Her şeyi bilen bir tanrı şeytanın kötülük yapacağınıda biliyordur. Neden böyle bir adımı atmış olabilir?

Her şeyi bilen bir tanrı şeytanın kötülük yapacağınıda biliyordur. Neden böyle bir adımı atmış olabilir?
Abla merhaba. Bu tür şeylerde ben cevabını versem bile sen de farklı bir argümanla tekrar geleceksin uzayıp gidecek o halde ben kendi içimden geleni yazayım size.
Bilgi kavramı öncelikle Allah ile bizde farklı şeylerdir. Allah'ın önceden bilmesi, sonradan bilecek olması gibi bir şey yok, Allah katında zaman mekan vs de yok. Şimdi insani boyutuna gelelim. Ben bir öğrencimin çalışmadığı için sınıfta kalacağını bilirim, ama yine de sınıfta kalıp kalmamak ona kalmış öyle değil mi? Ya da adı üstünde dünya imtihan dünyası, inananlar için bir sonraki hayat olan ahiret de var. Allah bir şeyin bilgisinin küllüne sahiptir, ama iyi ya da kötülük yapmak bizlere kalan bir şeydir. Dediklerimi tam ifade edemedim sanırım ancak umarım gerekeni söyleyebilmişimdir, kendinize dikkat edin.
İnançlar konusunda yorum yapmak istemiyorum yoksa antik yunandan günümüze yazması uzun olacaktır. Bu konuda şunu söyleyebilirim zıtlıklar bir birlerinin değerlerini ortaya koyma konusunda çok etkilidir.
İlk akıl saf iyidir, ortada bir teodise problemi var açıklayabileceğim ise saf iyilikten uzaklaşmak kötülüğü problem haline getirir.
Tanrı tümeli bilip tikeli bilmiyor olabilir.
şu da var madem geleceği görüyor kim cennette gitcek kim cehenneme gitcek kim ne yapacak biliyor o zaman neden boşuna yaşıyoruz kaderimiz bi nevi zaten belli hangi yöne gidersek gidelim zaten Allah biliyor o zaman neden bizi deniyor
Kader belli değildir. İrade ve kader konusu bambaşka bir boyuttadr. Kader elinde olmayan husulardr. Aynı zamanda evrendeki düzen intizam anlamına gelir. Kendi iradenle yaptığın eylemlerin hiçbiri kader değildir. Bu kader inancı geleneksel olan yanlış bir inançtır.
Cevap
5Cevap
Tanrı yok zaten. bu yüzden bunlar sadece hikaye
Her şeyin bir amacı vardır. Kötü olacağını bilmesi bir amacı olmadığı anlamına gelmez. Bana göre öyle yaratıldığı için değil kendi seçtiği için kötü ☺️
Halk-i şer şer değil, kesb-i şer şerdir. Yani kötülüğü yaratmak kötülük değil, kötülüğü yapmak kötülüktür.
bu konulara girersem tarikatçı yobazlar tarafından linç yerim iyisi mi susayım :D
İyiliği var eden kötülüktür. Kötülük olmadan iyilik kavramının karşılığı ve kıymeti yoktur. Aynı zamanda iyiliği seçmek için karşılığında ayrı bir alternatife ihtiyaç vardır. Birbirlerini var eden iki önemli kavramlardr bunlar.
Tanrı bir oyun kurucudur
Ne iyi ne kötüdür
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?