Allah bazı insanlarla harika hayatlar sunuyor bazılarına ise korkunç iki kişinin de aynı sınavda olduğunu düşününce Allah'a göre herkes eşit ise aç bir insanla çok ama çok zengin bir insan nasıl aynı sınavda olabilir ödül ve ceza aynı iken nasıl sınav farklı olur şimdi mesela bir hırsız diyelim hayatı için bir şeyler çaldı ve çok büyük günahlar işledi her türlüsünden açlıktan ve sefaletten kurtulmak için ama bir diğer adam Multi milyoner olan iyi niyetli insanlar ile çevrili olarak doğdu Ağzına lokmasını bille altın kaşıkla verdiler şimdi böyle bir hayatı olan biri neden hırsızlık yapsın ki neden öyle günahlar işlesin ki adamın zaten derdi yok şimdi iki kişide Allah nezlinde eşit ve yaptıklarından sorumlusu bu fakir olup ailesini ve kendisini daha yaşanılır olsun diye hırsızlık yapıp aynı şekilde mesela katil olduysa bu iki kişiyi nasıl eşit olarak yargılayabilirsin ki değil mi
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Yooo oldukça adaletli. Allah birine bir şey veriyorsa onu onunla imtihan eder ve bedelini sorar. Az verdiğine ona göre muamele eder çok verdiğine de ona göre. Hem adaletli olup olmadığına karar vermek için bütün olayın bitip hükmün verilmiş olması lazım. Daha olay bitmemiş hüküm verilmemiş adaletli mı değil mi o sorgulanıyor.
https://youtube.com/shorts/AS5LkuovVeM?feature=share09 Yorumla
Soran+1 yılBak şimdi fakir bir insana gidip şöyle bana 10.000 TL ver diye bir de git multimilyoner birinden işte bakalım eşit mıymış anlarsın
- +1 yıl
İmtihanları aynımı? Fakir birisine Allah şu malının zekatı 1000 tl çıkıyor. Multimilyonerinde ona göre çıkıyor. Onada senin malının zekatı şu kadar niye vermedin diyecek.
Birisinin verme olasılığı diğerine göre daha başka. Arta kalan yerde Allah zengine bu malı ben verdim sen niye sağa sola vermedin benim verdiğim malı sahiplendim diyecek.
Allah kişiye göre yargılayacak ona göre hüküm verecek. Sadece yiyip içme gezme tozma ya da kazancına göre sen varsayımda bulunuyorsun ama iş öyle değil. Az malı olanın hesabıda az olacak çok malı olana dahada çok hesap sorulacak. Hem şükrünü eda edebildiğin mal mı ıyidir yoksa şükrünü eda edemediğin mal mı.
Yöneticilerde öyle olacak. Verdikleri hükümlerle ilgili birisi bir günaha girmişse o hükme onay verenlerede pay çıkacak - +1 yıl
Allah dağına göre kar veriyor ve yeri geldiğinde onunda hesabını soracak ona göre hüküm verecek. Hele mahkeme kurulsun hüküm verilsin ondan sonra hükme göre adil olup olmadığı tartışılır
Soran+1 yılKnk şimdi sana şöyle anlatayım multimilyoner adam giden para ona koymaz ama fakir adam zekat verdiğinde kendine bir tavuk döner alıyorsa yarım tavuk döner alıyor simit alıyor falan bu aynı zengin stres e girince bilmem ne adasında tatil yapıyor diğeri kafasını duvara vuruyor şimdi adam süt banyosu yapabilirken diğeri içmeye süt bulamıyorsa bu adalet degildir
- +1 yıl
Adaletin tanımını sana yapıyım. Bir cinayet işlenir. Bu cinayet işlenmiş. Sen çıkıp bu adalet diyemezsin. Çünkü daha hakimin savcının vereceği hüküm açıklanmamıştır. Ha mahkemeye çıkar suçlu olduğu kesindir ama berat vermiştir sen o zaman buna adalet değil dersin. Gelelim dünya hayatına. Daha dünya hayatı bitmemiş mahkeme kurulmamış hüküm verilmemiş adaletsiz dersen ters olur.
