Her yerde kapanma muhabbeti açılıyor. Müslümansanız kapanın diyorlar. İş yerinde bile daha çok kapalı bayan işe alınmaya başlandı. Asıl dışlanan biziz gibi.
Cevabın nedir?
+1 yılMerhabalar.
Son zamanlarda maalesef en büyük problemlerden bir tanesidir. Ben muhafazakar kökenli bir ailede yetişmiş biri olarak bir iki şey söyleyebilirim.
Annem kapalı bir bayan. Şu anda ikamet ettikleri yerde de çoğunluk kapalı insanlar vardır. Ablam kapanmayı isteyen fakat bir türlü o adımı yapamamış birisidir efenim. Annem sadece tavsiyede bulunmuş hiçbir zaman zorlama yapmamıştır. Çünkü zorlandığı zaman sonunun nasıl olduğunu herkes biliyor. Bugün bakıyorsunuz en büyük günahlar imam hatip liselerinde gözüküyor. Bunun sebebi ise baskıcı tutumdur.
Gelelim açık insanların neden dışlandığına:
Öncelikle bir tane sarayda yaşayan külhanbeyli mitinglerde sürekli "benim kapalı bacıma laf söylediler", "benim kapalı bacımı üniversiteye nasıl almazsınız" gibi sürekli kapalı insanların yanında durduğunu söyleyerek sanki açıkları ben himaye etmiyorum gibi söylemlerde bulundu. İslam kapanmayı emrediyor fakat bakıyorsunzu bugün kapalılıların haline gerçekten içler acısı. Haliyle birçok bayanda sırf "kapalıların hepsi böyle" yapıştırmasında bulunmamak için kapanmamaktadır.
Örnekleri pek çoktur efendim.
Mesela İzmir'de kapalı bir bayana yolsuzluk operasyonları sonrası "hırsız" diye kapalı bir bayana hakaret edildiğini biliyoruz. Burada suçu tabii ki "hırsız" diyen kişi yapmıştır fakat toplum artık dini kullanan bir şeyler yapan insanları sevmiyor maalesef. "Ne gelirse hacıdan hocadan gelir" sözünü hatırlatırım. Şimdi kapalı bayan arkadaşlar kızacaklardır fakat durum böyledir. Eskiden açık insanlara ön yargıyla yaklaşırlardı şimdi durum değişti.
Mesela trafikte sırf çevirmeden geçmemek için "baş örtüsü" takan insanlar var. Bunu bir polis memurdundan duymuştum. Nasıl olsa bu kapalı alkol falan almamıştır düşüncesi çok yanlıştır efenim.
İkinci olarak "biz herkese karşı adaletliyiz" diyen iktidar partisi nedense açık insanları dışlıyor giderek. Çok ilginç.
Hoşça kalın efenim.120 Yorumla
En İyi Cevaplar
dinin şekliyle bozmuş millet kafayı. çoğu da erkek. kadın açık olursa ya kendilerinin azacağından ya da sevdikleri kadına birilerinin azmasından korkuyorlar. yani hayvanlaşan erkek olmaktan ya da hayvanlaşabilecek erkeklerden. çözümü erkekleri eğitip medenileştirmek yerine kadını örtmek ve evine, sokağına kapatmakta buluyorlar. örtünen kadınların çoğu da evlendikten sonra örtünüyor. çünkü allah istediği için değil kocası istediği için örtünüyorlar. ben başı açık ve standart giyinen bir kadına mı bakarsın ay gibi güzel yüzlü bir çarşaflı kadına mı desem alacağım cevabı kestirebiliyorum. örtünmektense çirkin olmanın daha koruyucu olduğunu düşünürüm yani. hayat, zaman, teknolojı ve bilim insanı değiştirir, değiştirmeli. 600 yılında kara çarşaf giyilirken bunu 1500 yıl sonra da bu şekilde istemek ve bunu allaha bağlamayı komik buluyorum. hırsızlığa, yalana, gıybete, erkeğin ihanet etmesine örtünmek kadar değer verilseydi sanırım batıyla boy ölçüşmeye aday olabilirdik. ama zihniyetimiz çal ama kadını ört, madik at ama iftira et düzeyindeyiz. öz gitmiş örtü kalmış.
Not: internette sörf yaparkene bunu buldum. Buyrun sizde okuyun.20 Yorumla
+1 yılsenin dediklerin büyük ihtimal küçük şehirlerde. Çünkü ben staj yaptığım yerde bir tane daha kız vardı ilk gün geliyordu sonra gitti kapalı istemiyorlar diye. İstanbulun geneli böyle kapalıları istemiyorlar bence sebep şu; hani erkeklerle toplantıya bile katılmıyormuş çoğu günah falan diye hep sorun çıkartıyorlarmış.
Yanlış düşünüyor olabilirim ama kuranı açtım ve okudum kadınların akrabası dışında erkeklerle aynı ortamda olması dinen yasak gibi mekruh yani. Ama bakıyoruz çoğu erkekli erkekli ortamlarda çalışıyor hatta tonla makyajla (bazıları) sekreter hemşire falanlar. erkeklerin heryerine bakıyorlar günah değilmi?
tamam sağlık için ama erkek hemşirelerin suyu mu çıktı?20 Yorumla
Aile & Toplum konusunda 613 cevap paylaştı. Geçmişte kapalı bayanlara yapılanlar cidden çok üzücüydü şimdi geçmişe nazaran daha rahatmış gibi gözükse de hala kimi yerlerde aynı muameleler devam ediyor. bir kadıköyde özgürce gezemiyorsun mesela genci yaşlısı yanından sana laf atarak geçerek gidiyor sadece sabır çekmekle yetiniyorsun. Bu kadar yazdım ancak şu açıkmış kapalıymış muhabbetinden nefret ediyorum bu sadece insanları ötekeleştirmekten başka bir şey değil.
Dışlanıp dışlanıldığını bilemiyorum ama çevrende sana denilenleri kafaya takma he de geç..00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
35
Cevap
66Cevap
Ben her zaman eşitlikten yanayım, kapalı açık ayırd etmem ama malesef eğer kapalı zihniyette insanlar bir yerde çoğunluk olunca o yerde ki diğer insanlara da tamamen kendileri gibi yaşama konusunda baskı yapmaya hatta şiddet uygulamaya başlıyorlar.
Yıllarca kapalılara baskı yapıldığı için üzülüyordum ama şimdi ellerine fırsat geçtiği an ülkeyi İran'a çevirmeye kalkıştıklarını gördükçe, bunca yıldır yapılan baskı doğruymuş diye düşünmeye başlamadım maalesef, buna sebep olan da tamamen o zihniyetin insalarının kendileridir...
Yarın bir gün kapalılar sınır dışı edilsin bile denilebilir bir süre sonra...
Eğer açık insanlara vaaz vermeye kalkmayıp, kapanmaları konusunda baskı uygulamasalar hiç bir sorun olmayacak ve barış içinde yaşayacağız, ama mesela Anadolu'nun bir çok yerinde ve İstanbul'un belli yerlerinde Ramazan ayında simit yemeyi deneyin sokakta... kapalılardan nefret etmezseniz diyeceğin bir şey yok.50 YorumlaAslında her iki tarafta karsıt düsünceler tarafından dıslanıyor..
Türbanli ya da türban takmıyor olmasi ne kadar önemli..
Dinimizce bir emirdir sacın kapatılmasi gerekıyor evet dogrudur..
Ama kapatmayan bu secimi kendisi yapmıstır ve diger tarafta bunun hesabını kendisi verecektir..
Yani bu kisiyi yargılamak kimsenin haddine degil..
Basi acık olan kisiler tarafından türbanli olanlara yonelik saldirilarda var..
Yobaz tarzında soylemler dıslamalar falan..
Saygı duymayi ögrenmeden bu tarzda seyler her daim yasanmaya devam edecektir malesef..10 YorumlaKapananlar müslüman falan değildir. Dinini bilmeyen "sokak dini" mensuplarıdır. Hiç birinde aklını kullanma yetisi yoktur. Eğer aklını kullanıyorsa zaten o örtüyü insanları kandırmak ve pisliğini din zırhına sokmak için giyiyordur o örtüyü. Kendisi eleştirilince hemen "ben türbanlıyım ondan bana ayrımcılık yapıyorlar" diye ağlar o orospular. Böylelikle o örtünün altında her türlü pisliği rahat rahat yapar. Aynı sakal uzatıp sarık saran şerefsiz dinciler gibi. Bunlar "dinci" dir. Dini ve Allah'ı sattıklarını düşünerek kar elde ederler. Bunlardan "din" satın alan cahil bir halktan beslenirler.
Müslüman bir kadın, türban gibi bir fitnenin pislik olduğunu bilir ve o pisliği asla başına sürmez, nokta.
(Şimdi cami hocasından duyduğunu din sanan cahiller, sokak dini mensupları ve müşrikler atlar. Ben sizin için demiyorum. Benim dinim, sizin dininizle aynı değil! Önce gidin Kur'an-ı 10 kere okuyun, sonra gelin... )449 Yorumla- +1 yıl
Kapananaların müslüman olmadığı kuranın neresinde yazıyo söyleyinde bizde bilelim ?
- +1 yıl
"Başı örtmenin" dinin emri olduğu olduğu nerede yazıyor?
Cevap açık: Yazmıyor. Ahmakların atıp tuttuğu ayet başı değil "göğüs yırtmaçlarınızı örtün" diye emrediyor. Bunu anlayamayacak kadar IQ yoksunu kişiye anlatamazsın bunu.
Yani, özet olarak "türbanı" birileri dine sokuyor.
Baş örtmenin din olduğu yerde, müslümanlık falan olmaz.
Çünkü orada Allah dışında başka bir kural koyucu var demektir. Allah'ın yanında bir başka varlık daha (bu peygamber dahi olsa sonuç değişmez) kural koyucu olursa o din tevhit değil şirk dini olur. Bu da Kur'anın her yerinde yazar. Çünkü Allah dışında başka bir valığa da teslim olunmuş olunur. Dolayısı ile o din Müslümanlık olmaz. Bu kadar basit. - +1 yıl
Sanırım ağır bir anlatım olmuş. Ben türbanlı değilim ne açık olmayı ne de kapalı olmayı savunuyorum. Ama kendi iradesiyle kapanmış ve ona göre yaşamış bir bayan için de her türlü pisliği rahat rahat yapar demek önyargıdır. Eğer ki bazı müslüman ülkelerde olduğu gibi zorbalıkla başları kapatılıyorsa bayanların bu yanlış dinde zorlama yoktur ve herkes kendinden sorumludur. Veya hiçbir zaman farklı görüşleri kabul etmeyip üstüne üstlük bir de açık olan bayanları sonuna kadar eleştiren varsa da bu da bildiğin reklam yapmaktır.
- +1 yıl
@clarısse beni kast ediyorsan; benim için niye üzülüyorsun ki? Sen kendin için üzül. Çünkü ben Kur'anı 10 defa okudum. Fazlası var, eksiği yok. Allah Kur'anı okuyup anlamaya çalışanların kurtulmuş olduğunu hükme bağlamıştır Kur'an'da. Tabi ikiyüzlü değiller ise. Ben eğer yorumumda hata da yapıyorsam yine de kurtulmuş olmam gerekir o ayete göre. Allah yalan söylemez!
Sen kaç kere "anlayarak", yani Kur'anın emrettiği gibi tedebbür ederek okudun? Yoksa sen Kur'an yerine falanca, filancanı ağzından çıkana mı güveniyorsun? Kur'an okusan dediğimin doğru olduğunu zaten bilirdin. Demekki okumamışsın, ya da anlamadığın bir dilde /arapça olarak okuduğunu zannetmişsin. Allah başkalarının ağzına bakanların kurtulmuş olduğunu müjdelemiyor ki :) Şeytan Kur'anda "onları anlamını bilmeden okumalara mutlaka iteceğim" diyor ayrıca. Bil istedim.
O yüzden evet üzül, gerçekten üzülmelisin. Ama bana değil. :) - +1 yıl
Kuranı 10 kere okumuşsun ama anlamamışsın Allah biliyoya ben incilide tevradıda kuranıda okudum ve kuranın nisa suresi bana kapanmam gerektiğini söylüyor dedinya kulaktan dolma bişeylermi değil kuranı 10 kere okuduysan nisa suresini bilirsin demi bide kuranda bişey geçer onuda 10 kere okuduysan bilmen gerekir öyleleri vardır ki onların kalpleri mühürlüdür onlara mucizeler gösterseniz bile inkar edip küfre yönelirler 10 kere okuyupta bana burada kadınlar Müslüman olsa başını kapatmaz diye ahkam kesiyosan sen sadece o kalbi mühürlü olanlardansın ki sana bu sebeple üzülüyorum
- +1 yıl
@clarısse iyi oku o zaman:
Nisa 34 "örtülerinizi/başörtülerinizi göğüs yırtmaçlarınızın üzerine vurun" der.
Başı örtün değil. Daha okuduğunu anlayamayacak kadar ahmaksan, ben ne yapayım?
Allah "başınızı örtün" diye ayet indirmemiştir. Allah haşa eksik bıraktı da siz mi tamamlıyorsunuz? ya da Allah'a dininizi mi öğretmeye çalışıyorsunuz?
Kur'an'ın indiği dönemde MÜŞRİK BAYANLARINDA GİYDİĞİ bir giysiyi müslüman giysisi diye tanıtmaya kalkmayın. Müslüman kadın edep yerlerini örter. Mesela göğüs yırtmacını. Saçını değil.
Saç cinsel organ veya edep yeri değildir. Şaça bakarak erkeklerin cinsel olarak azdığını düşünen ahmakların kalbindedir esas mühür.
Din, senin cami hocasından öğrendiğin değildir. O SOKAK DİNİdir, EMEVİ DİNİdir. İslam dini değildir. Hiçbir zaman olmadı, hiçbir zaman olmayacak. Çünkü Müslümanlıkda ruhban sınıfı yoktur. Din insandan değil, Kur'andan öğrenilir. - +1 yıl
Nur Suresi, 31. Ayet
Mü’min/İnanan kadınlara söyle: bakışlarından kıssınlar, iffetlerini (1) korusunlar. Ondan zahir/görünebilen (2) olan dışında süslerini (3) göstermesinler; örtüleriyle (4) açıklıklarının (5) üzerine vursunlar/koysunlar (6). Kocaları, babaları, kocalarının babaları, oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kadınları, yeminlerinin sahip oldukları (7), taabiyetindeki/hizmetindeki arzu sahibi olmayan erkekler veya kadınların avretine (8) henüz zahir olmayan çocuklar dışında süslerini göstermesinler (9). Süslerinden gizledikleri bilinsin diye ayaklarıyla vurmasınlar (6b). Hepiniz Allah’a yönelin, ey mü’minler/inananlar ki kurtuluşa eresiniz.“Örtüleriyle” olarak çevrilen sözcük “bi-humuri-hinne” (بِخُمُرِهِنَّ) dir. - +1 yıl
Bu kökten gelen Arapça sözcükler:
- Hamr (خَمر) : Şarap (Lisan’ul Arab’a göre aklın örtüsüdür ve/veya üzüm suyu mayalanarak/çürütülerek yapıldığı için)
- Hamira (خَمِرَ) : Fermentasyon / Tahmir (تَخْمِرُ) : Mayalamak / Muhammar (مُخَمّر) : Mayalanmış
Bu sözcük dilimizde de benzer anlamlarda yer bulmuştur:
- Mahmur: Gözleri uyku ile örtülü (göz örtüsü)
- Hamur: Un ve su karışımının, mayalanmasıyla elde edilen pelte. - +1 yıl
Bilinen ilk (1290) derli toplu klasik Arapça sözlük çalışması olan İbn-i Manzur’un “Lisan-ul Arab”ın da bu sözcüğün “başörtüsü” anlamına geldiği bir karşılığı bulunmamaktadır!
Lisan’ul Arab’da Veysel Karani’nin “insan örtüsü” manasında kullandığı, “Ben bir hımar içinde yaşıyorum” sözünü dahi alıntılayan, bu sözcüğü “uyku örtüsü”, “heyecan örtüsü”, “kötülük örtüsü” anlamında dahi kullanıldığını örnekleyerek gösteren sözlüğün, “kadınların taktığı başörtüsü” anlamını kaçırmış olması ihtimal dâhilinde gözükmemektedir. - +1 yıl
“Açıklıklarının” şeklinde çevrilen sözcük “cuyubi-hinne” (جُيُوبِهِنَّ) dir.
Tam manasıyla:
“o kadınların cuyub’u” demektir. Cuyub (جُيُوب) sözlüklere göre ceyb’in (جَيب) çoğuludur ve anlamı:
“Cep, gömlek ya da yeleğin göğüs kısmı, göğüs, koyun” olarak verilmiştir.
Türkçe ‘ye benzer anlamıyla, “cep” sözcüğü olarak geçmiştir. Genel mana olarak giysideki açıklık olarak anlaşılması en isabetli görülmektedir.(yaka açığı), aynı sözcük Hz. Musa’nın elini yaka açığına soktuğunu belirten ayetlerde de geçer.(27/Neml 12; 28/Kasas 32) - +1 yıl
“Vursunlar” şeklinde çevrilen sözcük “li-yadrib-ne” (لْيَضْرِبْنَ) dir.
da ra ba (ض رب) kökünün şimdiki zaman kalıbında, dişil, çoğul ve emir kipi ön ekiyle çekilmiş halidir. Bu sözcük çok geniş anlamlara gelebilen bir sözcüktür ve genellikle hangi anlamda olduğu cümlede geçtiği bağlama göre anlaşılır.
Sözlüklerde aşağıdaki anlamlara gelebileceği bildirilmektedir:
(İyileştirmek, vurmak, bir örnek olarak ortaya koymak/bahsetmek/benzetmek/karşılaştırmak, öne sürmek, gitmek, yürümek, basmak, seyahat etmek, terk etmek, karıştırmak, kaçınmak, kapatmak), anlamlarına gelmektedir. - +1 yıl
Ancak kalıp mealcileri ayetteki fiili ‘’hımar’’ sözcüğünü başörtüsüyle şartlandırdıkları için “felyedribne” fiilini de “salsınlar” diye tercüme etmektedir. Böylece ayet, “başörtüsünü yaka açıklarına salsınlar” şeklinde okunacaktır. Oysa hiçbir şekilde “darabe” kökünden türeyen “felyedribne” fiili “salsınlar” manasına gelmez! Bu fiille, örtünün “yaka açığına konulması” yani “yaka açığının kapatılması” anlatılır. Kuran’da “salsınlar, indirsinler” manasında “felyüdnine” kelimesi kullanılır. Allah böyle bir ifade kullanmak isteseydi “felyedribne” fiili yerine “felyüdnine” fiilini kullanmaz mıydı? Bu örnek bize, gelenekçi zihniyetin, kendi fikirlerini doğru çıkartmak uğruna gereğinde Kuran’daki kelimelerin manasını kaydırmaktan çekinmediğini göstermektedir. (salsınlar, indirsinler diye bir anlamı kısacası yoktur! Arapçada “felyüdnine” sözcüğü bu anlama gelir ki ayette böyle bir kullanım bulunmadığını tekrar belirtmeliyiz.)
- +1 yıl
“yeminlerinin sahip oldukları” şeklinde çevrilen kalıp “ma meleket eymanu-hünne”
(مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ) dir. Bu kalıp mealciler tarafından “ellerinin altında olanlar” şekline uyarlanarak, “cariye” anlamına yorumlanmaktadır. Aslında bunun da tartışmalı olduğunu belirtelim, nedeni ise Kur’an’da geçen ifadeler köleliği değil, savaş esirliği kavramını, belirtmektedir. Savaş esiri kadınlarla nikâhsız zorla ya da parayla cinsel ilişki kurulabilmesi biçiminde anlatılan ve Kur’an’da geçmeyen ‘Mut’a nikâhı’ uydurması reddedilmelidir, çünkü savaş esiri de olsa kimse fuhuşa zorlanamaz! (24/Nur 33), zinanın da yasak olduğunu göz önünde tutulursa, bu yorum kabul edilemez. Kur’an’da kölelik, cariyelik değil; koruyucu aile sözleşmesini belirtmek için, gözetim altına alınan, savaş esirlerini “ma meleket eymanu-hünne” ifadesiyle belirtilir (savaş esirliği statüsü), Mut’a diye bir kelime de ayette kullanılmamaktadır. - +1 yıl
Ayrıca saç, gelenekçilerin, namahreme açılması yasak olması yorumu doğru olsaydı; ayette gözetim yetkisi altında olan kimse ile kastedilen savaş esiri erkek ve kadınların, evdeki hanımların saçlarını, açık başlarını görebilmesi nasıl caiz olurdu? Çünkü savaş esiri namahrem biri olmakla beraber, ayette mahremlerle birlikte belirtilmesi nedeniyle ‘’hımar’’ kelimesi mahremleri de kapsayan bir örtü/giysi olmalıdır. Özel başörtüsü demek anlamsızdır. Çünkü ayetteki örtünme evde bulunan mahremlere karşı da söz konusu olması açıkça belirtilmiştir (ahlaki örtünme kuralı), ayette ki ‘’hımar’’ terimini giysi, örtü değil de başörtüsü olarak algılamak da kısacası tutarsızlıktır. Ayetteki ‘’Hımar’’ kavramı bütün olarak düşünülmelidir.
- +1 yıl
Özetle kölelik, cariyelik konusu bu çalışmada esas tartışılan mesele olmadığı için, bu konuya da derinlemesine girilmeyecektir.
8) “avret” Türkçe’de de tamamen aynı anlama geldiği için olduğu gibi bırakılmıştır. Çoğuldur. “Vucudun mahrem yerleri” anlamına gelir. Açılıp, gösterilmemesi gereken vücut bölümleridir.
9) “göstermesinler” diye çevirilen kalıp “lâ yub’dine” (لَا يُبْدِينَ) dir. be dal ve (ب د و) kökünün şimdiki zaman kalıbında dişil, çoğul, dönüşlü ve olumsuzluk edatıyla çekilmiş halidir. Bu kökün taşıdığı anlam sözlüklerde:
Açık olmak, ifşa olmak, tehşir olmak anlamındadır. - +1 yıl
Allah (c. c.) örtünmeyi önce erkeklere sonra kadınlara emretmiştir nur suresinin 30. ayetinde şöyle buyurulur mümin erkeklere söyle gözlerini haramdan sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar YANİ:akıllarına ne zaman bir vesvese gelirse , nezaman bir kadına kötü niyetle bakacak olursa erkeklerin bunları yapmayıp ırzlarını korumaları gerekir
- +1 yıl
allah bu ayetten sonra kuranda nur suresi 31. ayet için örtünmeden bahseder daha demin yazdığım ayette ''mümin kadınlara söyle gözlerini haramdan sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar ve başörtülerini ayaklarının üzerine kadar örtsünler ziynet erlerini babalarından kocalarından oğullarından yani nikah düşmeyen kişilerden başkalarına göstermesinler.
- +1 yıl
kuranda ve hadislerde erkekler ve kadınlar iççin örtünmenin başlıca 6 kıriteri vardır
1) erkekler ve kadınlar için vücutlarını örtmeleri; erkekler için göbek üstünden diz altına kadar kadınlar içinse zahir olan kısımlar hariç (el, yüz ve ayak) tüm vücutlarını örtmeleri. geride kalanlar ise ikisi içinde aynıdır
2) giyilen giyisiler vücut hatlarını belli etmemeli - +1 yıl
ve kuran diyor ki erkeklerin göz diktikleri şey kadınlar. ilk şey kadınlar sonrada oğulları ve bu sebeple yüz el ve ayak hariç her taraflarını örtmelerini onları süsleyen herşeylerini örtmelerini emrediyor yani saç ta buna dahil ve bahsettiğin örtüde başlarının örtüsü göğüslerine kadar kapatsın şeklindedir ki buda bayanın boğaz kısmının kapanmasını sağlar ve dediğime geri döner yani yalnızca yüzün açık olması ve diğer bir yerde dediğim dışarı çıkarken kendilerini örten giyisilerini ayaklarının üzerine kadar örtsünler buradada zorunlu olmayan ikinci yer ortaya çıkar '' ayak'' ve eller ben okuduğum kitabı çok iyi biliyorum ve allah a şükür yerinede getirebildiğim kadar getiriyorum 10 kere okuyupta anlamayan sanada ÜZÜLÜYORUM kuran bir bütündür ayetleri tek tek alamazsın
- +1 yıl
birbiri ile ilişkili ayetler geerçeği meydana çıkarırlar bu aynnı şey işine döndü ben namaz kılmıyorum kuranda sakın nmaza yaklaşmayın yazıyor gibi birşey ayetin devamını oku oku o zaman ne diyor ama içkili iken sarhoş iken yaklaşmayın diyor öyel cımbızla çekip işimize gelen yeri almak güzel bence 10 kere okuyacağına 1 kere ANLA
- +1 yıl
Yahu oralara gitmene gerek yok ki.
Bak alıntıladığın yer filolojik olarak benim söylediğimi kanıtlamış zaten. Söz "bilimi" ile.
"Allah'ı en iyi anlayanlar bilim adamlarıdır" diyen Kur'an yalan mı söylüuor sence? Bak bilim adamları açıklamış. Allah'ı ve Kur'anı en iyi onlar anlar o yüzden. Bu biiir.
Gelelim iddiana. kuranda ve hadislerde erkekler ve kadınlar iççin örtünmenin başlıca 6 kıriteri vardır demişsin ve saymışsın. Kur'anın neresinde el, yüz ayak dışındaki yerler gizlenecek yazıyor? Hiç bir yerde. Bunlar falancanın filancanın UYDURMALARI dır. Bu uydurmalara "peygamber dedi" diyerek ifita atıp dine sokmaya kalkmayın.
Örtünmenin şartı bellidir. Karşı cinsi tahrik etmemek. Kur'an daki ayetlere bakınca burada edep yerleri ve bayanlar için de memeler olduğu anlaşılır. Ağırlıklarınızı/süslerinizi dediği yer memedir. "Belli olsun diye ayağınızı yere vurmayın" der. Genel olarak erkekleri tahrik eden heryerdir. - +1 yıl
"başörtüsünün Kur'ân'da bulunmadığı, başın ve saçın açılmasında dinî bir sakınca olmadığı" hükmüdür. Halbuki biraz Arapça bilenler, Nur sûresinin ilgili ayetinde (24/29) geçen "hımâr" (çoğulu humûr) kelimesinin "başörtüsü ve baş dahil vücudun üst kısmını kapatan örtü" mânasına geldiğini bilirler. Bu âyet gelmeden önce başlarındaki örtünün öndeki iki ucunu omuzlarından arkaya atan, boyunlarını ve gerdanlarını açıkta bırakan kadınlara "böyle yapmayın, bu iki ucu göğsünüzün (elbisenizin yakasının, gerdanınızın) üzerinden bağlayın" emrinin verildiğini de bilirler.
- +1 yıl
6 tane kural var diyip, zaten Kur'an da öyle diyor diyip ayetlerle yalanları harman edip destek arama. Yaz tek tek şu şu şu ayetler 1, şu ayetler 2, şunlar 3 e kanıttır de. Buyur, gücün yetiyorsa, yapabiliyorsan. Ama yapamayacaksın. Çünkü Kur'an Allah tarafından korunur. O "uydurma bir hadis değildir" çünkü. Ben demiyorum. Kur'an diyor.
Şimdi sen saç erkeği tahrik eder diyorsan, o senin sapkınlığındır.
Dahası, bir bayan, bir erkeği "sırf yüz ifadeleri ile de tahrik edebilir". Bu bir gerçek.
Yani sana göre, yüzünün de gözükmemesi lazım. Oda tahrik ediyor. Giy l*n BURKAyı! Çünkü senin dinin bu, benimki değil.
Yani önemli olan insanı tahrik etmemekdir. Bu kadar. Gerisini çağın, zamanın ve mekanın gerekleri belirler. Kutupta yaşayan biri ile ekvatorda yaşayan birinin örtünmesi aynı olmaz. Olamaz. Olur dersen bu zaten mantığa aykırı olur ki o zaten dine de aykırıdır. - +1 yıl
kuran ı 10 kere okudun ve yazdıklarımın hangi ayetlerde geçtiğini bilmiyormusun Baş dahil avret yerlerinin örtülmesinin farz, açılmasının haram olması hükmü, açıklayıcı hadisler yanında bilhassa Nur sûresindeki âyete ve bu âyetin şu üslûp özelliğine dayandırılmıştır:
a) Erkeklerin gözlerini haramdan korumaları, iffetlerine sahip olmaları istenmiş; ancak bu davranışın onları ruhen temiz kılacağı bildirilmiştir.
b) Kadınların da gözlerini haramdan (cinsi arzuyu uyandıracak yerlere bakmaktan) sakınmaları, iffetlerini korumaları emredilmiş; hemen bunun arkasından zaruri olarak açıkta kalan yerler (eller, ayaklar ve yüz) müstesna bütün vücutlarını kapatmaları, güzel ve çekici yerlerini nâmahreme göstermemeleri istenmiştir.
c) Başörtülerini (hımâr-humur) boyun ve göğüslerini örtecek şekilde bağlamaları açıkça ve özellikle emredilmiştir.
d) Örtülecek ve açılacak yerler yanında kimlere karşı ne kadar açılabilecekleri de hükme bağlanmıştır. - +1 yıl
Ha ayrıntıya da girerim, sağdan soldan copy/paste de yaparım. Ama ne demişler?
Gafile laf, nafile laf!
İçin temiz ise, samimiysen araştırırsın ve müslüman kadının başına geçirilen o yahudi/hristiyan örtüsünün farkına varırsın zaten. Ama Kur'anın emrettiği gibi "kendi" aklını kullanman gerekir. Başkasının dediği ile hareket edersen asla hakikate varamazsın.
SEvgiler. - +1 yıl
e) İlgili ayetlerin sonunda "Ey iman edenler! Hep birden Allah'a tövbe ediniz ki kurtulasınız" buyurulmuş, örtünmenin bir tavsiye değil, bağlayıcı emir olduğu hükmüne bir işaret göndermesi de bununla yapılmış, daha önceki ve bundan sonraki itaatsizlikler için tövbe edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Bu emir gelince Müslüman kadınlar derhal itaat etmişler, gerektiği gibi kapanmışlar, uygulama Hz. Peygamber (s. a.) tarafından titizlikle takip edilmiş ve asırlar boyunca da bu şekilde devam etmiştir. - +1 yıl
Ahzâb sûresinin mi Nur suresinden önce, yoksa Nur suresinin mi Ahzab suresinden önce nazil olduğu konusunda İslam tarihçileri arasında görüş ayrılığı vardır. Ancak Ahzab suresinin daha evvel nazil olduğu, eldeki tarihi delillere göre genelde kabul edilen bir hükümdür. Biz de bu sıralamayı doğru kabul ederek “Başörtüsü” ve “Cilbab”ın farziyetini ortaya koyamaya çalışacağız.
Ahzab suresi Nur suresinden önce nâzil olduğuna göre, “Cilbab” ayeti “Hımar” ayetinden önce inmiştir. Bu durumda Nur suresi 31. ayet indiğinde Müslüman kadınların başları zaten örtülüydü. Çünkü Cilbab, Çarşaf benzeri bir kıyafettir ve vücudu baştan ayaklara kadar örter. Böyle bir durumda hanımlar için zaten “saçları örtmek” de farz kılınmış olmaktadır. Çarşaf benzeri Cilbab ile “avret” olan tüm vücutlarını ve saçlarını da örten Müslüman kadınlara, “Hımar” ayeti neden emredildi o zaman? - +1 yıl
Nur suresi 31. ayetteki vurguya dikkat edilecek olursa, Allah Müslüman hanımlardan “Hımarlarını” yani başörtülerini göğüslerinin üzerine örtmelerini istemektedir. Cilbab ayeti önce indiğine göre bu hanımların başlarında zaten Hımar denilen bir örtü olduğu ortaya çıkar. Yani bu Hımar, Cilbabın başa örtülen parçasıydı. Müslüman hanımların Cilbablarının altında da iç elbiseleri yani dışarıya göstermeleri haram olan zinetleri bulunuyordu.
- +1 yıl
Öncelikle ayette “bihumurihinne-Başörtülerini” şeklinde geçen “humur” kelimesinin kökeninin ne olduğunu bulmaya çalışalım. Bu kelime ile kökendaş “hamr” kelimesi Kur’ân’da Bakara suresi 219, Maide suresi 90-91. ayetlerde geçmektedir. Muhammed suresi 15’te “hamr” cennet içeceği olarak geçer.
Ayetlerden ve Arapça sözlüklerden anlaşılmaktadır ki, “hamr” kelimesi köken ve anlam olarak “kafa ve akıl” gibi kavramlarla alakalı bir kelimelidir. Türkçemizde kullandığımız “kafayı çekmek”, “kafayı bulmak”, “sarhoş olmak” (Bu kelime farsça ser= kafa ve hoş kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur!) gibi örnekler göstermektedir ki, alkol tüketimi doğrudan kafayı yani “aklı” etkileyen bir özelliktir. - +1 yıl
Hamr kelimesi Arapça’da, şarap gibi alkollü içeçecekleri ifade etmek için, bizde olduğu gibi “kafayı buldurucu içki”, “kafayı hoş edici içki”, “aklı kapatan içki” vb. anlamlarda kullanılmıştır. Allah Nisa suresi 43. ayette, “hamrin” aklı örtücü, kafayı bulandırıcı özelliklerinden bahseder:
"Ey inananlar, ne söylediğinizi bilecek duruma gelmedikçe, sarhoş iken namaza yaklaşmayın" - +1 yıl
İşte “hamr” kelimesi de bu manaya uygun olarak, insanı “ne söylediğini bilmediği” akıl kapanıklığı seviyesine götüren bir süreci ifade eder. Bu kelimenin anlamlarından birisi olan “yuvarlak” anlamının başın yuvarlaklığına bir benzetme olduğu açıktır. Yine bu kelimeden türeyen ve dilimizde de kullandığımız “mahmur” kelimesi, uyur uyanık haldeki insanın şuur kapalılığını anlatır.
- +1 yıl
Bu kelimeyle aynı kökenden gelen HUMAR خُمَار kelimesi Arapça’da “Sarhoş olduktan sonraki baş ağrısı” anlamına gelir ve bu kelime halen yaygın bir şekilde kullanılır. HIMAR kelimesi ise خِمَار göz kapağı gibi bir şeyin üstünü tamamen örten bir kapak, pencereyi tamamen kapatmak için kullanılan bez parçası, ince, nazik, kıymetli maddeler yıpranmasın diye üstlerini kaplayan kaplama, boyun ve yüzü kapayan keten ya da ipek başörtüsü, gözler hariç yüzü gizlemek için kullanılan peçe, şapka, yaşmak, duvak, maske, rahibe başlığı vb. anlamlarda halen kullanılır.
- +1 yıl
Hatta Rahibelerin başlarına örttükleri örtü için Arapça’da halen “Hımarur Rahibe” denir ki, Arapların İslamiyetten çok önceleri Hıristiyanları tanıdıkları ve bu örtünün nereye, nasıl örtüldüğünü bildiklerine şüphe yoktur.
Google’da Hımar kelimesini Arapça haliyle yazdığımızda karşımıza masa örtüsü ya da başka bir şey değil, hanımların çarşaf, başörtüsü, peçe gibi kıyafetleri çıkmaktadır. Hatta Google’da خمارات جديدة diye aradığımızda karşımıza yeni başörtüsü ve çarşaf modelleri çıkmaktadır. Bugün hanımların taktıkları başörtüler de (göğüslerine kadar örtmek şartıyla) demek ki Arapça’daki Hımar kavramının içinde yer almaktadır. - +1 yıl
Bütün bu kullanımlar gösteriyor ki, Hımar kelimesi Arapça’da “kafayı saran, başı örten” her türlü örtüyü ifade eden bir kelimedir. Özetlemek gerekirse, içildiğinde manen “aklı, kafayı örtenler” “Hamr”, giyildiğinde zahiren “başı, kafayı örtenler” ise “Hımar” olmuş oluyor.
Arapça’da eşek anlamına gelen “Hımar” kelimesi ile bu kelime arasında ise hiç bir etimolojik bağ yoktur. Çünkü eşek manasındaki “Hımar” hırıltısız “ha” harfiyle yazılırken, başörtüsü manasındaki “Hımar” hırıltılı “hı” harfiyle yazılır. - +1 yıl
Nur suresi 31. ayette geçen Zinet kelimesinin elbise anlamına geldiği, Nur Suresi 31. ve Araf suresi 31. ayetten açıkça anlaşılmaktadır. Bazılarının iddia ettikleri gibi insanlar istedikleri gibi soyunup dökünüp namaz kılamazlar. Eğer namazda böyle bir ölçü olmamış olsaydı, o zaman namazın anlamını ifade eden huşu ve huzur kalmazdı.
Araf suresi 31. ayet, “zinetlerin” yani “temiz elbiselerin” giyilip namaz kılınması gerektiğini bizlere emreder:
“Ey Âdemoğulları! Her namaz yerinde (ve vaktinde) ziynetinizi alın (namazlarınızda temiz elbiselerinizi giyinin), yiyin, için, fakat isrâf etmeyin! Çünki O, isrâf edenleri sevmez.” - +1 yıl
Rabbimiz 26. ayette ise şöyle buyurmaktadır:
“Ey Âdemoğulları! Size avret yerlerinizi örtecek bir elbise ile (giyinip süsleneceğiniz) bir süs elbisesi indirdik. Bir de takvâ elbisesi ki, bu (hepsinden) daha hayırlıdır. Bu, Allah’ın âyetlerindendir; tâ ki ibret alsınlar.”
O halde kadın ve erkek için 3 elbise vardır: 1- Avret yerlerini örtecek bir elbise 2- Süs elbisesi 3- Takva elbisesi - +1 yıl
27. ayet ise şöyledir:
“Ey Âdemoğulları! Şeytan, ana-babanızı (kandırarak) avret yerlerini kendilerine göstermek için onlardan elbiselerini soyarak Cennetten çıkarttığı (bu netîceyi verecek hatâya sevk ettiği) gibi, sakın sizi de aldatmasın! Çünki o ve kabîlesi sizi, kendilerini göremeyeceğiniz cihetten görürler. Şübhesiz ki biz, şeytanları îmân etmeyenlere dostlar kıldık.” - +1 yıl
Rabbimiz Müslüman kadın ve erkeklere istedikleri gibi giyinemeyeceklerini, giyinmelerinde bazı sınırların olması gerektiğini açıklamaktadır. Bu ayetleri duyan bir mümin hanımın “avret” nedir? Nereler örtülmelidir? benzeri sorulara cevaplar arayacağı oldukça açıktır. Bu ayetler nazil olmadan önce tesettüre kimi zaman riayet edilmediği açıktır. Allah müslüman hanım ve erkekleri uyararak tesettüre çağırmakta, onları vücutlarını açmaktan, avret yerlerini belli etmekten men etmektedir.
- +1 yıl
Yahu sağdan soldan copy/paste yaparak burada laf kalabalığı yapıyorsun. Sorduğum soru basit. Kur'andan ayet getir. Ayetler nerde? Yok. Zaten eskiden de yoktu. Ayet bulamayınca hadis üretirsiniz. Ama sen üretmezsin. Daha önceden üretilmişler var, onları kullanırsın...
Yok kitabın yazarı ateistmiş diye de kendine dayanak arıyorsun.
Lakin ateist değil, 7 göbek gavur olsa, hatta putperest olsa bile ilim ilimdir.
"İlim Çinde bile olsa arayınız" sözünü söyleyen de ben değilim. Filoloji dine bakmaz. Kelimenin köküne bakar. Ama siz sadece sizden olanların söylediğini ilim olarak kabul edersiniz. Sizinle aynı inançta olmayanların ürettiği ilim değildir ki bu tutumunuz Kur'an ile taban tabana zıttır. Sonra da kalkar müslümanlıktan bahsedersiniz.
Söyle söyle, (haşa) Allah eksik bıraktı da Kur'anı ben tamamlıyorum de. Saçın örtülmesi farz demeyi biliyorsun. Haram olan şeyi Allah haşa Kur'ana yazmayı unuttu mu? Yoksa sen dinini Allah'a mı öğretmeye kalkıyorsun? - +1 yıl
Cehaletin bu kadarı. Gafilsin işte. Başına taktığın örtüyü dinin gereği sanıyorsun. Senin dinin başını örtmek. Sen kendi dinini yaşa, ben Allah'ın indirdiğini yaşayacağım. Sen dedikoduların peşinden git hadismiş, peygamber diyesiymiş diye. Ben Kur'an daki hadise uyacağım (Furkan 30).
Kafirun suresinde dediği üzere, senin dinin sana, benim dinim bana hakikaten.. Biz cahilleri sevmeyiz!
+1 yılZamanında kapalı bayanları polisler joplarla kovalıyordu. Sizi kimse neden açıksınız diye jopla kovalamıyor sanırım. Dışlanmanın ne demek olduğunu kapanırsanız anlarsınız. Kapanmak Allah ın emri siz emre karşı gelemezsiniz. Allah ın emrine de neden uyuyorlar diyerek müslümanlara hakaret edemezsiniz. Özgür bir ülkede yaşıyoruz dileyen dilediğini küfür edebiliyor değil mi? Zira bir çok sosyal medya da iki tarafın da bir çok küfürene rastlıyorum. Lütfen saçma sapan haberler okuyup milletin gazına gelmeyin. Bu vatan o kapanan analarımızın çanakkalede katıldığı savaş ile ayakta duruyor.
70 Yorumla
+1 yılDoğruluk payın var, tam olarak dışlanmak değilde hani, herhangi ortamda seçilme sanslarının azaldıgı bir intiba edinmeye başladım bende,
ama bunlar ülkenin siyasi tablosu ilede alakalı bir durum diye düşünüyorum ,
mesela
çocukların ilk okulda bile kapanmasının önü açılmış durumda, daha dun uniye giremiyorlardı , o zaman çok kızardım , bu zamanda çok kızıyorum
benim ömrüm kızmakla geçiyor
ama vatandaşı ipleyen yok , hiç bir şeyi kararında yapması bilmiyor siyatçilerimiz, kendileri gibi bir toplum istiyorlar
başbakan ya da cumhurbaşkanı alkol almıyorsa, vatandaşlarıda almamalı , alkol alıyorlarsa, vatandaşlarda alabilir gibi, ya bırakın bir yol , su , iş verin
bırakın boş zırvalıkları, ama yasaklarıda kaldırın , dyorum siyasetçilerimize.00 Yorumlavallaha bilemem ama eskiden kapalılar dışlanıyordu. hatta hakarete uğruyorlardı göz zevkimizi bozuyor die ama bugün öyle birşey söz klonusu değil sadece bunu sömüren siyasiler var... acık bir kadının kapalı kadına arap gericisi yobazı denildiğini eskiden çok eskiden duymustum ama artık duymuyorum. eskiden acık kadınlarada ateş gibi yanıyor tabiri kullanırlardı şimdi onu da duymuorum. uzun zamandır... bence herkes birbirinibn değerine saygı duymalı sen birinin değerine küfredersn oda senin değerine küfreder ve catışma çıkar... isteyen kapanır isteyen kapanmaz bunu abartmamak gerek die düşünüorum. herkes isteediğini yapmakta özgür...
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 831 cevap paylaştı.
+1 yılgenelleme olmasında onların %90 yedikleri haltları örtmek için kapanıyolar müslümanlık için kapananın diyenlere bir sor islamın şartı kaçmış neymiş yarısından fazlası bilmez ama müslüman onlar kafir sizlersiniz
www.google.com.tr/search30 Yorumla
+1 yılTesettür erkeğin tahrik olacağı yerleri gizlemek demiş bir arkadaş. Bir insan neden saçtan tahrik olur bu 1. Bende erkeklerin saçlarından tahrik oluyorum öyleyse sizde kapanın bu 2. Bu memlekette damacanaya tecavüz eden insan var damacananın nesi tahrik etti o neresini kapatsın bu 3. Benden dar giyinen ne türbanlılar gördüm, onların ağzından neler duydum demek ki herşey bir bez parçasında bitmiyormuş bu da 4.
40 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 8b cevap paylaştı.
+1 yılSorun açık-kapalı olmak değil..
galeri2.uludagsozluk.com/.../...l%C4%B1_474496.jpg61 Yorumla- +1 yıl
Bana eksi vereni getirin..! :D
Aile & Toplum konusunda 3,1b cevap paylaştı. Yakında seni de zorla kapatırlar, dışlanma gibi bir problemin kalmaz..
Öyle bir yöne doğru gidiyoruz malesef.. Bu ülkede sadece yobazların inanç özgürlüğü var, diğerlerinin değil..
(diğerleri derken yobaz olmayan Müslümanları kastediyorum çoğunlukla)20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılÜlkede kimin ne olduğu belli değil siyasetçisi de vatandaşı da saçma sapan bir ülkeyiz sorun ettiğimiz şeyler komik açık mı kapalı mı bu sorunun cevabı ile uğraşıyoruz yıllardır. Şöyle diyelim yıllar önce kürsüde türbanlı bir kızı ağzını kapatarak yaka paça kürsüden indirdiklerini görmüştüm şimdide hınç alıyorlar gibi birşey.
10 YorumlaKardeşim sen burada kapalılara edilen hakaretleri okumamışsın belliki. Benin baş örtüsü b.. diyen oldu daha neler neler. kapalılar için iyi o... lar diyenler var eşim asla kapalı olamaz diyenler var daha neler neler. Kusura bakma ama asıl ben açıklar için öyle bir durum görmedim. Çevremdede görmedim. Ne açık ne kapalı dışlanmamalı. Dışlayanda insan değildir!
10 YorumlaHakkin var. Biz kapalı olmayanlar AKP sayesinde başka gözle bakılıyoruz herkes tarafından. Baş örtülüler hani full makyaj kısmı kendilerini çok namuslu olarak adlandırıyorlar. Fakat onlar cinselliğe bizden bin kat daha düşkün , adam gibi kapananlara saygım sonsuz! Adam gibi kitabına göre kapananı, el üstünde tutarım. Ama yok altına tayt, üstüne baş örtüsü. Bu iş olmaz, ben size diyeyim baştan. Genelleme yaptım bu arada, kişisel şahsa yönelik değil. Düzgün kapanan çok yok zaten, tek tük.
30 Yorumla
+1 yılonlara sor kuranı kerimin türkçe meailini baştan sona okumuşlar mı? türkiye de böyle maalesef. dinden imandan bahsedenlerin %90ı kuranı daha okumamıştır. sağdan soldan duyduğu hurafelerle bişeyler yaşıyor. kapanmak diye kuranda net bir ifade yoktur,. "kadınlar saçlarını kapatsın" diye bir ayet olmadığı halde, arap geleneklerini, atalarının hurafe inançlarını millete din diye kakalıyorlar.
39 Yorumla
Soran+1 yılSürekli baskı vallahi boğazıma kadar çıktı.
- +1 yıl
Örtünmek kuranda farz olarak geçiyo bu kadar insan salak değil, yaz gününde sıcağı niye çeksin insanlar boşuna
- +1 yıl
Fethullah gulenin derslerine katilmissin belli oda :-)
- +1 yıl
Allah Allah farz mış :) nur31 ayeti mi söylüyorsun, klasik savunmalar işte :) orada NET bir ifade ile kadınlar saçlarını kapatsın demiyor. örtü kelimesi var. bu masa örtüsü de olur, baş örtüsü de olur, omuz örtüsü de olur. biraz geniş düşünün
- +1 yıl
fettullahın canı cehenneme :)
- +1 yıl
Geniş düşünürken akıl sınırlarının dışına çıkmazsan belki daha düzgün sonuçlar çıkarabilirsin
- +1 yıl
kuranı okurken taklitçi değil tahkikçi olacaksın yani akılcı olacaksın bunu Allah söylüyor. Akla yatmayan şey kuranda olmaz. kuranda bir çok mecazi anlamda vardır.
- +1 yıl
Kuranda namazı nasıl kılacağımızı da anlatmaz, o zaman namaz kılmayalımmı? Kuran peygamber efendimizin hayatına ve ailesine tatbik etmesiyle bize pek çok şeyi bildirdi. Allahın elçisi diyoruz dimi peygamberlere
- +1 yıl
yav kardeşim allah aşkına git kuranı oku ondan sonra gel. peygamberin sözleridir kuranı kerim. din adına kuran ayetlerinden başka bir söz söyleseydi, Allah onun peygamberliğini alıp cehenneme atacaktı. şimdi buharinin yazdığına mı inanacaksın yoksa hz. muhammet peygamberimizin yazdığı kurana mı? kuran eksiksiz ve tek kitaptır.. namazda ki kasıt dua etmektir istemektir dilemektir. bunları araştırın. banada inanma aç kitabı oku.
ben kapalıyım. çevremdeki en yakın insanlar zamannda kapalı oldugu için okula alınmayan , joplarla dayak yiyen insanlar. ben , kapalı oldugu için arkasından ''örümcek kafalı'' diye bağırtılara maruz kalan biriyim.
Kapalı oldugum için , hala toplu taşımalarda açıkca hakarete maruz kalıyorum. Hala dıslandıgını düşünüyorsan , ne bileyim , sorun sende olabilir01 Yorumlaevet ilk zamanlar yani 10 yıl önce kapalı dışlanıyordu.
şu an ise kapalılar dinciler hükümeti ele geçirdi şu an açıklar dışlanıyor.
hatta mütayit tanıdığım var bayan belediyeden iş alabilmek için kapanmak zorunda kaldım dedi.
gecelerde çok hareketli bu bayan20 YorumlaArtık kapalı namuslu, açık or**pu oldu halbuki başını doğru düzgün bile kapatamıyolar ne namaz var ne kuran Allahın farzı için değil kulun tarzı için kapanıyolar.
https://www.youtube.com/watch?v=EQwwb88VH5s31 Yorumla- +1 yıl
dogruda kapalilarin her boku batar oldu be kardesim...
bu vidyoyu miyon defa izledim cok komik :D
Eskiden oyledi ama simdi senin dedgn durum dogru fakat ben şu an kapalilara gicik kapiyrm turbani takip her halti yiyen orasini burasini daraltan vucut hatlarini bello eden tiplerden, ama bu bir din simgesi bunu modaya uydurmak tam bir cahillik ornegidir.. Lanet olsn oyle gosteris yapanlara..
40 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılDışlanmalaktan cok şöle acık olup tayt etek dar giyinenlerin namusuna laf ediyorlar. yok neden kapanmak varken böle seyler giyiyorsunuz yok erkekleri tahrik etmek hoşunuza mı gidiyor. hayır bundan sanane rahatsız oluyorsan kadınların yarısı kapalı zaten git onlara çevir kafanı. bide giyim tarzını begenmezsin de tanımadığın bir insanın namusuna laf etmek nedir ya. herkes kapanmak zorunda degil. nasıl bir kadına gidip neden kapandın demek yanlış ise açığa da gidip kapan demek yanlış.
10 YorumlaAynen kapalimisn senden iyisi senden muhtesemi yok aciksin ya öl daha iyi abi bilmiyolarki yedikleri haltlari turbanla kapamaya calisiyolr ve ben sirf onlardan olmamak icin bu yaslarda kapanmaya karsiym yazik aileler keske biraz uyanp cevrelerine bakabilseler
00 YorumlaInce bir cizgi var burada acik olanda dinin geregini yerine getirir ancak kapanmiyorsa bu onun gunahidir. Kapali olanda yakistigi icin giyinende var Inanci geregi kapanmasi gerektigini bilip kapananda var. Su demek degildir ki acik inancli degil kapali inancli onemli olan eger gercekten inaniyorsan kapanip tam anlamiyla yerine getirmek onemli. Kapanmiyor isen gunah kazanirsin ancak bu ibadetlerine engel degildir hic kimse hakkinda inancsizdir diyemez ince cizgiyi cok iyi secmek onemli.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 2,1b cevap paylaştı. yıllardır kapalılar dışlandı. bir kaç senedir kapalılara haklar tanınıyor. abartmayın
60 Yorumla
+1 yılBu kizlarin kapalilari cekememezligi nedir anlamiyorum..
50 YorumlaAile & Toplum konusunda 11,7b cevap paylaştı. Cehalet her zaman küstahça saldırır.. Varolşarda yaşayan kaduınlarımız maalesef şayet açıklarsa kapalıların hedefi olmaktan kurtulamıyorlar.
30 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılKesinlikle katiliyorum. Kapalilar her turlu halti karistiyor tum saygisizligi yapiyor HAYIR ONLAR TESETTURLU oylr seyler yapmazlar. Biz namusuzumla saygimizla duruyoruz ama en ufak biseyde aciktir her seyi yapar deniliyor !!!+
20 Yorumla
+1 yılAKP sayesinde durum böyle oldu. Eğitimde bile imamhatiplilere öncelik veriliyor.
40 Yorumlasonradan kapanan biri olarak bu doğru en yakın akrabalarım bile tepk gösterdi eskiden bilmezdim böyle bir şey ama cidden dışlanıyor ne kötü bir durum
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılyok kardeş ayrımcılık. bunca yıldır hor görüldüler yok sayıldılar şimdi sizinle eşit olunca, ayrımcılık yapılmış gibi geliyor size. 30 yıllık bir kurumda çalışıyorum ve kurumun tarihindeki ilk başörtülü çalışanı daha bu sene alındı. bu normal mi sence? başörtülülerin yok sayılması toplumda o kadar normalize edilmiş ki, ya aslında onlar da vardı diyince hemen tutuştu bazı kesimler. Kusura bakmayın kardeşim hak yerini buluyor.
00 Yorumla
+1 yılKimse dışlanmıyor tam aksine millet birbirene saygı duymaya başladı. Kimsenin kimseye üstünlüğü yok görünüş açısından. -_-
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 357 cevap paylaştı.
+1 yılTesettür aksesuar değil erkeklerin tahrik olacağı yerleri edebiyle gizlemektir.
Ne açıklara nede kapalılara ön yargım yok siz benim pantolonuma gömleğime karışıyomusunuz ki :)10 Yorumla Ne kapalıyı ne de açık olan kadını dışlamam. Herkesin görüşü kendini ilgilendirir. Ben benimle olan diyalogları ve benimle olan münasebetlerine bakarım.
10 Yorumla
+1 yılEtrafı bilemem ama ben kimseyi o şekilde dışlamam, buralardada hiç açık olanları dışlayan görmedim
02 Yorumla
Soran+1 yılZaten hiç rastlanmıyor ama biz hergün yaşıyoruz nasıl oluyorsa?
- +1 yıl
Görmediysem napim ne dememi bekliyosunki? Her zaman fikirler ve zıt fikirler vardır nasıl sen dışlandığını hissediyosan o dışlayanlarda biyerde bunu hissediyodur yapıcak bişey yok yani
valla dıslanma mıslanma bilmem ama çok küstahlar geçen gün birisaçma sapan konuşuyordu g*t edince başörtülüyüm diye bana baskı kuruyorsun falan dedi bende başörtülüsün diye değil cahilsin diye baskı kuruyorum dedim defoldu gitti
20 Yorumla
+1 yılEvet malesef bir zamanlar dışlanılıyodu kapalı kardwllerimiz
https://m.youtube.com/watch?v=0iZn0yHrOU012 Yorumla- +1 yıl
ben sol görüşlüyüm ama önce kalp kıtmamak gerek. o kızın ordan indirilmesi sadece beyinsizlik ahlaksızlık.
- +1 yıl
uzuldum lan... :(
"Gizli Kullanıcı" olarak sormandaki sebebi öğrenebilir miyim?
10 Yorumla
+1 yılNe. sacmaliyosun ya bizim neremiz dislaniyor salak? Iki ortamda kapan demisler hemen dislanmak olmus. Ama kapalilara yillardir baski var neyin kafasini yasiyosun.
00 YorumlaAynen öyle bu ülkede başı açık olan insanlara yapılan mahalle baskısı mevcut. Kapalı insana kimse laf söylemez.
20 Yorumla
+1 yılBaşını kapatanı müslüman sanıyo bunlar kardeşim ne bekliyosun gibi değil ayrıca haklısın devlet kurumuna bak görürsün artık kapalı diye sırf onları alıyorlar
20 YorumlaBu ülkede ne kapalılar dışlanıyor şu an ne de açıklar. Kimse sizi yargılamaz merak etmeyin. İslamın gereklilerinden evet ama öz iradeye bağlı birşey. Öyle bir ayrımcılık dışlanma yok..
00 Yorumla
+1 yılHer zaman devir döner devran döner. Yakında sen dışlarsın. Kutuplaşmanın bu derece olduğu bir ülkede iç savaş çok yakındır.
00 Yorumla
+1 yılBütün herşeyi bırakıp konuyu bir şekilde açıklığa kapaliliga getiriyosunuz ya helal valla !
00 YorumlaZamanında çok ezildiler şimdi intikam alma derdindeler. Bu iş kan davasına döndü. Tekrar ezilmeleri yakındır.
10 YorumlaYaw Allaha hesabını Allaha vereceksiniz, Ama tesettürü iş bulmak için koca bulmak için güzel görünmek için değil Allah rızası için giyeceksin.
00 Yorumla
+1 yılBiz buna kısaca kapalılara gelen nihayet
özgürlük diyoruz , açıkların dışlandığı falan yok , yine çoğunluklu olarak açık bayan tercih ediliyo benim gözlememim bu.00 YorumlaKimse dışlanmiyor yok daha neler bide açıklar dışlanmiyormus kac yaşındasin sen?
Üniversitede zamanında kapalilar derslere alinmiyordu haberin var mi?20 Yorumla
+1 yılYerden yere değişiyor ben sultangazide oturuyorum burada açık olana ters gözle bakıyorlar beşiktaştada kapalı olana ters gözle bakıyorlar.
07 Yorumla
Soran+1 yılKıyafet nedeniyle böylesine tavır alınan başka ülke var mıdır? Bilmiyorum.
- +1 yıl
çok ülke var türkiye iyi. Örneğin iranda saçını kapatmayan kadına 100 kırpaç ceza veriyolar hala kapatmazsa idama kadar yolu var. genellikle bu olay islam devletlerinde oluyor.
- +1 yıl
Italya var
Soran+1 yılKötünün iyisi. Kadının adı yok ki, erkek ne isterse o.
- +1 yıl
Yine bu iyi eskiden osmanlı tiyatrolarında bile kadınların yerine kadın kılığına girmiş erkekler oynuyordu. Atatürk sayesinde kadınlara hak tanındı.
Soran+1 yılAtatürk olmasa halimiz fenaydı zaten
- +1 yıl
@readysoldıer biz burada kapalılara düşmanlık yapmıyoruz ki Allah razı olsun cepheye mermi taşıyan kapalı analarımızdan. sadece isteyen kapalı olur isteyen açık olur diyoruz bunuda atatürk getirdi ülkemize.
Sen hiç başın açık diye otobüsden atıldınmı veya üniversiteye girememe gibi bişi oldumu eğer bunları yaşamadıysan dışlanıyoruz diyemessin
40 Yorumla
+1 yılDoğru söylüyor kuranda kapan diyor arkadaşım sen ister kapan diyorlar ister kapanma kafana göre yani.
20 Yorumla
+1 yılBir de kapananların %95'inin İslâmî usullere uygun kapanmayıp kıyamet alameti yani lanetlenen gurup olduğu gerçeği var.
10 Yorumla
+1 yılKimsenin dislandigi yok bence. Herkes, acigida kapalisida kendi içindeki su garip eziklik duygusundan kurtulmali.
00 YorumlaG*t açık olmadığı sürece herkese saygım vardır :) Dışlayanların grubu belli zaten pek takma kafana :)
10 Yorumla
+1 yılKapalıların şu mağdur edebiyatı yapmasından zaten bıkmıştık bari bizler yapmayalım şu mağdur edebiyatını lütfen
00 Yorumla
+1 yılgeçen İstanbul kartalda kapalı birinin millet içinde öpüştüğünü gördüm garibime gitti :D insan beyni zorlanıyor anlmakda
20 YorumlaAile & Toplum konusunda 708 cevap paylaştı. Yanlış sana öyle geliyor kapalılar dışlanıyor saha düne kadar ne üniversite nede memurlarda birçok yerde baş örtü yasaktı ve içeri alınmıyorlardı şimdi rahata kavuşunca kapalılar gözünüze mi battı?
00 Yorumla
+1 yılIkiside ama en çok kapalılarla dalga geciliyor bence iyide oluyor
15 Yorumla- +1 yıl
Aciklarda malzeme yapiliyor :-)
Soran+1 yılİyi demem ama bizde çok dışlanıyoruz.
- +1 yıl
Hepsi degil ama senin gibiler sadece at gozluklu olanlar
Soran+1 yılAt gözlüklü diye bana mı dediniz beyefendi?
- +1 yıl
Onlar saclarini hep arkaya ittikleri icin alınlarında saç kalmaz bide örtünün arkasına düz dursun diye rontgen koyuyolar o da sacları döküyor durumları vahim
+1 yılYerden yere, bölgeden bölgeye, şehirden şehre değişir.
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 4,5b cevap paylaştı.
+1 yılO zaman sizde tesettürlü olun bu manayla Allah ın sevgisini de kazanmış olursunuz ;) :))
10 Yorumla Bu çok kötü bir şey hem kapalı değilse bile onunla allah arasında bir şey insanlar niye her şeye burnunu sokuyor ki? Kendileri çok müslünan ya...
00 Yorumla
+1 yılHayır siz eskisi gibi işe sadece açık bayanların gelmesine alismissiniz bu durun garip geliyor öyle olunca
10 YorumlaSırf bu düşüncen bile senin aslında herkese özgürlük değilde sadece kendine özgür olduğunu belli ediyor.
20 Yorumla- Devamını Gör (41)
Devamını Gör(86)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Kapalılar dışlanıyor deniyor ama biz tam tersini yaşıyoruz. Aslında açıklar dışlanmıyor mu?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler