+1 yılBirçok insan, Allah korkusundan dolayı kul hakkı yemez veya olabildiğince az yer. Hırsızlık yapmaz, başka insanlara zarar vermeye hatta öldürmeye imtina eder. Evinde çöp olmuş ekmeği sokak hayvanına verirken ''Sadakam olsun'' diyen insanlar var. Ufak bir yardımda bile kendisini düşünüyor ve karşılık bekliyor.
Şimdi bu insanların Allah'a inanmadığını düşün. Birçoğu Allah'tan sonra yapmaya imtina ettiği şeyleri tek tek yapmaya başlar. Nasılsa Allah diye bir varlık yok, ölümden sonrası da hiçlik. Cennet için bu dünyada yatırım yapmak yerine bu dünyadaki yaşamını cennete çevirmeye çalışacak. Belki birinden çalarak, belki adil davranmayarak.
Ancak şöyle de bir karşı hipotez var. Tanrıya inanmayan ülkeler genelde gelişmiş oluyor ve din ile bilim çok kez çeliştiğinden bir millet topyekûn Tanrıya inanmıyorsa gelişmiş bir medeniyet olduklarını söyleyebiliriz. Bunu sağlamaları da eğitimle mümkün ve eğitimli insan zaten suç işlemeye çekinir. En basitinden hapse girmek istemez.
515 Yorumla- +1 yıl
genelde inanan insanlar kötü kalpliler oluyor zaten dediğin gibi ekmek verirken bile sadaka sevap diye veriyor içinden gelerek değil
- +1 yıl
Sadece Allah korkusu bir insanı kötülük yapmaktan alıkoyuyorsa o insan kötü ve vicdansızdır. Bu kişi Allah'tan korkmasa hırsız veya katil olabilir demektir, tehlikel olan da budur çünkü özü kötüdür. Allah korkusu, dini inancı bir insanın kötülük yapmasına engel oluyorsa o insan zaten iman etmeye devam etmeli. Bir insanın iyi olup olmadığı, iyiliği Allah'tan ödül beklentisi olmadan yapmasından, kötülükten de cezalandırılma korkusu olmadan uzak duruyor olmasından anlaşılır. Ödül/ceza beklentisi ile davranışlarını belirleyen insan samimi değildir. Samimi insanın davranışlarını vicdanı belirler. İnancı olduğu halde kötülük yapanlar, Allah'tan af dileyerek bunun ağırlığından kurtulurlar. Vicdanı olan insan, vicdanını susturamayacağı için kötülüğe bulaşmaz bile. Tanrı inancı olanların otomatik olarak kötülükten uzak duracağını zannetmek gibi bir yanılgı içindesin.
- +1 yıl
Benim dini inancım yok, bu yaşıma kadar da ne haksız bir kuruş edindim, ne de nasılolsa ceza verecek biri yok diyerek bile isteye bir canlıya zarar verdim. Ben vicdanımın sesinden korkarım, Allah'tan değil. Orucunu, namazını aksatmadan, Allah'ı dilinden düşürmeyen en yakınımdaki insanlardan ise aklının alamayacağı kadar büyük haksızlığa, eziyete maruz kaldım.
- +1 yıl
@Banker_Bilo çok üzüldüm öyleyse çok haklısın bence sen çok iyi bir insansın 😞
- +1 yıl
@Eylül_yazınrengi Teşekkür ederim. Olmaya çalışıyorum. 🙂
- +1 yıl
@Banker_Bilo senin öz'ün iyi olmaya çalışmama gerek yok kim ne derse desin boş ver kendi pisliklerine bakmadan konuşuyorlar sen dürüstsün onlar iki yüzlü farkınız bu
- +1 yıl
Sıkma canını kimse için 😞
- +1 yıl
@Eylül_yazınrengi İyi, vicdanlı ve adil olmaya çalışmanın insanı giderek yalnızlaştırması dışında sorun yok... El üstünde tutulanlar, itibar görenler ya kötüler, ya da ellerindeki gücü kötüye kullananlar. Ailede de böyle, iş dünyasında da böyle.
