Felak Süresi:
De ki: "Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım." (Ayet 1-5﴿

Evet, evrene dair bilmediğimiz çok fazla şey var; bunu kimse reddetmiyor. Ancak evrendeki hiçbir kural, bize bu bilmediklerimizi sorgulamamamız veya test etmememiz gerektiğini söylemiyor. Yani büyü fanatikleri, cehalete başvurma safsatasına da düşüyorlar: Bilmiyoruz, demek ki gerçek olabilir. Bilmediğimiz bir şeyin gerçek olduğunu değil, gerçek olmadığını varsayarız; sonra bu pozisyonumuzu çürütmeye çalışırız (bkz: bilimde boş hipotez kavramı).
Bu tür kişilere yapılabilecek en iyi şey, meydan okumak olur: Bilimsel standartlara uygun gözlem koşulları ve bağımsız gözlemcilerin varlığı altında, iddialarını tekrar edebiliyorlar mı? Bilimsel olarak tertiplenmiş bir deneysel ortamda "büyülerini" yapabiliyorlar mı? Bugüne kadar yapabilen olmadı; ancak bu yapılabilirse, ancak o noktadan sonra ciddiye almaya başlayabiliriz. O zamana dek, çocukluk hayallerinden kurtulamamış büyükler için bir masaldan fazlası olarak görülmemeli... Ve tabii çaresiz insanları ağına düşüren, tehlikeli bir para tuzağı... alıntı
Toplumların bilimden uzaklaşması ve cahil kalması birçok nedeni olabilir. Bunların başında eğitim seviyesi, kültür, ekonomik koşullar, politik istikrarsızlık, dini veya ideolojik faktörler ve doğal afetler gibi faktörler gelir.
Eğitim seviyesi, insanların bilim ve teknoloji hakkında bilgi sahibi olmalarını ve onları anlamalarını sağlar. Ancak, düşük eğitim seviyesi, insanların bilim hakkında doğru bilgilere sahip olmamasına, bilimsel gelişmeleri anlamamalarına ve dolayısıyla bilimden uzaklaşmalarına neden olabilir.
Kültür de toplumların bilime yaklaşımını etkiler. Bilimsel düşüncenin yaygın olmadığı veya kültürde bilime karşı bir önyargı olduğu toplumlarda, insanlar bilim hakkında doğru bilgilere sahip olamayabilirler.
Ekonomik koşullar da toplumların bilime yönelmelerini etkiler. Fakirlik, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için uğraşmalarına neden olur ve dolayısıyla bilim hakkında bilgi sahibi olmak veya bilimsel çalışmalara katılmak için zaman veya kaynakları olmayabilir.
Politik istikrarsızlık, bilim adamlarının çalışmalarına engel olabilir ve bilimsel gelişmelerin engellenmesine neden olabilir.
cehalet tabii ki. bu topraklardaki halk asırlardır islam yüzünden cahil kalmış, yobaz bir halk.
bunun için bilim yerine muskalara, fallara, astrolojiye, üfürükçülere, hocalara tapınırlar hemen.
Kimileri çareyi başka yerlerde aradığı için kulaktan dolma bilgilerle.. Mesela çok önceden birini duymuştum evladını alkolü bıraktırmak için üfürkçüye gittiği zaman adam ispirto içirtin demiş ve daha da bağımlısı olmuş...
Çok ilginç. İnanırım. Okumuyoruz, okuyanlara da itibar etmiyoruz. Sonra da yetkisiz bilgisiz sahtekarlara tomar tomar para verip işimize geldiği için her duyduğumuza inanıp içimizi rahatlatarak aynı hatalara devam ediyoruz.
Bu konuyla ilgili kanun yasa tasarısı çıksa çok güzel olur
Çok haklısın canım kardeşim.
Cevap
1Cevap
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?