Ben başkalarının evinde işte okulda telefonumu şarja takınca milleti dolandırıyomuş gibi hissediyorum bu davranış caiz midir?
Cevabın nedir?
çok ince fikir. :) kul hakkı konusunu düşünmüş olmalısınız. Süleyman peygamber Hüdhüd'ün dediği geldi aklıma. saltanatına güvenme demişti. bir vakıf malının çamurundan koyarsam üstüne tacın tahtın... hepsi gider demişti.
Çok mecbur durumda değilsek kullanmamalıyız. bununla birlikte oraya konulan prizler halka hizmet amaçlıdır. kullanmakta bir sakınca olsaydı oraya koymazlardı. Bununla birlikte ara sıra okul, cami, kütüphane gibi faydalı umumi yerlere ufak da olsa maddi yardımlarda bulunmak gerekir.30 Yorumla
En İyi Cevaplar
Evimde telini şarja takıp da hakkını helal et diyen diyene. Ne yakıyor bu telefon şarj olurken atla deve mi? Cidden merak ettiğim için soruyorum.
812 Yorumla- +1 yıl
Merakınızı gidermek için söylüyorum 4 tane iphone veya samsung galaxy telefona sahip 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturasının çok büyük bir kısmını bu telefonların şarj edilmesi için kullanılan elektriğin maliyeti oluşturuyormuş yani az buz bir miktar değilmiş..
- +1 yıl
sayın @hicazkar hanım; günahın ya da sevabın, helalin ve de haramın zerresi dahi hesaba tutulacak öbür tarafta. bu tip konularda miktarın hiç bir önemi yok. kuran dan da net olarak bildirilmiştir. (zilzal) suresinin anlamını okuma zahmetinde bulunursanız anlarsınız. ve şunu da unutmayınız ki Allah ın affetmeyeceği kesin olan tek şey kul hakkıdır.
- +1 yıl
@LostInDreams bahsettiğin 4 telefon ve 1 ay nedir bu zorlama ve @Rellnea haklısın
- +1 yıl
@hicazkar Görüşünüzde ve yorumunuzda merak ettiğinizi söylemişsiniz ben de merakınızı gidermek için yazdım.
- +1 yıl
@LostInDreams size demedim ben
ayrıca teşekkürler cevabınız için
+1 yılDinde başkasının evinde elektrik kullanmak günah diye bir şey mi yazıyor yoksa Kuran-ı Kerim'i okurken ben bir şey mi kaçırdım?
Soruna cevabım, o zaman okula gitme elektrik tüketme arkadaşına gitme ışığı açmasın elektrik tüketme belki karanlıkta oturacak? Her şey günah o halde.04 Yorumla- +1 yıl
Elektrik diye bir şey olacağını bilmeyen tanrı mı olur muş?
- +1 yıl
Tartışacak bilgin yok zaten.
Herkes alim kesilmiş oysaki çoğu flört belasına yakalanmış insanlar.
Kardeşim işyerinin sahibine veyahutta başkalarının evinde vb. izin alarak hakkını helal etmesini isteyerek takman caizdir. Eğer izin vermiyceğini düşünerek takyorsan bu caiz değildir.00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
71
Cevap
64Cevap
Kardeşm bunu sorabldgne göre takva boyutun yüksek ALLAH razı olsun.. arkadaşlarından izin aldıgın sürece sıkıntı değildir ama devlet malında sıkıntı olabilir çünkü HZ. ömerdi yanlış hatırlamıyorsam devlet işlernde ayrı mum kullanırken özel bir şey oldgnda kendi mumunu yakarmış..
32 Yorumlaİnternet & Teknoloji konusunda 447 cevap paylaştı. Farklı bir açıdan da bakmak lazım buna. Olabilir saçma gelebilir bu soru fakat "ayak başparmağımı yedim orucum bozulur mu ? " gibi soruların sorulduğu güzel ülkedir burası ;)
Hristiyan yahudi yapımı bir cihaz kullanıyorsun caiz oluyorda omu olmayacak :) faturanda kaçak elektrik payı ödüyorsun onlarda ödüyor ona say :D10 Yorumla
+1 yılBen eskiden okulda cok takardim bir gun takvim yapraginin arkasinda hz muhammed efendimizin bir sozu vardi devlet malindan bir hirka bile asiran savasta olse bile sehit sayilmaz yaziyordu bende ogun bu gundur ne dershanede ne de okulda sarja takmiyorum telimi
01 Yorumla- +1 yıl
Eğer ki okul devlet okulu ise sorun olabilir ama özel üni ve vakıf üni ise sorun olmaz çünkü zaten paraların hepsini vakıf burslu olanlardan almıyor ve bütün elektornik şu kullanmasını hesap ediyor zaten ama devlet ise sorun olabilir nasıl sorin olabilir amaç dışı kullanım olmiyacak sadece okulla ilgili olucak camiiler icnde amaç dışı kullanım mesela telefon şarj içinde para bırakmak uygun olur lakin şu da var okulda ki öğretmenler de kullanıyor bunu ve bunu bütün kamuoyu biliyor zaten okulda telefonların şarja takıldığını bu yüzden sorun olmaz diyorum ama en iyisini Allah bilir tabiki de
Ne güzel ince bir düşünceye sahipsin ama izin alip helallik istedikten sonra sıkıntı olmaz sen gizli gizli izinsiz bisey yapmiyosunki. Geçen bir haber okudum bir camide tellerini şarja takanlar prizin yanina para birakiyolarmis haktır tabi bu helallik ister bu umumi bir yer olduğu için böyle yapmışlar
00 YorumlaBöyle ince düşünmen güzel. Dershane özel okul cafe vb özel yerlerde sıkıntı olmaz. Vakıf malı olan yerlerde cami mescid vb 25 kuruş yardım kutusuna atarsın. Okulda da aidat vb veriyoruz o yüzden sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. Misafirlikte de önce izin almak gerekir. Her ne kadar bunu görse de gönlü olup olmadığı konusunda şüpheye düşebiliriz.
00 Yorumla- İnternet & Teknoloji konusunda 644 cevap paylaştı.
+1 yılTelefonda işyerinde şarja takılan telefona kadar adamlar ne günahlar işliyorlar...
Ha eğer ki o da günahsa bitmişiz biz :) İş yerinde her telefonu taktığımda patrona hakkını helal et demem gerekiyor.
Onun da şirketin işi için şahsi telefonumdan yaptığım her görüşme için bunu demesi gerekiyor.
Ama kimse kimseye birşey demiyor...00 Yorumla hakka giriyoruz sanırım. birinin ağacndan meyve almak gibi. ağacn hepsini almyrz bitane meyve alyrz ama o bile günah oluyo buda öyle bsy elektriklerinin hepsini almyrz :) ama hakka grmş oluyrz işte izin almak lazm. fakat şarjm bitince elim ayagıma dolasıyo izin almak aklıma gelmiyo valla :)))
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılwww.gifsforum.com/.../...e28308fd9f2a7baf3-235.gif
soruya ve cevapların çoğuna tepkim.20 Yorumla
+1 yılgünahların detayına girersen hergün ne günahlar işliyoruz farketmeden , şarj aletimi kaldı :) sonuçta dershaneye bedava gitmiyorsun, okulun elektriğini devlet ödüyor, devlete para nerden geliyor annenin, babanın ve bizlerin vergileriyle... işe gidince şarja takınca günah değil çünkü patron seni arayınca veya elemanlardan herhangi biri sana ulaşamayınca nolcak? yani ince detayları düşünmek lazım.
01 Yorumla- +1 yıl
Aynen bende herzaman boyle dusunuyorum
Başkasının evinde haberi olarak takarsan , okula aidat veriyorsan, işyerinde de patronunun haberi varsa , dinen bir sakıncası yoktur. Tabiki fazla para farketmez senin sarj etmenle ancak yine de hak geçer
00 YorumlaAfferin be sana bu kadar ince seyleri dusundune gore dogru yoldasin sasirma yolundan izinsiz takarsan gunah degilde mekruh gibi bisey olur herhalde gunah sayilmaz birde obur dunyada hakkini helal ettimi deme keyfine
00 Yorumla
+1 yılİzin alman gerekiyor, ama kamusal alanlarda zaten kamunun yararına açık olduğu için çok sıkıntı çıkmaz diye düşünüyorum. İzinden ziyade haberdar etmek yeterli.
10 YorumlaGizli saklı yaparsan günah olmuş olur arkadaş ama haberli yapıyorsan sıkıntı olmaz. Daha da içine sinmesi için helallik de istersin; olur biter :)
20 Yorumla
+1 yılgizli gizli mi takıyoruz ki? tuvalete gidince de elimizi yıkıyoruz, caiz mi su harcamak?
22 Yorumla- +1 yıl
:))
+1 yılCaiz değil diyen arkadaşlar neye göre bunu söylüyorsunuz? Sadece laf, herhangi bir şey ile destekleseniz görüşünüzü eyvallah.. Ama kesinlikle haram yok bilmem caiz değil.. Başkasının evinde izin aldıktan sonra sorun değil, çoğu açık/kapalı alanlarda da insanlar ihtiyacını karşılasın diye (örneğin otogarda, otobüslerde) koyulabilir. Haram olarak düşünmemek gerekir..
00 Yorumlabaşkasının evinde izin alınırsa günah değil.
işyerinde izin almana gerek yok. günah değil.
okulda aidat ödüyorsan günah değil. ödemiyorsan yetim hakkı var.00 Yorumlaİnternet & Teknoloji konusunda 904 cevap paylaştı. gızlı gızlı ızın verılmeyen yerde yaparsan evet ama bır evdeysen zatn ev sahıbı goruor blıor ve ızın verıor, okulda o kdr para verıosun bu normal o yzden gunah deıl
00 Yorumla
+1 yılBiz sınıfa 5li priz goturduk kızlarla:D eğer günahsa b'ku yedik
13 Yorumla- +1 yıl
En son biri şarja takarken priz patladı. Tekrar aldık * agdgag
Özel okulda okuduğum için bulabildiğim her yerde sömürüyorum interneti elektriği, sonuçta para ödüyoruz !
10 YorumlaOkul, derhsane, iş yeri; bunlar ztn senin zaruri ihtiyaçlarını karşılamak zorunda. Misafir olduğun yerde de izin alırsın olur biter.
10 Yorumla- 10 Yorumla
Ben her bulduğum prize takıyorum görür Görmez ama günahsa cehennemdeki yerim garanti şimdiden. bana iyi yanmalar :D
00 Yorumla
+1 yılsen böyle düşünüyorsan helal sana.. hiç böyle aklıma gelmemişti.
ama sanmıyorum gene de ahkam kesmeyeyim..00 Yorumla
+1 yılHic bir din alimi bu konuda bir sey yazmamis:) hangi eve girince tel. sarja takiyorsan kullandigin elektrikin parasini ver olsun bitsin:):D
00 Yorumla
+1 yılOralar vakif oldugu icin vakif malini gereksiz yere kullanmak pek dogru olmaz insanlarin hakkina girmemek adina ama lazimsa takman gerekiyosa takabilirsin herhalde
00 YorumlaBir başkasına ait her hangi bir eşyayı izinsiz kullanmak caiz değil, hakkına girmektir. Kendi eşyanı kullansalar sen ne düşünürsün?
01 YorumlaYaw nerden aklina geldi bu soru (: devletin elektrigini harciyorsan haktir bence, eger bir misafirlige gidip takmissan sonucta goruyolar, ama helal edip etmemek onlarin elinde, bundan sonra baska bir yerde sarja takacagimi sanmiyorum (:
00 Yorumla
+1 yılBir fincan kahveye 9 lira veriyorum, elektriğini de alırım valla karışmam! :D
10 Yorumla- İnternet & Teknoloji konusunda 1,5b cevap paylaştı.
+1 yılalla alla.. bir canlı yayına bağlanıp soralım hatipoğullarına
10 Yorumla Ahirette tek bir hardal tanesinin bile hesabı verilecek ama elk. Kullandığımız kişilere küçük bir tebessüm ile hatırlatıp söylersek daha güzel olur
00 Yorumla
+1 yılElektriğinizi kullandım Hakkınızı helal edin artıkın sizde bize geldiğinizde takarsınız
21 Yorumla
+1 yılNiye gizli gizlimi takiyorsn sarji? :) izin alip taktiysan o kiside helal etmistir sana yani =)
10 Yorumlabir vaazda hoca sunu dedi bir kadim komşunun evine girmis limonundan bir damla tasina bakmis o kadim huzurlu olmamis çocuğu kotu olmuş vs helallik istemiş sonra duzelmis
10 YorumlaYok artık. d bu kadar teferruatlı düşünmene gerek yok. zihniyet önemli tabi ama günah oldugunu sanmıyprum
01 YorumlaIzin isteyebilirsin ev sahibinden devlet kurumlarında haram bunu surdan anlayabiliriz hz. Ömer mum ısığında kendi işini yapmazmş ne kadar yaktığı önmli değil özel kurumlarıda bilmiorum çünkü oralarda kendi paranla okuyorsun
00 YorumlaHaber vererek takarsan neden günah olsun izinsiz yapmıyorsn sonuçta
10 Yorumlaİnternet & Teknoloji konusunda 1,2b cevap paylaştı. tek günahın sarja taktıgın tel olsa takma kafana herkes helal eder bunları
10 Yorumla
+1 yılCaiz değil :D sebebi para gidiyor helalik almadan :D 1 kuruşunda 10 kuruşunda hakkı sorulur
00 YorumlaElektrikten tasarruf etmek amacli takmiyorsan caizdir :D
00 Yorumlaİnternet & Teknoloji konusunda 1,5b cevap paylaştı. Günah degıldır ama vicdan meselesi. Ona bakarsan evıne gelen misafir wifi şifreni istiyorsa bu da aynı mantıga girer
00 Yorumla- İnternet & Teknoloji konusunda 6,1b cevap paylaştı.
+1 yılbende kötü hissediyorum şarj bile etmiyorum oyüzden ama insanlar rahat olunca ve izin verince takıyorum :d
10 Yorumla ne günahı zaten vergi veriyon yararlancan yani haklardan
00 YorumlaGünahını veya caizini bilemem ama önemli olan izin almak.
00 Yorumla
+1 yıl5 volt, 1 amper filan genelde. Ne kadar elektrik yiyecek.
00 Yorumla- İnternet & Teknoloji konusunda 8b cevap paylaştı.
+1 yılBunlar günah ise yolda birine saati sorup zamanını çalmak da günah. :)
00 Yorumla Ne alaka ya, bunlar nasıl zihniyetler? neyin kafası anlamıyorum...
10 Yorumlaya öyle bişey olsa prizin üstüne yazmaları lazım parayla diye gardeş :D
00 YorumlaMüsaade istersen, birşey olmaz. Ama müsaade istemezsen, eşşek gibi her bulduğunu kendi malın zannedersen olmaz.
00 Yorumlagözünün önünde takman yeterli.
bu kadar ayrıntıyı düşünmek güzel bir şey.
Namazı dosdoğru kıldığını düşünüyorum00 Yorumla
+1 yılCaiz değil tabi. Evde şarja taktığın zaman da babandan izin alman lazım. yani faturayı kim ödüyorsa :/
00 Yorumla
+1 yılCal cirp her boku ye sonra telefon jars etmek gunahmi... Gunah hemde buyuk gunah cehennemlik gavur mali kullanmak cok gunah bir hirsizlik yapmak gunah degil mi
00 YorumlaŞarj adaptörü tam yükte bile 6 7 watt tan fazla bir güç tüketmiyor. Laptop 100W odanın lambası 30 40W orantı kurun diye. Böyle ayrıntılara takılmayın. Biz gene soralım nezaket gereği.
00 Yorumla
+1 yılMüsade alınması gerekmektedir. İzin yokaa kul hakkı olabilir.
00 Yorumla
+1 yılAllasen tabii ki de haram değil eğer dişin sahibi izin verirse adgfss
00 YorumlaHaramdır :P
Evinde helaliyle şarj et dışarıda tasarruflu kullan :D10 Yorumlaabdest alınırsa ve telefon iyice yıkanırsa günah değil
00 Yorumla
+1 yılİnsanlar burada ne sıfatla günah değildir veya günahtır deme hakkını bulabiliyor kendinde. İzin alırsan bir problem olmaz.
00 Yorumla
+1 yılnolucakki ya evlerini elinden almiyoruz ki sarj sadece bize gelenlerdede bu vardi sarja takabilirmiyim ne ya tak tabi :D anlamiorum bu insanlari
00 Yorumlaokul zaten kurum neden dolandırıyormus gibi hissediyorsun kaldıki 1telefon sarz etmek 1kurus bile harcamaz
00 Yorumla
+1 yılKomik yahu ona benzer neler var. Mesela yere çöp atatmisiniz tukururmusuniz?
01 Yorumla- Devamını Gör (75)
Devamını Gör(120)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > İnternet & Teknoloji > Sorular > Telefonu işyerinde, okulda, dershanede, başkalarının evinde şarja takmak günah mı?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Üniversite Tercih
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler