Bana göre Kul hakkı yememek, yalan konuşmamak, gıybetten uzak durmak, Hırsızlık yapmamak, Önce Ahlak sonra ibadet olmalı, namaz hac oruç bunları yerine getirip, diğer taraftan büyük günahları işlemek, ibadet sayılırmi

Bana göre Kul hakkı yememek, yalan konuşmamak, gıybetten uzak durmak, Hırsızlık yapmamak, Önce Ahlak sonra ibadet olmalı, namaz hac oruç bunları yerine getirip, diğer taraftan büyük günahları işlemek, ibadet sayılırmi
Arapça ibadeh yani kölelik etmekten gelir. Yani mesela bugün toplumlar liderlerine tapınırlar vergi ödeyip onu zenginleştirirler buna da ibadet denir.
Mecaz ya da şaka yapmıyorum. öyle gibi görünse de
İbadet aslında kendi iyiliğine yaptığın yatırım olan herşeyi kapsar kimsenin malına namusuna zarar vermemek, kul hakkı yememek , rızkını paylaşmak, bir yetimin başını okşamak ya da ihtiyacını gidermek , bir sokak hayvanın karnını doyurmak , hasta ziyareti yapmak. Alın teriyle ekmeğini kazanmakta vss de bir ibadettir hiç bir şey yapamıyorsan insanlara zarar vermemek göz yaşına sebeb olmamak ta bir ibadettir hacca gidip namaz kılıp. Yalancı, Ahlaksız ve tutarsız davranışlar sergiliyorsan burada ibadetten bahsetmek imkansız olur bu ibadet değil sadece göz boyama olur
EİG için teşekkür ederim 🙏🙏
Ahlak ve davranış bütünlüğü ibadetten daha önemlidir benim için.
Bir adamın namazı, niyazı sizi aldatmasın. O adamın dirhem ve dinarla, yani para ile olan ilişkisine bakın. - Hz. Muhammed.
İbadet bir bütündür haram ye namaz kıl olmaz , içki iç zekat ver olmaz , hacca git zina yap olmaz naçizane fikrim🙏🍀🦋☕
Eic için teşekkür ederim 🙏🍀🦋☕
Cevap
26Cevap
Ahlaktır.
İbadetler eğer ki kişiyi kötü ahlaktan uzaklaştırmıyorsa onlar zaten ibadet değil gösteriştir. Peygamber Efendimiz namaz sizi kötü alışkanlıklardan alıkoymuyorsa o namaz değildir buyurmuş. Vatan sevgisi ve güzel ahlak zaten imandandır. Namaz kolmak oruç tutmak hacca gitmek nasıl birer ibadetse gıybet etmemek kul hakkı yememek yalan konuşmamak da birer ibadettir. Birini yapıp diğerini yapmamak eksik bırakmaktır. Peygamber Efendimizin ahlakı kendisine yetmiyor muydu da diğer ibadetlerin üzerinde ehemmiyetle duruyordu.
Bir bütün bence, ibadet yapıp her kirli zihniyete uymak dincilik oynamak yanlış olduğu kadar işimize geldiği için ya ibadetlerim eksik ama Kalbim temiz demek de eksik kalır, sonuçta emirler belli, en azından kendimizi İnançlı saydıkca ve bu Savaşı çoğumuz veriyoruz bence, tabi eğer başkalarını suçlayıp kendimizi de eleştirmeye vakit bulursak. 🙃
Şimdi ibadet neden vardır kul günah işlediği için yani şöyle gelir maaş kazanç neden vardır giderimiz olduğu için akıllı kimse odurki kazandığını heba etmez israf etmez kazandığından fazla harcayıp Zarar etmez. Bu konuda inancı olanlar için söylüyorum sadece borçlanan biri nasıl felakete giderse günah işleyip hiç ibadet etmeye de gideri çok geliri Yok olan gibidir.
Ne alakası var hepsi ayrı ayrı şeyler senin yazdıkların olması gereken gerçek insani vasıflar ibadet yaradana yapılan eylem elmayla armudu bile ayırt edemiyorsunuz
Burada demiş olsan muhafazakar birinin tüm ahlakları da üzerinde barındırması gerekiyor diye anlayım. Gelmişsin genel ahlak ile ibadeti karşılaştırmışsın.
Önce ahlak sonra ibadet veya önce ibadet sonra ahlak diye sıraya koymak çok saçma, ibadetini yap ahlaklı ol yani basit, ahlaksızsan zaten günahın ibadetinden gelen sevabını süpürür götürür
Edep ahlak ve saygı abdesten namazdan hatta kelime-i şehadetten bile önce gelir ki İslam dininin en önemli direklerinden biridir bu öyle ki Allah hesap günü kul hakkı yemeden veya canı gönülden helalleşerek gelmemizi emrediyor
Çocuklara zaten ergenlik zamanlarına kadar ahlak eğitimi verilir daha sonrasında vakti geldiğinde ibadet eğitimleri verilir doğrusu olan bu. Ama ne ahlak ne de ibadet birbirinden ayrılamaz bir bütündür biri diğerini besler
Her şey yapılabilir. Ama hata anlaşılıp tövbe edilip bir daha yapmamaya meyil eden kalp var mı ona bakmak lazımdır.
Farz olanların yanı sıra ahlaktır. Ama biz herşeyi yapıyoruz hemde ibadet ediyoruz. Her şey birbirine karışık yani 😊
Ahlâk olmazsa bu yapılanlar nafile bana göre.
Sabah hırsızlık yap akşam tövbe edip namaz kıl.
Yok öyle bir dünya
İbadetten ziyade bütün dinler iyi insan olmayı öğütler duzgun okunursa herkes anlar
Hac herkese farz değil. Bizse ölmemek için çalışarak ibadet ediyoruz.
Manası yok o zaman da müslüman olmanın müslüman olmadan da ahlaklı insan olursun zaten
Günahında sevabında yazılıyor Zaten neresi ağır basarsa cennet ya da cehenneme gidiyorsun olay bu ibadet yapıp ahlaksız olmak işe yaramaz ahlaklı olup hiç ibadet yapmazsan yine eksik kalıyor hem ahlaklı hemde Allah’a kulluk görevlerini yapmak gerekiyor
Bende hiçbiri yok ama ben olayın tamamen etik olup olmadığına bakıyorum
İbadet önce kendine sonra karşındaki saygıdan başlar daha sonra dini vecibeleri yerine getirebilmektir. Hem günah işleyip hem namaz kılmak olduğu yerde kürek çekmeye benzer.
namaz oruç hac bunlar görevdir
kavramları ve yerleri farklı
tabiki iyi insan olup Allah a secde etmek doğru olandır
ama sırf gıybet yapıyorum diye de görevlerden uzak kalmak mantık hatasıdır
Yemek yemek uyumak esinle iliski hatta tuvalete gitmek bile ibadettir. Dusun tuvaletini tutup kendine eziyet etmek yanlis
Bütün bu saydıklarınız ve benzer saymadıklarınızın toplamıdır zaten.
Namaz kıl kul hakkı yeme 4 4 olmasada kul hakkı kesinlikle yeme.
ibadet Allahın emirlerini yerine getirmektir. ne sadece namaz kılmak ne sadece hırsız olmamak ahlaklı olmak.
Ahlak iyi değilse hiç birinin önemi yok.
ibadet temiz vicdandır
Sitede kadınlarla cilveleşen evli Asil Bey din dersi vermiş vay ki ne vayy😂
Burası kolektif bir yer, kimin ne yaptığı bizi bağlamaz, bide madem laf çarpmak amacın gizliden çık delikanli gibi söyle lafını ✌️✌️
Sende ina yaranmaya mi çalışıyorsun 😂hiç kimse skimde bile değil. Kimse olmadığı gibi görünmeye çalışmasın sadece
Ben hiç bir insana yaranmaya çalışmam, yanlış yere taş atıyorsun, madem laf söyleyeceksin, perde arkasına saklanmadan dobra dobra söyle, gizli olup klavye delikanliligina gerek yok. Bence de herkes olduğu gibi görünmeli ...
Skimde değil diyorum gelsinler reelde görüşelim
Dinsizim. İyi insan olmaya çalışıyorum sadece
Biri olmadan diğeri yarım kalır.
Ahlak olmayınca diğerleri zordur.
Ahlak önemli ahlak yoksa namaz hikaye
Sayılmazzzz
hepsi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?