- 1 yıl
ben okulda yaptıgım seylerden dolayı zorba olarak anılan biriyim. kendimin ve yaptıklarımın farkındayım ki hic biri bos degil. bunun dogru bir yol olmadigininda bilincindeyim ama elimde degıl, empati yoksunlugundan dolayi cok kez psikiyatriyle de gorustum. bir sure sonra gitmeyi bıraktım ki gercekten ise yaramıyordu ya da bana katkisi yoktu. ilkokulda zorbalar tarafından asagılanan ve gerek psikolojik gerekse fiziksel zarar alan biriydim. toydum ve onlara gore eziktim. ortaokulda kendimi gelistirdim ve inanın, dıs gorunusum o kadar farklılastı ki... ben bile kendimi tanıyamıyordum. tam olarak serseri bir gorunum cizmis, kaba cevaplarım ve katı yuregimle hepsine dert olmustum. ilkokulda bana yapılanları elime gecen guc sayesinde onlarayapıyor, bir nevi insanlara olan nefretimi bu sekilde kusuyordum. maskulenim, bir erkek gibi takılır, serseri tipimle onları korkuturdum. cogu kez dayak atmıs, paralarını almıslıgımda var. yaptıklarımın hepsi ilkokulda bana gosterilen nacizane muamele yuzunden. igrenc bir aileden cıkıyorum ve inanin empati nedir bilmiyorum. birini sevmek ne demek bilmiyorum. yoksun buyutuldum, ne gosterilirse, ogretilirse onu bildim. siddet gordum, siddet uyguladim. kufur isittim, kufur ettim. onune cikan her engeli yok et dediler, en yakınlarıma ihanet ettim. en onemliside zorbalık gordum, zorbalık yaptım. hic bir sekilde kendimi suclamıyorum, su an lisedeyim ve hala boyleyim. kurdugum cete ile alt donemlere zorbaliktan baska bir sik yaptıgımız yok. yargılananlar buyursunlar onden, boyle yetistirildim boyle olacagım.
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Ailesinden ne gördüyse çocuklar bunları örnek alır ve uygular. Aslında olay tamamen nasıl bir ortamda yetiştiği çocukluğu ve nelere şahit olduğudur. Çok fazla şiddete maruz kaldıysa veya aile içi şiddete şahit olduysa da zorba olmasında bence etkisi çok büyüktür.
00 Yorumla
Aile & Toplum konusunda 1b cevap paylaştı. Temeline inecek olursak elbette ailesel faktörler. Ailesinden ilgi ve sevgi görmeyen veya her istediği yapılan şımarık çocuklarda sık karşılaşılabilen bir durum. Ailesi tarafından gerekli ilgi, sevgiyi, şefkati gören çoğu çocukta zorbalık görmeyiz mesela.
00 Yorumla
- u1 yıl
Selamlar,
Bir çocuk neden zorba olur diye soruyorsanız ben kendim için şu şekilde söyleyebilirim genel olarak aile tarafından kötü yetiştirilen çocuklar ya da aile sevgisini görmeyen çocuklar ileride ya da yaşantılarında zorba olabilirler, aynı şekilde okulda veya sokak da yani yaşadığı çevresinde ki ortam gelişimine engel oluyorsa çevresinden baskı ve zorbalık görüyorsa o çocuk ileride sıkıntılar yaşayacaktır yani bir çocuğun zorba olması demek aslında yaşadığı içsel sorunları olduğunu gösteriyor bize. tabi ki her çocuk aynı değildir yani bir çocuk zorba diye bu şekilde konuşamayız ama genel olarak ben her zaman için bunları gözlemliyorum yani sevgisiz kalmış güzel yetiştirilmemiş çocuklar genel olarak zorba olurlar ve o sevgi eksikliğini aslında başkalarına sataşarak ya da başkalarına zorbalık yaparak gidermeye denerler yani aslında kendi sorunlarını bu şekilde dışa vurmayı tercih edebilirler bu yüzden bir çocuk zorba ise öncelikli olarak iş ailesine başlar ailesi gerekli sevgi ve ilgiyi göstermek zorundadır eğer hala bir değişim olmuyor yardım almak son seçenek olacaktır çünkü bu sorun ne kadar erken çözülür ise o çocuğun ileri de ki hayatı ve yaşantısı insanlar ile olan tutumu ve konuşmaları veya kendine olan davranışları da o kadar kolay şekilde çözülebilir.
