- Aile & Toplum konusunda 594 cevap paylaştı.
+1 yılÇoğunluğu laiktir. Din ve devlet işlerinin ayrılmasını isterler. Herkes istediği inanca inansın ya da inanmama hakkı olsun isterler. Ama bazıları dinlerin yasaklanmasını, herkesin ateist olmasını isteyebilir. Bunlar laik değildir.
063 Yorumla
Soran+1 yıllaiklik hem dinsizlik hem de dinli nasıl olabiliyor saçma
- +1 yıl
Laiklik dinsizlik ya da dindarlık demek değil. Sen birey olarak ister inanırsın ister inanmazsın, istediğin dine mensup olabilirsin, mensup olduğun dinin dini hükümlerini ister yerine getirirsin ister yerine getirmezsin bu yalnızca senin ve tanrının/Allah'ın arasında (eğer inanıyorsan), inanmıyorsan da yalnızca senin bileceğin bir şeydir diyor. Kimse kimseye kendi inancını, dinini dayatamaz diyor yani.
Soran+1 yılbence iki grupta laik olamaz laiklik ikisine de ters
- +1 yıl
Yani senin inançların ya da inançsızlığın üzerinde devlet ya da şahıslar söz sahibi olamaz diyor. Şahıslar cemaat ve tarikatlarla sana kendi din görüşünü empoze etmeye kalktığında bunu engeller. Devlet veya patronlar, idareciler herhangi bir uygulamayı dini paravan kullanarak uygulamasını engeller. Ya da devletin/halkın/ülkenin çıkarlarına ters düşecek bir şeyi sırf dinde geçiyor diye yaptırmaz. Mesela Filistin için İsrail'le savaşın eşiğine geldik diyelim. Bunu dini bir gerekçeyle yaptığımız için laikliğin baskın olduğu ülkede böylesi bir olaya devlet izin vermez. Politikalarında dış politikasında dini dayatmalara yer vermez. Mesela "Faiz nasstır. Faiz dinen haramdır." dedi. Politika faizini, bankalara uygulanan faizi düşürdü. Merkez Bankası düşük krediden bankalara para dağıtıyor. Buna karşılık paranın değeri düşüyor. Bankalar tüketici, ihtiyaç kredisi, ev araba kredileriin yüksek faizden vermeye devam ediyor. Halkın ülkenin zararına aslında bu dine de aykırı da neyse laik bir ülkede din bahane edilerek ekonomi batırılmaz.
Soran+1 yılsen laikliği sadece politika açısından görüyorsun laiklik bu kadar sığ bir şey degil
- +1 yıl
İki grup da laik olabilir laiklik ikisine de uygun. Kuran'da "Benim dinim bana, senin dinin sana" diye bir söz var. Leküm diniküm veliyedin mi neydi galiba. Yine dinde zorlama yoktur da var. Ama sen kuranda yazan bu sözlere itimat etmeyip dikkate almayıp da kafirin malı canı size helaldir lafını dikkate alırsan laiklik ne yapsın. Yine laiklik her zaman iyidir. Bir Müslüman olarak Avrupa'da yaşadığını düşün. Orada yaşadığın için Alman/Fransız/İngiliz devletleri bu ülkede yaşıyorsan Hristiyan şeriatına uygun yaşamak zorundasın. Vaftiz olacaksın, Pazar günleri kiliseye günah çıkartmaya geleceksin gelmezsen hapse gireceksin dese, camileri kapatsa yıksa, kadınların kapanmasına izin vermese, Kuran'ı yasaklasa ne olur?
- +1 yıl
Laiklik bir politikadır. Laiklik bir inanç değildir. Din değildir.
Soran+1 yılkonuyu saptırmasaydın güzel olurdu
Soran+1 yılo dediğin konuda da hata var yahudi ve islam dini şeriat sahibi bir din yani kendi hukuk sitemleri var ama aynı şey hristiyanlık dininde olmadığı için laiklik hristiyanlıkla uyumlu olabilir müslüman ve yahudi biri laik olamaz laik olursa dinini yalanlamış olur ateist biri de laik olamaz çünkü laiklik dine ne sıcaktır nede soğuktur ama ateizm dini reddeder ve düşmandır politik anlamda bir ateist laik olabilir ama sosyolojik anlamda laik olamaz cünkü ateizm dine düşmandır saygı duymaz
Soran+1 yıllaiklik halk toplum anlamına gelir yunancası laikostur bunun zıttı da kleros yani ruhban sınıfı demektir
- +1 yıl
Hristiyanlığın da bir şeriatı var ve İslam'dan çok farklı değil hatta daha da radikal. Hristiyan şeriatının nasıl bir şey olduğunu öğrenmek istiyorsan bunu anlatan AGORA diye bir film var. Çok güzel izlemeni tavsiye ederim.
