Boşanma davası hakkında bir şey sorabilir miyim?

Herkese selam, 2,5 yıldır süren bi boşanma davam var bugün son gün artık bitti. İstinada taşıma süreside bugün doluyor. itiraz edilmedi, karar ne zaman kesinleşir bilgisi olan var mı? uzun sürer mi?
Boşanma Davasının Kesinleşme Süreci
Boşanma davalarında sonuçların kesinleşmesi için belli süreye ihtiyaç duyulur. Aşağıda boşanma davalarının kesinleşme süreci ile ilgili aşamalar sırasıyla şu şekilde verilir:
Boşanma davalarının kesinleşmesi ve temyiz edilme olayları 15 gün içerisinde gerçekleşir.
Hâkimin sonuca bağlamış olduğu karar taraflara yazılı bir şekilde gönderilir.
Boşanma davasının temyiz edilmemesi durumunda ise boşanma davasının kararı resmen kesinleşir.
Davanın temyiz edilmesi durumunda ise boşanma süreci kesinleşmemiş olup dava daha uzun sürede sonuçlanır.
Boşanma kararına temyiz edilmemesi durumunda mahkemeler kesinleşme şerhi hazırlar.
Nüfus Müdürlükleri tarafından boşanma kararı iletilir.
Daha sonra mahkeme tarafından verilen boşanma kararını, Nüfus Müdürlükleri, tarafların kimliklerine işler.
Mahkeme Kararından Sonraki Süreç
Mahkeme kararından sonraki süreçte gerçekleşen olaylar vardır. Bu olaylar aşağıda sırasıyla şu şekilde yer alır:
Boşanma davasının son duruşmasında mahkeme, artık kesin sonucu taraflara bildirir.
Boşanma davasının duruşmasında gerekçeli boşanma kararı yazılır.
Daha sonra yazılan karar, mahkemeler tarafından taraflara yazılı bir şekilde iletilir.
Gerekçeli kararın tebliğ edilme aşamasından sonra tebliğ belgesinin bir nüshası dosyaya koyulur.
Hazırlanan tebliğ belgelerinin yasalara uygun olup olmadığı kontrol edilir.
Taraflar mahkeme tarafından verilen boşanma kararını temyiz etmemesi durumunda boşanma davası kesin bir sonuca bağlanır.
Kesinleşen boşanma davaları için mahkemeler, kesinleşme şerhini hazırlar.
Kesinleşme şerhini mahkemeler hazırladıktan sonra Nüfus Müdürlüklerine boşanma kararını bildirir.
Daha sonra Nüfus Müdürlükleri de mahkeme tarafından verilen boşanma kararını tarafların sistemine geçirir.
Nüfus Müdürlükleri, verilen boşanma kararını tarafların nüfus kayıtlarına işleyerek nüfus kimliklerinin değiştirilmesini sağlar.
Annem babam boşandı çekişmeli mahkemeler uzun sürer 6 sene sürdü ama şunu bil hakimin karakterine bağlı durum bu yani hemen karar veredebilir cinslik yapıp kararı erteleyebilir ama avukatın yok mu
Karar kesinleşmiş olsa bile her şey düşündüğün gibi olmaz. Örneğin nafakaya karar verse bile eski eşin sen davayı kazandın al sana nafakn diye her ay para mı verecek? Hiç bir şey öyle kolay değil.
Cevap
15Cevap
Ben de 5 yildir bitmedi 3 yil cekismeli dava gorduk pandemiden dolayi uzadi hakim kararin3 yildn sonra anlasmali bosanin dedi bosamadi istinafa verdim 10 bay sonra istinafda karari bozmadi simdi yargida 8 ay oldu bekliyoruz maalesef ulkemizde kanunlar yavas ve net degil
Geçmiş olsun. Taraflara tebliğ tarihinden 7 gün ama tarafların yüzüne karşın mahkeme salonunda okunmuş ise o tarihden sonra 7 gün sonra kesinleşir. Ama gerekçeli kararı yazmak 1-2 ayı alınır.
Arkadaş Türkiyede adalet hukuk kavramları çok uzun zamandır kendini yitirmiş kim ne dese boş hakimin keyfine kalmış
ben günlerdir bir bilene soruyorum tenezzül edip kimse cevap yazmadı
@furkanbyy Bir yakınım eşinden boşanalı 7 yıl oldu adam yeni bir evlilik yaptı eski karısı bunu hazmedemedi adama nafaka yükseltme davası açtı adam kanser kan kusuyor çalışmadığını beyan edip kanser raporlarını sunduğu halde kadınında evi ve maaşı olduğu halde nafaka %500 arttırıldı ayrıca avukat ücreti çalışmayan yemek dahi yemekte zorlanan kanser hastası yakınıma kaldı sizce bunun adalet neresinde? Nasıl olurda çalışan evi olan kadına çalışmayan üstelik kanser hastası adamı nasıl nafaka ödemek zorunda bırakabiliyorlar yakınım istinafa gönderecek davayı bunun dışında ne yapabiliriz
Şimdi anlattığınız şartlar altında mahkemenin böyle bir karar vermesi çok şaşırtıcı şayet böyle bir karar verildiyse istinafın bunu bozacağını düşünüyorum onun dışında yapılabilecek pek bir şey yok istinaf süresini kaçırmadan başvurunuzu yapın bu hak ihlalini istinaf bozmazsa Yargıtaya başvurun yine olmazsa anayasa mahkemesine başvurabilirsiniz
Ne sordu. Ben yeni girdim
Sorunuz nedir yardımcı olmaya çalışayım
@bordoberee61 sizdemi avukatsınız
Sorunuzu şimdi gördüm lakin mahkemenin böyle bir karar vermesi esas yönünden bozulması gerekir istinaf yüksek oranla bozar lakin hakimin gerekçesi nedir bu yükseltme davasında kafayı yükseltmesinin. Nafaka iştirak nafakasımı yoksulluk nafakasımı?
@bordoberee61 orasını tam bilmiyorum ama kadın çalışıyor ve evi var yakınım kirada ve çalışmıyor nasıl hakimin böyle bir karar verdiğine şaşırıp kaldık gerekçeli kararda yaşam şartları falan filan adamın yaşam şartları ne oluyor peki
Sürünmek sanırım. İşi olmaması çalışmaması nafaka ödememek için bahane değil buradaki asıl olan ölümcül bir hastalığın pençesinde oluşu ve bu hastalık yüzünden çalışamayacak bir hal alması istinaf bu yanlıştan döner meraklanmayın. Ama iyi ve sağlam bir dilekçe ile istinaf yolunu tutun derim ben naçizane tavsiyem
@bordoberee61 yakınım şimdi gidip avukata vermiş avukat gereğini yapacakmış avukat bile bunun resmen komedi olduğunu söylemiş levent kırca skeçleri gibi
Aynen ben işin oluş şekline bakarım demiş hakim kararında nasıl olacağı beni ilgilendirmez demiş resmen
@bordoberee61 kesinlikle hakimin hatası kendi kadın ya bende kadınım yasalar hep kadından yana ama çok acı değilmi adam bir şey yiyip içemiyor dahi bide kadının evi ve maaşı varken hala hazırda çalışırken ne nafakası çalışmasa anlarım adamın durumu kadından daha kötü ne yani evli kaldı bir kaç sene diye ömür boyu adamın gelirine ortakmı olacak ben kanun değiştirilmel
i
Evet haklısın bir kaç aylık evliliklerde erkekler senelerce nafaka ödüyor heleki şu zamanda bu ücretleri ödemek gerçekten zor insanlar evlerine ekmek bile almaya zorlanırken kaldık i bu nafakaları ödemek gerçekten zulüm
@bordoberee61 bağlamamalı nafaka böylelerine devlet kadını çalışmaya ayaklarının üstünde durmaya yönlendirmeli çocuğu vardır o ayrı oh kadın otursun evde eli ayağı tutarken adam çalışsın nafaka yetiştirmek için bu nasıl bir dünya nasıl adalet
Hayır benim merak ettiğim konu ne biliyormusunuz ben kanser hastası olsam nafakayı hiç ödemem gitsin nafaka ihlal davası açsın kanser hastası bir bireyi bunun İçin tazyik hapsi ile cezalandıracak bir hakim tanımıyorum usule uygun olmasa bile ceza vermez siz yakınınıza söyleyin hiç ödemesin geçmişteki az olan miktarı bile ödemesin benim şahsi fikrim bu @mina15
@bordoberee61 bide bu yakınımın kadın çalıştığı halde bağlıyorlar
İşte bende bu yüzden sordum yoksullukmu iştirak nafakasımı diye
@bordoberee61 şimdi itiraz için vermiş avukata söylerim inşallah istinaf kararı bozar
Çalışması ayrı bir şey zaten benim için durum önemlidir maddi durum değil yanlış anlaşılma olmasın buradaki sağlık sorunu küçümsenecek bir durum değil
@bordoberee61 yazan sadece hayat şartlarının zorluğundan geçinemediği yönünde
Bozar meraklanma bu arada bu yakının yakınlık derecesi nedir bu kadar uğraştığına göre yakın biri
@bordoberee61 aynen ama hakime hanım küçümsedi nafakayı birde %500 arttırdı
Kararı görsem aslında yorumunu ne yönde yaptığına bakabilirim
Peki bu yakının mahkemeye çıktımı veya kendini vekille mi temsil ettirdi? Dediğim gibi ben olsam hiç ödeme gitsin başının çaresine baksın derim
@bordoberee61 evet çıktı haim dinlemedi bile
Peki elindeki evrakları mahkemeye sundumu?
