Çok teşekkür ederim @ilginfulyaa
Yetişkin sayılma yaşı yükseltilmeli mi?
Çok teşekkür ederim @ilginfulyaa

Bence kesinlikle yükseltilmeli, 18 yaş nedir ya 18 yaşına geldim özgürüm diye aklı başında olmayan gençler evden kaçıyor polis karakol dahi hiçbir şey yapamıyor.
11.04.2023 Salı 21.07
Akıl yaşta değil başta diye bir sözümüz var fakat kendi 18 yaşımla şimdi ki 18 yaşlara bakıyorum akıllı bir nesil var ama duygusal açıdan büyümekte de zorlanan bir nesil ki ben bunu birazda teknolojiye bağlıyorum bizim 80 itibariyle var olan kuşağın genel itibariyle insan ilişkileri daha iyi biz özgürce sokaklarda çıkar bahçelerde evcilik oynar top oynar sosyal bir edinim sağlardık şimdi sosyal medya kurbanı gençlerimiz pc oyunlarına saran bir kesim de asosyal daha çok yani kısaca duygusal yaş için 18 yaş sınırı ileri çekilebilir..😉
Yükseltmek yerine ataerkil düzeni değitştirip, okulda psikoloji ve kişisel gelişim dersleri verip gençleri 18 yaşında düşünce yapısını desteklerseler, sorun olacağını sanmıyorum. Tek sorunumuz tvlerde saçma sapan konuların olması, dizilerin bile ihanet veya saplantılı aşk modelinde olması, toplum açısından sorun diye düşünüyorum. İstediğiniz kadar yetişkin yaşını yükseltin belli bir zaman sonra göreceksiniz ki 35 yaşındaki insanlar bile 14 yaşındaki çocuk gibi davranıyor. Kocaman kocaman insanların hayatları ile ilgili iğrenç bilgiler öğreniyoruz. Sorunun yaşta olmadığı gayet açık diye düşünüyorum.
Kesinlikle doğru diyorsun
Haklısın ama dediğin düzen ataerkil değil modern deniliyor, artık ataerkil değiliz.
Ataerkil bir düzenin sonuçlarını yaşıyoruz. Özgürüm deyip kaçan kızların ailede gördüğü psikolojik baskı veya elalem ne der baskısının kalıntıları nedeniyle olaylarla baş etme becerisini geliştirmeyerek kendini izole etmek istiyor. Dışarı attığında arkadaşları çevresiyle sorun, eve geldiğinde evdeki sorunlar. Baş etme becerisi olmadığı için kişilik kazanamıyor ve kazanamadığı için düşüncelerinin olumlu yanlarını kendine çekemiyor. Kararsız kalıyor veya depresyon dönemi yaşıyor. Modern bir düzen içerisinde değiliz henüz. Tüm Türkiye'ye bunu söyleyemeyiz çünkü ağır bir kalıntı taşıyoruz. Günümüzde toksik aile ilişkileri toksik beraberlikler beyin gelişimini ciddi oranda etkiliyor bununla ilgili bilimsel çalışmalar da var. Diyeceğim o ki, toplumun psikolojik eğitim alması şart.
Benim gözlemlediğim de şu; ataerkil düzende yetişen ebeynler çocuklarını fazla serbest bıraktı kendileri baskıyla büyüdüğü için, oysa belli bir oranda çocuğa dikkat edilmesi lazımdı. Bundan dolayı böyle bir nesil yetişti, ataerkilden çok, ataerkilden çıkan ebeyenlerin fazla modernist olması. Ataerkil düzende çocuklara sorumluluk verilir, dejavantajları olsa da günümüzde sorun ataerkilden çıktığını düşünmüyorum.
Orada 'kalıntı' diyerek bahsettim. Sürekli bir empoze durumu var. Bize böyle öğretildi sen de bunu yap düşüncesini halen daha empoze etmeye devam ediyorlar. Yalnız kalmamak için çocuk yapmak istiyorlar. Peki kendilerine soruyorlar mı? Ben hazır mıyım bir aile kurmaya? Ergenlik dönemi çok sancılı bir dönemdir aile bu konuda yetersiz kaldığı gibi, çocuğunun kendi istediği mesleği yapmamasını, aile ne derse o bölümü okumasını onun başarıları ile onurlanmasını, çok iyi bir şey gibi görüyorlar. Evlenme çağına gelmiş ve artık ileriye adım atacak bir kadına "kocan sana baksın işi ne? Sen bu mesleği yapamazsın erkek işi." Tarzında engeller konuluyor. Bunlara maruz kalan kişi kendini uzaklaşmakta buluyor. Göremediği ilgi ve sevgiyi dışardan almak istiyor ve çok tehlikeli insanlarla bir araya gelip tuzağa düşüyor. 18 yaşındaki insanların kadın veya erkek uzaklaşma sebebi bu. Narsist ebeveynler de var ki onlar akıllara zarar. Çok başarılı çocuğu olunca anında onu dibe sokar. Çocuk ve anne arasında da ciddi kıskançlık söz konusu oluyor. Bunlar maalesef bizim ülkemizde bulunabilen şeyler önce bu altta yatan nedenlere bakmak gerekir. Çünkü bir topluma veya bir yaş grubunu eleştirirken bunları ele almak gerekir.
