Iki seçenek bir şık. Filozoflarda bu konuda ikiye ayrılmıslar. Zaten diğer türlüsü paradoks olur. Sizce hangisi ezeli ve ebedi?
Allah/Tanrı
Evren
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Iki seçenek bir şık. Filozoflarda bu konuda ikiye ayrılmıslar. Zaten diğer türlüsü paradoks olur. Sizce hangisi ezeli ve ebedi?
Burada ontoloji (varlık felsefesi) değil, epistemoloji (bilgi felsefesi) devrete girer. Çünkü varlığı önsel olarak kabul etmeden çnce, bilgisin eşde etmek gerekir.
Allah/tanrı bir bilgi nesnesi olarak sadece "iman" ile elde edilir. Kutsal kitaba ya da söylenceye inanmak ya da ibanmamaktır. İnanırsan, yani iman edersen Tanrının ezeli olduğu bilgisini elde edersin. Ama bu bilginin nin doğruluğu özneldir. İman etmeyen kişi üçin doğru değildir.
Evrenin bilgisi ise nesneldir. Kişinin inanıp inanmamasına bağlı değildir. Uzay-zaman algısı, hepimizin doğuştan tecrübe ettiği a priori bilgidir. Bütün bilgi mimarimizi bunun üzerine kurarız. Örneğin bir taşı bıraktığımızda yere düşeceüi gerçeği, biz inansak da inanmasak da gerçekleşecektir. Dolayısıyla evrenin bilgisi gerçeğin bilgisidir. Ezeli olup olmadığı da bu bu gerçeğin bilgisi üzerinden kavranır. Tabrınınki böyle değildir.
Ama sonuçta iki görüs olmuş felsefe tarihinde zaten başkan ne olabilir ki?
Nedir genel olarak?
Evreni var eden de o
Anladım
Cevap
2Cevap
Ikisi de değil enerji ezelidir.
Enerji nerden geldi? Bu paradoks olur. Iki seçenek bir şık var işte.
Enerji bir yerden gelmedi hep vardı
Valla kanka filozoflar bu iki gorusu kabul etmiş. Enerji filan diyen yok ki o da madde olur. Evreni ezeli almak maddeyi ezeli almak oluyor. Ateizm de maddeyi ezeli aliyor.
Yeni görüş enerjiyi kabul ediyor. 21. Yüzyıl filozoflarının dediğini diyorum. Big bang'den sonra materyalist görüş çöktü.
Idealistler kazandı ama materyalistler durmuyor hep bir teori ortaya atıyor şimdi de çoklu evrenler filan diyorlar
Enerji kuramı şu an baskın
Sen de ateist misin?
Evet
Bu enerji teorisi hawkingin degil mi?
Hayır. Einstein'in teorisinden sonra ortaya çıktı
Anladım ben de deisttim. En guzeli
Aynen 😅
Ateizm de mantığa uygun gelmiyor teizm de. Ikisi de patliyor bir yerde. Ama deizm en güçlü olan içlerinde bence :)))
Agnostizme daha yakınım ben ama şimdilik ateistim
O da mantıklı ama ben deist gördüm hep kendimi Tanrı"ya inanıyorum.
Evren
Anladım
Kızlardan En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?