@bordoberee61 evet çalışmadığı kanser raporlarını hatta ilk mahkemeye hastaneden izinli gitti elinde damar yoluyla adamın o dönem sesi dahi çıkmıyordu
Çok garip ilk defa karşılaştım bu tarz birşeylr
@bordoberee61 yakınım dün avukata gidip istinaf için başvurmuş avukat istinaf bir alt mahkemenin açığını aramaz karar büyük olasılıkla bozulmaz demiş inşallah bozulur
Bozar bozmazsa bile Yargıtay yolu var bunun dediğim gibi dosyayı görmeden konuşmakta afaki bu durumda @mina15
Bilgisi olan bana da yardım etsin bende aynı durumdayım
iki velsede boşandım ve mahkeme sonrasında kararı kalemden hemen aldım
Mahkemenin verdiği gerekçeli karardan sonra istinaf süresi var o dolduktan sonra kesinleşir
itiraz edilmemişse boşanmışsındır e devlet ya da uyaptsn görürsün zaten
Bir bilgim yok maalesef
Taraflara tebliğ tarihinden 7 gün ama tarafların yüzüne karşın mahkeme salonunda okunmuş ise o tarihden sonra 7 gün sonra kesinleşir. Ama gerekçeli kararı yazmak 1-2 ayı alınır.
Tebliğ gelmesini bekle sanırım 1 ay sürer
karşılıklı anlaşma olursa evet
Karar kesinlesir o halde
istinafa göndermediyse bitmiş tamamen
Hukuki görüşler ücrete tabidir. Sor bakalım
Buyur sorabilirsin
Rabbim kaderinizi güzel eylesin
Sor sen bilirsin
Buyrun
Soruya göre davan bitmiş bekleme süresinde geçmis nihayi karar bı aya ulasir inşallah eline yoğunluk yoksa nerede yaşıyorsun
Merhabalar,
Boşanma davalarında gerekçeli kararın yazımını müteakiben gerekçeli karara karşı kanun yoluna başvurma süresi başlar. Gerekçeli karar yazılmış ve her iki tarafa usule uygun bir şekilde tebliğ edilmişse (vekil ile takip ediliyorsa vekile tebliğ, davacı ve davalı asile tebliğ yahut mahkeme kalemine giderek elden tebliğ alma şeklinde gerçekleşebilir.) iki haftalık istinafa başvuru süresi başlayacaktır. Taraflar süreci hızlandırmak için gerekçeli kararı elden tebliğ alarak karara karşı istinaf kanun yoluna başvurmayacaklarına ve kanun yoluna başvurmaktan feragat ettiklerine dair bir beyan dilekçesi sunabilirler.
İstinafa başvuru süresi geçtiği yahut başvurudan feragat edildiği takdirde karar kesinleşecek olup mahkemenin kesinleşme şerhini işlemesi ile kararın kesinleştiğini nüfusa bildirmesi halinde karar nüfusa işlenmiş olacak, kadınlar açısından soyadı değişikliği yapılabilmesi için kimlik randevusu alınabilecektir.
Evi olan çalışan kadına kanser hastası çalışmayan adamın nafaka ödemek zorunda bırakılması adalet bunun neresinde? ↗ rica etsem benim sorumada cevap verebilirmisiniz?
İstinaf yoluna başvurulmadıysa karar ne zaman kesinleşir