Dine araştırarak, sorgulayarak iman edilebilir mi?

Burada çok görüyorum. "Sorgulamaya başladım" diyene, "iyice araştır, bütün dinlere bak, İslam'ı anlamaya çalış" diyorlar.

Mümkün mü böyle bir şey? Şimdi türbanlı bi kızımız İslam'ı iyice araştırayım derken daha bi soğur, uzaklaşır. Sonra bu kızımız, atıyorum, hristiyanlığı beğendi. Ailesine çevresine "ben hristiyan oldum" deyince, "aa ne güzel yapmışsın, hadi bakalım" mı diyecek? Kan alırlar kaaan.

Dinler, ilk yayıldıkları yüzyıllarda, halktan kimse okuma yazma bilmediği için, okumuş hocaların, dervişlerin, azizlerin vs sözlü aktarımlatıyla kitlelere ulaşmıştır. Ortaçağ monarşileri meşruiyetini ilahi hakka dayandırdığı için, devlet dini emirlere göre temellendirilmiştir. Bu şekilde organize olmuştır ve nesilden nesile inancın değişmeden aktarılması kolay olmuştur.

Yani öyle okuyup araştırarak yerleşmez din. Tam tersine, okuyup araştırmak, insanı dinden uzaklaştırır. Hele de 21. yyda.

O yüzden kuran kursları, imam hatiplerle önünü almaya çalışıyorlar, zorlamadan, seçme şansı bırakmadan çağdaş yaşamda dinler, ağaca kurdela bağlayıp dilek dilemekten ibaret mabed inancına dönüşür gider.

Siz ne düşünüyorsunuz?
Dine araştırarak, sorgulayarak iman edilebilir mi?