Zengin fakir olayına gelecek olursa. Sadece hayatını yaşamkla ilgili değil olay. Mesela senin uzak bir akrabanda çok masraflı tedavisi olan birisine 100 tl elinden gelen budur bunu yaparsın. Allah 'ın rizasini kazanırsın. Zengin birisi 100 tl verir. Allah ona senin bunun bütün masrafını karşılayacak gücün vardı niye karşılamadın diye sorar. Sorarda sorar. Sana sorsa Rabbim benim elimden gelen buydu dersin. Hakli kabul edilir.
Kimin ne kadar çok imkânı varsa okadar da çok hesabı olacak.
Hastalık konusuna gelelim. Bu dünyadaki her şey her zorluk imtihandır. Ve şikayet edilmeden çekilen açılar kederler ise insanın makamını arttırır ve günahları varsa onum dökülmesine de sebep olur. Hüküm verilirken bunlarda hesaba katılacak. Gr iyilik gr kötülük hesaplanacak.
Ha şunu dersin eşit şartlarda imtihan olmuyoruz evet çünkü kimse bir değil ve kimse eşit değil. Ama hüküm verilirken ona göre hesaba katılacak.
Çok karışabilir aklın sana şöyle diyim. Cebrail as Allah a 1000 yıl ibadet ediyor. Rabbim sana ben kadar ibadet eden oldumu diyor olmadı diyor. Allah sonra ona senin 1000 yıllık ibadetin insanların hatalı kusurlu 2 rekat namazı kadar değerli değil diyor. Neden diye soruyor. Çünkü senin karşında düşmanın yok, nefsin yok, şeytan ilişemiyor diyor ama insanların karşısında yorgunluk şeytan nefs var bunlara rağmen bana ibadet edince değeri artıyor diyor. Buna benzer birşeydi. Bu dünyada zorluk çekersin ama herkesin imtihanı farklı olur ve ona göre yargılanır.
Soran+1 yılYani diyorsun tanrı insan acı çektiriyor ve böylece cennet i veriyor peki ya iyi bir hayata doğanlar onların sınavı neden daha kolay
- +1 yıl
Tanrı acı çektirmiyor. Çoğu acıyı insan insana çektiriyor ama Allah ta ba ika şeylerle imtihan ediyor. esasında kimsenin imtihanı kolay değil sadece bazıları imtihandan kaçıyor. Sorumluluklarından kaçıyor bazılaeıda kendi zorlastırıyor. Mesela zina yapmayın diyot zemgin ya da fakır dileyrn yapabiliyor. İmtihandan kaçan kişi bunu yapar kaçmayan yapmaz. Bazılarının da öteki alemde talep edeceği hiç bir şey kalmasın diye veriyor. Ve tabi bu bizlerede imtihan oluyor. Allah 'ın işine akıl sır ermez.
Mesela Allah kendisine asi olacak nemrut , firavun gibilerine malı mülkü vermiş. Kendisine iman eden peygamber seçtiği Musa as ı ise köle gibi büyüttürmüş ya da Yusuf as kuyuya atılmış köle olarak satılmış. Tövbe haşa Allah kendisini sevmeyene verdikçe veriyor da kendisi için uğraşacak kişiye zulm mü ediyor. Demekki onlara bu dünyayı veriyor. Ki gerçekten zorluk çekmeyen insan kendisini seçilmiş üstün görüyor. Ama Musa as a dünyadan daha kalıcı bir şey verebilir ki verecektirde. Tüm hepsi biterse sonuçlanınca adaleti sorgulanır.
Cidden çok derin çok değişik şeyler çıkıyor. Mesela Hz. Musa gibi bu dünyada yaşayan zulme uğrayan birisini görsek. Şuna bak Allah ne kadarda yükleniyor der birde firavuna bakıp ulan bende kötü olacağım bir eli yağda bir eli balda yaşıyor dersek yanılırız. Çünkü sonunda Musa halkını kurtarmış. Firavun ise helak olmuştır
Soran+1 yılDiyorsun ki kötüler hep iyi yaşıyor peki iyi insanların varlığı iyilerdede parası olan var sorunu olmayan bu da mı adil
- +1 yıl
Sen hala bu dünyaya odaklı bakıyorsun. İmtihan bu dünya değıl öteki dünyayı kazanma dünyası. İyi yaşama ya da kötü yaşama diye bir şey yok. İyi yaşıyor olarak gördüklerininde Allah bir Dert veriyor parasıyla puluyla çözemiyor. Allah yeterki dert vermek istesin. Ha sen diyorsan ki ben bu dünyayı istiyorum. Öbür dünyada hiç bir hak idda etmek istemiyorum. Sende zengin olabilirsin. Çalarak , çırparak ya da daha başka türlü. Ama tek dünya burası değil. Olayları bu dünyayla kıyaslarsan yanılır ve çok yanlış yaparsın Ve huzurlu olamazsın.