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
54Cevap
Günaydın; kader değil tercihtir. Bu çocuk en çok kendine zarar verir. Hayatına birileri girer çıkar ve o zorba kişi onlara maddi ya da manevi zarar verir. Zarar gören kişi bir şekilde hayatından çıkar. Acı tarafı o zorba kişi hep kendiyle kalmak zorundadır. Bu ilerideki hayatını nasıl etkiler? Mesela böyle birinin eş seçimi nasıl olur? Seçmeyi bırakın tercih edilen kişi olur mu? Velev ki oldu. Evlatlarını nasıl yetiştirir? O evlatlar yaşlandığında ona nasıl davranır? Bunlar düşünülerek hareket edilmesi gerekir. Pervasızca. vurdumduymazlıkla ben böyleyim diyebilir kişi. Bu tamamen kendi tercihidir. Ya o kısır döngüyü kıracak ya da kırmayıp sonuçlarına katlanacak. İlerde kimse onun sesini duymayacak. Çünkü sesini duyurmasına bir başka zorba tarafından izin verilmeyecek (evladı). Bu bir kısır döngüdür.
Zincirlerini kır. Özgürleş. Bu kader değildir, bunu gör ve kır o zincirlerini. "Sevgi güzellik ister, güzellik emek ister". Mutluluk ya da mutsuzluk kader değil tercihtir. Mutlu olmayı seçiyorum. Güzel bir gün dilerim.
00 Yorumla- 1 yıl
Ailesinden gördüğü aşağılama, sevgisizlik hisleridir bence. Kendine yapılan şeyi başkalarına da yaparak içindeki kötü hissi bastırmaya çalışıyor ya da gerçek dogrunun bu olduğuna inandığı için böyle yapıyor. Zorbalar ezik ruhlu insanlardır kimse kusura bakmasın ama öyledir. Terapi alması gerekmektedir.
00 Yorumla - 1 yıl
İlk önce herşeyi aileden yani anne babadan görür
Biraz büyüdüğü zaman internet ve sosyal mecralardaki insanların yaptığı kötü şeyleri iyimiş gibi algılayıp aynılarını yaparlar ama tabi ki genlerden gelen birşeyde olabilir bunu da atlamamak lazım00 Yorumla - 8 ay
Uzatmadan cevap vereyim, birden fazla nedeni vardır tabi ama bu problemin asıl kaynağı çocuğun/ergenin bazı çevresel görgü ve tutumlardan sonra haklılık şeması geliştirmiş olmasıdır. İki çeşidi vardır:
1- şımartılmış ve cocukluk yıllarında kayıtsız kalınmış bir haklılık şeması
2- yaralandığı veya yeterince sevgi/destek görmediği için direnç mekanizması olarak gelişmiş haklılık şeması
Detaylı araştırmayı daha güvenilir bir kaynaktan yapmanızı tavsiye ederim.01 Yorumla- 8 ay
Ben ten izlediği için olmaz yani parantez acayim sjxkakks
Evde anne ya da baba birinin karşı kibar değilse evde sözlü ya da fiziksel kavgaya tanık oluyor okulunda ya da izlediği şeyler şiddet içeriyorsa çocuğa bunun yanlış olduğunu düşündüren bişey kalmaz ve onu anormal bir durum olarak algılamaz bunu hapise girdikten sonra ya da büyük zarar gördükten sonra anlaması muhtemel
00 Yorumla- 1 yıl
Genelde Zorbalığa uğrayan kişilerin bir süre sonra psikolojisi ve bakış açısı değişir ve ona zorbalık yapan kişiden daha zorba olurlar.
Bazıları da aileleri terbiye etmeyi bilmedikleri için çocuklarını serbest bırakırlar ve çocukta nasıl olsa kimse bana karışmıyor diyip ona buna dalaşır🤷🏻♀️😄00 Yorumla sevgisiz, ilgisiz kalmış çocuktur. başkalarının annelerı çocugunu okula bırakırken kendi tek başına gitmek zorunda kaldığı için içerleyebilen hassas kalpli çocuklardır. kalpleri kırıktır
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 905 cevap paylaştı. Küçükken çok şiddet ve hakaret görenler savunma mekanizması geliştirirler ve kendin zayıfları ezerek tatmin olurlar ama içten içe çok zayıf ve korkaktırlar
00 Yorumla- 1 yıl
Bir çocuğun zorba olmasında ailenin yeterince çocuk konusunda eğitimli olmamasıdır. Zaten yorumlardaki bilirkişi olan şahıs güzelce özetlemiş.
00 Yorumla - 1 yıl
yetiştirilme tarzı, çocukluk travmaları, büyüklerinden gördüğü özentilik, ilgi çekme çabası gibi nedenlerden olur
00 Yorumla Yetişme koşuları tamamen çevresel koşullarin etkisi ile ortaya çıkan psikolojik durum
10 Yorumla- 1 yıl
kendi içinde ilgilenilmediğinden veya katı davranıldığından yaşamak sandığı bir yol buldurur ve ona bağlanır
00 Yorumla - 1 yıl
yani ''boş ev takılalım'' ise mevzu gidilmez yoksa hep yatakta geçer ilişki :)
00 Yorumla - 1 yıl
Büyük ihtimalle aile kaynaklı meydana gelen boşlukları doldurma çabası.
00 Yorumla Ailenin düzgün eğitim verememesin'den. Genelde sebebler aile içi yaşananlar oluyor.
00 Yorumla- 1 yıl
Aile ya da çevre şartlarından dolayı zorba olur.
00 Yorumla - 1 yıl
sorun genetik de olabilir çocuk yaşlarında gördüğü zorbalıktan da olabilir belli olmaz.
00 Yorumla - 1 yıl
Yorumlar aşırı boş. Sebep şu : Zorbalığa uğrayan zorba olur ama daha beteri. Açık ve net
00 Yorumla - 1 yıl
Aile, akraba ve çevresi öyle olduğu için ona güzel bir şeymiş gibi gösterildiyse.
00 Yorumla Çok şımartılmış veya ilgisiz bırakılmış olabilir.
00 Yorumla- Gizli Üye(45 üstü)1 yıl
Bissuru biseyler sacmalayanlar oluyor yok aile yok bilmem ne.. oyle bisey yok arkadaslar tamamen genetik
00 Yorumla Bu tamamen çevresel bir sorundur. Gerek psikolojik deneyler gerek insanların kendi tecrübeleri olsun bir insan zorba oluyorsa bu çevresindekilerin yaptıklarının bir sonucudur.
00 Yorumla- 1 yıl
Küçükken ailesi tarafından şiddet görüyorsa veya hakerete uğruyorsa çocukta onları örnek aldığı için etrafındakilere aynısını yapmak ister ve zorba olur
00 Yorumla Kim ne derse desin kendi hayatımdaki tecrubem ile söyliyeceğim zorba olma nedeni net bir şekilde şudur yanlış arkadaş çevresi ve en önemliside kuçukken ailesinin ona davranma şekli
00 YorumlaBence bu büyüdüğü ortama bağlı olur veya icinden ona yapılanı yapmak geçebilir yani bence geliştiği ortamdan kaynaklanır
00 Yorumla- 1 yıl
Çevresinden veya ailesinden şiddet gören biri öyle olabilir yani gereken sevgiyi vermezsen duygulaeını şiddetle gösterirler
00 Yorumla Cünkü yag ailesinden şiddet görüp bu şişedi başka çocukları üzerinde dener veya psikolojik sıkıntıları vardır
00 YorumlaPsikolojisi bozuktur ya da yaşadigi şeyler onu böyle yapmaya zorlamiştir ya da ailesinden böyle gördüğü için ailesi onu iyi yetiştiremedigi için
00 Yorumla- 1 yıl
Kendinde olan eskikleri insanların yüzlerine vurmaya çalışır kendini yetersiz hisseden insanlar genelde zorba olur
00 Yorumla - 1 yıl
Ayrımcılık vardır eğer kardeşi varsa dışlanıyordur tabi şiddetin bahanesi olmaz ama o yüzden olduğunu düşünüyorum
00 Yorumla yanlız kaldığı için, insanların içine çıkmayıp sürekli baskı altında yetiştirilip sonra birden sokağa bırakıldığı için...
00 YorumlaZorbalık yapılan ve uyguluyan kişiler genelde aynı kişilerdir... Etki tepki
Bir döngü zincirleme reaksiyon keşke olmasa...00 Yorumla- 1 yıl
Aile yaşantısı ve şiddete uğramak okuldada arkadaşlık ilişikleri kötü olabilir
00 Yorumla - 1 yıl
geçmişte yaşadıgı sorunlar ve oda geçmişte zorbalık gördüğü için
00 Yorumla Gecmiste zorbalik gormustur zorba degilsen zorbalik goren olursun
00 YorumlaAilesinden yeterli sevgi saygı ahlak göremediği için zorba olur.
00 Yorumlabir çocuk kesinlikle yetiştirilme koşulları, şımartılma sebebiyle zorba olur...
00 YorumlaSeviyordur zorba olmayı kadınların genelinde hoşlanıyor sanırım
00 Yorumlaeskiden gordugu siddetten dolayi olabilir ya da psikolojik baski
00 Yorumla- 1 yıl
Kendisi zorbalığa mâruz kaldıysa travma yaratmıştır. O da aynısını yapıyordur :)
00 Yorumla - 1 yıl
Özgüveni okadar fazladır herkese istediği gibi davranabileceğini düşünür
00 Yorumla Aile baskısından... Ailesine yapamadığını başkasından çıkarır çocuk
00 Yorumla- 1 yıl
Anadı babası çok yüz vermiştir ya da hiç yüz vermemiştir
00 Yorumla - 1 yıl
Ailenin yetiştirme ve büyütme stili bu konularda etkili olabilir
00 Yorumla - 1 yıl
Her istediği olmuş hayırın ne olduğunu öğretmedikleri için
00 Yorumla - Gizli Üye(25-29)1 yıl
Burdaki herkes şiddet gördüğü için falan demiş de şiddet gören çocuk pisirik oluyor zorbalar doğuştan psikolojik rahatsizliklarla geliyorlar
00 Yorumla aıle ıle alakalı o
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 960 cevap paylaştı. Genlerinden kaynaklanır
00 YorumlaAilesinden dolayı neden olacak.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,1b cevap paylaştı. Zayıflığını görmesinler diye
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 817 cevap paylaştı. sevilmediği için ya da sevildiğine inanmadığı için
00 YorumlaÖyle seviyordur sndjej
00 YorumlaAilesi sağolsun… bok gibi yetiştirmişler
00 Yorumla- 1 yıl
Yetişme tarzına bağlı.
00 Yorumla - 1 yıl
Zorbalık gördüğü için
00 Yorumla - Gizli Üye(36-45)1 yıl
Ebeveynleri zorba olduğu icin
00 Yorumla - 1 yıl
İyi eğitim almadığından
00 Yorumla Aile sorunları varsa.
00 YorumlaGelişememiş ergen işte öyledir
00 YorumlaARKADAŞIMI ARIYORUM BULDUN MUU
01 Yorumla- 1 yıl
Buldum buldum diğerleri uzak dursun
- Devamını Gör (43)
Detaylı bilgi
Merhaba
Çocuğun zorbalık yapmasının altına yatan temel neden;aile yaşantısında ihmale ya da şiddete uğrayan çocuk zorbalık davranışını daha fazla gösterdiği görülmektedir. Çocuk, ailesi tarafından ihmal ediliyorsa onların dikkatini çekebilmek adına zorba davranışlarda bulunabilmektedir. Aksi olarak aşırı kontrolcü aile yapısına sahip bir çocuk da başkaları üzerinde hakimiyet kurabilmek ve birey hissedebilmek için bu davranışları sergileyebilmektedir. Bunun yanında aile içerisinde yaşanan şiddet olayları da çocuklar için bir rol model oluşturduğundan çocuk bu durumu normal olarak değerlendirip sosyal çevresinde de evdekine benzer davranabilmektedir. Bu durumu engellemek için ise aileye büyük sorumluluk düşmektedir. Çocuğun sağlığı için ihmalden kaçınarak, bireyselleşmesine izin vermeli ve davranışlarının çok iyi gözlemlenmesi gerekir.