ataerkil düzen en çok erkekleri ezer bayan! sizin yaşadığınız ezilme duygusunun biz 2-3 katını yaşıyoruz!
Kıyaslama yapmaya girmeyin bence. Ataerkil düzenin kelime anlamına bir bakın ne dediğimi çok iyi anlayacaksınız. Denizciyim, raporda GEMİ ADAMI olur ibaresi var. Kadın olduğum için çoğu firma almıyor. Farklı ülkelere bakıyorum durum daha farklı öncelik var kadınlara. İş konusuna gelirsek zaten ülke çapında büyük sorun yaşıyoruz. Eğer dert yarıştıracaksak kadınların çektiği eziyetleri tek tek sıralarım dert yarıştırma taraftarı değilim. Kelimeleri cımbızla ayıklamayın lütfen orada hepsinin detayı var ve kadın ya da erkek diye belirttim. Bence bu kadar sinirli olmayın :)
kadınların sorun yaşadığına inanmıyorum.
Peki efendim bu sizin düşünceniz iyi akşamlar.
Bu konu hakkında bir araştırma görevlisinin yorumunu buldum, görünce size de atmak istedim :) Hiçbir kaynakta sorumluluk konusunda eşitliği savunduğunu görmedim. Buna feminizm sistemli hale getirip bir fikir akımı yapan sistemleştiren isimler dahil. feminizm sadece kadın haklarından bahseder ve tüm sorunların sebebi erkekler der. Hatta erkekler 96 'da feminizme kabul edilmiştir. O da profeminist sıfatıyla yani ilkel feminist sıfatıyla. Sizin ifade ettiğiniz eşitliği egalitarianism /equalism savunur. feminizm'den önce sistemleşmiş bir görüştür ve feminizme karşıdır. Equal feminizm ise feminizmin doktrinlerine ters olduğu için feminizm içinde kabul görmemiştir, kabul gören dallar bile hangi düşüncelerin bu görüşe uygun olduğunu özetler. Mesela feminizm özü olan radikal feminizm gibi kısaca feminizmin temel tanımı ve uygulanışı kadın haklarıdır. Sorumluluk, yükümlülük vs. Değildir. Feminizmin ismi bile görüş hakkındaki bir çok şeyi güzel şekilde özetliyor. Feminizmin erkek düşmanlığı olma konusunda paranoid şizofren olan Valerie Solanas'ın Sc*M kitabını örnek gösterebiliriz bu kitap en çok satan feminizm kitaplarından ve feminizm tarafından kabul görmüş bir düşüncenin ürünü. Bu sadece en bilinen örneklerinden, feminizm içinde kabul gören diğer görüş veya görüşlerin temsilcilerine bakabilir isteyen. Son olarak tarihi - felsefi - mitolojik idollerine bakalım sarmantlar tarihi idollerinden yani mitik ismiyle amazonlar, Lilith felsefi olarak idol alınan karakter. Feminizm tüm olumsuzlukların suçlusu erkek gibi bir düşünceye sahiptir, Ataerkil diye uydurulan bir sistemden bahsedip nasıl bir - erkil sistemin önündeki kesime baskı yapma ihtimalli hatta canını yok sayma ihtimali olduğunu tartışmaz bile.
Feminizim konusuna değinmedim bile. Hatta yazdıklarımın içinde erkeklerinde sıkıntı çektiği var. Feminist biri değilim bir konu hakkında görüş yaptığım zaman belli bir düşünceye dair savunuculuk yapmışım gibi görünmek hoş değil açıkçası. Şu bir gerçek ki, kadınlar daha altta kalıyor evet ama hiçbir zaman feministliği savunmadım. Konu zaten reşit olma yaşı... 18 in üstüne çıkarınca ne olacak? Diyelim ki şiddet görüyor bir yere sığındı ailesine geri döndüğü zaman daha kaçınılmaz sonuç olacak çünkü reşit olmayan ailesine teslim ediliyor. Olayları tek yönden değil de geniş açıdan değerlendirdiğimizde hepsinin cevabı ortada diye düşünüyorum. Feminist biri olmamama rağmen evet kadınlar çoğu zaman ikinci planda. Ve kadın da çoğu zaman kadının düşmanı olabiliyor :)
Yurt dışına bakarsanız reşit olma yaşı bizden küçük. Çünkü orada eğitim var, çoğunluğu da ergenliğini inanılmaz rahat geçiriyor. Asıl konu bu.
Yok yani ataerkil sistemin aslında feministler tarafından uydurulduğu kısmı için attım, sadece orasını atmak istemedim tüm yazıyı attım.
Herhangi bir tepki gösterdiğin zamanda diyor ki ünlüler yapıyor onu kimsenin sesi çıkmıyor ben yapınca niye kötü oluyor diyor
Aynen öyle. Eig için teşekkürler 🥳🎈✨🪁
Rica ediyorum
Bir insan 18 yaşına geldiğinde en fazla ev ve aile içi sorumluluk açısından reşit oluyor. Herkes hayatı 25'inde 30'unda yeni baştan tanıyor. Hukuki ya da siyasi bir talebim olmaksızın, 17sinde çocuk sayılanı 18inde yetişkin görme garabetini bırakıp, 25-35 yaş aralığında insanların tüm kararlarını gözden geçirmesi gerektiğini düşünmekteyim. İnsan bence bu aralıkta yetişkinleşiyor.
Kesinlikle öyle kardeşim ama bizim ülkemizde 18 yaşına geldi mi yetişkin sayılıyor ondan sonra her türlü karar alma yetkisi oluyor mesela gidip 18 yaşında evlense annesi babası hiçbirisi hak iddia edemiyor ya da evden kaçtığı zaman polise başvurdu o zaman hiçbir şey yapamıyor
Cevap
48Cevap
Yasal olarak kesinlikle 25 olmalı çünkü yeni kuşak hala çocuk bir çoğu istisnaları saymıyorum ama maalesefki onlarda yanıyor yaşın yanında daha iki kelimeyi bir araya getiremeyen 25 altı gençler mevcut bi çoğu böyle nasıl bir zihniyetteler şaşırıyorum ve ağzım açık kalıyorum dünyadan bir haberler okuduklarının gördüklerinin farkında değiller yazacak bir çok şey var ama bu kadarı burada yeterli kısacası 25 altı kişiler aile kontrolünde olmalı.
Kesinlikle katılıyorum arkadaş ortamı çevre faktörleri bundan kaynaklı olarak ailesinden kaçan insanlar polis jandarma ve devlet yetkilileri aramaya başladığı zaman bulduklarında herhangi bir işlem yapamıyorlar çünkü niye 18'i yaş ve büyük olduğu için hiçbir yasal hak iddia edemiyorlar
Öyle maalesfki ve yaşadığımız dönemde de bir hayli fazla
Aynen öyle
Sana katılmayan olmuş
Nasıl anlayamadım katılmayan mı?
Yani olumsuz emoji yazan olmuş
Yetişkinlik yaşı aslında 18 değil bazı konularda tek başına yapabilme yaşı asıl yetişkinlik yaşı 24 yaştır bizzat karşılaştım bi clube girerken hemfe nasıl diyeceksiniz 20 mimi yeni doldurdum tam clube giriyordum bu klübe 24 yaş altı almıyoruz almadılar. Yani demem o ki sadece ehliyet seçme seçilme yaşı banka tarzı vs gibi şeyler yapabilirsin bu dediğim mekanda samsundaydı ist İzmir Ankara Antalya eğlence mekanlarının fazla olduğu yerde de değil :)
Yasal olarak diyoruz ama
😂😂
Yaşı büyütsen ne olur ki toplumun ahlakı çökmüş. Lisede gencecik kızlar hamile kalır olmuş. Yaşı büyütmek bunlara engel değil ki. Yapan her turlü bir şekilde yasakları çiğneyerek yapıyor. Yapılması gereken yasakları çiğneyenlere apağır cezalar vermektir.
Soruya gelecek olursam resit yaşı 20 olsa iyi olur. 18 yaş erken bir yaş. En az yirmi olmalı ki erken evlilikler önlensin. Beyin gelişimini tamamlamadan çocuk yapanlar oluyor. Sonra olan çocuğa oluyor.
Bu konuda kesinlikle katılıyorum sana ve 18 yaşın erken olduğunu düşünüyorum ya zaten şöyle bir şey söyleyeyim 18 ile 20 yaş arası insanın aklının bir karış olduğu dönemler hani hepimiz geçirdik bu zamanlara o yüzden doğru söylüyorsun
hayır bence 18 kafi. ancak 18 yasında yetişkin sayılan insanlara da aynı standartlarda fırsatlar sunacak bir hükümet devlet yasa gerekir. ama şartlar insana maalesef 25-26 olmadan yetişkin hissettiremiyor. toplumun gözünde 18-19 yasındaki gencler cocuk olarak görülüyor.
Evet iyi bir fikir aslında
yükseltilmeli
18 yaş yetişkin sayılma yaşımı?

Abi şaka mı bu gerçekten 18 mi yetişkin sayılma 25 değilmiydi
Bence evet yükseltilmeli 23 sonrası olmalı bence
18 yaş reşit sayılıyor
Keşke
Mesela iskandinav ülkelerinde 15-16 diye biliyorum erişkinlik yaşı. Ehliyet alma, oy kullanma gibi. Eğitim zayıf oldukça bu süre gecikir. Bana kalırsa kimi insanlara ömür boyu oy kullanma hakkı verilmemeli ama mümkün değil bu. O yüzden 18 kalmak zorunda.
Kardeşim 18 yaşında ama reşit değil kesinlikle. Çocuk gibi oluyoruz gitgide, herkesin 18 yaşı aynı olmuyor. Reşitlik yaşının arttırılması gerekiyor.
Kesinlikle katılmıyorum bu konuda hatta daha sonra cahil bir gidip evden kaçtıklarında ailelerin yasalı olup yaptırımı uygulayamıyor
Ya şu an 20 olmama rağmen asla 20 hissetmiyorum 20 gibi davranamıyorum sanki yeni 17 18lik olmuşum gibiyim
Katılıyorum sana
Herkesin yetişkinliği farklıdır aslında. Bazı çocuklar var mesela karakter olarak çok olgun olabiliyorlar. Bazı büyükler var hala çocuk. 😂
Yasal olarak diyorum
kanka pardon da daha ne kadar büyücek insanlar yetişkin olmak için
Aslında insan zaman içinde git gide gelişir ama 18 yaşındayım diye aklı bir Barış havada olan insanlarında ahlaktan bir haber olduğunu ele alacak olursak evden kaçtıktan sonra sır 18 yaşında olduğu için polisim bile herhangi bir yetkisinin olmadığını ele alacak olursak bence 18 yaş az
Evet. Önceden 18 yaşında biri gerçekten olgundu. Ama şimdi hala çocuk gibiler..
Aynen öyle evden kaçıyorlar mesela annesi babası arıyor polisi polisi hiçbir şey yapamıyor
Bence yetişkinlik için yaş değil akıl baz alınmalı. Ne yaşta insan gördüm daha doğru yanlışi ayırt edemeyen.. sağlıklı bir yetişkin doğru yanlışi ayırt edebilmeli. Bu da yaşla değil akılla oluyor. Neticede akıl yaşta değil baştadır.
Benim bu konuda farklı bir görüşüm var. 18 yaş aileden kopmak için, ayrı evde yaşamak, cinsellik vs için makul olsa da, ben evlilik için en az 24 yaş öneriyorum. 24 yaşından önce kimse aile kurmanın sorumluluğunu almamalı.
Yav kaçsın, ya kendine eder ya da zaten tıpış tıpış evine döner. Akıl yaşta değil, baştadır
Kesinlikle katılıyorum
👍👍
hayır diyenlerin çoğu 18 ve altı yaşlarında 😀 bence en az 20 olmalı
Kesinlikle 😂
Reşitlik yaşı 25 olmalı. 25te bir insanın aklı başında oluyor. Önceki yaşlara benzemez. 18 çok küçük bir yaş asla reşitlik için geçerli değil.
Sonra arkadaş çevresine uyarak evden kaçan insanlara yasal hiçbir şey yapılamıyor 18 yaşında olduğu için
5819 sayılı kanunun 10. Maddesi: Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı milletvekili seçilebilir. Yani milletvekili bile seçiliyorsa tabi ki yetişkindir. Hatta 17 olmalı. 😎
yetişkin olma yaşı mınımum 25 olsun çünkü bu yaş grubundaki 'yeni nesil' gerçekten anormal bir şekilde hayatlarını sürdürüyorlar !!!
Kesinlikle katılıyorum
18 yaşındaki bir birey artık üniversiteli oluyor bence 18 yaş iyidir diye düşünüyorum
İnstagram kullanmamakla doğru bir karar mı veriyorum? ↗
Zahmet olmazsa bu soruya bekliyorum bir de ankete oy verirsen sevinirim.
Şu anda 25 yaşında olan biri bile reşitliğin getirdiği sorumluluğu yüklenecek kafada değil. 18 çok küçük ve fikirlerin oturmadığı bir yaş.
Kesinlikle evet kardeşim 2 ay sonra 18 oluyo ama hâlâ 10 yaşında gibi kararlar alıp hareket ediyor sadece kardeşim değil gördüğüm her ergen böyle
Saçmalama abi böyle saçmalık yok 18 yaş gayet uygun bi yaş o yaşta kaçmayı düşünen 20 de de düşünür ben o yaşlarda gayet mantıklı düşünüyordum düşünemeyen düşünemiyorsa kalanın suçu ne
Bence evet yükseltilmeli katılıyorum detaya.
Biz de 18 olduk ama kaçmadık evden mevden kacacak olan 20sinde de kacar 25inde de
Aslında kanun 18 diyor ama bu birazda yaşanmışlık meselesi
Abd’de bazı eyaletlerde yatişkin olma yaşı 18 değil 21’dir
bizde de bu olabilir
18 çok iyi aslında bazı yanacı ülkelerde 16 bu yaş sınırı
Bence evet şu an 18-20 yaşındakiler bile hala çocuk bence
Yeterli sanırım... Düşünce tarzı , kararlar konusunda 18 ler 40 45 lerden daha ileride..
Hayır ama aileden başlayarak gençlere daha fazla genç yaşta sorumluluk verilmeli.
Yasla değil karakteriyle kafa yapısıyla ailesiyle ilgilidir büyümek 18e girdjn diye büyümüş olmuyorsun
Bence hiç böyle birşeye gerek yok Avrupa da 16 Rusya da 14 sanırım İngiltere ve bazı krallık ülkelerinde 14 asya da 14-16 arası değişiyor fakat bunun kime ne faydası var aşırı özgürlükçülük iyi değildir. Gençler ziyan olur bu ülkede
Bence 18 ideal abuk subuk hareketler yapanlar ilerde de yapar bişey değişmez yani karakterle alakalı bence
Bence yaş ile alakalı değil yetişkin olma, direkt kafa yapısına bağlı ama yükselirse daha iyi olur tabi.
Bazı kısılerin hala çocukca düşunuyor olmasindan kaynakli olaylara mantıklı degil duygusal olarak yakınlaşıyorlar
Aslında gençlerimiz eskiye göre daha erken olgunlaşıyo sanki ama yine de yükseltilmeli
Abi yemin bence 22v25 arası olabilir çağ değişti Bi çözüm bulunmalı
Tam tersine insanlara daha iyi bir egitim saglanip erken olgunlasmalari saglanmali
yetişkin sayılma yaşı yükseltildikçe hem oy hem de suç konusunda çok sorun yaşanabilir
21 olsa iyi olur
25 yaşın altındakilere cahil gözü ile bakıyorum
Herşeyin bir üslubu var bırakın öyle kalsın
Tabii ki hayır bence 16ya falan düşürülmeli bu dinde bile böyledir akılları her şeye eriyor o yaşta niye çocuk sayılsınlar?
Peki evet kabul ediyorum dinimizce buluşalım da sayılıyor ama peki günümüzde dinimize uygun yaşayan insanlar nerede? Arkadaş çevresi televizyon dizileri özentiler evden kaçan insanlarla dolu
Evet ama bu insanların erken yaşta olgunlaştığını artık her şeyin farkında olduklarını değiştirmiyor şu anki 16lar bana bile taş çıkarır yani daha da geçleştirilirse kimseyi tutamayız
18 az geliyor düşüncesine karşıyım?
21 olabilir mesela
Yokya bnce her şey yerli yerinde
21 olsa iyi olur.
Evet 18 değil de 22 olmalı bence
20 olsa güzel olurdu diye düşünüyorum
21 olması lazım
bencede çok mantıklı mesela 20 olabilir aslında
En az bi 22-24ü olmalı gibi
30 falan olmalı 😂
Olgunlaşmamış çok ergen var ortalıkta
Aynı kalmalı bence