En İyi Cevaplar
sonumuz hepimizin toprak olacağız, lafını bil oyle yaz, şirke girme.!! hepimiz cumhurbaşkanı olacak değiliz.. kull, kaderini yaşar, bahtına ne çıkarsa.. şimdi sen kendine bakk, elin kolun yerinde mi bakk ve şükret..
02 Yorumla
Soran+1 yılSirk inkara girer Allah bizi okuyup sorular sormamız için yaratı asıl ben koru körüne inanırsam vakti geldiğinde diğer insanlarla İslamiyet'in haklılığını nasıl kanıtlıcam
+1 yılAllah dergahından attığı birine herşeyi verir. Çünkü onun asla sesini bile duymak istemez bu yüzden verir. Vermediğini de sınıyor. Hala şükür edecek mi yoksa isyana mı düşecek diye..
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılAdalet dünyada değil ahirette tecelli edecek. Senin şu anda zor durumda olarak gördüğün kişiler belki öbür dünyada bunun ödülünü alacak. Burası yalan
09 Yorumla
Soran+1 yılİyide şimdi benim gibi acı çeken insanlarla hayatı doğuştan iyi olan biri nasıl denk olur ki
- +1 yıl
katılıyorum benim gibi insanlarla doğuştan şanslı olanlar nasıl bir olsun? bizim acılarımız varken onlara doğuştan altın tepsi sunuldu
Soran+1 yılBende bunun diyorum
Cevap sahibi+1 yılBen de diyorum ki belki öbür dünyada muhteşem bir hayat yaşayacaksın
- +1 yıl
ben bu dünyada yaşamak istiyorum bu dünyadada acı çekmek zorunda değiliz karşılığında ödüllendirilmemiz için acımı çekmemiz gerekiyor size göre?
Soran+1 yılİyide diğeri de yaşayacak neden o iki dünyada mutluyken ben sadece birinde mutlu olma ihtimalim var
- +1 yıl
ha bende onu yazdım şimdi
- +1 yıl
onlar her iki dünyadada ödüllendirilirken bizim sadece birinde ödüllendirilmemiz adalet mi?
Soran+1 yılÖyle işte
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
2
Cevap
3Cevap
- Aile & Toplum konusunda 2,1b cevap paylaştı.
+1 yılBu yazdıklarının tamamını insanlar yapıyor. Yani bu düzeni biz kurduk ve düzeltmediğimiz için bunlar başımıza geliyor
013 Yorumla
Soran+1 yılBu düzeni biz kurduk evet ama her şeye gücü yeten tanrı neden esitlemiyor herkesi
- +1 yıl
Sünnetullah yani Allah'ın kanunları diye bir şey var. Bu dünyada herkes özgürdür Allah bu düzene karışırsa adaletsizlik olur ve insan insanlığını yaşayamaz. İnsan gerçek potansiyelini göstermek için özgür olmalı
Soran+1 yılYanlış insan asıl bu dünyada mahkumdur cennete serbestir ayrıca adalet biri açlıktan ölürken diğerinin bir eli balda diğer eli yağda yaşaması mıdır sen bir yarış düzenliyorsun diyelim birini ebesinin horekisinde diğerini de bitiş çizgisinin yanında baslatıyon sence bu adil mi
- +1 yıl
Sen bugün bir şey yapamıyorsan o yine insanların kurduğu düzen yüzündendir. Verdiğin örnek eksik daha iyi anlaman için ben örnek veriyim.
Tıpkı atıyorum internetten lamba sipariş etmek gibi. Ordaki satıcı herkese aynı ürünü yolluyor ama sen eve gelip taktığında düzgün çalışmadığını görüyorsun. Sonra gidip diyorsun ki abi bu bozuk. Sonra ürün incelendiğinde ürünün bozuk olmadığını senin elektrik sisteminde bir sıkıntı olduğu ortaya çıkıyor.
Soran+1 yılİyide o elektrik sistemini de yaratan o bir bilgisayar yaptıgını düşün ekran kartını takıyon çalışmıyor bakıyorsun güç kaynağı bozuk şimdi suçlu bunu yapan oluyor değil mi insanlar bozuksa sence bu insanın mı suçu bunu böyle olsun diye yaratanın mı
Soran+1 yılİnsan kadere dokunamaz ve Allah'ın bilmediği bir şey yaşamaz Allah sevdiği kula kötü seyler yaşatıp öbür dünyasını kuruyor değil mi peki bu kadar sonsuz gücü olan Allah neden insanın içindeki kötülüğü yok edip iki cihanda da adil ve iyi bir düzen kurmuyor bunun iki şeçeneği geliyor insan aklıma ya bunu kendi için bir eğlence olarak görüyor bir film gibi ya da bizi umursamıyor yanlış mı düşünüyorum
- +1 yıl
Bende zeninle aynı düşünüyorum tanrı var bence ama dünyaya ve insanlara karışmıyor herkesin kendine kulluk edip yalvarmasını istiyor bebekler tecavüz edilirken zevkle izliyor çok egoist ve bunların hepsini kendinin eğlenmesi için yapıyor artıı başka mantıklı açıklaması yok
- +1 yıl
Her şey zıddıyla var olur. Kötülük yapamayan birisine iyi diyemeyiz zaten. Asıl iyilik kötülük yapma imkanı olup iyilik yapmayı tercih edenin yaptığı iyiliktir. Senin istediğin şey karanlık diye bir şey olmasın ama aydınlık olsun gibi bir şey. Karanlığın varlığı aydınlığın varlığını sağlar.
Ayrıca Bu özgürlük ortamı kapasiteyi ortaya çıkarıyor. Tıpkı atıyorum bilim adamlarının kediyi incelemesi gibi. Kedinin gerçek potansiyelini görmek için kediyi özgür bırakırlar. Örneğin kedinin zekasını ölçmek için hiçbiri testlerde ona yardım etmez. - +1 yıl
@StrongWomannn Bu tıpkı bir çocuğun bisiklet sürmeyi öğrenmesi gibi. Sen o hata yaptığında onun hatalarını düzeltirsen sürekli o çocuk asla bisiklet sürmeyi öğrenemez. Bebeklere bakın sürekli düşüp hata yaparlar ağlarlar acı çekerler ama sonra ayağa kalkıp tekrar denerler ve sonunda öğrenirler. Tanrı da her hata yaptığımızda bizi düzeltseydi biz hiç gelişemezdik.
Ayrıca siz sadece kötülüklere odaklanmışsınız. Dünyada çok güzel şeylerde oluyor. - +1 yıl
yav he he oluyor maddi durumu çok kötü bi ailede doğdum babam rızkımızı hep kadınlara yedirdi hiç diğer çocuklar gibi beslenemedim elektriksz kaldık babamla aynı evde yaşayamadım annem psikolojik hasta abim suçsuz günahsız yere erken yaşta öldü kimse tarafından sevilmedim maneviyatımda maddiyatımda yok bu dünyada acı çekiyorum sizin bahsettiniz Allah denen varlıkta diğer insanlara altın tepsilerde hayat sundu eğer ahiret varda Allahınız en güzel yerlere “cennet” ede yine o insanları sokar benim gibilerede öldükten sonra bile acı vermeye devam eder
- +1 yıl
@StrongWomannn Maalesef sebep sonuç dünyası. Görünmez bir el gelip hiçbir şeyi düzeltmeyecek. Bunlar senin hatan değil elbette böyle hissetmeni de anlıyorum. Sadece senin inandığı gibi bir Tanrı yok o seni zor durumdan kurtaracak güçlü bir baba gibi değil. O seni tek başınayken çabalayıp olgunlaşmanı isteyen biri. Tıpkı kozadaki kelebeği kurtaran adamın hikayesi gibi
Bir gün, adam ormanda gezerken bir kelebeğin kozasından çıkmaya çalıştığını gördü.
Kozasındaki küçük delikten çıkmaya çabalayan kelebeği saatlerce izledi.
Sonra adam, kelebeğin kozadan çıkmak için çabalamaktan vazgeçtiğini, gücünün kalmadığını düşündü.
Kelebeğe yardım edeyim de kolayca çıksın diye düşündü ve kozadaki deliği daha rahat çıksın diye büyüttü.
Bu sayede kelebek kozasından kolayca çıkabildi.
Fakat çıkmaya daha hazır değildi, bedeni hala kuru ve kanatları buruş buruştu.
Adam, kelebeğin gücünü toplayıp, kanatlarını açıp, uçacağını düşünüyordu.
Ama Kelebek kozasından zamanından önce çıkmıştı.
Ne kadar çabalasa da uçamadı ve buruşmuş kanatlarıyla yerde sürünmeye devam etti.
Adam iyi niyetli bir şekilde kelebeğe yardım etmeyi istemişti
ama bilmediği nokta ; kelebeğin kozadan çıkmak için çabalaması,
bedenindeki sıvının kanatlarına gitmesini ve bu sayede doğru zamanda kozasından çıktığında uçabilmesini sağlayacaktı.
Soran+1 yıl@StrongWomann öldükten sonra ila cehenneme sokucakmış zaten Kuran'da öyle sadece bir kişi cehennem'e girmeyecekmiş
- +1 yıl
kendi kendine oyun oynayıp eğleniyor acılarımızla
- Aile & Toplum konusunda 2,2b cevap paylaştı.
+1 yılÖdül ve ceza aynı degil. Fakir adam 100 liranın hesabını verecek, zengin 100 milyonun. Her kuruşun
03 Yorumla
Soran+1 yılFakir adam kuru ekmek yerken neden zengin her şeyi İslam'a uygun yaptığı. halde bak kaymak yiyor o zaman
- +1 yıl
Fakir adam kuru ekmek yemenin mükafatını alırken, zengin b kaymam yemenin hesabını verecek
Soran+1 yılDoğuştan zengin birinin bala kaymağa erişmesi için haram yemesine gerek yok fakirin var ama
Allah'a inanmıyorsan sormanın bir mantığı yok, inanıyorsan her türlü adaletli olduğunu kanıtlar sana
04 Yorumla
Soran+1 yılİnanıyorum varlığına ancak ben anlamak istiyorum nasıl bir adalet birini açlıktan ölmeye bırakırken diğerini süt banyasu yaptırır
Soran+1 yılTanrı bu kadar sonsuz gücü varken istese bana bunu ögretemez mi sence
+1 yılBenimde kafamda sürekli böyle cevapsız sorular var bu dünya çok boş
011 Yorumla
Soran+1 yılKeşke tanrı ile görüsebilsem sorsam bunları
- +1 yıl
Tanrı var mı ki sence
Soran+1 yılBence var ama insanları umursamıyor
Soran+1 yılYoktur demiyorum zaten
- +1 yıl
Soran+1 yılKuru ekmek bulamadığım günler oldu
- +1 yıl
@rızıo Adaletli diyorsunuzda ben hem maddi anlamda çok düşük bi ailede doğdum hemde sağlık sorunlarım var hemde yakın vefatları yaşadım kısaca bu yaşa geldim bir tanr iyi bir şey yaşamadım ama diğer insanlara bak onlara doğuştan altın tepsiler sunuldu en iyi en mutlu şekilde yaşıyorlar eğer ahiret varsa kesin iyi tarafada onları geçirir ben yine acı çekerim
Verdiğini alıyor aldığını veriyor
013 Yorumla
Soran+1 yılNasıl yani
- +1 yıl
bana hiç birini vermedi? ne sağlık ne maddiyat
Soran+1 yılPeki parası huzuru sağlığı herşeyi tam olarak verdikleri ne
- +1 yıl
sanki yüzde yüz sen hükmediyorsun gibi yazıyorsun nerden biliyorsun bu kadar emin yazıyorsun
- +1 yıl
Allah zaten geleceği görmüyor mu kimin cennete kimin cehenneme gidiceğinide biliyor acı çekerek sınanmamızın amacı ne
- +1 yıl
gayet mantıklı buyur cevap ver
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem