Bizim toplumda evlilikler neden olmuyor?

Cogu gecimsiz birliktelik. Buyuk oranda cocuklar uğruna devam ettirilen evlilikler. Kadinin ekonomik bagimsizligi olsa da olmasada bu böyle.

Ben yabanci ciftlerin vloglarini izliyorum ara ara. Bizden cok farklilar. Birbirlerine saygıları cok ust düzeyde. Hayati paylasmayi gercekten biliyorlar. Yani tabi 20 dk lik videolardan olayin tam ic yuzunu bilemem ama gozlemledigim bu şekilde. Ki ailemize teyzem tarafindan yabanci bir damat girecek ileri ki zamanlarda.

Ilk kez gordum ve tanıştım yabanci damatla, teyzeme olan davranislarina, bakisina hayran kaldim. Cok kiz istemeye katıldım, cok dugune katıldım ama bir erkegi ilk kez boyle gördüm ne yalan soyleyeyim. Cok hosuma gitti mustakbel damadimizin davranışları.

Bizim ulkede evlilik neden olmuyor. Bizim birbirimize saygimiz neden yok? Bizim ulkede sevdigini birine söylemek neden zor? Cok erkek yorumu gordum kadin kısmi simartilmaz, sevdigini soylemeyeceksin, soylemem diyenini. Kisacik ömür de kadinlar guzel sozler duymayi haketmiyor mu yani? Seven sevdigini soylesin. Illa bu dunyadan gidince mi kiymet bilmek gerekiyor?

Yanimizdaki insani neden yoruyoruz, evlilikte neden yukleri paylasmiyoruz ulkemizde? Benim gozlemledigim ulkemizde yükler paylasilmak yerine birine yıkılmaya çalışılıyor daha cok.

Her seyi o yapsin, o yapiyor zaten bana ne gerek var mantigi cok var. Ciftimizden biri ordan oraya kostururken, yorulurken digeri kenarda nasil oturuyor, nasil vicdanı el veriyor hayat yoldasinin bunca yükün altinda olmasına.

Yani ben anlamiyorum. Hem gecimsizlik cok fazla hemde bizim ulkede hayati ortaklasa yasamak yerine bir tarafa daha da cok yük biniyor ne yazik ki.

Biz bu kurumu başarıyla gerceklestirebilen bir ulke degiliz bence. Toplumun evlenmeden önce seanslarca psikolojik destek almasi gerektigini ve bunun zorunlu olmasi gerektigini düşünüyorum. Hatta psikolog evlilik, babalik/analık onayı vermezse o evlilik gerceklesmese bile daha iyi olur.

Bizim toplumda evlilikler neden olmuyor?