Mesela Babil, Asur, Sümer vs vs. Mesela cennet cehennem inancının kökenleri de sanırım bunlar. Bu uygarlıklar ne derece güvenilir sizce? Bunlar bir kehanet ortaya atıp aha bu doğrudur diye sıvışan toplumlar mı yoksa insanların geleceğine yön veren öncü toplumlar mı gibi gibi de anlayabilirsiniz sorumu? Son zamanlarda araştırıyorum da burada da sormak istedim. Sorum belki anlaşılamış olabilir ama
Güncellemeler
+1 yıl
anlaşılamamış*
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Sümer öncesi dönemden günümüze gelebilen ya da henüz keşfedemediğimiz kanıtlar içeren arkeolojik buluntular elde edemediğimizden, bu uygarlıkların öğretilerini kendinden önceki diğer uygarlıklarla kıyasa tutamıyoruz. Sümer öğretilerini kıyasa tutacağımız alternatif olmayışı o kaynağı tabiki tek başına tamamen güvenli kılmaz (bana göre elbette).
Bize öğretilen zaman algısına göre basitten karmaşığa doğru gidişata uymayan bir dini motife ulaşmış Sümer dönemi. Bu da aslında Sümer öncesinde de son derece karmaşık zamanlar olabileceğine bir işaret aslında. Ama ne yazık ki anlamlandırabilecek yazı içeren kaynak yok. Düşün ki Göbeklitepe gibi en eski yapılardan birini yapan toplum yazı örneği bırakmamış, harf, rüne ya da sembol olabilecek şeyler bırakmalarının dışında.
Dinlerin ana kaynağı Sümer'dir şeklinde düşünüp kestirip atmayı kişisel olarak doğru bulmuyorum. Zira eski mağara insanı yıldırımdan korktuğu için onu tanrısal bir güç gibi görmesi ilkelliğinden, Sümer'de ki kozmik tanrılar panteonuna ulaşmak için arada epey bir uygarlık tecrübesi gerekir. Sümer başlatmış olamaz bu nedenle dinleri. Sümeri de etkileyen yitik medeniyetler olmalı kanıtlarına ulaşamadığımız diye düşünmekteyim.
baya doyurucu yazmışsınız, öncelikle teşekkürler, tek görüş belirten de siz olmuşsunuz bu arada, başka göremedim
benim aslında bu soruda ana eksenim din değildi, dinden ziyade güvenilirlik ve algı meselesi konusuydu ama Din kavramı da bir nevi güvenme meselesi olduğu için verdiğiniz cevapla da örtülmüş oldu
örtüşmüş*
Benim için ilgiyi hakkeden bir konu, incelemesi ve üzerine düşünmeside ilginç ve zevkli.
Sümer öncesinde de son derece karmaşık zamanlar olabileceğine bir işaret aslında***
böyle derken kastınız neydi size göre?
mu kıtası, atlantis vb gibi mi atıf yapmıştnz yoksa başka mı
Onlarda dahil elbette. İsmini duymadığımız niceleri olabilir. Atlas okyanusunda ki Olmekler örneğin.
Dünyanın dörtbiryanında ilkel kabilelerde tufan mitlerinin oluşu, birbirleriyle bildiğimiz kadarıyla hiç iletişim kurmamış kavimlerin aynı güneş tanrısına tapıp birçok kıtada benzer geometrik tapınak inşaa etmeleri, endonezya da yeni bulunan piramidin kimler tarafından yapıldığı, hint okyanusunda ki batık şehirler gibi birçok gizem aslında Sümer öncesinde de epey çeşitli topluluk olduğunu gösteriyor.
peki neden bazı bilim insanları buna mesafeli yaklaşıyor? yoksa bu bilimin sorunu mu? Herşeyi (katı) bilimsel kriterlere tabi tuttukları için bunu pas mı geçiyorlar?
daha mı esnek olmalılar size göre?
Yani zor soru. Bazı çıkar odaklarına çalışanlar mevcut, bu çıkar odaklarının belirlediği müfredata göre yetişip ilerlediği alanda "kontrol" edildiğini farekedemeyen mevcut, aykırı fikirleri olup dışlananı mevcut ya da bilimsel duruş adı altında fazlaca kibre kapılık benmerkezci bir davranışla akademi dışında gerçekleşen hiçbirşeyi doğru kabul etmeme gibi davranışlar yaratan da mevcut.
Bilim bilgiye hizmet etmeli ne kadar acı ne kadar ağır olursa olsun bu açıklanmalı, belirli zümrelere hizmet etmemeli ya da sadece belirli kişilerin keşfedebileceği umulmamalı.
Bilim de yanlışlanabilir mi yani size göre?
özet geçerseniz
Bilimin kendisi değil --bilim adı altında kutsal bir gerçeklikmişcesine sunulanlar- yanlışlanabilir.
mesela evrim teorisi size göre?
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!