Film Roma'nın Hristiyanlaşma sürecini anlatıyor. Roma'da Hristiyanlıktan önce Paganizm var ve Hristiyanlıktan çok farklı. Paganlarla Hristiyanlar çatışıyorlar önce sonra da Hristiyanlarla Yahudiler çatışıyor. Ve bugünkü İşid'den, Taliban'dan, Pakistanlılardan hiçbir farkları yok. Kadınlarda kapanma, evlenmeden önce seks yapmama ve hatta kadınlarla sadece çocuk için seks yapma olayı var. Karı koca bile olsan karınla sadece çocuk için seks yapabilirsin zevk için yaparsan günaha girersin. Hristiyanlarda boşanma yok. Bizde bari erkek boşayabiliyor onlarda o da yok. Bizim şeriattan çok daha katı kuralları var. Agorayı izle sana fikir verir.
Yine ateistler dine düşman değiller. Dini kutsal görmüyorlar. Din diye bir şeyin varlığına inanmıyorlar. Tanrı diye bir şeyin varlığına inanmıyorlar. Bu da diğer dinlerde en başından küfür olduğu için ateistler dine düşman diye algılanıyor. Bir şeye düşman olmakla onu kutsal kabul etmemek, sevmemek, inanmamak aynı şey değil. Düşmanlık içinde kin ve nefret barındırır. Diğerinde adam varlığından emin değilim ki diyor.
Laiklik sana inancını da inançsızlığını da özel hayatında yaşa diyor. Bu ilahi dinlere ters şöyle ters ilahi dinler kendilerine mürit bulmak zorundalar. Aynı tarikatlar gibi aslında. Hatta tarikatlar aslında büyük dinin içinde ufak küçük dinciklerdir. O büyük dinin küçük farklı varyasyonlarıdır. İkisi de misyonerlik faaliyeti yürütüp taraftar toplar. Ateistlerde bu yok. Laiklik buna karşı işte misyonerliğe de karşı.
Soran+1 yılsaçmalamışsın hristiyanlıkta şeriat falan yok varsa ayet goster şeriat hukuk demektir sosyal hayatın tamamına uygun bir şey yok hristiyanlıkta incilde yok böyle bişey o rahiplerin kendi uydurukları şeyler ateistler dine düşmandırlar çünkü dinleri reddederler sen laiklik ve ateizmi karıştırmışsın laikler düşman ya da dost değiller nötrdır ama ateistler tüm dinlere düşmandır bütün ateistler dinlere saldırmayı severler ateizm içsel bir felsefe degil ayrıca demişsin ki ateistler tanrının varlığına emin degil bunu ateistler degil agnostikler söyler ateistler kesinlikle yoktur der acaba demez teistlerde kesin vardır demektedir bu yüzden düşmanlık vardır aralarında. demek istedigim şey sosyolojik anlamdı sen hala politik olarak ele alıyorsun konuyu
- +1 yıl
Politik ne? Bu kavramlar hem sosyolojik hem politik. Ben sana kavramların anlamlarından bahsettim.
Sen Hristiyanlara düşman olduğun için onların bir hukuku olduğuna şeriatlarının olduğuna inanmıyorsun. Onlar da (Hrsitiyanlar da) Müslümanların bir şeriatı olduğuna inanmıyorlar. Hristiyanların şeriatı, hukuku olup olmadığını Osmanlı Devletine bakarak öğrenebilirsin. 3 ilahi dinin de şeriatı vardır. Ve davalarına da kendi dini liderleri bakarlar. Kaynakları da kendi kutsal kitaplarıdır. Kendi peygamberlerinin hadisleri ve sünnetleridir. Üç ilahi din için de geçerlidir. Osmanlı'da bu 3 dinin de mahkemesi vardı. Müslümanlar İslam şeratine uygun yaşardı. Devleti kuranlar Müslümandı onlar da İslam şeriatıyla ülke yönetirdi. Hrsitiyan halk Hrsitiyan şeriatıyla, Yahudi halk da Yahudi şeriatıyla yönetilir mahkemelerine kendi kutsal kitapları ve din adamları bakardı. Bu kadar basit.
Ateisler din düşmanı değiller. Tanrının varlığı kesin, mutlak, ispatlanabilir olmadığı için direkt TANRI YOKTUR derler. Agnostikler tanrının varlığı ya da yokluğu kesin değildir. Tanrı vardır ya da yoktur demezler. Ateistler kesin olmama durumunu yokluk olarak kabul ederler. - +1 yıl
Tanrının varlığı ispatlanabilirliği kesin mutlak olmadığı için muğlak olduğu için TANRI YOKTUR. KUTSAL DA DEĞİLDİR. derler.
Soran+1 yılBana varsayım sunma kanıt göster diyorum sabahtan beri varsayım yapıyorsun. İncilden ayet göster şeriat hakkında inanayım diyorum hala aynı seyleri tekrar ediyorsun o söyledigin seyler incilde falan yok din adamlarının uydurduğu şeyler tevratta var ama incilde ahkam ayetleri yok
Soran+1 yılateistler dine düşmandır laikler ise mesafelidir yani ne dost ne de düşmandırlar ateistler dinsiz dindarlardır laikler ise ikisinin ortasında yer alan bir grup bir nevi agnostiklik gibi bir şey ateistler dine düşmandır cünkü insanların dinine müdahale ederler dinden vazgeçirmeye çalışır dinle dalga geçer ama laik biri bunu yapmaz cünkü inanır ama dini cok umursamaz
- +1 yıl
Al İncil'i oku.
Sen laikliği bir inanç din olarak görüyorsun. Laiklik bir ideolojidir politikadır. Din inanç değildir.
Ateizm bir din değildir. Dindarlık diye bir şey söz konusu değildir. Dinsizliğin dindarlığı olmaz :D :D :D :D :D - +1 yıl
Ateistler kimsenin dinine müdahale etmez. Siz, dinciler onların dinine müdahale edersiniz. Çünkü sizde mürit taraftar toplama olayı var. Sizin yolunuzdan gitmeyi reddettiği için nefret eder tepki gösterirsiniz. Ateistler dindarlarla ilgilenmezler. Onların olayı dinin kendisiyledir. Dindarlar değildir. İnan veya inanma onu ilgilendirmez. Sen yeter ki onun inançsızlığına karışıp zorla inandırmaya kalkma.
Soran+1 yılayet atsana sabahtan beri neyi uzatıyorsun ki söyledigini kanıtlarsan sana hak veririm ama arastırdıgım kadarıyla islam ve yahudilik gibi şeriat ayetleri yok
Soran+1 yılbenzetme yaptım orada ateistler de dindarlar gibi laikliği ciğner cünkü laiklik inanç özgürlüğüdür ama dindarlar inanç özgürlüğüne karşıdır kendi dinini savunur ayn şekilde ateistlerde insanların inanç özgürlğüne karışırlar insanları dinden vazgecirmeye calısarak müdahale eder bu ikiside laikliğin ihlalidir gerçek ateist biri zaten dine düşman olmak zorunda cünkü dinin yalan uydurma oldugunu söylüyor
Soran+1 yılbu kadar ateist youtube kanalı neden var hani ilgilenmiyorlardı? ateizm derneği sloganı nedir?
- +1 yıl
Şeriat denilen şey bir dindeki inanların hayatını düzenleyen, dine göre uygun mübah yaşamalarını sağlayan bir kurallar bütünüdür. İslama göre kadınla erkeğin nasıl yaşayacağına göre kurallar varsa Bu diğer dinlerde de var. Bu 3 dinde de ortak yaşam biçimleri var. Mesela zinanın günah olması 3 dinde de ortaktır. Günahtır. Herkesin buna uygun yaşamasını ister. Temizlik 3 dinde de ortaktır inanların temiz olması istenir, yalan söylememek ortaktır yalan söylememeleri istenir. Kadınların giyim biçimleri kapalı giyinmeleri gerekir 3 dinde de ortaktır. Yahudilerde kadınlar kapalı giyinmek zorunda. Hristiyanlardaki rahibelerin giyimine bak onlar da kapalı o giyim aslında tüm Hristiyan kadınlar için şart olan bir giyim. İslamda da bildiğimiz tesettür var. 3 din de kendi müritlerine/ümmetine nasıl yaşaması gerektiğini söyler iyi bir yahudinin/hristiyanın/müslümanın da bunlara uyması gerektiğini belirtir. Hristiyanlıkal ilgili al bu sayfayı oku.
