düşen, açık bir tebliğden başkası değildir. “
24 – Nur Suresi
48. Yüz çevirirlerse, biz seni onlar üzerine bekçi göndermemişiz. Sana düşen, tebliğden başka bir şey değildir. Biz insana, bizden bir rahmet tattırdığımızda, onunla sevinip şımarır. Kendi ellerinin hazırladığından bir kötülük başlarına sarılınca, bakarsın insan, alabildiğine nankörleşmiştir.
42 – Şura Suresi
94. Emrolunduğun şeyi, kafalarını çatlatırcasına tebliğ et; şirke bulaşmışlara aldırma.
15 – Hicr Suresi
256. Dinde baskı-zorlama-tiksindirme yoktur. Doğru bilgiye dayalı eriş, bozuk bilgiye dayalı sapıştan açık bir biçimde ayrılmıştır. Her kim tâğuta sırt dönüp Allah`a inanırsa hiç kuşkusuz sapasağlam bir kulpa yapışmış olur. Kopup parçalanması yoktur o kulpun. Allah, hakkıyla işiten, en iyi biçimde bilendir.
2 – Bakara Suresi
Burada bir diğer önemli konu ise din ve vicdan özgürlüğünün ancak laiklik ile sağlanabileceği düşüncesidir. Yukarıdaki ayetlerden anlaşılmaktadır ki Kuran, herhangi bir laik sisteme vurgu yapmadan insanların kendi özgür iradeleri ile dini seçimlerini yapmalarını vurgular. Yani din ve vicdan özgürlüğü konusunda laikliğin tek alternatif olduğu düşüncesini savunmak yanlıştır. İşte laiklikte tam bunu yapar seçmekte özgürsünüz der bir din dayatmadan
Laiklik demek dinsizlik demek değil, dini yönetimden uzak tutmak demektir.
Ve bir dinci olarak da, laik düzen bana faydadan ziyade zarar getirir. Bu yüzden şeriat istiyorum.
laiklik din ve vicdan özgürlüğünün teminatıdır aslına bakarsan. dinime engel olan bir şey görmedim ben
Mesela, Kur'anda miras bölümü ile ilgili kanun var, Allah müslümanların Kur'anda yazdığı şekilde miraslarını bölüşmesi isteniyor ama, şu an laik Türkiyede İsviçreden alınıyor bu kanun, bu da şirke bile gider, çünkü Allah'ın kanununu beğenmeyip İsviçrenin kanununu beğeniyorsun. Tereddütsüz dinden çıkartır
devlet ne diyorsa o, İslam fitne çıkarma der. feraiz kaç kere değişmiştir islam tarihinde haberin var mı?
o zaman Kur'andaki feraiz kullanılmaz diyorsan yine Allahtan iyi bildiğini iddia ediyorsun yine dinden çıkıyorsun :D laikliği bakalım daha ne kadar savunacaksınız
siz hangi feraizi uyguladıklarını sanıyorsunuz pardon. vakıfların temelini atmıştır feraiz. kur'an'ı uygulamak için bir vasiyetname yeter ;) biliyor muyuz, elbette hayır. sonra da kahrolsun laiklik, hı hı peki :)
Miras hukukunu Kur'anda varken isviçreden almanın mantığını tartışacak değilim seninle. Sonra yaşasın laiklik, bunu zebanilerle tartışırsın. Onlar sana hak verir bak.:D
tartışacak yeterlilikte olmama ihtimalin yüksek. cehennemde görüşelim ;)
çok beklersin
tapu mu verdiler sana cennetten? kibir kötü huy diye öğretmişlerdi bize
ben de şirk yapan direkt cehennemlik diye öğrettiler, :D Siz çan eğrisini düşürüyorsunuz, benim sırat köprümü 4 şeritli otobana çevirdiniz
bir ilmihal oku. bir İslam tarihi oku, bir de İslam Devleti adı altında varlıklarını sürdürenlere bak; azıcık politika filan oku. sıratın bütün şeritleri senin olsun sonra :)
siz o kadar okuyorsunuz ne oluyor? (Maide 44) ü anlamıyorsunuz sadece bir ayet anlamanızı istedim, ama görmezden geliyorsunuz @greeneyes
tefsir için kaç ilim bilmek gerekiyor peki? sende ne kadarı var?
Soran heryere yanlış bilgi verme yezidin torunu islamı yanlış yayıyo asıl sen cehennemliksin şeytanın torun. Yanlış yazıyosun o ayetin tamamı şöyledir o ayette senin dediğin gibi hiçbişey geçmiyor.
Şüphe yok ki biz, Tevrat'ı indirdik, onda doğru yola sevk ediş ve nûr var. Tanrıya teslîm olan peygamberlerle hükümleri bilenler ve Allah kitabını korumaya memûr olan bilginler, Yahûdilere, hep ona göre hüküm verirlerdi ve hepsi de o kitabın doğruluğuna tanıktı. Artık insanlardan korkmayın, benden korkun ve âyetlerimi, az bir menfaat karşılığında satmayın ve kimler, Allah'ın indirdiği hükme uygun olarak hüküm vermezlerse onlardır kâfirlerin ta kendileri
Allahın hükmüne uygun olarak hüküm vermezlerse diyor. Allahın hükmüne uygun olarak hükmedilmiyormu şuan? Neyine karşı çıkılıyor söylesene? Neyine izin verilmiyor. Allahın ülke yönetimindeki tek şeriat kuralı danışarak seçin onuda osmanlı yapmıyodu Atatürk sayesinde halka sorularak seçiliyor artık başbakan.
Sen şeriat kuralı diye halifelikten bahsediyosan halife diye Allah tüm indirdiği kullarına diyor halifelik dini bişey değil. Sonraki anlamına geldiği için halifelik o zamanlar başbakana sonraki diyodular halife diyerek. Ayetlerde atarım istiyosan. Allah'ın indirdiği hükme uygun olarak hüküm vermezlerse diyor. Uygun olarak diyor dikkat ettiysen ne uygun değil şu an söylesene? Hangi hükmüne karşı bu yönetim?
Insanlari zorlayamayiz ayrica bu gonulden inanmak olmaz hem bazi kurallar yoruma acik insanlar bunu kullanabilir. Keske aynen uygulanabilse orada yazanlar ama insanoglu o kadar mukemmel degil. Ayrica seriatla yonetilen toplumlarin ne halde olduklari belli sömürülüyorlar. Aslinda onunla alakali da degil insanlarin cehaletinden kaynakli karsi koymasini bilmiyorlar. Herseye yarabbi sukur. Lütfen bu yasalari bireysel olarak uygulayalim. İnsanlari zorlayinca eline ne gecicek anlamiyorum ki.
bahsettiğim şeriatla yönetilen ülke var mı ki :D
Endonezya, iran, suudi arabistan, afganistan, pakistan, moritanya...
hiçbiri bahsettiğim yöntemle yönetilmiyor. Hepsinde biri çıkıp saçma sapan fetvalar verebiliyor
Tamam adi seriat ama dini kurallara gore baslamislar en basinda simdi sacma sapan fetvalar verebiliyorlar. Bizde de oyle olacak belki nerden biliyorsun. Lafima geldin mi simdi
yok lafına gelmedik, niye herkes kendi doğrusuna insanları çekmeye çalışıyor, Allah doğru şeriatın gelebileceğini bilmese neden anayasa indirsin? Bu anlatılacak bir şey mi? Niye çelişen şeyleri göremiyorsunuz? Allah size akıl vermiş niye kullanamıyorsunuz? Bunlardan hesaba çekileceksiniz ve mantıklı bir bahaneniz yok, inanın bunlar basit bahaneler.
Allah hangi anayasayı indirmiş söylesene Allah bile diğer cevapların altına yazdığım gibi herkesin özgür olduğunu istediği inancı seçebilceklerini söylüyor laiklikte tam bunu yapıyor herkese özgürlük tanıyor istediğinizi seçin diyor bunun dine karşı olan tarafı neresi? Al sana anayasa istiyosan kuranda geçenleri yapıyor laiklik.
Allah Bakara 256 da Bir dini inanış seçmesinde insanları zorlamayın diyor, ama müslümansan Allah seni kendi anayasasını uygulaman için zorluyor yoksa islama zaten kabul etmiyor seni , artık hakaret edicem nasıl konuyu Laiklik hak yoldur'a getiriyorsun bir insanlar dışarıdan sana kıçıyla gülüyordur
Görünen koy kilavuz istemez kardesim sana orneklerini sunduk. Herkes inanmak zorunda degil dini duygular kullanilmaya musait degil dedim. Ben de elhamdullilah muslumanim. Yonetime karistirilmasini istemiyorym. Dininin kurallarini eksizsiz uygula bireysel olarak. insanlara baski yapinca eline ne gececek onu anlamiyorum. Benim tek derdim hep beraber huzur icinde yasamak. ulkemin gelecegi ile ilgili endiselerim var baskalarinin gelip ulkemi karistirmasini somurmesini istemiyorum. Insanlarin iyiligini istiyorum.
İslam anayasasını açıklasana bana? Ona göre bilelim senin bundan anladığın ne hangi müslüman olan islam anayasasıyla yaşayamıyo? Özgürlük bu anlama geliyo zaten müslüman olan herkes islamın emrettiği şekilde yaşayabiliyor buna laiklik zaten izin veriyor. Laiklik buna karşı değilki karşı olduğu şeyi söyle laikliğinde bilelim islama karşı bir şıkkını söyle laikliğin müslüman olan şunu yapamaz diyede bilelim. Çırpınışların çok komik.
