İstanbul Maltepe'de bir ev sahibi, 2.920 TL kira ödeyen kiracılarının isimlerini afişe bastırıp asarak protesto etti.

Ev sahibiniz böyle bir şey yapsa, tepkiniz ne olurdu?
İstanbul Maltepe'de bir ev sahibi, 2.920 TL kira ödeyen kiracılarının isimlerini afişe bastırıp asarak protesto etti.

Ev sahibiniz böyle bir şey yapsa, tepkiniz ne olurdu?
Devlet ev versin ya da kirasını devlet ödesin tüm sorun çözülsün. Ev alırsın içinde kiracı olur çıkmaz senelerce mahkemede uğraşırsın, kiranı ödemez senelerce mahkemede uğraşırsın, çık dersin tahliye davası açarsın senelerce mahkemede uğraşırsın, devlet yüzde 25 zam sınırı koyar ama ne hikmetse bu sinir ev kiralarina gelir başka her şeye yüzde 300 den fazla zamlar gelir. Ev sahipliği kadar berbat bir şey yok. Birde diyorlar Allahtan korkunuz yok mu asıl sizin Allah'tan korkunuz yok adamın malının mülkünün ortağı gibi mala çöken adamlar kalkıyor Allah'tan korkunuz yok mu diyor.
Benden ev sahiplerine bir tavsiye asla 3 kuruş için ciğeri 5 para etmez insanlar ile muhatap olup mahkemelerde sürünerek canınızı sıkıp strese girmeyin büyük ve güçlü inşaat firmaları var bunlardan yatırımlık kooperatif hisseleri alın 3-4 sene bekleyin bitince güzel bir fiyata satın. Ben geçen sene aldığım hissemi bu sene sattım çok da güzel kazandım bitmesini beklesem daha güzel kazanırdım ama sorun yok başka bir yere kaydırdım yatırımımı. 5 sene önce falan bir kiraci ile 2 sene mahkemede uğraştım o gün tövbe ettim ev kiraya vermeye. Lanet olsun evine de kiracısına da ordan gelecek 3 kuruş kiraya da lanet olsun.
Bu ülkeyi tamamen resetlemek lazım gidin siyasilere yalakalık çalakalık yapın devran döndüğünde hainlik yapanların hepsi cezalandıralacak. Rahatı bozulmasın diye bazı o c lar sesini çıkarmıyor ama hepsi inecek aşağıya, kiralara fahiş zam yapanların anası ağlatılması lazım, bir kere 2920 lira ödüyorsa 4000 lira olur en fazla kira, bir kere topyekün bu siyasetçilerin hepsini defetmek lazım alayı mumya olmuş hala saçmalık peşindeler
2300 olan eve 8bin diyen ev sahibime 5 teklif ettim kabul etmedi şimdi mahkemeliğiz. Kendi kaşındı valla yüzde 25 yapıp göndereyim de görsün aç gözlülüğü. Ben de biliyorum heralde yüzde 25 in haksız oldugunu ama yüzde 200 den fazlasını teklif ettim çevredeki evleri bahane etti çık evimden diyor. Yok öyle bir dünya valla elinden geleni ardına koymasın mahkeme 1 yıldan fazla sürer kaybetsem bile avukat masrafıydı cart curttu 5-6 bin öderim 1 yıl ucuza otururum.
Ev sahibi bir noktada haklı. Bazen insanlar sadece evinden gelen kirayla geçiniyor ve dar boğazda yaşamanın mantığı yok.
Kiracılarda haklı, ev sahiplerinin birçoğu insafsızca zam yapıyor.
Cevap
53Cevap
Protesto etmesi doğru bence de
Ev sahibi değil kiracı haklı.
Asgari ücretin %25 civarı bir şey bu kira. Az mı? Diğerleri asgari ücret oranında kiraya veriyor diye sen de vermek zorunda değilsin. Onların o kadar yükseğe vermeleri sıkıntı bir kere.
Evet ev fiyatları uçtu adame 3 milyonluk evden 3 bin mi kazanacak? Haklı çok az. Öyleyse sat başka şekilde degerlendir paranı. Siz böyle aç gözlü olup ev stokladiginiz için evler bu kadar pahalı ve kiralar uçuk. Git faize yatır desem haram der ama 11.500 alan birine 10.000 liraya ev itelemeye çalışır. Al Müslüman işte
Başkan yazımı tamamen okudun mu? Evet değeri bu değil. Fakat kalkıp da asgari ücretin 11.500 olduğu yerde 8 10 bin kira isteyecek kadar müslümansam gider faize yatırırim inan bana Allah'ın katında daha dik olur başım. Faiz haram ama geliri 11 12 olan insanlardan 10 bin istemek helal. Bu mu?
Tâbi ki kabul etmem. Bu yüzden yatırım olarak evi secmiyorum. Bu konuyu çok düşündüm o yüzden arsaya yöneldim.
Genel durum açısından da aynı baktığım için bu durumda da kiracıyı haklı görüyorum. Ev sahibi haksız değil. Fakat problem vicdan. Ev temel bir ihtiyaçtir. Yatırım aracı olarak kullanmak yanlış. Sıkıntı aslında ikisinde de değil. Yasalar yatırım aracı olarak kullanılan evlerden yüklü bir vergi alsa insanlar daha farklı alanlara yonelirlerdi.
Okuma anlama becerisi olmayan femomen oluyor bu ülkede. Yazdiklarimdan bunu mu anladın?
Fenomen*
Yazdıklarını anladım sen suçluyu yanlış yerde arıyorsun. Suçlu 8m luk evi 10000₺ ye kiraya veren değil! 3 yıl önce 500000₺ olan evi 3 yılda 10-15 kat zamlandirandir suçlu!
Biz 2015’te 116k ₺’ye ev aldık 4+1 kirası 400₺ idi Şu an değeri 3,5m ₺ kirası 4500₺ ve çevrede en ucuz kiraya veren biziz! Herkes 5000₺ ye 1+1 bulamıyor.
Kısaca burada suçlu arıyorsan suçlu ev sahibi değil! Enflasyonu, dövizi patlatıp ekonomik dengeyi bozan hükümettir.
Dikkatli okusaydin sonlarda buna da değindim zaten. Dediklerimi okuyup anlamadan yine aynı konulara degindirtme beni. Hepsini ozumseyerek oku sonra yeniden tartışalım olur mu?
2019 yılında 50 bin dolar olan ev şu an 150 bin ile 300 bin dolar arasında değişmekte. Ben 30 senelik daire 2+1 ve minicik 5.5 milyon tl den satıldığını sonra eşyalı olarak 15 binden kiraya verildiğini gördüm. Kısaca bu zamlar da kiralarda hiç mantıklı değil. 150 veya 300 bin dolara avrupadan malikane alınıyor. Kiraya gelirsek eskiden 1 maaş kiraya 1 maaş geçime gidiyordu şu an 2 maaş kiraya gidiyor. Eee napacaz 3 5 yaşında çocuklara da mı iş bulacaz. İyice işler cılkından çıktı ve gariptir ki akp li cahiller halen zamları savunuyor eleştirmek yerine.
Kesinlikle öyle! Daha da kötüsü çocuklsr büyüdükçe masrafta artıyor ve birikim yapılamıyor. şu an ki ekonomide zaten malum
@jwndkddjkd919192 fakirliği geçtim ultra fakir bir durumdayız. Ampül patlasa alamayacak insanlar var. Yetersiz beslenmeden de kaynaklı maalesef ki bir çoğunun beyni de çalışmıyor. O beyinsizler sebebiyle de olan sana bana oluyor.
Buna kapsamlı bir çözüm lazım. Ev sahibi diyor ki her şeye zam geliyorken ben niye evime sadece yüzde 25 zam yapabiliyorum diyor haklı. Kiracı diyor ki her şeye yüzde 200 zam gelirken maaşıma yüzde 50 zar zor geliyor fahiş bir kirayı nasıl ödeyeyim diyor o da haklı. Şimdi bir defa en düşük ücret olan asgari ücretin yoksulluk sınırının 4 katı altında olması zaten her şeyi açıklıyor. Ederi 2 3 bin olması gereken kira artan fiyatlardan dolayı 10 15 20 bin gibi fiyatlara çıkmışken burada devletin devreye girmesi gerekiyor. Ya Avrupa ülkeleri gibi kira desteği verecek ya da ekonomiyi adam gibi yönetecek.
Açıkçası ev sahipleri de haksız değil herşeye %25 zam gelmiyor yani kiracıların çoğuda güzel kullanmıyor adamın geçindiği annesinden babasından kalan evde kira geliri varsa %25 kime yetecek ev sahibi de haklı kiracı da evet çok zengin olur ihtiyacı olmaz zorluk çıkarmaz onunda vicdanına kalan bir şey
Dolar 3 lirayken kaldığımız ev 400 liraydı şu an 4500 lira ki bu eski kiracı olduğumuz için böyle alt daireyi 8000'e vermişler yani bu ev fiyatlarındaki artışın dolar yükseldi, enflasyon var gibi şeylerle izah edilir bir tarafı yok onu bahane edip hep birlikte fırsatçılık yapıyorlar. Ne olursa olsun barınmak zorundayız işte o yüzden şişirebildikleri kadar şişiriyorlar.
@Anlbey 3 kuruş olduğuna kim kanaat getiriyor? Bütün ülkenin geliri ne kadar artabiliyorsa ev kirası ile geçinenin de o kadar artabilir kimse ay ev sahibim çok daha iyi yaşasın kazancı dolar karşısında erimesin artsın diye düşünmek zorunda değil. Yukarıda da söyledim bizim ev sahibinin dolar bazlı geliri arttı, kiracısını öyleydi böyleydi diye zorla çıkaranların geliri de kat kat arttı. 6-7 yıl önce kazanamadığı parayı deprem oldu diye kazanmaya çalışan fırsatçıdır nasıl ki devlet stokçuluk yapıp ürün fiyatı arttırana yaptırım uyguluyor buna da uygular.
O evini 6000'e koymuş o zaman ben 7000'e koyarım diye diye kiraları arşa çıkardılar, millet sonuçta ev tutmaya mecbur diye organize şekilde kiraları arttırıyorlar buna karşı değilseniz yarın bütün su şirketleri beraber karar alıp 500 ml suyu 15 liraya satmaya karar verirse hiçbir şey demeye hakkınız olmaz. Temel ihtiyaçlarda gelişigüzel neye istinaden yapıldığı belli olmayan zamlar yapılamaz.
@Acılıkoala devlet yaptırım uyguluyorsa niye geçen sene 20 liraya aldığım börek bu sene 75 lira? Geçen seneye göre döviz bazında kiralarda düşüş var zaten nihayetinde arz talep meselesi düşer de yükselir de ederi neyse o paraya vermek ister herkes hele ki böyle bktan bir ekonomik modelde
@Acılıkoala kardeşim çıkartmıyorlar mı zaten geçen sene 33.000 tl olan telefon bu sene 80.0000 tl damacana su olmuş 60 lira. İmei kaydı 2.600 tl isi şindi 20000 tl evin belli bi kira piyasası vardır ortalama 10.000 tl ise ben 20 istesem tutan olur mu? Araba olmuş kaç para arz talep belirler kirayı
Nasıl düşüş var? 3 ay önce arkadaşım Muğla'da ev bakıyordu 8 bin lirayı fazla bulmuştu bu ay mecbur taşınmak zorunda kaldı daha kötü bir ev 15 bin olmuş. Neye göre artıyor bu fiyat bu kadar? Dolar %30 artıyor ev fiyatları %100'den fazla artmış birileri kafasına göre boş evlerin fiyatını böyle uçuyor kiracısı olan da ben evimi ucuza vermiş oldum benim evimde üç kuruşa kalıyor diye düşünüyor. Halbuki 2016'da 700 lira verilen eve şu an 5000 veriyor insanlar yani dolar bazında ev sahibinin kaybı yok. Temel ihtiyaçlarda arz talep diye bir şey olmamalı söylemek istediğim bu çünkü kaç para olursa olsun senin onu talep etmeme lüksün yok.
Su insanların maaşı ile orantılı artıyor evler orantısız artıyor, yarın suyu da ekmeği de orantısız arttırırlar o zaman ne yaparsınız çok merak ediyorum. 2016'dan bu yana asgari ücret 7 katına çıktı su da 7 katına çıktı ama evler 20 katına çıktı sorun bu işte
@Acılıkoala sadece dolara göre değerlendireme yapmak doğru değil ki market fiyatları pazar fiyatları ortada yani her şey %400 artmışken asgarî ücret %34 memur %86 iken %25 adaletsizlik
@Acılıkoala biz ne dersek diyelim bu millete mustehak seçim akşamı oynayanlar acaba mutlu mu?
@Anlbey aynen öyle oynayanlara selam olsun zamlar geliyor yanında bizde gidiyoruz
2016 yılında bir insan maaşının kaçta kaçını kiraya veriyorsa şu anda da o kadarını kiraya vermesi adil olandır. Ben bunu diyorum zaten insanların geliri ne kadar arttıysa ev kiraları da o kadar artmalı. Bir öğretmen kaldığı eve maaşının önceden 5'te birini verirken şu an 3'te birini vermek zorunda ise bu adil olmaz ama serbest piyasa adı altında talep edilen maaşının yarısını kiraya versin oluyor çünkü boş daireler o kadar yükselmiş. Benim dolar karşısında maaşım azalıyor ama ev sahibinin geliri artıyor yani totalde benim aldığım zam onun kira gelirinden daha az oluyor. Hiçbirimizin dolara vurunca maaşı artmamışken kira ile geçinenin gelirinin artması gerektiğini düşünmek bana çok saçma geliyor. Ha bu iş ticaret adam yatırım yapmış diyen olursa devletin çıkardığı kanun da yaptığı işin riskiydi sussun otursun deriz.
@Acılıkoala tamam dedikleriniz de haklısınız da ülkeyi bu noktaya şimdikiler getirdi
Bu ülkeyi bu noktaya el birliği ile hepimiz getirdik halk neyse yöneten de odur yapacak bir şey yok. Her türlü yolsuzluk, adam kayırma, fırsatçılık var ülkede artık içimize işlemiş normal karşılıyoruz bunları.
@Acılıkoala haklısın
Artık bu ev sahipleri da fazla oldu. Ulan zaten insanlar zor durumda, bir de bunlar sıkıştırıyor ya. Al o evini münasip bir tarafına monte et! Senin dairene de sana da! Asıl vicdansız sensin be! 😒
2920 ödemekte ayıp şu an, asgari ücretin yarısı bile 7000 olmuş sen kiraya 2920 veriyorsun.. Ev sahibi ne yapsın. Kiralar şu an çok yüksek orası öyle ama burada adam bedavaya oturuyor neredeyse konu bu 😂
yok yav ne diyecekti gel abi %25 ama ben sana fazladan iki katını ödeyeyim mi diyecek saçma saçma konuşuyorsunuz ev sahibinin %200 zam hakkı olsa 1 TL kadar alırdı hak ediyorsunuz
ben etmem ben bu eve girdiğimde diğerleri 800 e kiralamışken o bana 1200 e kiraladı ve 3 kira peşin ödedim baktım herkes 1000 e 800 e oturuyor devlet %25 demişse madem her şeye bu kadar eyvallah çekiyorlarsa buna da uyacaklar
benim sözleşmem var bilader 5 yıllık 2. yılımdayım daha adam bana burayı fazladan kiraladı diyorum hala utandırma şeklinde manipülasyon yapıp beni haksız çıkarmaya çalışıyorsun ben napayım öğrenci olarak bana fazladan kiralamış adama peşkeş mi çekeceğim ne hali varsa görsün elinde olsa bugün atar beni dışarı
@bosbirhesaoopp Banane senden sen niye kandini anlatıyorsun başlıkta ne diyor adam 2920 ye oturuyor bu durumu konuşuyoruz. Herkeste kendi halini anlatmaya meraklı, kiraların yüksek olduğunu biliyoruz zaten onu tartışan yok. Bugün kiracı 2920 veriyorsa haklı falan değildir insafsız olanda kendisidir. 2930 veren adam için "yok ya nediyecekti.." filan diyorsun. Senin durumunu konuşmuyoruz anlatabildim mi?
Anlatamadın işte geriz*kyalı kardeşim anlama özrün var durumu iyi olan adam zaten o düzeydeki kiralık dairelerde oturmaz ev sahibi zamanında nasıl kiracının göz yaşına bakmıyorsa kanun da bugün kiracının yanındaysa artık boşuna zırlamayın şimdi git ötede ağla.
Ben ev sahibi değilim rahat ol :) menfaatim için konuşmuyorum senin gibi. Daha düzgün konuşmasını bilmiyorsun gelmişsin ilk yorumundan beri hakaret etme peşindesin. Sen ev sahibi olsan kiraların 10k olduğu yerde 2920 tl yi kabul edermisin etmez misin? Ederim diyorsan tamam haklısın yok kem küm ediyorsan iki yüzlülük yapma. Bir şey tartışıyorsan da doğru düzgün konuş, düzgün konuşamıyorsan da yorumuma atlama git kendi yorumunu yap.
Ev sahipleri kesinlikle aç gözlü daha yüzde 100 zama nerdeyse tamam dedim bir 500 daha koparabilir miyiz diye baktılar avukata verin deyince geri çekildi yüzde 25 alıp oturmaktan korktu
Bir insan neden oturduğu bir ev varken başka bir ev sahibi oluyor ki?
Demek ki şhtiyacı yok.
Sosyalizm gelince hepsinib evlerini kamulaştırıp cüzi bi miktara kşraya verecez inşAllah
Dava açardım. Kişilik haklarima saldırı.. Ne demek vicdansız.. eski kiracı sonuçta, oturur. Asıl kendisi vicdansız..
Soyadı da yazılmış gibi , malsahibi kendi ayagına sıkmıs zira açık hedef gostererek kişisel verileri ifşa etmiş ve suç oluşmuş
Yaptığı hoş bir şey değil fakat 2900 TL kira mı kaldı? Biraz da ev sahibi açısından bakmak gerekiyor.
Merhaba, bence çok rahatsiz edici ama ev sahibinide anlamak lazim çikmiyorlarsa adam ne yapsın. ayrica kira sözleşmesi bitmeden cikamazlar.
Kesinlikle öyle! Daha da kötüsü çocuklsr büyüdükçe masrafta artıyor ve birikim yapılamıyor. şu an ki ekonomide zaten malum bilinen gibi
Ulan İstanbul gibi bir yerde o fiyata ev bulmuşlar daha ne ben olsam o kiracıları ters yatırır düz siperim
başını alırsın ancak
Sen mi verecen lan klavye delikanlısı
klavye delikanlısı dediğin 25 yaşında 14 yaşından beridir ringe çıkan biri seni ikiye bölerim evladım yaşına başına bakmam kaybol
Adından belli koçum bosbirhesap olduğun gibi bos birisin işte
aynen sen abisin en delikanlı sensin
Yeni yetme benim tepemi attırma
tamam abi özür dilerim
Delikanlı sizler olmussunuz
Sizin gibi gençlerin özrü kabahatlerinden büyük kardeş kaybol ikiye bölerim laflarını sen söyledin ben degil o yüzden genc ve toysun
tamam haklısın özür diliyorum kusura bakma
Ev sahibi haklı. Evinin değeri 5 milyon TL olsa ve faize yatırsa, aylık 200 bin TL kazanacak. Üstelik deprem vergisi şu bu, ödemeden...
Yani bu hu kadara maltepe yi birak küçük bir şehirde bile ev bulamazsin artik. Kira cok geliyorsa çıksınlar, adamınki de hak çünkü.
Yakarim o evi o... c... guuunaaa bak bir de vicdan bahsediyor lafa gelince adam insaniz ama icraata gelince o.. c.. guyuzz
Ev sahibim böyle bişey yapsa paragöz afam tutmayın bu evi diye ben de yanına başka kağıt asardım. Protestoya protestoyla karşılık
Bence adam haklı kiracılar hem bedavaya oturuyor hemde kira vermiyormuş. İstanbul'da en kötü evler 5-6 milyon liradan başlıyor yine az bile yapmış
Hukuksal yollar ile mücadele ederim vicdansız diye kağıt bastırıp etrafa astırmam djjdj
2920 TL kirayı 9.000 yaparsan nah çıkar kiracı😅 zibidiye bak yav
Evim olsa kiraya vermem 3 kuruş gelecek die gerek yok zam gelince de satarım
Avukatıma haber verirdim. Hem açgözlü, hem yüzsüz ya. Ay çok sinirlendim!
Kimin suçlu olduğu çok bariz, siz hala birbirinizi yiyin
Yorumlar tam bir cahil kaynıyor. Ulan 3 bin liraya kira mı kaldı köpek bağlasan durmayacak yerlere 8-10 bin kira istiyorlar. Bu adamın bu kadar kiraya sitem etmesi gayet doğal.
Kişisel veriler izin alınmadan halkla paylaşılmış.
ben 10.000e ev bulamıyorum 15.000 25.000 arası değişiyor bunlar mı vicdanlı
Birde vicdandan bahsetmiş , bu ev sahipleri nasıl bir dine mensuplar.
Direk dava ederim eğer , bize degil sozleşmeye ve devlete agliycak..
Buna hakkı yok. Mahkemeye verip tazminat davası açabilir.
O paralara geçinemez ev sahibi de başka geliri yoksa ama yasalar da engel oluyor daha büyük artışlara. Muhtemelen her yolu denemiştir.
Ev sahiplerine zerre acımam. Kiracılar haklıdır her zaman.
Böyle birşeye gerek yok.5 seneyi geçtiyse oturanlar mahkeme fiyat belirliyor.
Durum cok kotu... Benim sahiplerine devlet dur demeli.
Bu suç hakaret edemez ne ev sahipleri gördüm para canlı sanki öbür tarafa götürecek evi parayı
Evi artık benim oldu. Dava ederdim ve evinden asla çıkmazdım.
Bunlar fırsatçı kanuna uymak nizama uymam diyor , bizimde evimiz var ulan kanun ne diyor %25 , o. c o zaman al evini verme kiraya
Ev sahibi de haklı kiracı da haklı ama burada ev sahibine kızmak yerine hükümete oy verenlere kızmalısınız
Ev sahibinin numarasını yazıp altına gecelik 100 tll yazardım u asardım
Hahahahah müstehak
Hakaret ve tehditten ayni zamanda ozel hayatin gizliliginden mahkemeye verir bir de ustune tazminat davası
azıcık şeref haysiyet olsa böyle rencide edip ağlamazdı adamın kontratı vardır zam sınırı vardır oturur şerefini sktiğim böyle hareketler yapamaz
Zaten maaş az oluyor genellikle. Kiracıdan maaşının %89'unu (5.000tl veya 7.000, 10.000...) vermesini beklemesinler. Şikayet ederdim ben.
ne alaka ev sahibi de haklı , yıllarca çalışıp ev aldı şu an ki ekonomide 3 bin lira ev kirası mı kaldı kardeşim?
Dün haberlerde görmüştüm. Adam ev sahibine 8 kurşun sıkıp öldürmüş. Kaşınıyor bildiğin, makul oranda zam yapılır.
Ufff ulkene de insanina da egitilmemiş cahil vicdansizlar
şu ekonomiden bıktım allah kahretmesin insanlar ne kadar maaş alıyo da ne kadar kira vericek
ev sahibi haklı benim evimde kiracı 2920 tl veremez öyle bişey yapmaya kalkışsa evi onun başına yıkarım
Kontratım varsa gider gö T aman gözüne sokarım
Burada evsahibi haksız
Ev sahipleri bokunu çıkardı
Ev sahipleri artık cozuttu.
Dava ederdim kimse öyle afişe edemez
Ne hallere düştük bea
Çokta çiçek derdim yani 😂😂
Ev sahibi de haklı kiracı da
Gerçekten vicdansızlık.
Yazdıkları daire fiyatıysa adam haklı
Kişisel haklara saldiridan dava açmalilar.
Soyadlarını da yazmalıydi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?