Karadenizliler turklermi? Cunku elbiseleri ve dil dialekt degisikligi var, ayrica horon diye kendi halaylarida var! Beni bu konuda bilgilendirirsenoz sevinirim:)
Saolun!!
Saolun!!
türkiyede sorsan kızılderililer bile türk derler. karadenizdeki o şive ve giyimin farklı olmasının nedeni geçmişte orada yaşayan ermeni rum ve lazlardır. ermeniler ve rumlar kalmadı zaten orda kimi soykırıma uğradı kimi sürgün edildi zorla çok az sayıda kalanları da baskıya uğramamak için türkleşmek zorunda kaldılar yani dillerinden kimliklerinden vazgeçtiler. şu an kökeni laz rum ermeni olanlara sorsan türküm der. asla kabullenmez başka birşey olduğunu devletin baskısı sonucu olmuş şeyler bunlar
Türkler tabi ki şive değişikliği sadece ona kalırsa her yörenin kendine has şivesi ve giyim şekli vardı önceden
Ama elbiseleri falan kurtlere ve cerkezlere benziyor onlarla bir baglari varmi?
Anladim:?
:))*
Hangi anlamda degisik?
Olsun o kadar da..
Turkiye sınırları ıcerisinde yasayan herkes turktur. Her yörenın kendıne has bır gecmısten gelen gelenek goreneklerı medenıyetı kulturel ozellıgı vardır. Tamam herkes farklı kesımlerden ulkemıze goc etmıs olabılır zamanında ama ılk bastakı cumlemı tastıklıyorum turkıye sınırları ıcerısınde kı her vayandas turktur ayrıca anne tarafım rıze baba tarafımda kastamonu kendımı hıcte ulkemde yabancı gıbı de gormuyorum yanı...
Türkler dışında kimse türkiye sınırları dışındsn gelmedi
Hangi elbisemizi kürtlere benzettin bir resim at da bakalım Allah aşkına. Başka yörenin kendine has oyunları yok mu mesela egenin zeybeği yok mu şivesi yok mu bunları da düşün bizler tabi ki Türküz.
Kimse sana turk degilsin demedi, biraz sakinles, belki benim bir odevim vardir bu sordugum soru hakkinda, ondan bilgi toplamaya calisiyorum ama yani o kadar cahilsiniz ki (ozzelikle kizlar) hemen kurtler hakkinda negatif seyler yazmaya basliyorsunuz..
Farkındaysan negatif hiçbir şey yazmadım cahilin kim olduğu belli bu soruyu sen sordun ben değil gayet de sakindim ama sen sözlerine biraz dikkat et.
Dikkat etmemi istedigine gore, kesin dediklerim koymus sana..
Terbiyesizleşmene lüzum yok koymak falan nedir öyle sen kendine yakıştırdığın şeyleri konuşuyorsun bu besbelli.
Cevap
25Cevap
Karadeniz %90 dolaylarinda türktür. Oguzlarin çepni boyundan cogunlugu hatta tarihte ordu giresun ve bati trabzon vilayeti cepni diye gecer. Lazlar gurculer rumlar vs cok cok azinliklar yok denecek kadar azlar. Giyim kusam ve agiz konusu ilden ile hatta ilceden ilceye hatta koyden koye degisir her yorede vardir bu gayet normal horon %100 turk oyunu kemencede %100 turk calgisidir ama tulum laz menseilidir daha aklina takilan konu varsa yardimci olabilirim bnde çepni türküyum.
Anladim saol, cok guzel anlatmissin..
Rica ederim.
Abi bir şey bilmiyorsanız konuşmayın adam horona Rum oyunu diyor böyle bir şey olamaz, Horon Karadeniz'e gelen kıpçak Türklerinden gelmiştir. Uşak, Haçan, ula, gız, hou kelimeler yine kıpçakça öz türkçe kelimelerdir bunu ben demiyorum araştırmacılar diyor ve bu öz türkçeye eşleşiyor. orada ki çoğu kişinin Sarışın-Kumral, mavi-yeşil gözlü olması yine kıpçak Türklerinden gelmedir, ve oradaki rumların yüzde ellisi Kıpçak kökenlidir beraber yaşadıkları için. Bu cahillik devam ederse ülkenin yarısını Rum çıkaracaksınız, ve Trabzon da laz yok gerçek Lazlar Rize ve Artvin de. Emin olun Trabzon'un yüzde sekseni sizden daha da Türk' tür
Türkler mi diye sormak çok garip. Bir karadenizli olarak söyleyeyim Türküz. Köken olarak herkes gibi saf değiliz. Gürcü Rum mixiyiz diyebilirim he bunu öyle herkes dile getirmez sakın sormayın bir karadenizliye rum musunuz falan dayak yersiniz. şive farklılığın nedeni eski konuşulan dillerin etkisi olduğunu düşünüyorum. Özellikle karadenizin o özel şivesinin kartvel dilleri etkilidir. Yöresel kıyafetler ve horon dansı tamamen rumlardan kalma. Birde ilginç bir şekilde giritlilere benzerlikleri var karadenizlilerin genetik olarak hiç yakınlık çıkmıyor ama kemence olsun silah düşkünlüğü olsun sinirlilik olsun siyasette etkinlik olsun dans olsun müzikleri olsun giritlilere benziyolar giritlilerde yunanistan siyasetinde etkin olduklarını duymuştum bu beni şaşırtan birşeydi öğrendiğimde. Başta ki konuya gelince Türküz bundanda gurur duyuyoruz bu ülkeyi seviyoruz milletimizi seviyoruz kökenimix o olmuş bu olmuş önemli değil.
Türkiyede tamamen saf türk bulman çok zordur çünkü türkler orta asyadan geleli neredeyse 1000 yıl oldu ve bu bin yolda ara sıra orta asyadan yeni göçlerle türk nüfusu anadoluya yerleşti ama yerleşilen yerlerde sürekli yerli halklarla kaynaşma ve kız alı verişi olduğu için ister istemez genetik olarak saf türk bulmak zordur Anadoluda.
Bölge bölge değişir ama bunun karadeniz ile ilgisi pek yoktur. Diğer bölgelerde de türk olmayan veya sonradan türklüğü kabul etmiş etnik yapılar vardır. Mesele Türklük değil T. C vatandaşı olup ülke bütünlüğünü koruyup sahip çıkmaktır.
ne önemi var türk olmasının insanlığı daha önemli :) her yörenin kendine has şivesi var tabi... yöre yöre halk oyunları yemek çeşitleri gelenekler görenekler bla bla bla.. onlarda değişiyor işte.. renkli bir ülkede yaşıyoruz aslında :))
Giresunluyum ve karadenizin merkezindeyim :D ya şehirde sadece bazen şive kacırıyoz cok görmeyin dğma büyüme şive ile büyüdük :D ve Türk oğlu Türk Torunu Türküm.. Gurur duyuyorum :D soru iyidi
Bu nasıl bir soru ya Allah akıl fikir versin sana. Karadenizliler türk mü diye soruda gördük daha ne görecez merak ediyorum.
Her sehrin bile ayri kulturu yemegi kiyafeti falan varken bir bolgede olmamasi sacma olurdu heralde
Ben Trabzon'luyum şimdi Türk değil miyim? Her yerin şivesi ve yörel kıyafetleri var zaten bu çok yanlış bir düşünce
Neyi nasil dusunecegimi sana sormicam, ayrica dusuncem hakkinda yorum yapmani istememistim hatirlatiyim!!
Canım niye atarlandin? Ay istememiş miydin keşke deseydin bana önceden özür dilerim:((:((:((
Nasil basariyorsunuz?
Canım benım , kultur farkı , orf adet durumu o. Hepsı Turk doğu dışında
Ama neden elbiseleri, dialekt adetleri farkli? Sebep ne?:/
Canım benım, trakyalının konusmasıyla ıstanbulun konusması aynı mı? degıl. cunku oralar daha koy tarzı yerler. tabıkı farklı olacak
Anladim, turkler yani:)?
Evet turkler :) hatta kürtler bıle cogu turk ama iste gel gorki nato mermer nato kafa..
Nato mermer? Nato kafa derken:)?
yanı kurt sorunu pkk falan ulkeyı bolme cabaları halbukı cogu osmanlı kokenlı. ermenı falan asıllı da cok ama ne bıleyım bosa gerilim bosa giden canlar.. yazık :) nazcıgım ıcını rahatlattımmı bu konuda baska sormak ıstedıgın kultur sorusu varsa sorabılırsın cekınme merak edıyorsan
Evet , anladim tesekurler
Kurtler nasıl Türk olabiliyor anlamadım. Neden sonradan biz farklı bir ırk olarak anilmisiz sonuçta Osmanlida Müslüman olan herkes Türk sayiliyodu. Kurt kokenliyim bu konu hakkında araştırma yapıyorum fikrini paylaşırsan sevinirim 😊
Şive diye birşey var :D Kendi halayları olması ayrı bir ırk olduğunu göstermez :) Her yörenin kendine ayrı bir oyunu vardır.
Bu mantıkla aynı halayı çekenler aynı ırktan mı oluyor :D
karadenizlilerin yani lazlarin kokkeni ya gurcu oluyor ya da rum oluyor.
lazlar inatcidir burunlari biraz buyuk olur.
gurculerde inatcidir ve burunlari buyuk olur
bende oyleyim.
fakat cogu kisi artik lazlar has turktur diyor...
Karadenizin yani lazlarin derken karadeniz laz degildir lazlarda koken olarak turk degildir lazlar rizenin dogusu ve artvin sahilde yasar elle tutulur nufus yok karadenizin cogunlugu cepni turkmendir. Lazlar evet gurculere dayanir soyu ama tekrar ediyorum karadenizlilerin cok cok buyuk cogunlugu laz degildir.
Yazdigina iyi bak karadenizlilerin yani lazlarin bu cumlede benim anladigim karadeniz esittir lazdir bu sonuc cikiyo. Yanlis anlasilma olduysa bida denk gldiginde + atarim bikac kere odesiriz :)
Tabikide Türküz :) her yörenin kendine has bir kültürü vardır sana biraz değişik geldi sanırım :))
ne yani şive yapan Türk olmuyor mu?
Bizde de şive kullanan var. Kabullenmemeni gerektiren bir durum mu var,
Bizde de folklör oynanır yöre ye göre..
kafan guzelmi senin?
niye kabullenmeyeyim, nasil bir kulture sahip oldugunuzu merak ettim sadece, ne bey*nsizsiniz, yeminle saya saya bitmiyor...
Terbiyesizleşme ben karadenizli değilim
nereli oldugun umrumda degil, sadece biraz saygi edin bence,..
Karadenizlilerin hepsinin dili yoktur
Karadenizliler tabiki Türktür
Ama biz Artvin pazar fındıklı vs gibi has dili olan lazların soyu Rusyadan gelir
Ama Karadenizdekilerin hepsi laz değildir
her yörenin kendine has kıyafeti şivesi var o zaman aydın denizli yöresi ne olcak ben karadenizliyim konuştuklarını hiç anlamıyorum
Hm anladim sive ne bu arada?
yani normalde İstanbul ağzı ama sadece kendi ailemle olunca karaadeniz şivesiyle konuşuyorum
Anladim, saol :)
Elbiseler kurtlere mi benziyor? Horon diye bir yoresel oyunumuz var. Her yorenin oldugu gibi :D allahim ya :D
Bunda komik bir seymi var, evet kiyafetleri kurtlere benziyor bence!
Konusma tarzindan belli nasil bir seviyeye sahip oldugun.. Allahim ya..
karadenizlile Türktür her yerin ayri giyim i gelenekleri şivesi var
Her yoremizin sivesi farkliki ve pek cok farkli oyun cesidi var sadece tam goze batanlara denk gelmisler :) fazla belirgin
Karadenizliyim ve şive, kıyafet dusunuldugu gibi herkeste aynı değil
Nerden geldiğin değil nasıl hissettiğin önemli...
Ben bir karadenizli olarak #TÜRKüm...
Peki benim istedigim cevap bumu? Neyi nasil hissetigini sormadim sana!..
Neden elbiseleriniz, dialekt farkiniz var?
Ben direkt olarak başlığa bakıp yorum yaptım içeriğe değil..!
Her yörenin ayrı örf ve adetleri olduğu gibi kıyafetleri de ayrıdır...
Horon atalarımızdan gelmiştir...
Iyimis, karadeniz baya guzel yesillik falan,:)
Aynen istanbul'un trafiği yok nereye baksan bina yok pis havası yok daha ne olsunn :))
Kendi yasadigin yere hayran olmak baska bir duygu,
Evet ama buraya tatile gelinir sürekli yaşanacak bir yer değil :))
Horona halay mı dedin karadenizliler zekidir. Halay horondan türemiş olmasın :D
ne aptalca bir soruuu
Ne mutlu Türk'üm diyen! herkes Türk'tür.
Nee? Herkesmi turk? Yok artik, hatirlatirim sadece turkler yasamiyor bu dunyada..
Haklisin her kimse turkiye vatandasiysa turktur de sen herkes turktur dedin, ondan biraz sasirdim!!
Bende ayni seyi yazdim iste, fark ne?
Karadenizliyiz sonuna kadar TÜRKÜZ :)
Çok cahilsin keşke ölsen
Bunun cahillikle bir alakasi yok, merak ettigim bir seyi sordum.. Ayrica cevap vermek zorunda degilsin..
Cahillikle alakasi var hemde cok var, bilip bilmeden saçma şeylerden saçma sonuçlar çıkarıyosun. Zaten Türk tarihini azcık bilip okuyan biri böyle şeyler sormaz.
Gerizekalimisin? Cidden ne dedigini bilmiyorsun sen yuru git ugrasamam seninle...
Kimin gerizekali oldugunu alttaki diger yorumlari okuyarakta anlayabilirsin hadi eyvallah..
Yav bir az insan olun , belki ogtenci okulda bu konuyla ilgileniyor kafasina takilmis, az adam olun eger boyle insanlarin hevesini alacaksiniz bu sacma cevaplar yazmayin daha iyi be , yazik
Arkadaşın konuyla alakalı en ufak bilgisi yok, bende öğrenciyim hevesi olan derdini tarihi kaynaklarda arar ks de değil.
Bir şeyler öğrenmek problem değil. Herkes anasının karnından filozof doğmuyor. Ben açıkçası çok güzel buldum bu konu hakkında düşünüp sormasını.
Rum rus gürcü
Allah'in kuluyum. Bu ytr
KEdnsini Türk gibi hisseden Herkeş Türkütr...
Aslen rum kökenli dir
bende trabzonluyum
Bende karadenizliyim ve sonuna kadar türküm
Arnavut göçmeni karadenizliyim tabiki türküz
Artvinliyim türk gürcüsüyüm :))
Evet bende efem :))
Mal oldukları gerçek de.
Diyosun :)
@Nehir61 +++++
Sakin bayanlar
@yoloeverything. Teşekkürler + bana mı yanlış mı anladım:) Soran ne diyosun karadenizlilere mal diyo sakin diyosun. Kafanı kullan biraz sorularına doğru düzgün cevap verdirt uyar bence sakin diyeceğine. Gizliden afkurcağına çık bakalım. Mallığını gizleyip başkalarına mal diyeceğine:)
Bence fazla güveniyorsunuz kendinize.
@nehir61 bilgisizligine ver, kesin bir alip veremedigi var ondan laf etti.. Asil kafasini kullanmasi gereken kisi sensin, ne umursuyorsun? sanki onun bir lafiyla butun karadenizliler mal olacak!..
niyetim burada seninle tartismak falan degila ama benimle bir sorunun yoksa nediye milletin sorusuna cevabina saygi duymuyorsun, bu arada bunu yazan sendin hatirlatirim:
"Bu nasıl bir soru ya Allah akıl fikir versin sana. Karadenizliler türk mü diye soruda gördük daha ne görecez merak ediyorum." Bide sorunum yok diyorsun, kalkmissin burada baska karadenizlilerle destek veriyorsunuz birbirinize, ergenmisiniz ne? Birakin bu sacmaligi sordugum sorudada baska cevap istemiyorum..
Aynen
Rumlar.
Has türkler da:)
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar