Ebeveynlerin ilişki durumunu çocukların fark etmesi?

Geçen günlerde 9 yaşındaki erkek kardeşim içten içe sinirli ve üzgün davranıyordu. Sofraya oturmak istemiyordu, odasından çıkmak istemiyordu ya da bizimle konuşmak yerine hızlıca dışarı arkadaşlarının yanına çıkıyordu. Arada bir niye sinirlisin diyince sana sinirli değilim abla işte diyip gidiyordu. Ben durumun annemlerle alakalı olduğunu anlayınca özel konuşmak istedim onunla çünkü anlatmıyordu annem de bir şey demiyordu.
Ben de işte dün gece yanına gittim onun odasına geç uyuyordu o bazen tablete falan bakıyordu gizlice. Neyse gittim konuşayım dedim. İlk başta konuşmak istemedi ama sonra yok anlatmayacağım kimseye demeyeceğim falan diyince anlattı. Olay şu şekilde:

Kardeşim gece tabletiyle oyun oyanayacakmış yine gizlice ama annem yatmadan interneti kapatmış. Bu da açmak için alt kata inmiş koridordaki modemi çalıştırmak için. Modem orada değilmiş ama biz yazlıkta falan olduğumuz için taşınabilir modem kullanıyorduk o anlamış annemin kaldırdığını. İşte alayım gizlice takayım diye annemlerin odasına giderken de bazı sesler duymuş işte. Şoka girmiş bi süre dinlemiş anlattı bana ne duyduğunu ve bu yüzden işte kendi kafasında annemlerin aslında kötü pis insanlar olduğunu, bizi televizyonda ayıp bunlar derken kandırdığını, kötü sözler kullanıp kötü şeyler yaptıklarını söyledi.

Ne diyeceğimi bilemedim ben ve ben konuşurum sen yanlış anlamışsındır diyip geçiştirdim. Ama şu an da düşünüyorum da aslında kardeşim haklı yani. Ben hiçbir zaman böyle bir şeyi düşünmedim. Benim ailem çok muhafazakar bir ailedir yani müzik bile dinlemezler çok edep adapçıdırlar (babam açık saçık var diye film izlemez yani o derece) Ve kardeşimin bunu bilerek büyümesi ve gece annemleri iğrenç şeyler söylerken duyması beni çok üzdü. Haklı çünkü, sabah ahlak bekçisi hoca gibi dolaşıp gece çok affedersiniz (kardeşim bu şekilde söyledi ayrıca çok net duymuş)

“hissediyorum… sakın yapma… uff çok güzelsin yerim seni… aşkım çok iyisin…”

gibi iğrenç tabirlerle konuşması ve bu hisleri bu şekilde yaşaması çok iğrenç geliyor. Utanmasam başıra çağıra sövecem ama onlara bilmiyorum ne yapmalıyım sizce kardeşim için de çok üzülüyorum çok haklı çünkü.

Ebeveynlerin ilişki durumunu çocukların fark etmesi?