Laiklik dinsizlik değildir Lailik arapların, kadınların elinden aldığı özgürlüktür. Hz Muhammed ( s. a. v) efendimiz "Kadınlara merhamet edin onlar size Rab'inin emanetir" diye buyurmuşlardır. Şeriat diye bir mahkeme yoktur. H. z peygamberden sonra insanlar eliyle yapılmış bir kadı mahkemesi ( Şeriat) vardır. Bunların hiçbiri kur'anda yoktur. H. z peygamberimiz " Dini, dili, ırkı ne olursa olsun onlara saygı duyunuz ve onlara eziyet etmeyiniz" diye buyurmuşlardır...
hangi bağın gülüsünüz lean diyesim geldi ya lea şeriat isteyen ona göre davransın devletin düzenini bozacak şeylerden uzak dursun zinhar istekleri şeyin istedikleri şeye göre cezası idamdır.:DD
şeriat ama bu kadar imkansız görünüyorken şeriatçıyım demenin mantığı yok... ülkenin %40ı solcu, %30u foşist devletçi. kalan %30un da en fazla %10u çıkıp şeriatı destekler. isyan oluşturur bu, iç savaş demek..
laiklik dinsizlik demek değil ki.. isteyen istediği inancı yaşar, burada devletin hangi kurallarla yönetileceğinden bahsediyoruz, bu arada 2023 örneği ne alaka? ne olacak 2023 te?
2023 sen dahil herkesin farklı düşünebildiği bir tarih olacak, sana laikliğin ne demek olduğunu öğretecek değilim ama sana tek tavsiyem ilkokulda sana öğretilen laiklik değil. Öğretmenlerin sana elinden geldiğince sevdirmeye çalışmış. Senin laikliği bilmen için o yaşından itibaren oluşan tüm ön yargılarını kırman gerek. Bunu yapmış biri olarak, şu an tarih öğretmenlerimin suratına tüküresim var.
tezatı bırak, yolsuzluk operasyonu tezgah değil mi? Daha o konuda bile anlaşmıyoruz. Sen yolsuzluğun hala paralel devletin iftirası olduğunu öğrenmedin mi?
hadi sana basit bir soru, şeriata geçince bankacılık sistemi ne olacak? sonuçta faiz haram, sence bütün bankacılık ve ticaret kurallarından kopabilirmi türkiye, kaldı ki o çok peşinden koştuğunuz erdoğan ve ekibi amerikanın en büyük müttefiki ortadoğuda, aynı şekilde suudiler kuveyt vs... e ne olacak buraların hali? bu nasıl şeriat?
bankadan falan nasıl kurtulacak demek Allah'ın kanunun bu şartlarda geçerli olamayacağını savunmak olur, halbuki Allah bazı durumlarda benim kanunlarımı uygulamayın demiyor :) yine aynı kapıya çıkıyoruz
öff anlamıyorsun işte.. bende onu diyorum Allahın kanunlarını her türlü şartta ve tarafsız adil biçimde yaşatmalısın.. o yüzden ben içki içtim diye ya da zina yaptım diye cezalandırılırken faizli iş yapmak olmamalı, peki bu nasıl olacak? bankacılık, faiz, borç nasıl kalkacak islama uygun hale getirilecek? bunları düşünmeden, ya acaba yaşayabilirmiyiz şeriatta demeden laf olsun diye konuşuyor herkes ama ben dışarıda göremiyorum bu insanları pek
en basiti faizi yasaklamak, bu düzen zaten hazır. İnan bana en basit soru bunlar, gerçekten ilgini çekiyorsa araştır şeriat gelirse bankalara ne oluyor :) Sen yeter ki iste. Bu faiz düzeni olmadan öyle güzel yaşanır ki. Bazı zenginler öyle dibi vurur ki.
ikisi de değilim devletin Laik olmasını savunuyorum
ama insanlarında şeriatçi tutumlarına karşıyım
laiksin işte ne söylediğinin farkında mısın?
İkisi arasında ayrım yapamayan bir soru bu laik düzen dininizi kenara atın demiyor ki neye göre verildi bu şıklar dininle doğru duzgun yaşa...
sen git öl
laiklign daha ne oldugunu bile bilmiyosun ^^
Sen şimdi gider bu bilgisizliğinle Osmanlı İmparatorluğu şeriat devletiydi de dersin. Git önce biraz oku araştır. Kur-an ın ilk emride okumak.
Osmanlı devleti diye bir şey yazmadım ben kafandan soru sorup cevap veriyorsun :D neden böyle?
Peki hangi devleti örnek göstererek şeriat istiyorsun. Bak onlar müslüman ve şeriata göre yaşıyor diyebileceğin ve onları örnek alabiliriz diyebileceğin devletler olması lazım. Böyle bir devlet yoksa tarihte olmamış birşeyi biz neye göre düzenleyeceğiz. Kur-an dan tek bir ayet alıp onu direk olarak yorumlamak öncesine sonrasına bakmadan, ne zaman ne için söylendiğini bilmeden hareket etmek asıl olarak dini saptırmaya ve kafirliğe girmektir. Anlamda genelden özele gidilmesi gerekir. Senin yaptığın dini kendi arzu ve isteklerine uygun olarak göstermekten farksız.
yine konuyu laiklik en iyisine getiriyorsun, ama orada Kur'an süs olarak inmedi, Kur'an aynı zamanda anayasadır, Allah bize anlayamayacağımız, uygulamayacağımız bir kitap indirip sonra uygulamayan cehennemlik mi diyecek? Bu bir çelişki olur çünkü. Başkası yapmamışsa bile ilk yapan olmak da bir şey olur. Aksi halde bir müslüman laikliği kabullenemez. Fransızların laikliği çıkartacağı zamanki kadar çaresiz değiliz
38. Rablerinin çağrısına cevap verirler, namazı/duayı yerine getirirler. İşleri/yönetimleri, aralarında bir şûradır. Kendilerine verdiğimiz rızıklardan infak ederler.
42 – Şura Suresi
8. Ey iman edenler, adil şahidler olarak, Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın. O, takvaya daha yakındır. Allah`tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır.
5 – Maide Suresi
8. Allah sizi, din hakkında sizinle savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayan kimselere iyilik etmekten, onlara adaletli davranmaktan men etmez. Allah, adaleti ayakta tutanları sever.
60 – Mümtehine Suresi
İkinci olarak ise laikliği din ve vicdan özgürlüğü olarak yani özgürlükçü laiklik olarak tanımlamamız durumunda Kuran`ın laiklikle uyuşup uyuşmayacağını değerlendirmemiz gerekir. Aşağıdaki ayetlerde açıkça görüleceği üzere Kuran`da Peygamberimize ve tüm inananlara Allah`ın dinini ve Kuran`ı anlatmaları emredilirken ve bunun nasıl yapılacağı anlatılırken, açık bir biçimde dinde zorlama olmayacağı, insanların ancak kendi özgür iradeleri ile Allah`a, dinine ve ahiret gününe inanmaları ve kendi istekleriyle Allah`a kulluk etmeleri gerektiği belirtilmiştir. İnananların görevinin Allah`ın dinini diğer insanlara anlatmak olduğu, inanmayanların ise ahirette bunun sonucuna katlanacakları ve Allah`ın sonsuz azabı ile karşı karşıya kalacakları ifade edilmiştir.
54. De ki: “Allah`a da itaat edin, resule de. Eğer yüz çevirirseniz/yüz çevirirlerse, onun görevi ona yükletilen, sizin göreviniz de size yükletilendir. Eğer ona itaat ederseniz yolu bulursunuz. Resule düşen, açık bir tebliğden başkası değildir. “
24 – Nur Suresi
48. Yüz çevirirlerse, biz seni onlar üzerine bekçi göndermemişiz. Sana düşen, tebliğden başka bir şey değildir. Biz insana, bizden bir rahmet tattırdığımızda, onunla sevinip şımarır. Kendi ellerinin hazırladığından bir kötülük başlarına sarılınca, bakarsın insan, alabildiğine nankörleşmiştir.
42 – Şura Suresi
94. Emrolunduğun şeyi, kafalarını çatlatırcasına tebliğ et; şirke bulaşmışlara aldırma.
15 – Hicr Suresi
256. Dinde baskı-zorlama-tiksindirme yoktur. Doğru bilgiye dayalı eriş, bozuk bilgiye dayalı sapıştan açık bir biçimde ayrılmıştır. Her kim tâğuta sırt dönüp Allah`a inanırsa hiç kuşkusuz sapasağlam bir kulpa yapışmış olur. Kopup parçalanması yoktur o kulpun. Allah, hakkıyla işiten, en iyi biçimde bilendir.
2 – Bakara Suresi
Burada bir diğer önemli konu ise din ve vicdan özgürlüğünün ancak laiklik ile sağlanabileceği düşüncesidir. Yukarıdaki ayetlerden anlaşılmaktadır ki Kuran, herhangi bir laik sisteme vurgu yapmadan insanların kendi özgür iradeleri ile dini seçimlerini yapmalarını vurgular. Yani din ve vicdan özgürlüğü konusunda laikliğin tek alternatif olduğu düşüncesini savunmak yanlıştır. İşte laiklikte tam bunu yapar seçmekte özgürsünüz der bir din dayatmadan
Bazı şeyleri tarih bilgisi ve bilinci içinde ele almak gerekir. Laiklikte fransızlardan gelmez. Allah inancı noktasında insanı özgür bırakmıştır. İnanlara da bilgilenmeleri için Kur-an ı göndermiştir. Kur-an anayasa değildir. Anayasalar zamanla değişir , Kur-an değişmez. Anayasanın üstünde birşeydir. Emirler , öğütler ve daha birçok konuyu içeren insanlara rehberlik eden doğruyu ve yanlışı gösteren bir kitaptır. Şeriat insanların kendi hayatları için uygulaması gereken bir şeydir. Devletler canlı varlıklar olmadıkları için dinleri yoktur. Devletlerin dini olması gerektiğini savunmak işte bu nedenle saçmadır. Devletlerin dini kurallara göre yönetilmesi "biz kendimiz Allah ın kurallarına uyamıyoruz birinin bizi zorlaması gerek" demekten başka bişey değildir.
@Vujks sadece saçmalıyorsun, Işid de senin yaptığının bir benzerini yapıyor haberin var mı? Ayetleri istediği gibi yorumluyor, sen de aynısını yapıyorsun.
Ayetler açıkca söylüyor benim yorumlamama ne gerek var? Özgürlük diyor istediğinizi seçin diyor islamda bunu yapıyor asıl osmanlı işidcilik yapıyodu herkesi zorla müslüman yapma çabası müslüman olmayanı katletmek seninde şu an islam adı altında yapmaya çalıştığın şey herkesi müslüman yapmak. Ama islam bile bunu emretmiyor laikliğin içinde geçenler islamın emrettiği kurallar herkes özgürdür istediğini seçebilir.
Şeriat ! Şeriat ! Şeriat !
" Dinsiz bir milletin devamına imkan yoktur. "
M. Kemal ATATÜRK.
Dini ve namusu olanlar aç kalmaya mahkumdurlar.
Kamal Atatürk
Kaynak: (Kazım Karabekir - Hatırları - Kızıl Pençe - S. 86 - Mustafa Armağan)
(Bkz. Kazım Karabekir, Paşaların Kavgası: Atatürk-Karabekir, Yayına hazırlayan: İsmet Bozdağ, Emre Yayınları, Aralık 1991, s.143.)
(Bkz. Kazım Karabekir Anlatıyor, Yayına hazırlayan: Uğur Mumcu, Umag Vakfı Yayınları, 1996, s.75-76.)
(Bkz. Atatürk Din ve Laiklik Üzerine, Derleyen: Doğu Perinçek, Kaynak Yayınları, 3. Basım: 1999, s. 251-252.)
"Benim adım Kemal değildir, tüm Kemaller eşektir, benim adım Kamal" ayrıca Mustafa ismini de beraberinde sildirmiştir.
Kamal Atatürk
Fakat bu prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların doğmalarıyla asla bir tutmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya yaşamdan almış bulunuyoruz.
Kamal Atatürk
www.tbmm.gov.tr/tarihce/ataturk_konusma/5d3yy.htm
Adı üstünde kazım karabekir hatıraları diyosun soran bir hatıra kanıt değildir ve benim dışımdaki tüm kemaller maldır diye söylediğin söz çok komik cidden buna kendinde inanıyomusun? Kamal diye değiştirmesinin nedeni kamal asker ve kale anlamına geliyor Türkçede Kemal ise aksine arapca bir kelime. Gökten indiği sanılan kitapların demesinin nedenide kuran gökten inmemiştir Allahı gökte sanmakla aynı şeydir bu Allah heryerdedir. Bunu demesinin nedenide bundan önce chp programı göre ülkeyi yönetiyoruz fakat gökten indiği sanılap kuranın değişmez ilkeleriyle bizim chp ilkeleri bir tutulamaz kuranın ilkeleri daha üstündür demek istiyor. Dogmada değişmez anlamına geliyor. Ardından biz ilhamlarımızı gökten veya görünmeyen biyerden değil direk kalbimizden ya da doğadan alırız diyor. Çünkü ilhamın anlamıda Allahın iyilik telkin eden bilgileri kalbine direk olarak ya da doğa vasıtasıyla ulaştırması anlamına geliyor.
ama yapmayın yemin ederim yaptığın salaklık kusuruma bakma ama. Bahis konusu laiklik ve chp nin prensipleri, din ile verilen savaş, Atatürkün yaverleri olan hiçbir milletvekili dindar değildir, siz nasıl bu lafı tam tersi olarak tercüme ediyorsunuz, bunu bir kere kendime hakaret sayarım Türkçe mi bilmiyorum ben, Atatürk ne oldu da gökten indiği sanılan dedi? Millet Kur'anın vahiyle indiğini bilmiyor mu? Herkes bunun bir teşbih olduğunu bilmiyor mu? Bu kadar önemli bir konuşmada neden gökten indiğini sananlar derken böyle saçma bir şeyden söz etsin? Yahu Allahaşkına bu konuşmanın özeti kim böyle dedi ki size inanamıyorum kafamı yiyeceğim sonunda siz bu kadar enayi misiniz bu özete inanıyorsunuz?
“tanrı tarafından gönderildiğini söyleyen adamlar (!)”
tarih bize öğretir ki, bütün dinler, milletlerin cehaletlerinin yardımıyla utanmaksızın tanrı tarafından gönderildiğini söyleyen adamlar tarafından tesis olunmuştur. m. kemal
kaynak: atatürkün el yazmaları, medeni bilgiler, afet inan.
lütfen atatürkü düzgün araştırın, Aziz Nesin der ki ! " Gerçek müslüman atatürkü sevemez, seviyorsa ya ahmaktır ya sahtekar" bak bu adam ateist ve Atatürkçü biri
ayrıca
“insanları allah değil “tabiat” üretti”
natür (tabiat) insanları üretti, onları kendisine taptırdı da… m. kamâl
kaynak: atatürkten düşünceler, derleyen: prof. enver ziya
ayrıca
Arabistan yarımadasının kumsal çöllerinden; “Ikre, Bismi, Rabbi **safsatasını**” esas tutmuş olan Araplar,) demişliği var
Atilla Oral, Atatürk’ün Sansürlenen Mektubu, (80 Yıl sonra ilk kez, kendi el yazısıyla, sansürsüz!…), Demkar Yayınevi/Tarih Dizisi, İstanbul 2011, 1. Basım, sayfa 61. Orijinal el yazısı; sayfa 75.
Safsata olayına gelirsek.
safsatanın anlamını bilmediğinde pekaçık, Safsata bir düşünceyi ortaya koyarken ya da anlamaya çalışırken yapılan yanlış çıkarsamadır. O kısımdada ayeti gösterip safsatası derken ayetin yanlış anlaşılarak devamında arapların kötü şeyler yaptığını söylüyor
Halifelik adı altında kendilerini dinin lideri peygamber ilan edem padişahlarımı? Sırf müslüman değil diye insanları katledenlerimi? Devletin bekası bahanesiyle taht için 11 aylık kardeşinden tut 19 kardeşine kadar öldüren padişahlarımı yoksa Allah danışarak seçin demesine rağmen halka danışmadan tahta geçip Allahın buyruğuna karşı gelip bu vesileyle Allaha şirk koşan padişahlarımı? Bunların hepsinide din adı altında yapıyolar.
Kadına hak ettiği değerin o zamanlar verilmediğinide ekleyim. Kadına eşitlik kadına haklar , seçme seçilme hakkı halkın düşünceside Atatürkle kazanıldı Atatürkle başladı. Hani Allahın danışarak seçin dediği Atatürkünde bu yüzden bunu sağladığ hani annelerin kadınların ayaklarının altında cennet olduğu Atatürkünde bu annelere kadınlara eşitlik hakkı tanıdığı gerçeği
Fetva: Bir müslümanın laikliği benimsemesi onu din ve iman dairesinden çıkarır.
Varsa fetva verecek buyursun versin, laik olalım.
bunların en babalarının konuştuğu söz "ayakkabı kutusu" bunlar mı fetva verecek. Bak yorumların hepsine, tarafsız olarak konuşan bir babayiğit var mı? Yok hepsi 7 yaşından itibaren kendine aşılanan Kemalizmin köleliğini yapıyor. Alayı parasız Kemalizm avukatı
şeriat daha iyi bana göre şeriat ile bozkir yasalari birleştirilmeli
Türkçülük ya da başka bir ırkın geleneği İslamla birleştirilirse yanlış, İslam zaten ırkçılığa düşman. Biz arap geleneklerinin şeriatla birleştirilmesini de eleştiriyoruz sen bize daha beterini öneriyorsun. İslamda Türkçülük diye bir dal yok, derhal bu görüşünden kurtulmalısın. Yahudiler böyle düşünür, çevrendekileri de uyar
neyin kafasini yasiyorsun Türk yasalari gelsin diyoruz
Laiklik dinsizlik değildir kardeş bütün dinlere eşit mesafede durmaktır.
laiklik dini yok saymak değildir.
yanlış biliyor olmalısın, tüm dini kuralları yok saymak, akıl yürüterek kanun icat etmektir
@Vujks dinde olan bir kanunu kullanmıyorsan kafir oluyorsun diye ne kadar diyeceğim? (Maide 44) Akıl yürütmek ve kanun üretmek ateistin ve deistin vb. işidir.
Yanlış yazıyosun o ayetin tamamı şöyledir o ayette senin dediğin gibi hiçbişey geçmiyor.
Şüphe yok ki biz, Tevrat'ı indirdik, onda doğru yola sevk ediş ve nûr var. Tanrıya teslîm olan peygamberlerle hükümleri bilenler ve Allah kitabını korumaya memûr olan bilginler, Yahûdilere, hep ona göre hüküm verirlerdi ve hepsi de o kitabın doğruluğuna tanıktı. Artık insanlardan korkmayın, benden korkun ve âyetlerimi, az bir menfaat karşılığında satmayın ve kimler, Allah'ın indirdiği hükme uygun olarak hüküm vermezlerse onlardır kâfirlerin ta kendileri
Allahın hükmüne uygun olarak hüküm vermezlerse diyor. Allahın hükmüne uygun olarak hükmedilmiyormu şuan? Neyine karşı çıkılıyor söylesene? Neyine izin verilmiyor. Allahın ülke yönetimindeki tek şeriat kuralı danışarak seçin onuda osmanlı yapmıyodu Atatürk sayesinde halka sorularak seçiliyor artık başbakan. Sen şeriat kuralı diye halifelikten bahsediyosan halife diye Allah tüm indirdiği kullarına diyor halifelik dini bişey değil
@Vujks sen kelime oyunu yapıyorsun, seni Allah'a havale ediyorum bakalım ahirette kelime oyunu yaptıracaklar mı sana? O kadar tartışmam oldu ki yola gelecek adamları kurduğu cümlelerden anlıyorum , sen şuanda yola gelmezsin o yüzden gereksiz olacak uzun tartışmamızı başlamadan bitiriyorum
@Vujks sen kimsenin avukatı falan değilsin, neyse odur, ben de laikliği savunmaya kalksam hala laik olabilirdim ama empati diye bir şey var bilmem hiç yaptın mı? Umarım ileride şeriatın ne olduğunu anlarsın da sonra "ben neler saçmalamışım Allah affetsin" dersin.
42 – Şura Suresi
5 – Maide Suresi
60 – Mümtehine Suresi
İkinci olarak ise laikliği din ve vicdan özgürlüğü olarak yani özgürlükçü laiklik olarak tanımlamamız durumunda Kuran`ın laiklikle uyuşup uyuşmayacağını değerlendirmemiz gerekir. Aşağıdaki ayetlerde açıkça görüleceği üzere Kuran`da Peygamberimize ve tüm inananlara Allah`ın dinini ve Kuran`ı anlatmaları emredilirken ve bunun nasıl yapılacağı anlatılırken, açık bir biçimde dinde zorlama olmayacağı, insanların ancak kendi özgür iradeleri ile Allah`a, dinine ve ahiret gününe inanmaları ve kendi istekleriyle Allah`a kulluk etmeleri gerektiği belirtilmiştir. İnananların görevinin Allah`ın dinini diğer insanlara anlatmak olduğu, inanmayanların ise ahirette bunun sonucuna katlanacakları ve Allah`ın sonsuz azabı ile karşı karşıya kalacakları ifade edilmiştir.
24 – Nur Suresi
42 – Şura Suresi
15 – Hicr Suresi
2 – Bakara Suresi
@Vujks bak bu son söylediğini söyle ki seni ciddiye almayalım, avukat cinayeti de savunur, her türlü pisliği de savunur ki müvekkili en az zararı görsün, ben avukat falan değilim. Ben hak yolu aradım, laiktim , şeriatçı oldum, elimden geldiğince gördüklerimi göstermeye çalışıyorum, benim gibi tarafsız düşünmeye çalışan iyi niyetli insanlar sıcak bakıyor ama senin gibi niyeti bozuklar çarpıtma yapıp batıl yolunu hak göstermeye çalışıyor
kim takar şeriatı
laiklik dedim
Bir müslümansan, şuandan itibaren, kafir olduğunu bilmeni isterim, kimin kafir olduğunu ancak Allah bilir ama o kadar eminim ki şu an dinden çıktığından, o riski göze alıyorum
tevbe eder tekrar girerim sorun yok
Diğerleriyim Bende OH Beee :D
aklıma başka bir şey gelmedi diye diğer yazdım yoksa mantıklı olduğundan değil, Kendini laik olarak görmeyenlerin tam sayısını anlamak içindi
En güzeli :)
demek istiyorum ki diğer olmak sevinilecek bir şey değil :D anlamıyor musun?
Olsun Ben seviniyorum açıkcası :D Laikçi misin Şeriatçı mısın deseler Yine Diğerleri Demeyi tercih ederim :D
bilmemek mutlu eder ama güzel değildir. Yine de karar senin
Laik olmak lazim seriatcilik gunumuze uygun degil
Sen Allahîn son kullanma tarihi olan bir kitap indirdiğini mi söylüyorsun? 1000 sene öncesini düşünemeyecek kadar aciz mi Allah? Hiçbiriniz neler söylediğinizin farkında değilsiniz
Abi şeriat ile Allahın bir tutmak acizlik değil mi sen ne söylediginin farkindamisin, Hem şeriat sadece bir dine yönelik yönetim yapmıyomu ülkemizde farklı dinlerden insanlar yaşamıyomu onları buna göremi yönetceksin
Farklı bir dine mensup olan biri islam şeriatından sorumlu değildir, o da kendi şeriatı ya da mahkemelerde işini görebilir. Şeriatın bu kadar basit açıklarının olduğunu mu düşünüyorsunuz? Üstelik ülkemizin %98 müslümandır ve şeriat hiçbir gayrimüslimin hakkını yemez.
Şeriat ile Allah'ı bir tutmak diyorsun, benim bahsettiğim şeriat tamamen Kur'andan alınan kurallar, Kur'an bizzat Allah'ın sözleri olduğuna göre Şeriat zaten Allah'ın istediğin kesin kurallar oluyor bu bir çelişki değil.
Ya tamam kurandan alinan kurallarda emin ol donemin din adamlari ustune bisiler koyuyo , eee peki diyosun ki baska dinler kendi kurallarina gore yonetilsin ama bir biraz haksizlik degilmi onlar istedigini yapmakta ozgurken bizde bircok kisitlama var ve gunumuz dunyasi cok ama cok degisik cok akil almaz olaylar yasaniyo onlara seriatta bir aciklama yoksa nolucak peki serbest bir birakilcaklar
mesela :D?
Dinde zorlama yoktur.. laiklik tabiki de.
Kimse seni zorlamayacak ama
"Kim Allah'ın indirdiği hükümlerle hükmetmezse, işte onlar kafirlerin ta kendileridir" Maide 44 '
Ahirette bunun hesabını böyle veremezsin
Kesinlikle Laiklikten yanayım
Şuanki devlet politikası şeriatı kaldıramaz batar.
Şeriatçıyım
Şeriatçıyım
İnsan insanı yönetemez
Laik bir insanim
ikiside degilim.
Şeriatçı
Laik ve Türkçü.
Ne çok Şeriatçı varmış ya inanılmaz millet ileri gider bizim sivri zekalılar arap geleneklerini kendi geleneklerinden üstün tutup geçmişe dönmenin yollarını arıyor, pes. Şeriat kokuşmuş ve çürümüş bir orta çağ zihniyeti temelinde olan yönetim biçimidir, saygılar.
ulan izmirli gavur, söylenecek çok şey varda izmirliye laf anlatmak zor ondan bilirim, suskunluğum izmirli olmandandır, gavur gelir gavur gidersiniz, gavurluğunuzla da övünürsünüz
Tanrıya şükürler olsun ki İzmirliyim. Yoksa senin gibi bir gerici olmam içten bile değildi :P Hadi yavrum naş senin bana anlatamadığını sandığın şeyleri ben anlayalı bir kaç yıl oluyor :D
Kur'an a inanmak gerici olmak değildir, Allah kıyamete kadar getirilemeyecek kadar ileri derecede kanunlar indirdi. Garantisini de bizzat kendi verdi. Asıl çürümüş laikliktir
Gerici olmak Kur'an-a inanmak değil zaten. Bütün bir toplumu buna mecbur bırakmak ve bu uğurda asıl kültürünüzden ve geçmişinizden vazgeçmeniz sorun ve gericiliktir. Ayrıca dediğin kadar iyi bir sistem olsa Ne kadar pislik varsa bu sistemin yönetildiği yerlerde bulunmazdı değil mi?
benim bahsettiğim sistem şuanda hiçbir islam ülkesinde yok, Bahsettiğin pis fetvaların Kur'an ile bir alakası olduğunu mu sanıyorsun?
Daha öncede süper bir medeniyet olduğu söylenemez kardeşim. Ayrıca taptığınız Araplar dolar ve petrol içinde yüzerken dinleri islam değil haberi olsun. Ee tabi adamlarda haklı dinde iyi para var.
dinde para yok, adamların altında petrol var diye zenginler bunu ortaokullular bile biliyor, Dinde para var lafına ergenliğe girmemiş çocukları inandıramazsın bu senin zihniyetinin sana söylettiği bir görüş ve bariz bir şekilde sağlıksız
Laiklik.
Şeriat..
Seriatciyim.
En sertinden laik :)
Laik
Yorumsuz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar