Cumanın ertesi günü cuma rtesi
Pazarın ki pazar ertsi jsjjs
Ama salıertesi neden yok? Aklımda durduk yere deli sorular jsjsjs
Cumanın ertesi günü cuma rtesi
Pazarın ki pazar ertsi jsjjs
Ama salıertesi neden yok? Aklımda durduk yere deli sorular jsjsjs
Haftanın günleri isimlerini, tarihsel, kültürel ve dilbilimsel faktörler etkileyerek almışlardır. İsimlendirmelerin nasıl oluştuğunu anlamak için biraz tarih ve dilbilgisi bilgisi gerekebilir. İngilizce'de "Tuesday" (Salı) ismi, Antik Roma mitolojisinde Mars'a (Latince: Martius) ithaf edilen "Dies Martis" teriminden türetilmiştir. "Wednesday" (Çarşamba) ismi ise İskandinav mitolojisinde Odin'e ithaf edilen "Woden's day" teriminden gelir. Yani, bu isimlerin kökenleri antik mitolojiye dayanmaktadır. Gün isimlerinin farklı dillere çevirileri ve tarihsel gelişimi değişiklik gösterir. Bu nedenle İngilizce "Tuesday" kelimesinin Türkçeye çevirisi "Salı" olmuş, ancak İngilizce "Wednesday" kelimesinin Türkçeye çevirisi "Çarsamba" değil, "Çarşamba" olmuştur.
Bununla birlikte, gün isimlerinin tarih boyunca nasıl evrildiği ve nasıl benimsendiği karmaşık bir süreçtir. İsimlerin neden bazı dillere ve kültürlere farklı şekillerde geçtiği, dilbilimsel ve tarihsel faktörlere dayanır. :D :D
Sonuç ben yine benim soruma cevap alamadım jsjs
:D :D sjsj bence de salıtesi olsa daha güzel olurdu ya da çarşambatesi
Günlerin adlarının kökeni çeşitli kültürel, dini ve mitolojik kaynaklara dayanır. Günlerin adları, antik Roma'dan ve diğer eski medeniyetlerden kaynaklanmaktadır.
Pazartesi: Adını "Ay" tanrısı olan Latincede "Luna"dan almıştır.
Salı: Adını Mars, savaş tanrısı olan Latincede "Martis"ten almıştır.
Çarşamba: Adını İskandinav mitolojisindeki Odina (Wodan) adlı tanrıdan almıştır.
Perşembe: Adını Roma mitolojisindeki Jüpiter tanrısı olan Latincede "Jupiter"den almıştır.
Cuma: Adını Roma mitolojisindeki Venüs tanrıçası olan Latincede "Venus"tan almıştır.
Cumartesi: Adını Roma mitolojisinin tanrısı olan Satürn'den (Latince "Saturnus") almıştır.
Pazar: Adını Latince "Dies Solis" yani "Güneş günü" anlamına gelen "Sunday"den almıştır.
Bu adlar, zamanla farklı kültürlerde ve dillerde farklı şekillerde değişiklik göstermiş olabilir. Ancak bugün hala kullanılan adlar genellikle eski Roma ve eski Yunan tanrılarına dayanır.
Sanırım gun adlarının kokenleri anlaşılmıştır
Orasını bilmem bunu yunan tanrılarına sorman daha iyi olur da KS de bulursan işin kolay olur :)
Onlar da mızrak (!) hazırllar gelir birazdan :)
Cevap
15Cevap
Çünkü Salı sallanır, Çarşamba çarşafa dolanır, Perşembe perişandır 😂😂 Error verdirttiğin içinde ayrıca saol djdjdj
Evet şu an Türk Dil kurumunda açık bulduk bunlara cevap arıyoruz 😃 ama bu şey gibi oldu tavuk mu yumurtadan çıkar, yumarta mi tavuktan djdjd
İlk nasıl oluştu ben onu merak ediyorum 🤔 al sana soru fenomen hanım hadi cevapla djdjdjd
Allah yaratmış çok kurcalamamak lazım yeniyor mu yeniyor leziz mi leziz devamm o zaman djdjd
O zaman perşembe salıertesininertesi mi olmalıydı diye düşündüm bu mantıkla ilerlerken.💆🏼♀️
Ali Cabbar kadar olmasa da üzücü bir hikaye diyelim o halde.😸
Çünkü bu sefer perşembe günü salıertesiertesi olurdu 😂😂😂
Cumadan torpilli o 🤣🤣
Bence Salı, Çarşamba ve Perşembe'yi ikna edememişler.. 😄
Evet.. 😅
Perşembenin ertesi günü de perşembeertesi olsaydı demi ama o zaman cumartesi ve pazartesi olmazdı :D
Delinin biri çıkıp bu olsun demiş 40 akıllı kabul etmiş
Onu da öyle karar vermişler artık üstünden zaman geçmiş insanlar buna alışmış dkkdk
Çünkü çarşamba çarşafa dolanır sallanmaz fjdkdkdkd
İsim bulanların orada bir canı sıkılmış çarşamba ve perşembe afk kalmış
Salı sallanırmış ondanÇarşamba’da çarşafa dolanırmış. Perşembe perişanlık. E Cuma’da mübarek gün😂
bunlara ne takılyırosun?
Mayıs ayı maiden geliyor ve mai de yagmur perisidir
Ağustos augustustan gelir augusutus romada bir imparatordur
Mart romada savaş tanrısının adından geliryani martiustan
tamam biliyorum zaten günler ne ki aylara da takıl diye attım
Peki bu isimleri kim buldu ve ne mantıkla? Bunu bende merak ediyorum
Yunan tanrılarının isimleriymis jsjs
Harbi miii vgjgjh cuma, çarşamba perşembe ay çok değişuk geldi
Nsjjs öyle dediler ama neden pazar pazartesi Yunan ismi varda salinin ertesi yok yine sorarım 😂
bmvbhv salırtesi, parşamba deyince aklıma türkleşmiş bi koreli geldi o da aynı şeyi soruyordu
Jsjsjs nerde o Koreli beni bir o anlar
bkvjhbk adını hatırlamıyorum ya parşamba diye öyle bi diyişi var ki kulaklarımdan gitmiyor vhbvgjhg
Abla beynim yandı sayende sağol 😄 aslında bunu bir ara bende düşündüm 🤔
Tam anlatacaktım bir baktım @kmsyesylymdklrin kardeşim anlatmış. Ellerine sağlık
Üşenmiş demesinler diye
Salı sallanmış çarşambayı sel almış
Cumasonrasi olmaliydi
Tüm gün üstünde çalıştığım sorum; gkgk
Hiç düşünmedim
Ulama olmadığı için
Beynim yandı
Perşembe: me too
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?