www.kutsalkitap.org/.../
Ücretsiz incil de yolluyorlarmış okumak istersen iste oku. Ben sana ayet hadis veremem çünkü hayatimda hiç incil alıp okumadım ama bildiğim kadarıyla onların da aynı bizim gibi kuralları var. Ve onlar Ortaçağda buna köküne kadar bağlı olup vahşet estirdikten sonra halk dinden çıkmaya başladıka son zamanlarda da ateistlik avrupada arttığı için de Hristiyanlığı yumuşatmaya günümüze uyarlamaya başladılar ki yeni nesiller bari bu şekilde hristiyanlığa devam etsinler diye. - +1 yıl
Ateist kanalların, grupların amacı kendileri gibi olanlara ulaşmak destek olmak. Bu kadar basit.
Soran+1 yılHukuk deyince ne anlıyorsun sen şeriat hukuk demek ceza hukuku olsun evlilik hukuku olsun boşanma hukuk olsun bunlar yok incilde
Soran+1 yılulaşmak ile düşmanlık farklı şeyler gerçek bilinçi ateistlerin tamamını dine saldırır bu onların ibadeti farzıdır
- +1 yıl
Osmanlıda hristiyanlar için mahkemeler vardır ve o mahkemelere kendi din adamları bakar. Ortaçağda kilise insanları neye göre yargılıyordu da idam ediyordu o zaman? Git Ortaçağ Avrupasını bir oku. Ateistlerin umrunda değil inanlar.
Soran+1 yılben incilden bahsediyorum incilde yok tevrat+ incil farklı ben sadece incilden bahsediyorum incil kuran ve tevrat gibi degil. ateistler için insanlar gayet umrundadır ateizm dinleri karanlık orta çağ zihniyeti görür bu yüzden dinlerin savlarını cürüterek insanları ateist yapmak istemektedir her gercek bilincli ateistin amacı dindarları ateist yapmak dolaylı veya direkt olarak hic farketmez zorlamak deyince kafasına silah dayamak olarak mı algılıyorsun
Soran+1 yılhristiyanlar incille beraber tevratı da kabul ederler belki o anlamda olabilir ama incilin içinde şeriat yok hukuk sistemi yok
Soran+1 yılnonteist oldğunu bu kadar belli etme
- +1 yıl
Sen hiç pavyonda eğlenen insanların içine karışıp da bakın çok günah gelin etmeyin eylemeyin diyen bir dinci gibi cuma namazında vaaz verilirken camiye girip de Ey müslümanlar bunlar saçma boş yalan bunlar Allah da yok gelin ateist olalım diyen gruplar halinde gezen ateistler gördün mü?
Soran+1 yılvar böyleleri ateistler genelde sosyal medya üzerinden yapıyor tebliğlerini madem ateistlerin hiç bir şey umrunda degil neden dindarlarla tartışma yapıyorlar? hani umrunda degildi?
Soran+1 yılwww.odatv4.com/.../rusyada-kiliseye-ilginc-dava--2111121200-27687
hani umrunda degildi- +1 yıl
Sen bunları yapan ateist gördün mü?
www.youtube.com/watch
www.youtube.com/watch
Soran+1 yılkuranı acıp okusan böyle sacma sorular sormazdın ateistlerden boyle yapmayan hic yok mu demek bu simdi? ateistler bu isi genelde youtubeda yapar
Soran+1 yılayrıca bu adamlar vaiz tebliğ yapmaları kadar doğal bir şey yok ki kurandada tebliğ ayetleri geçiyor bildigim kadarıyla
Soran+1 yılhttps://www.youtube.com/watch?v=pndF1fHCMlo
bu ne bunu yapmaktaki amac ne
Soran+1 yıl
Soran+1 yılkonyu dağıtmadan bitireyim iki grupta dindar ateistler dindar dinsiz dindarlar da şeriatçı laikler ise agnostik ikisinin ortasında
- +1 yıl
Bu herifin videosuna hiç denk gelmedim Kuran yırtmış. Haberini duydumuştum sadece demek ki bu oymuş. Kuranı yırtmak, Peygambere küfür etmek bunlar izleyici kasmak, beğeni almak, ünlü olmak için yapılan şeyler. Yoksa anasını satayım niye ille de youtube de videosunu çekiyorsun? Evinde kuran varsa sevmiyorsan at çöpe, evinde al üstünde tepin eğer çok nefret ediyorsan. Bunlar işte tamamen izleyici kasmak için yapılan şeyler. Efe Aydalı takip ediyorum. Bana düşünceleri fikirleriyle birçok dindar insandan daha ahlaklı geliyor o adam. Aynı şekilde Celal Şengör de değil. Bu iki adam Kuran yırtmadılar Peygambere küfür etmediler. Sadece eleştirdiler.
Tebliğcilere gelirsek tebliğciler insanların özel hayatını, kişilik haklarını ihlal ediyorlar. Ben sana kendi ayağımla gelip de bana İslamı öğret demediysem sen beni içki içerken, dışarıda yemek yerken eğlenirken yanıma gelip de bana dini şeylerden bahsedemezsin. Ben bilmiyor muyum Kuranı, İslamı öğrenmek istesem açıp bakamaz mıyım? Bakarım. Bakmıyorsam demek ki istemediğim içindir. Bunu yaptıklarında insanlara sosyal baskı yapıyorlar. Çünkü kimse Müslüman ve cemaatlerle her yanı sarılmış bir ülkede öteki olup da kardeşim bana ne bunlardan diyemez. Derse çevresindeki eşi dostu herkes onu kınar hatta işinden bile olabilir mecburen bunlar başına gelmesin diye susuyor. Dostluk ilişkilerine kadar zarar görür o sebeple Tebliğciler insanların inanç özgürlüğüne özel hayatlarına kişilik haklarına saldırıyorlar. Cuma namazı çıkışında ya da cenaze namazından sonra biri yanın gelip sana ateizmin güzelliklerinden bahsetse seni ateistliğe davet etse ne dersin ne yaparsın? Aynı şey. İşte tebliğciler gibi olanlar insanları İslama karşı soğutup kinlendiriyor. Zaten ülkede gençler arasında %10-15 çok rahat ben inanmıyorum deistim agnostiğim ateistim diyebiliyor. Ben de diyorum. Tam olarak dine inanmıyorum kabul etmediğim birçok şey var diyebiliyorum.
Soran+1 yılsenin islam hakkında hiç bir şey bildigin yok adamlar dogru olanı yapıyor islamı azıcık araştır
- +1 yıl
İslamla ilgili bilgim var. Doğru yapıyor dediğin şeylerin dinde olduğunu biliyorum ve onaylamıyorum. Onaylamadığım için bu da beni müslüman yapmaz. Ha, ben böyle düşünüyorum diye diğer geri... zekalılar gibi Kuran da yırtmam İncil de yırtmam Tevrat da yırtmam bana ne? Hiçbir peygambere de sövmem. Bana ne? Benim babam Müslüman kardeşim Müslüman annem de öyle ben evde sahur sofrası, iftar yemeği hazırlarım. Babamı kardeşimi namaza kaldırırım. Bayramlarda normal bayramlaşırım. Her dine mesafeli duran, size göre müslüman olmayanlar kedi kesip seks ayini yapmıyor. Kuran yırtmıyor. Bunlar çok aptalca şeyler. Ben yaptığım şeyleri ailemi sevdiğim için onlara hürmetimden sevgimden yapıyorum. Dinle alakası yok. Ama tebliğ olayını bana yapılmasını istemem. Oruç tutmak, başımı kapatmak zorunda kalmak istemem. Erkeğin istediği yerden girmeye çalıştığı bir tarlası değilim 4 karıyı ve sınırsız cariyeyi kabul etmiyorum mirastan erkek kardeşimin alacağının yarısını almayı kabul etmiyorum. Erkeği kendi sahibim görmüyorum. Cariyelik denilen şeyi kabul etmiyorum.
- +1 yıl
Tesettürü, türbanı, çarşafı peçeyi kabul etmiyorum. Okutulmamayı kabul etmiyorum. Haremlik selamlık uygulamaları kabul etmiyorum.
Soran+1 yılbenim demek istedigim şey iki grupta laikliği ihlal ediyor artık kabullenmişisndir
Soran+1 yılsen deistsin o halde
- +1 yıl
Ateistler laikliği ihlal etmiyor. Deistlik de karışık tam olarak deist de değilim. Tanrının varlığı konusunda agnostikliğe de yakınım.
Soran+1 yılgösterdigim şeyler din ve vicdan özgürlüğüne ihlaldir
- +1 yıl
Bak bu yazıyı oku ben burada tarif edilene göre de facto teistim.
evrimagaci.org/teistik-olasilik-skalasi-dawkins-skalasi-ve-alternatif-din-felsefesi-tutumlari-5345
Soran+1 yılöldükten sonra ya islam gercekse peki ateizm gercek olması cok problem degil
- +1 yıl
O sana attığım makalede
evrimagaci.org/teistik-olasilik-skalasi-dawkins-skalasi-ve-alternatif-din-felsefesi-tutumlari-5345
De facto teist
Teizme yakın kararsız
Agnostik Kararsız
Ignostik
Bunlar bana en çok hitap eden din yaklaşımları. - +1 yıl
Onu öldükten sonra düşüneceğiz işte. Öldükten sonrası benim için de senin için de muamma.
Soran+1 yılrisk almaya deger degil ikinci şansın yok cünkü inancsızlıgın sana bir faydası olmaz
Soran+1 yılöldükten sonra hiclik varsa ben üzülmem acı da çekmem ama varsa siz cok buyuk risk altındasınız
- +1 yıl
Niye acı çekmeyesin ki? Tanrı gerçekten yok diyelim ölüp toprak olup gidiyoruz sadece bu kadar diyelim. Sen bütün bir hayatını tanrı varmış gibi onun bütün emir ve yasaklarına uyarak yaşadın. mesela seni çok arzulayan güzel ve seksi kadınla zina diye yatmadın içkinin tadına hiç bakmadın, hiç kumar oynayıp o heyecanı yaşamadın ölünce cehenneme giderim diye korkundan hiç hırsızlık ihaleye fesat karıştırma falan yapıp da zengin yaşamadın hep fakir yaşadın ama bir de bakıyorsun ki tanrı gerçekten yokmuş bu da çok can acıtır. Ha, ben zaten bunların hiçbirini yapmıyorum inanç konusnda şüphelerim olsa da.
Soran+1 yılateist biri de evlenmeden cinsellik yasamak istemeyebilir ayrıca öldükten sonra dirilme olmayacaksa acı da cekmem ki cünkü bilincim yok diriltecek bir tanrı yoksa ben neden üzüleyim bilincim yok çünkü yok olup gidicem
Soran+1 yılayrıca her müslüman aynı degil o saydıgını ateistten daha cok yapan müslümanlarda vardır ama Allah affederse direk cennete affetmezse cehennemden sonra cennete girer
Soran+1 yılislamda kıstas günah islemek kadar imanlı ölmektir imanı kurtardıysan cennetliksin fakat yine de cehennemde yanma riskin var o günahları Allah affetmediği taktirde
- +1 yıl
Tanrı varsa da ben üzülmem o zaman o mantıkla bakınca. Ama benim dediğim şey şu tanrı var diye birçok şeyi yapmıyorsun nefsinin istediği şeyleri yapmıyorsun çünkü günah ölünce cehenneme gitmek istemiyorsun çünkü cehennemin var olduğuna inanıyorsun ya yoksa? Gerçekten yoksa o zaman ömrün boşa gitmiş oluyor işte 2. bir kez daha dünyaya gelmeyeceksin.
Soran+1 yılevet ama bunun üzüntüsünü yaşamıyacagım cünkü bilincim olmayacak öldükten sonra yok olacagım icin acı da yok mutlulukda yok yine benim cok zararım yok
Soran+1 yılbenim tavsiyem riske girmeye degmez müslüman olman daha akıllıca olur
- +1 yıl
Ööldükten sonra ikimizin de bir zararı yok. Beden yok. Bilinç yok.
Soran+1 yılvarsa dedim varsa boyle bir kumar oynamanın anlamı yok müslüman olup alısana kadar da aynı seyi yapabilirsin ısındıktan sonra bırakırsın
- +1 yıl
Oğlum ben ne müslümanım ne de değilim ne olduğum belli değil. Yaşantı bazında İslam çizgisinin içindeyim ama düşüncesel olarak sorguluyorum ve hoşuma gitmeyen normal bulmadığım şeyler var.
Soran+1 yılislamda sanırım ibadetlerden daha önce iman önemli önce iman konusunu hallet ibadetler ondan sonra yapamasan bile kabul ettigin sürece günahkarsın kafir degilsin
En İyi Cevaplar
+1 yılOtomatikman laiktirler. Ama laikler dizsiz değildir. Devlet işlerine din gibi yorumlanabilir kişilerce manipüle edilebilir bir sistemi uygulamamaktır asıl dert. Yoksa her dinde net kurallara uyulabilse laikliğe gerek kalmayabilirdi. Hristiyanlık, musevilik ve müslümanlık aynı değerleri taşir. İnsan faktörü güç hakimiyet açlığı sakız gibi uzatır.
07 Yorumla
Soran+1 yıllaiklik iki görüşe de zıt ateistler sadece politik laiktir soyolojik olarak laik değiller cünkü laiklik dine nötr olmaktır ateistler dinlere nötr degil düşmandır
- +1 yıl
Ateist herhangi bir dine düşman değildir. Varlığını kişisel olarak kabul etmez. Kendi özgür iradesidir. Düşmanlık bambaşka bir boyut. Müslüman için, dinini yaşamasına engel olan, Din düşmanı bir hristiyanda olabilir tam tersi de. Senin dini özgürlüğünü kısıtlayan kim ise din düşmanıdır. Ateistte olur deistte müslümanda musevide. Dine düşman olan ile dini kabul etmeyen, inanmayan ama müdahele de etmeyen farklı kavramlar. Semavi dinlerde karşıt görüşler düşmanlık olarak isimlendirilmez. Kısıtlama varsa düşmanlık vardır.
Soran+1 yılatetister dine düşman değilse neden dinlere sataşmadan duramazlar? laikler böyle degil dinle pek kişi olmaz canı nezaman isterse dinle işi o zaman olur o yuzden ateist biri laik olamaz cünkü dindar biri laike müdahele ettiği icin yobaz sayılıyor ama aynı şeyi ateistlerde dindarlara yapıyor hememn hemen tüm ateistler dinlerle dalga geçerler aşağılarlar ve insanları dinden çıkarmak için ugrasıyorlar ama laikler bununla pek ilgilenmez sadece inanır gecer hayatına bakar
- +1 yıl
Laike müdahale nasıl edilebilir ki? Dün işini devlet işinden ayırmanın bir müdehale kanalı yok. Yobazlık çok başka bir durum. Kavramlar karışıyor. Ateist başlı başına din düşmanı olamaz. Din düşmanı bir ateist tabiki olabilir. Düşmanlık nereden baktığına bağlı. İnanan ya da inanmayan, Propaganda yapıp, bir dine odaklanıyor zayıflatmaya çalışıyorsa haklısın. Ama aynı görüşte olmamak düşmanlık değildir.
Soran+1 yıl@godlike_ruler_
dini dayatmasından bahsediyorum dindar biri laik birini kendisi gibi olmaya zorlar aynı şekilde ateist biride dindar ve laik birini kendisi gibi dinsiz yapmaya zorlar zorlamak zorundadırda cünkü ateizmin amacı dinleri yok etmek reddetmek saygı duymak degil sizin yanıldığnız nokta bu gerçekten ateizmi bilen biri dine düşman ve saldırgan olmak zorunda ateizm birnevi dindar dinsizliktir cünkü dindarlar da laikliği ciğner ateistler de laikliği çiğner- +1 yıl
İnanç hepsi, hiç birşeye inanmamakta bir inanç haklısın. Sadece senin bahsettiğim yayılımcı politika. Baskı düşmanlıktır. Anlatmak tartışmak değil. Hep aynı noktadayım. Dini Özgürlüğüne sınırlama getiriliyorsa düşmanlıktır. Ateisti mümini hristiyanı yok bunun. Ateistler çoğunlukla bu durumda diyorsan, tecrübenle sabittir tabiki haklı olabilirsin. Genele yayılamaz sadece.
Soran+1 yılbilinçli ateistler hep dinle dalga geçer aşağılar dindarları dinden vazgeçirmek için uğraşırlar ateizm dernegi gibi oluşumlar neden var? cünkü amacları o ateizmin amacı dinleri yok etmek dinlerin amacı herkesi kendi dinine çekmek
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
4Cevap
Ateistler farklı görüşlere sahip olabilirler. Laikliği ya da komünizmi savunabilirler bunun net bir cevabı yok.
01 Yorumla
Soran+1 yılateist ve dindarlar da laik olamaz bana gore laiklik siyasi agnostizmdir
Gizli Üye(25-29)+1 yılİkisi çok ayrı sey yalnız. Sadece ateistliģin olduğu yerde laiklğin biraz daha kolay uygulanabilir denilebilir bu kadar
013 Yorumla
Soran+1 yıllaik dindar veya laik ateist olması çelişkili degil mi
Cevap sahibi+1 yılDeğil bence
Soran+1 yıliki zıt görüş nasıl ortak paydada buluşabilir
Cevap sahibi+1 yılLaiklik sadece dinin devletten ayrılması değil ki
Cevap sahibi+1 yılÇok geniş kapsam laiklik
Soran+1 yılevet laik insanlar dinden uzak yaşamak zorunda laik dindar diye bir şey olmaz
Soran+1 yılcünkü laiklik halk icin kullanılan bir terimdir din adamı dışında kalan insanları kapsar
Cevap sahibi+1 yılYaş kaç senin?
Soran+1 yılyaşımı ne yapcaksın
Cevap sahibi+1 yılÇünkü bilgin çok sınırlı umarım yaşın küçüktür en azından geçerli sebep bulurum bu bilgine
Soran+1 yılsenin bildigin bişey yok laiklik tanımın çok sığ
Cevap sahibi+1 yılLan sen laiklikle ateislihi bir tutan ve laikliği sadece dinin devletten ayrı tutulması olarak algılayan birisin. Lise ders kitabını kapat git yarın biraz makale ya da başka tarih-i kitap literatür incelemesi yap bence abla tavsiyesi sana 😂😂 hadi bye
Soran+1 yılsen cevabını ver o zaman
- Aile & Toplum konusunda 735 cevap paylaştı.
+1 yılBu nasıl soru ne alakası var onunla onun
03 Yorumla
Soran+1 yılaçıkla o zaman
- +1 yıl
Yatıyorum ben iyi geceler
Soran+1 yılniye yazdın o zaman
Aile & Toplum konusunda 333 cevap paylaştı. Değil midir?
028 Yorumla
Soran+1 yıllaikler dinsiz değildi?
Soran+1 yılhayır ama aklımı kurcalayan bir soruydu
Soran+1 yıllaiklik ne demek
Soran+1 yılhayır bu kadar sınırlı degil laik insanlar dinden uzak yaşar laiklik demek din adamı olmayan halk için kullanılır
Soran+1 yılaraştırabilirsin dindar biri laik olamaz
Soran+1 yıllaikler sadece dine inanır ama uygulamaz uygularsa laik olamaz laiklik dinden uzak yaşam icin kullanılır sadece devlet icin degil ateist biri de laik olamaz bence laiklik arafta kalmış insanların fikriyatı ateistler devlet ateizmini destekler dindarlar da dini
Soran+1 yılortası olacak bi konu degil gibi
Soran+1 yılsana da tuhaf gelmiyor mu hem müslüman laik hem de ateist ikisi de birbirine düsşmanlar ama
Soran+1 yılideolojik düşmanlar
Soran+1 yılkardeş degiller düşmanlar
Soran+1 yılateistler ve laikler birbirlerine dindarlar ve laiklerden daha yakın olması tesadüf mü?
Soran+1 yılateist ve laik biri daha iyi anlaşır
Soran+1 yılkanıtla bakalım dindar ve laik nasıl anlaşabilir ne konuda anlaşacak? sadece dini kabul etmede ortaklar ama dini görüşleri bambaşka laik ve ateist sosyolojik anlamda dine hemen hemen aynılar
Soran+1 yılhangi evren bu
Gizli Üye(25-29)+1 yılBacılarını tikim
01 Yorumla
Soran+1 yılne düsünüyorsun
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım