Her insanın İrade yapısı çok farklıdır. Olaylara bakış açısı da çok önemlidir. İnsanın yaşı ve olgunluğu da çok belirleyici oluyor.
Kimisi tasa ya da badireleri atlatmak için ya da psikolojik travmaları atlatmak için kendini geliştirebilir. Bazı insanlar terapi yapar, kimisi meditasyon yapar, kimisi kendini bu dünyadan soyutlar, kimisi de ibadete yönelip inzivaya çekilir.
Ben İbadet edip tefekkür edenlerdenim. Burada şunlar şunlar başıma kendi diye anlatmak istemiyorum ama olmadık şeyler yaşadım. Ama her koşulda Sabredip, şükrettim. Ve Allah'a tefekkür ettim. Benim için tefekkür eden mütedeyyin insanlar için aşılmadık psikolojik sorunları olmaz. Gelen de Allah' tan giden de. Başımıza her ne gelir ise O'ndandır. O vakit gelen hoş gelir hoş gider. Gelen netice de belâ da olsa misafir gibidir. Misafir bu elbet gidicidir. Ömrümüzün sonuna kadar kalacak değil ya.
Ben insanlar da bu yönün eksik olduğunu düşünüyorum. Doğru ya da yanlıştır. Sadece düşünceden ibarettir benimkisi. Boşlukta olan insan her an ayağı kayabilir. İnsanın da tutunacağı bir dala ihtiyacı vardır. Bu dal benim için İmândır.