Güncellemeler
+1 yıl
Özellikle avukatlara ve hukukla uğraşan diğer kişilere yöneliktir bu sorum
Arkadaşlar merhabalar, cinsiyet değiştirmenin etik problemlerinin önüne geçmek amacıyla karşındaki kişinin bu konuda herhangi bir operasyon geçirip geçirmediğini teyit etmek için devlet destekli bir applikasyon yapmayı düşünüyorum. Şöyle ki; KVKK problemlerinin önüne geçmek için e devletin servislerinin bir kısmını kullanan, iki tarafın da onay vermesi durumunda karşı tarafın cinsiyet degistirme operasyonu geçirip geçirmediğini öğrenmemizi sağlayacak bir çeşit applikasyon yapmak ve kontrolünü tamamen devlete bırakmak istiyorum. Bu hukuken yapılabilir bir şey midir? Bu proje fikri için hangi makama başvurmak gerekir?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Yürütebilir.
Peki hangi makamlara bu fikri sunmak gerekir? Okulla ve stajla ilgili işleri rayına oturttuktan sonra sosyal sorumluluk projesi olarak yapmayı düşünüyorum ama kesin değil vaktime bağlı.
Devlet sana boyle bir izni neden versin projede olsa bu tür işlem devlet kurumlari bilmeli sadece
Sosyal sorumluluk projesi kapsamında doğrudan devletteki verileri kullanmayıp mikroservisler aracılığı ile "verileri hiç okumadan" yapılabilir bir şey
Yani devlet tarafinda bu konuda servisler yazılırsa o veri devlet kontrolünde olur Instagram API gibi düşün
Bunun icin veri şart ve devlet bu imkani sana saglamaz ad soyaddan kisinin onceki haline bakican sonucta bir nevi soyadi degisikligi gibi
Yok zaten devlet bana bu veriyi vermeyecek ki onların tarafında servisler yazılacak ve bu veri kontrolü onların sunucusunda gerçekleşecek. Bunu şöyle düşünebilirsin mesela bir bankacılık işleminde sen aslında bankanın sunucusunda bir servisi çalıştırırsın ve sorgu orada yapılır ama sen veriye doğrudan erişmezsin.
Kendi kullandigim arayüz üzerinden sorgu yapabilme ihtimalim de yok çünkü onay servisi de onların sunucusunda olacak
En güvenli ihtimalle de bana bir test veritabanı verirler yani gerçek olmayan kişilerden oluşan, testlerimi onun üzerinde yaparim akabinde gerekli değişiklikleri kendi sunucularinda yapıp bana verdikleri sunucu erişimini kaldırırlar
Ben seni anladim API cekceksin devletten veri sistemi devlette kalcak ama sorgu yapabilecen ama genede kvk ihlali oluyor bankada calisanin bile baskasina bilgi vermesi yasaktir ve senin istedigin sey daha riskli biri gizli sakli cinsiyet degistircek herkesden gizli sen onu gorecen boyle birsey kesinlikle mumkun degil
Benim doğrudan veriye erişmemi engellemek için bana 84 milyon veri civarında bir çeşit yalan veritabanı vermelerini isteyeceğim. Sorgu kısmında ise bu sorgunun yapılabilmesi için her iki taraftan da e devlet tabanlı bir uygulamadan onay vermesi gerekecek eğer onay vermezse sorgu yapılamayacak
Benim yalancı veriler üzerinde yaptığım bu yazılım mimarisini bana verilen erişimi kaldırıp kendi veritabanına uyarlamaları çok kısa sürer
Böylece KVKK problemlerinin önüne geçmeyi planlıyorum
Bu bilgiler gizlidir cinsiyet degisitiren kim varsa bilgilerinin yayilmasini veya baska kisiler tarafindan ogrenilmesini istemez ornek veriyorum git travestilere whatsappdan yaz boyle bir proje dusunuyorum bilgilerinizi gorecem ne dicek sana
Zaten eğer bu sistemde karşılıklı onay olmazsa herhangi bir veri gitmeyecek. Kısacası amacım bu konudaki etik problemin önüne geçmek.
Eğer KVKK kapsamında yasalsa bu fikirle ilgili merciilere başvurmak istiyorum. Sizce fikir almak için hangi makama başvurmaliyım?
Yani bu konuda onların ne düşüneceğinden ziyade yasal olarak mümkün müdür onu öğrenmek isterim.
Herhangi bir maddi kazanç olayı da düşünmüyorum sadece bunu sosyal sorumluluk projesi gibi görüyorum
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!