- +1 yıl
@Banker_Bilo evet haklısın yazdıkların tamamıyla doğru maalesef
- +1 yıl
@Eylül_yazınrengi 🙏❤️
- +1 yıl
Çalışmana olacaktı
- +1 yıl
@Banker_bilo❤️🙏
- +1 yıl
@Eylül_yazınrengi Onu anladım 🙂
- +1 yıl
@Banker_Bilo (◍•ᴗ•◍)❤
- +1 yıl
@Eylül_yazınrengi Bu cevabın altını çok meşgul ettik. Tkp attım sana.
En İyi Cevaplar
+1 yılZaten tanrisiz bir dunyadayiz, tanrili oldugunu nasil kanitliyorsunuz ki tanrisiz olanina kafa yoruyoruz? Inanciniz vardir, tamam, ama sonucta bu bireysel bir kani, sizin konu hakkindaki fikriniz, yoksa sizin inancinizi tasdik eden ve her insan icin gecerli bir kanit yok ki? Kaldi ki, inanci kanitlamakla ugrasmanin cok da manasi yok, ama madem soruyu bu sekilde sormada israrcisiniz, ve varsayalim bu evren ‘tanrili’, tanrisizinda da deprem olup bir dolu sirtlan katil hayatta kalip onlarin yaptigi, izin verdigi vs evlerdeki gunahsizlarin gecenin bir yarisi kah ezilerek kah parcalanarak, can cekiserek olmesine tanri mi karar veriyor? Veya kotu diyecegimiz onca insan hayatta semirip bir turlu olemiyorken, iyiler erken gidiyorken tanri yuzunden mi? Yoksa etkisi yok mu? E varsa boyle tanrili olsa ne olur olmasa ne olur, yoksa da en azindan belki temkinli olmayi tercih ederdik hani zaten yok ve is basimiza kaldi diyerek…
Eger bu yasadigimiz gercek tanrili hal ise, valla ben tanrisiz alternatifi denemeye raziyim. Her sekilde kelle koltuktayiz turk milleti ve devleti yuzunden, tanri da gordugum kadariyla pek azina yardimci oluyor, rahat biraksa sanki herkes daha mutlu olabilirmis gibi…10 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılCiao
Kitleleri etik ve ahlaken yönetmek istiyorsan bir tanrı uydurabilirsin. Mesela yanardağ tanrısı diyelim.
Şunu şunu yapmayınız tanrı size gazap verir,
Şunu şunu yapın tanrı size mükafat verir...
Tarzında ahlaken kendini yönetemeyen ve izlenmediği sürece ahlakını geliştirememiş insanları geçmişte yönetmek için bu tarz şeyler ortaya atılmış.
Ama şöyle de bir şey var. Bir izleme veya tanrıyla bağlı ahlak gerçekten iyi ahlak mıdır?
İçten içe kötü ahlaklı olmasına rağmen bir izlem veya ödül için iyi ahlaklıymış gibi davranması o kişiyi gerçekten ahlaklı yapar mı
Evet bir toplumları bu şekilde eski zamanlarda yönetmişler.
Tanrı var mı? yok mu? Sorusu tartışılır ama hangi tanrı? buda bir konu..
Tanrı figürü olmasa birçok kişinin ahlakı içindeki ahlakı yansıtırdı. Ancak gerçekten iyi ahlaklı olanları ahlaklı sayabiliriz ancak tanrılı bir toplum modelinde tanrı için iyi davranışa daha çok dikkat edilir zira ucunda bir ödül vardır.
20 Yorumla
+1 yılTanrı mı insanı yarattı? insan mı tanrı yı yarattı önce o sorunun cevabını bulmak lazım zira tanrının yarattığı insan tanrısız yapmaz bizler gelişmiş birer robotlarız yaratıcımız kim nedir nasıldır hala bir muamma bildiğim bir şey varsa dünya bizim için biz dünya İçin yaratıldık reflekslerimiz anatomik yapımız ve biyolojik yapımız bu gezegen ile uyumlu dolasıyla bizi yaratan varlık belki farklı gezegen ve boyutlara göre de farklı yaratıklar yaratmıştır. Tanrısız dünya olamazdı çünkü yaratıcı yoksa yaratılanda yoktur bizler büyük bir düzenin minicik bir parçasıyız evren ya yaratıcının ta kendisi ya da onun evidir
39 Yorumla- +1 yıl
Bozuk Türkçem için özür dilerim? Evde Türkçe pek konuşmuyoruz sadece okulda öğrettikleri Türkçem var 🙏🏻
- +1 yıl
Ben inançlı birisi değilim çok kafa yormak iyi olmuyor
- +1 yıl
Ben insanı bu kadar basit tanımlamıyorum aynı şekilde tanrıyı da. Bir yere kadar bakış belli yerden sonra İnanç giriyor işin içine
- +1 yıl
Nerelisiniz?
- +1 yıl
Merhabalar nereli olduğum çok karışık ibraniyim ailemin tersine benim pagan inanışlarım var şunu söyliyeyim kafa yorup işin içinden çıkamıyorsanız gerçeği herkesten daha çok idrak etme yetisine sahipsiniz demektir ama gerçeğe inanmak halkın tabiriyle öğretilen dinlere inanmak gibi görüneceğinden dolayı uzak duruyorsunuz belkide umarım anlatabildim
- +1 yıl
Evde Türkçe konuşulmuyor değdiğiniz için sormuştum din olarak değildi
- +1 yıl
İbranilik din değil zaten ırktır İsrail kökenimiz ama bizimkiler İsrail’den İran’a göçmüş ordan da Türkiye ye
- +1 yıl
Yaraticini tanımak istiyorsan onu tanınan icin indirdiklerini oku
- +1 yıl
Okudum zaten üzerine araştırmalar bile yaptım
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
34Cevap
- Aile & Toplum konusunda 148,7b cevap paylaştı.
u +1 yılZaten tanrı yok yani ben inanmıyorum
10 Yorumla Allah insana şah damarından daha yakındır böyle bir ayet var inanmayanlara hiçbir sözüm yok kendi bedeni kendi düşünceleri kimsenin düşüncesi beni ilgilendirmez ama varlığımız ya da var olmak başlı başına bi mucize bu mucize kendi kendine yok atomların birleşmesiyle yok itme çekme gücüyle oluşmuş olamaz bunları iten kim bunları çeken kim ve bunların birleşmesini sağlayan kim neden diye sormalı insan kendine hiçbir şekilde bunun cevabını veremezsin bunun tek bir cevabı var ALLAH.
Tanrısız bi dünya nasıl olurdu ben de bazen düşünüyorum biz inançlı insanlar iyi anımızda ya da kötü anımızda şükreder dua ederiz varlığımıza peki inançsız insanlar ne yapıyo diye düşünürüm sebebsiz bomboşuna varolmuş bir bedensin varlığın için şükredecegin bi allahın yok iyi günün için ya da kötü günün için dua edecegin bi allahın yok allaha inanmayanlar bana bi bolonmuş hissi veriyor dışardan bakınca pilastik görünümü olan bişey ama içi bomboş varlığı hiçbir işe yaramayan bi boşluk41 Yorumla- +1 yıl
+1
- Aile & Toplum konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılBir var oluş varsa mutlak suretle yaradanda vardır. Dolayısıyla tanrı yoksa sadece dünya değil kainat üzerinde 1 toz parçası bile olmazdı. Kocaman bir boşluk ve sessilik başka da bir şey değil. Kii zaten ilerisini düşünmek akıl sağlığı açısından sıkıntılı.
20 Yorumla Aile & Toplum konusunda 1,8b cevap paylaştı. Tanrı değil Allah Allahu Teala her zaman var o âlemlerin rabbi yaratıcısi olmazdi diye bir şey yok öyle olsaydı diyelim ki hiçbir şey olmaz di dünya uzay diye bir şey olmaz di herşeyin sahibi Allah'tır ve kıyamet günün de her şey yok olacak bir tek yaratıcı kalacak
20 YorumlaYaradan olmasa dünya şimdiye yaşanlmaz biyer olurdu bu kadar düzen tertip bir şekilde ilerliyorsa bunu sağlayan biriside vsrdır smdi Allaha inanmazsan onun meleği peygamberi vs hiçbişeyede inanmamış olursun bazıları diyor ki görmeden dokunmadan ben inanmam ondan yoktur o zaman duygunu çıkar göster böyle bişey yapabilir miyiz hayır o yüzden bu dünyada gördüğümüz kadar göremediklerimizde var inanmayanın kendi aklı fikri umarım birgün inanır saygılar
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 5,6b cevap paylaştı.
+1 yılÖzellikle müslümanları yola getirmek imkansız olurdu.
Allah korkusu yüzünden cogu şeyi yapmıyorlar. Dini inanç ahlak kavramından önce gelıyor cunku.20 Yorumla - Aile & Toplum konusunda 2,3b cevap paylaştı.
+1 yılHangi dünya? Varlık var olamazdı, bu soru da asla sorulamazdı. Hatta bırakın varlığı, yokluk bile var olamazdı.
40 Yorumla
+1 yılçok saçma yaratıcı olmadan dünya nasıl var olurdu? şu kullandığımız telefonların bile kendilerinden var olamadı, yaratıcı yani allah olmadan biz var olamazdık
10 Yorumla
+1 yılTanrısız bir dünya olmaz eğer semavi dinlerin ve hatta bütün dinlerin kalktiğını farz edersek. İnsanlar yeni tanrı kurgularlar mesela yeni güç seçilir para veya sağlık tanrı olur ve belli davranış ve ritüelleri yerine getirdikten sonra artık yeni sistem ve tanrı o olur.
10 YorumlaVoltaire "Tanrı olmasaydı onu icat etmek gerekirdi" der. Yani tanrısız bir dünya ancak insan olmazsa mümkün olur.
10 YorumlaTanrısız bir dünya olamaz ki. Her şeyi Allah yarattı. Kendini başıboş mu sanıyorsun. He, tanrı tanımaz bir dünyadayız şu an, o ayrı..
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 3,4b cevap paylaştı. Hafta sonundan kalma sıkıcı... Olumsuz hava şartları nedeniyle yeni tanıştığım kızla buluşamadım diye canım oldukça sıkıldı. Yapayalnız kaldım.
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 13,6b cevap paylaştı.
+1 yılÖyle bir dünya olmazdı bence bu fıtratta var insan bir şeylere inanmak ister bir şey için yaratıldığına inanır
11 Yorumla- +1 yıl
Bağımlılar, bağımlısı oldukları şeye, herkesin ihtiyacı olduğunu düşünürler.
Aslinda istedikleri şey, başkalarının da kendileri gibi bağımlı olup, bir virüs etkisi gibi heryere yayılarak, düştükleri yanılgıya, herkesin düşmesini istemektir.
İşte siz inançlıların durumu da böyle bir şey.
Gizli Üye(18-24)+1 yılbilemiyorum ya olmazdı herhalde ya da şöyle olurdu, sağa doğru bakardın birden yanında bir şey oluşur filan sağ tarafta yağmur sol tarafta kar önünde fırtına olurdu bazı günler para fırtınası filan çıkardı
10 Yorumla
+1 yılTanrı var gibi gelmiyor benim mersk ettiğim insansız dünya
20 YorumlaAile & Toplum konusunda 7,4b cevap paylaştı. 
Karanlık. Böyle bence
10 Yorumla
+1 yılDünya olamayacağı için, olmayan şeyin derdi de olmazdı.
10 YorumlaÇok karmaşık bir durum beni aşar
Hepinize saygılar10 Yorumla
+1 yılDünya zaten tanrısız gibi. Kendini tanrı sananlarin yönettiği bir küre
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,5b cevap paylaştı.
+1 yılÇok iyi olurdu, birileri aptal ve saf insanları Tanrı ile kandırmazdı.
10 Yorumla
+1 yılKötülük olmasaydı bence harika olurdu varken böyleysek yokken baya bk olurdu
10 Yorumla
+1 yılTanrıya inanıyormuş gibi görünenlerin gerçek yüzlerini görürdük
13 Yorumla- +1 yıl
Seçimlerde tanrıya inanmayanları da görüyoruz camilerden çıkmıyor din tüccarları 🙂
- +1 yıl
O da bir şey mi tweetinde haşa elhamdulillah ateistim diyen seçimde ramazanda iftara katılıp el açıp dua ediyor:)
TANRI dediğin için islamcılar tarafından linç yiyebilirsin dostum zira kendi gibi düşünmeyenlere gayet saygılı bir kesimdir.
10 Yorumla
+1 yılBence, tanrı için teorilerim var. Ben aslında ateistim. Ama dinlere saygılıyım. Ve bence eğer dinler, gerçek ise büyük ihtimal biz olmazdık ya da farklı bir şekilde olurduk.
11 YorumlaZaten tanrı yokmuş gibi davranmıyor muyuz?
13 Yorumla- +1 yıl
İnançlı değilim zaten ben
- +1 yıl
Ben eğlencesine takılıyorum
+1 yılTanrı olmasa ben olmazdım kâinat olmazdı. Hic olurduk
20 Yorumla
+1 yılŞu an zaten dünya tanrısız işte tam da böyle olurdu
10 Yorumla
+1 yılBir yaratıcı olmadan yaratılan hiç bir şey olmaDi yani hiçlik olurdu boşluk..
10 Yorumla
+1 yılmahvolurdu dünya diye bir şey zaten olmazdı
10 Yorumla
+1 yılTanrı varmış gibi davranılmadığı için pek bişey olmazdı sanırım
10 Yorumlaİnsanın Tanrısı önce kendi kalbidir.
30 YorumlaAile & Toplum konusunda 798 cevap paylaştı. Tanrısız dünya olmazdı
10 Yorumla
+1 yıl"Tanrısız din" Kitabını okumanı tavsiye ederim.
10 Yorumla
+1 yılSen tek hücreli bile olamazdın.
10 Yorumla
+1 yılKafamı karıştırmaa skkjds
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 512 cevap paylaştı.
+1 yılDüşünmek bile istemiyorum
10 Yorumla
+1 yılValla dünya diye bişe olmazdı
10 Yorumla
+1 yılİyi insanlar zaten Dünya’yı güzelleştiriyor bence
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 11,7b cevap paylaştı. Bugünkünden kötü olmayacağını düşünüyorum.
10 Yorumla
+1 yılBöyle bir şey mümkün değil
10 Yorumla
+1 yılOlduğunu nerden biliyosun?
10 Yorumla
+1 yılBunu hiç düşünmedim düşünmiyimde çarpılmayalım
10 Yorumla
+1 yılDünya diye bir yer olmazdı...
10 Yorumla
+1 yılKötü bir dünya olurdu
19 Yorumla- +1 yıl
Bencede
- +1 yıl
@adem_guner hak hukuk olmazdı
- +1 yıl
Kesinlikle, zaten şimdi bile yok
- +1 yıl
@adem_guner evet
- +1 yıl
Yorumunuz için teşekkür ederim Rümeysa Hanım
- +1 yıl
@adem_guner Rica ederim Aden bey
- +1 yıl
Hafızanızı çok güçlü Rumeysa Hanim !
- +1 yıl
@adem_guner neden
- +1 yıl
1 Xperia yazamıyorum 3 Xper olmam lazım, ama siz yazabilirsiniz
+1 yılBüyük ihtimalle yok zaten
10 Yorumla
+1 yılGüzel kardeşim normal olurdu
10 Yorumla
+1 yılÇok acımasız olurdu çok
10 Yorumla
+1 yılİnanç olmasa daha farklı olabilirdi, dini açıdan
10 Yorumla
+1 yılHerkes gangster olurdu hic gerek yok bence
10 YorumlaTanrı ve siyaset olmazsa zenginler rahat edemezdi
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılTanrisiz dünya olmazdı amip
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılHiç iyi bir yer olmazdı..
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılolmadigi icin bir sey degismezdi yine.
10 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılHiçbir şey değişmezdi
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılDünya olmazdı ki nasılı olsun ☺️
10 YorumlaBöyle dünya olamazdı çok mantıksız
20 Yorumla
+1 yılTanrisiz dünya olmazdi
10 YorumlaSaçma ve düzensiz olurdu
10 YorumlaZaten tanrı diye birsey yoktur ki😉
10 YorumlaŞu an nasılsa öyle 🥲
10 Yorumla- Devamını Gör (9)
Detaylı bilgi